Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-8050. Jakie głośniki?

Bartek P

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. To jest mój pierwszy post na tym forum. Zamierzam zakupić amplituner Onkyo TX-8050. Muzyka będzie odtwarzana z dysku bezpośrednio wpiętego pod usb, później dokupię DAC'a. Lecz najpierw swoją uwagę skłaniam ku dobremu stereo. Chodzi mi o głośniki podłogowe dużej mocy. Pokój 20m2.

Słucham muzyki elektronicznej, czasami lounge, ambient.

Na kolumny za wiele też przeznaczyć nie mogę, więc moją uwagę zwróciły Jamo s606.

Sprzedawca z gniezna polecił mi Wharfedale Diamond 10.6.

Właśnie mniej więcej takiej półki cenowej chiałbym się trzymać.

Dodam, że nie miałem okazji odsłuchiwać kolumn oraz amplitunera. Do tej pory byłem zdany tylko na słuchawki, jednak od niedawna mogę sobie pozwolić na taki rarytas jak dobre stereo.

Proszę o porady.

Nie wiem ile kasy chcesz na kolumny do tego AMPa przeznaczyć, ale np moja siostra z tym Onkyo używa Focali 714-tek, ja uważam że to faje jest granie, ale weź tez pod uwagę obecne ceny wyprzedażowe na serię RX od Monitor Audio np takie RX6 to też jest dobry pomysł. Pytanie co z ceną do jakiej kwoty chcesz te kolumny kupić. Odpuść Wharfedale Diamond, nie mam nic do tej marki ale do tej konkretnej serii - pomimo że ładna to gra tak sobie jak na to co kosztuje.

Wedłuh mnie pod ten wzmak potrzebne sa kolumny delikatnie ocieplone. Z dobrym środkiem.

Jamo 606 skrzecza nie sa to kolumny do stereo. Wharfedale bardzo miła średnica fajny basik jednak gora dla mnie nie do przyjęcia. Choć jest to dobrze wykonany głośnik na pewno zasługujący na odsłuch.

może coś z Tannoy V4, MA RX, ElaC FS 68

Pod wspomniane przez Ciebie Onkyo idealnie się komponują kolumny marki Melodika:

http://sklep.rms.pl/melodika-bl40-kolumny-podlogowe-stereo-2szt

co już miałem samo osobiście okazję testować. Generalnie to jedne z najlepszych kolumn w tym segmencie cenowym.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

To jest Odłam Roth ? To te same kolumny? Czemu obecne Roth ltóre przejał Horn wyglądają jak Bostony?

Coś mi tu śmierdzi fałszem!

co już miałem samo osobiście okazję testować. Generalnie to jedne z najlepszych kolumn w tym segmencie cenowym.

Absolutnie nie podważam tego zdania. Jestem tylk ociekaw tych dziwnych manewrów.

5z0p3n tu nie ma nic dziwnego. Melodika to jest ten sam, identyczny pod każdym względem produkt co linia Oli od Rotha. Zero fałszu, gwarantuje. nie jest to również żaden odłam. Obie marki łączy jedynie ten sam produkt i to wszystko, nic poza tym.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

No ale to jest własnie coś. To jest dziwne. Czy tylko mi sietak wydaje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja proponuję Magnat 675, podoba mi się dźwięk z połączenia obu firm. Dynamicznie z niezłym basem

Ukryta Zawartość

ok czyli Melodika jest kopią wytworem firmy Rafko dystrybucja. Nie ma żadnego patentu czy też licencji na produkowanie kolumn? Czemu zatem EIC nie rozpoczelo produkcji Tannoy Mercury jak Tannoy zaprzestał ich produkcji pod nazwą M-AUDIO ?:) Musielismy długo czekać na odnowienie serią V

• 1 miesiąc później...

Coś mi tu śmierdzi fałszem!

