Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny 5000-6000 tys. do Unisona Unico

tomek93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako że w klubie otrzymałem ledwie szczyptę informacji/porady, postanowiłem więc zapytać tutaj - być może będę mieć więcej szczęścia.

Szukam kolumn do Unisona Unico. Budżet jaki chcę na nie przeznaczyć to 5000-6000 zł. Budżet siłą rzeczy wskazuje na to, że będą to kolumny używane, bo z nowych to raczej nic sensownego nie dostanę - no chyba, że jest inaczej, jeśli tak, to proszę o opinię:)

Powtórzę to, co napisałem w klubie: pomieszczenie to około 20m2 otwarte na hol oraz kuchnię. Repertuar to głównie jazz, klasyka i żeńskie wokale. Preferuję brzmienie raczej ciepłe, melodyjne, takie trochę czarujące:) Nie preferuję brzmienia technicznego i ultra sterylnego. Jednocześnie chciałbym uzyskać maksymalną rozdzielczość przy tym miłym i czarującym brzmieniu.

W klubie polecono mi Ruarki Equinox i na tym propozycje się skończyły. Nie szukam gotowych odpowiedzi, a raczej sugestii i pomysłów - najlepiej popartych doświadczeniem - z czym najlepiej zagrałby się Unico - biorąc oczywiście pod uwagę moje preferencje.

jazz, klasyka i żeńskie wokale

W ogłoszeniach na hifi.pl masz Bodnar Audio. Nawet grające na 50% mają w sobie więcej muzyki, niż klasyczne konstrukcje. Przez ostatnie dwa lata było o nich sporo, bo były wystawiane na Audio Show.

W ogłoszeniach na hifi.pl masz Bodnar Audio. Nawet grające na 50% mają w sobie więcej muzyki, niż klasyczne konstrukcje. Przez ostatnie dwa lata było o nich sporo, bo były wystawiane na Audio Show.

I grały bardzo słobo.

Witaj,

zapraszam do naszego salonu do posłuchania kolumn Bodnar, nie jest to uniwersalna kolumna, jednak dla pewnej grupy może okazać się idealna.

Spróbowałbym także posłuchać kolumn Harbeth najlepiej modelu Domestic 30.1 (http://q21.pl/harbeth-monitor-30-1-domestic.html), chociaż wiem, że zestaw ten znacznie przekracza budżet.

Z bardziej uniwersalnych konstrukcji natomiast namawialbym na Tannoy Revolution DC6 T SE (http://q21.pl/tannoy-revolution-dc6-t-se.html).

Na koniec zostawiłbym kolumny Opera czyli zestaw firmowy od jednego producenta, za kilka dni pokażemy nową ofertę kolumn Opera, która jest moim zdaniem bardzo ciekawa.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zastanawiam się nad jedną kwestią. Przede wszystkim celuję w kolumny podłogowe, ale chyba większość propozycji jakie otrzymuję dotyczą kolumn podstawkowych.

I teraz rodzi się we mnie pytanie czy kolumny podstawkowe dadzą radę w moim pomieszczeniu (przypominam, że salon jest otwarty na hol i kuchnię). Obawiam się o niedostatki basu. Nie chciałbym, aby ten zakres miał jakieś niedostatki. Nie słucham głośno, ale chciałbym mieć także pewność, że kolumny, jak będzie trzeba, wywołają odpowiednie ciśnienie akustyczne:)

Jeśli lubisz wyraźny bas, to w Twoim pomieszczeniu raczej sprawdzą się kolumny podłogowe.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

w ogłoszeniach są takie kolumny,akurat ja je wystawiłem na sprzedaż-podobnie opisałbym ich brzmienie-spójny,plastyczny przekaz,niezły bas.

Na AS bardzo ładnie zagrał JAG. Kolumny w granicach 4,5tys a grało jak dużo droższe zestawy a w zasadzie to nawet lepiej:)

JAG grał ładnie,relaksująco ale było tam żródło za 25-30tys-transport Jadis i dac Audio Note4.

Sluchalem tego wzmacniacza z tannoy arden gralo super, niestety ardeny sa za duze do 20m. Niewiem jak by sie zgral ten wzmak z mniejszymi tannoyami tej "serii"

-- Jazz na ardenech bardzo mi sie podobal

troche poza budrzet bo okolo 2000 euro "Mulidine alegretto v4" niezwykle naturalnie grajace kolumny i bardzo fajnie sie zgrywaja z unisonem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Minasy od Studio 16 Hertz pasują idealnie do opisu Twoich oczekiwań, masz nówki za cenę używanych gorszej klasy, ludzie już nawet trzy razy droższe Sonus Fabery zmieniają na Minasy. Warto odsłuchać.

I grały bardzo słobo.

Po audioshow raczej opinie pozytywne można wyczytać na tym forum, mi osobiście się podobało choć bardziej te tańsze co stały z boku za 4 z kawałkiem, dźwięk był bardziej dociążony.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Minasy od Studio 16 Hertz pasują idealnie do opisu Twoich oczekiwań, masz nówki za cenę używanych gorszej klasy, ludzie już nawet trzy razy droższe Sonus Fabery zmieniają na Minasy. Warto odsłuchać.

