Skocz do zawartości
IGNORED

jaki kabel do wnętrza kolumn epos epic 5?

lamerblamer

Rekomendowane odpowiedzi

witam,chcę wymienić okablowanie kolumn Epos Eepic 5 od głośników az do terminali . Są tam kable ze zwykłej miedzi pokryte aluminium.mają grubość 16AWG. rozważam dwie opcje 1.PRZEWÓD GŁOSNIKOWY JANTZEN AUDIO 16AWG SREBRZONA PTFE CZARNA(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). cena około 18 zł za metr

2. chord rumour install - srebrzona miedź OFC. cena: 38 zł za metr

który możecie polecić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Opisz także konfigurację Twojego systemu oraz co chciałbyś zmienić w brzmieniu całego systemu. Przy opisie konfiguracji podaj koniecznie okablowanie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

kabel głośnikowy: chord odyssey 2, IC: wireworld equinox 6 i 7. konfig: exposure 2010S:cd,integra,koncówka mocy. pomyślałem na chłopski rozum że jeśli kabele w kolumnie są dużo gorsze niż kable między kolumną a końcówką mocy to te pierwsze są wąskim gardłem i koniecznie trzeba wymienić.

Jeśli nie jesteś kablosceptykiem to pewnie jakąś różnice "usłyszysz":) wymień tez od razu drut na cewce w głośnikach i terminale!

A tak zupełnie serio, jesli chcesz wymienic przewód po prostu na czysty solidny to procab LS25 lub jesczze czyściej Janzten 5N lub 6N.

Przekrój 2,5 na tweeter swobodnie 1,5 a nawet mniej jak jest.

Jeśli nie jesteś kablosceptykiem to pewnie jakąś różnice "usłyszysz":) wymień tez od razu drut na cewce w głośnikach i terminale!

A tak zupełnie serio, jesli chcesz wymienic przewód po prostu na czysty solidny to procab LS25 lub jesczze czyściej Janzten 5N lub 6N.

Przekrój 2,5 na tweeter swobodnie 1,5 a nawet mniej jak jest.

czy mam stosować Jantzen solid core czy plecionka?

Żeby Ci radzić, wolałbym wiedzieć, czego brakuje w dźwięku.

Ale i tak zasadą ( jak zwykle - nie dla wszystkich ) jest okablowanie w miarę możliwości całości kolumny od zacisków do kopułki drutem solid o gubości do 0,5 mm. Może być i srebrzanka; zależy tylko od budżetu, bo różnic brzmieniowych specjalnie nie ma przy tak krótkich odcinkach. Dla próby można nawet 2 x 0,5 mm miedziany solid telefoniczny; jak się spodoba mozna nabyć coś docelowo, kilkaset razy droższego, żeby poprawić sobie samopoczucie ;-) W formie czystej możliwe przy bi-wiringu, bo na dół lepiej dać zwykłą linkę 12N o większym przekroju ( nawet 4mm2 ) kabla.

Poza wszystkim, to trzeba jeszcze słyszeć różnicę w okablowaniu; inaczej jest to działanie pozbawione większego sensu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

czy mam stosować Jantzen solid core czy plecionka?

Ja mam solid core 1mm w kolumnie na midwoofer i 0.5 na tweeter.

Planuję w najbliższym czasie dać jednak na midwoofer zwykłą linkę 2,5 (5N Jantzen). Nie bardzo wierzę w kabellki, po prostu myślę, że solid drut 1mm na midwoofer to jednak może być za mało (skoro od wzmaka do kolumny mam 4mm...). Nie daj sie zwariować, kolega audioburak radzi CI z sensem. Jak chcesz to czysty solid core ma jantzen, ale jest on dosyć kruchy (jak wykręcałem midwoofer w celu zmiany tunelu Br na dłuższy) to kabelek wyłamał mi się od strony zwrotki. 2,5 na midwoofer to bezpieczny wymiar, na tweeter 1,5 to juz nadmiar 0,5 wystarczy spokojnie, jeśli chcesz spróbuj na górę tę cieńsza linkę srebrzoną od jantzena.

Miałem te kolumienki. Też ciągle mi czegoś w nich brakowało. Myślałem aby wymienić to i tamto. W końcu je sprzedałem i kupiłem inne. Wymiana okablowania wewnętrznego oraz elementów zwrotnicy niesie ze sobą jedno niebezpieczeństwo- kierunek zmian jest nieprzewidywalny !!! Jak będziesz coś dłubał to tak aby można było przywrócić fabryczne rozwiązania bo przyszły ich nabywca moze to uznać za wadę. W M5 połączenia są lutowane więc musisz się uzbroić w dobrą cynę Ag oraz lutownicę.

Miłej zabawy w długie zimowe wieczory.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.