Tutaj szerokie wyjaśnienie i porównanie obu modeli

http://blog.pclab.pl/violator/Roth.OLi.RA4.kontra.Melodika.BL40.czyli.historia.kolumn.takich.samych.ale.innych,314

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

a no i prosze :) Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.

Roth nie mógł się pogodzić z Wasza swoja droga dobrą decyzją, dlatego poszukał nowego dystrybutora? Ciekawe czy Horn powalczy.

Jeszcze raz dzięki za wyjaśnienie. i Powodzenia w sprzedaży

Dziękuje - produkt doskonale znacie, możecie polecać na forum, będzie powodzenie w sprzedaży :)

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Głośniki w jednych i drugich mają najtańsze i najgorsze kosze z blaszanej wytłoczki (te w Melodyjkach mają przynajmniej lepszą wentylację).

Parę lat temu modne były takie plastikowo-błyszczące słupki - teraz wygląda to festyniarsko i wątpię, żeby ludziska się na coś takiego rzucili (tu te nowsze RA prezentują się zdecydowanie lepiej).

Co by nie pisać - wystarczy porównać te chińskie paczki z kosztującymi podobnie polskimi STX FX300 na AWXach - przepaść.

Te Rothy i Melodyjki powinny kosztować maksymalnie połowę swojej "polskiej" ceny...

Ale z tymi nowymi RA to już całkiem przegięli - jak chcieli sprzedawać te paczki w takiej cenie, mogli zastosować lepsze komponenty (jak np. Taga) - może myśleli, że nikt tego nie rozkręci, żeby zobaczyć co jest w środku...

Potwierdzam,poszli po bandzie.Stx-fx-300 są droższymi kolumnami i nie ma sensu ich porównywać z tym badziejstwem,Cenowo to ta sama półka co FS-250,ale pewnie dzieli to przepaść.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Doskonałe są także te kolumny

Ukryta Zawartość

Co powoduje że ludzie odwrócili się od Polskich producentów i kupują te Chińskie gówna,jakieś Oli,czy MA to kolumny dwu krotnie przepłacone.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czytałeś ten "spontaniczny" artykuł, do którego link wkleił Rafko?

Nie specjalnie mnie ionteresują marketingowe brednie,wole posłuchać i zobaczyć jak wyglądają.Czytałem natomiast komentarze osób które zakupiły te kolumny,sporo negatywnych ocen,daje do myślenia.Nie mam uprzedzeń do żadnych kolumn,nawet chińskich,sam miałem tagi platinum trochę u mnie grały,kupiłem je po znanych angielskich Kolumnach Mordaunt Short i dawały rade,ale coś mnie tchnęło aby spróbować całkowicie Polskich kolumn,nie mających nic wspólnego z Chinami.Jestem zadowolony i to bardzo,produkt dobrze wykonany,słuszna waga,dostęp do podzespołów,i do tego pięknie grają.Następny krok będzie na pewno w stronę Polskiego wzmacniacza Lampowego

Pamiętam STX z czasów kiedy sprzedawali tanie głośniki tylko składane w Polsce z chińskich komponentów. Tych o których mowa nie słuchałem wiec nie będę się wypowiadał.

Natomiast szokują mnie wypowiedzi kolegów z tego forum którzy bardzo niewiele słyszeli w swoim życiu, ale wypowiadają się tak jakby pozjadali wszystkie rozumy.

Pamiętam STX z czasów kiedy sprzedawali tanie głośniki tylko składane w Polsce z chińskich komponentów. Tych o których mowa nie słuchałem wiec nie będę się wypowiadał.

To chyba było dosyć dawno temu?

problem nasz polega chyba jednak na kompleksach.Szukamy kolumn czy sprzętu tylko znanych producentów,i patrzymy głównie na znaczek ,tak jak samochody,musi być np Mercedes ale że to klasa a I guzik wart to nie ważne.Przecież Monitor Audio,Kef,Jamo,B&W ,Triangle czy wiele innych firm robi super kolumny,ale nie te podstawowe,i najtańsze modele,tam płacimy tylko za logo.

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.