Właśnie zastanawiałem się nad Minasami. Jutro jadę odsłuchać nieco inne kolumny (prawdę mówiąc trochę z ciekawości) i przy okazji może wpadnę do PremiumSound odsłuchać Minasy. O Minasach krążą już legendy, między innymi takie, że grają lepiej od trzy razy droższych Sonusów, ale ile w tym prawdy...?

To nie legenda, niedawno klient zostawił Sonusy właśnie w Premium Sound a zabrał Minasy, my wyprzedajemy w sklepie wszystkie kolumny do 15 tyś bo i tak się nie sprzedają jak ktoś porówna, rozszerzamy ofertę o Studio 16 Hz.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Witam,

Poszukiwania zakończone - kolumny kupione.

Przy okazji wpadłem do Premium Sound i odsłuchałem Minasy. Muszę powiedzieć, że to naprawdę porządne brzmienie, jak za tą kwotę. Odsłuchałem jeszcze kolumny Audiosolutions Euphony 90, które są jakoby bezpośrednią konkurencją dla Minasów, ale mimo, że są droższe, kosztują 8000 tys., to wypadły gorzej od Minasów.

Witam,

Przy okazji wpadłem do Premium Sound i odsłuchałem Minasy. Muszę powiedzieć, że to naprawdę porządne brzmienie, jak za tą kwotę. Odsłuchałem jeszcze kolumny Audiosolutions Euphony 90, które są jakoby bezpośrednią konkurencją dla Minasów, ale mimo, że są droższe, kosztują 8000 tys., to wypadły gorzej od Minasów.

... i co Kolega teraz myśli na temat tych legend o Minasach ... :)

... i jeszcze taki mały link z historii Studia 16 Hertz względem porównania do Audiosolution ... wnioski na temat klasy wyrobów Naszej polskiej manufaktury i wyceny tychże wyciągnijcie sami ...

Ukryta Zawartość

... mam takie i ... nie mam ciśnienia na zmiany ... :) Dla jasności ... Minasy są lepsze :)

GRATULUJĘ WYBORU

Ukryta Zawartość

Koledzy, chyba się nie zrozumieliśmy:) Nie kupiłem Minasów tylko Vandersteeny 2CE Signature. W drodze na odsłuch Vandersteenów wpadłem przy okazji do salonu odsłuchać Minasy. Pomyślałem sobie a nóż widelec, może te Minasy to jest to czego szukam. Zagrały naprawdę nieźle, ale po odsłuchu Minasów pojechałem na odsłuch Vendersteenów i... nie mogło być innego wyboru:)

He, he , faktycznie , nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi :) , ale gratulację za wybór utrzymuję !! Vandersteeny to bardzo ciekawe kolumny , które ocierają się o najwyższą klasę . Nie każdemu podoba się ich stylistyka , ale na pewno z Minasami łączy je wspólny mianownik - odtwarzają muzykę , a nie dżwięki i robią to wybornie . Życzę wykorzystania ich potencjału i radości słuchania .

pozdr. Piotr

P.S. Napisz póżniej , proszę , Twoje wrażenia z ich użytkowania

• 3 tygodnie później...

Jeśli nie dokonałeś jeszcze zakupu, sugeruję zwrócić uwagę na kolumny PMC. W tej kwocie możesz kupić np. używane GB1i.

Osobiście je posiadam. Napędza je Sugden a21a. Repertuar jakiego słucham to przede wszystkim jazz.

Dla mnie rewelacja i aktualnie koniec poszukiwań. Jedyne co mnie korci to ew. zmiana na większe...ale PMC.

odsłuch Vendersteenów i... nie mogło być innego wyboru:)

Gratuluję dobrego wyboru!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli nie dokonałeś jeszcze zakupu, sugeruję zwrócić uwagę na kolumny PMC. W tej kwocie możesz kupić np. używane GB1i.

Osobiście je posiadam. Napędza je Sugden a21a. Repertuar jakiego słucham to przede wszystkim jazz.

Dla mnie rewelacja i aktualnie koniec poszukiwań. Jedyne co mnie korci to ew. zmiana na większe...ale PMC.

Śledząc powyższe posty możemy dowiedzieć się, że kolumny już zakupiłem i wybór padł na Vandersteeny:)

Niemniej dziękuję za propozycję:)

A faktycznie. Zwróciłem uwagę na początek tematu :-) . Nie zawsze czytam całość wątku, bo te wpisy...koniecznie kup Te, najlepsze są Te, tylko dla Ciebie Te...mam nudności... W takim razie gratuluję wyboru i miłych wrażeń odsłuchowych.

• 1 miesiąc później...

Witajcie.

A, z tych dwóch modeli, które byście polecili: AVANCE K3 oraz MISTRAL SAG-350. Po wybraniu któregoś z tych modeli będę dobierał wzmacniacz. Dlatego chodzi mi o ogólną podpowiedź, które z tych kolumn zagrają lepiej?

Dziękuję i pozdrawiam.

• 10 miesięcy później...

Witam,

Nie wiem na jakim wzmaku sluchales ale ja sluchalem w Premium Sound na H100 obu zestawow i jak dla mnie Euphony 90 zmiataja te Minasy. Euphony 90 graly pieknie i rowno a w Minasach podbity dol i natarczywa gora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.