Skocz do zawartości
IGNORED

STX S-200 n - opinia początkującego użytkownika

kaniutek

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem się podzielić moimi wrażeniami na temat w/w sprzętu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na początek dziękuje za wszelkie rady i pomoc użytkownikom tego forum.

Więc po kolei potrzebowałem subwoofera do pomieszczenia 20 m i sprzętu Yamaha HTR-4065 oraz Tagi TAV-506v2, moje pierwotne typy to Jamo sub 210 i Taga TSW-90. Jamo miałem przyjemność słuchać w sklepie i grał całkiem fajnie (jednak powierzchnia sklepu ogromna więc ciężko o jakieś wrażenia), Taga odpadła w przedbiegach ze względu na brak funkcji auto stanby. Po przeczytaniu tysięcy postów na różnorakich forach, trafiłem na firmę STX (polską firmę). Dużo pochlebnych opinii za dobre jakościowo podzespoły, sporo też negatywnych (ale nie ma rzeczy którą każdy chwali). Niestety możliwość posłuchania ich sprzętu tylko pod Warszawą w siedzibie firmy, ponieważ sprzętu nie ma w rękach dystrybutorów. Zadzwoniłem do nich czy jest możliwość zwrotu, jęsli nie będzie mi to odpowiadało, uzyskałem odpowiedź, że jak najbardziej tak. Na tym odsłuchu w domu tracimy jakieś 50 - 60 zł (26 zł kurier od nich i 30 zł do nich).

Dlaczego ten? Według moich przemyśleń to tak: parametry lepsze lub takie same jak subwoofery, które chciałem kupić. Firma podaje lub da się znaleźć na forach z jakich konkretnych podzespołów jest on zbudowany. Do tego cena 433 zł, a 550 zł Jamo 210 i 670 zł Taga TSW-90 (i dalej w podobnych pieniądzach Magnat 301, Energy sub-12). Taniej da się kupić już tylko VK (którego odrzuciłem po negatywnych opiniach na forach).

Kupno i dostawa: sprzęt dotarł do mnie następnego dnia po wpłacie. Sprzęt zapakowany, że tak powiem "domowymi sposobami" pudełka bez logotypów, brak styropianów dopasowanych do urządzenia. Jednak dobrze zabezpieczony, dwa pudełka i wolna przestrzeń między nimi chroniąca przed uderzeniami. Brak instrukcji, którą ze strony można pobrać w prosty sposób.

Jakość wykonania: boki płyta meblowa, przód i tył płyta mdf malowana. Nie ma jakiś większych niedociągnięć, więc nie mam tu zastrzeżeń. Jedynie co mnie jakoś nie mile zaskoczyło, to fakt, że producent dołączył coś na kształt nóżek (4 plastikowe kwadraciki i 4 filcowe kółeczka, które trzeba było samodzielnie przykleić - były samoprzylepne).

Test:

- muzyka: ustawienie amplitunera na na ustawienia zerowe (jeśli chodzi o wzmacniania basu). Głośność subwoofera 3/4, odcienie max (tzn gra pełnym zakresem - chyba do 200 Hz). W pierwszy momencie super, basem jest wypełnione całe pomieszczenie + cały korytarz + przylegająca kuchnia (połączona z pomieszczeniem otwartą przestrzenią). Po kilku piosenkach jednak doszedłem do wniosku, że basu jest zbyt dużo. Głośność do połowy, wciąż przebywając w pomieszczeniu bas zagłusza kolumny, odcięcie na połowę. Bas jest ok, dobrze dopełnia kolumny i "czuć go w klatce piersiowej". Jednak dopiero ustawienie głośności na jakieś 35 - 40 % daje taki efekt jak potrzebuje. Gra tam gdzie powinien i nie gubi rytmu, nie słychać też żadnych świstów powietrza wydmuchiwanego przez bass reflex.

- film: nie miałem jeszcze okazji obejrzeć jakiś spektakularnych filmów z dobrym dźwiękiem, jednak subwoofer nie wątpliwie słychać. Oglądałem jakieś film gdzie startował helikopter to bas "zatykał uszy" blokując słyszalność innych dźwięków w tej chwili (opisuje tak jak to było czuć :) ).

Początkujący użytkownik: moja powyższa opinia jest oparta na moich wrażeniach, dodam, że nie słuchałem w domu subwooferów większej mocy niż ten. Nie mam porównania do sprzętu za tysiąc czy dwa tysiące. Jednak nie chciałem subwoofera, który będzie droższy niż całe kino:)

Podsumowanie: Tani i dobry subwoofer. Spełnił moje oczekiwania muzyczne, używam 40% mocy więc tutaj jest jeszcze spory zapas. Dźwięk jest dobry słuchać tylko bas bez jakiś dodatkowych świstów i drżeń. Ja jestem zadowolony :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie słychać też żadnych świstów powietrza wydmuchiwanego przez bass reflex.

Możesz rozwinąć tą wypowiedź, ponieważ pierwszy raz spotykam się z takim spostrzeżeniem.

Możesz rozwinąć tą wypowiedź, ponieważ pierwszy raz spotykam się z takim spostrzeżeniem.

Chodziło mi mniej więcej o to, że nie słychać "oddychania subwoofera". Miałem wcześniej głośniki Creative (jakiś tam wyższy model, nie pamiętam już konkretnie). I tam powyżej połowy głośności było słychać wydmuchiwane powietrze przez "tą czarna tulejkę". Odgłos dość ciężki do opisania. Po prostu szum wydmuchiwanego i wciąganego powietrza. Oczywiście moc tamtego, gabaryty i średnica głośnika były dużo mniejsze niż tego i pewnie z tego to wynikało.

Jednak czytając wcześniej opinie o tym subwooferze spotkałem się z opinią, że nie daje sobie rady, więc właśnie takiego efektu się trochę bałem.

Ciąg dalszy mojej opinii:

- filmy: w między czasie obejrzałem kilka filmów, była to głownie telewizja, więc efekty jakoś na kolana nie powalały. Wczoraj oglądałem BluRayRIP Jack pogromca olbrzymów to efekt kroków zbliżającego się olbrzyma już fajny. Każdy krok już generował dość mocno odczuwalne wibracje całej kanapy i podłogi. Jakość basu jakoś ciężko mi opisać, nie umiem odróżnić tego czy jest on miękki czy twardy, w każdym bądź razie jest go dość dużo i można powiedzieć, że efekt zbliżony do sali kinowej. Subwoofer grał na odcięciu i połowie mocy.

Czekam coś na temat filmów akcji bo jestem Ciekawy:-) Ja myślałem nad zestawem pod kino stx 300 plus taki subik i reszta gratów z stx bo myślę że warto wybierać polskie firmy

szakaldg, myślę że daje radę w filmach akcji. Dźwięki helikoptera, wybuchy itp ładnie "zagłuszają" wszystkie inne dźwięki, delikatnie trzęsą podłogą i dobrze oddają sytuację.

Kończą moją opinię napisze, że ja jestem w pełni zadowolonym klientem firmy STX. Powtórzę jeszcze raz, że nie mam porównania do droższych konstrukcji. Jak ktoś się zastanawia polecam kupić, zastrzegając sobie możliwość zwrotu - na tej operacji stracicie ewentualnie 60 zł. Czasem to taki sam koszt jak wyjazd na odsłuch do sąsiedniego miasta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.