Skocz do zawartości
IGNORED

Wiekowe amplitunery 5.1 a ich jakość dźwięku stereo.

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, jaki możecie polecić amplituner 5.1, który będzie dysponował sporą mocą, dużym kopem i dynamiką oraz niskim, solidnym basem. Pytam o amplituner 5.1 gdyż te klocki jako, że są dość wiekowe można nabyć za przyzwoite pieniądze. Nie interesują mnie wszelakie bajery, DSP, dekodery pokładowe itp. Z tego co zaobserwowałem to maszyny 5.1 nie posiadają w środku wentylatorów (co bardzo ważne) a te 300W poboru (tyle mnie więcej przeważnie jest) zazwyczaj powinno wystarczyć do stereo.

Amplituner będzie pracował przeważnie w trybie stereo. Nie chcę mnożyć bytów i stawiać amplitunera + końcówka mocy czy + wzmacniacz zintegrowany. Znudziły mnie już piramidy sprzętów na półce. Przerabiałem też opcje procesor + końcówka mocy. Chciałbym jeden klocek oferujący przyzwoitą moc, wydajność i kopa. Te 'stare' amplitunery 5.1 były przeważnie porządnie zbudowane. Miały radiatory odlewane a nie blaszkowe, spore trafo, duże kondy, żadnych HDMI czy innych bzdur - przykładowo SONY STR-DB930QS choć nie mam pojęcia jak to gra.

Czy wobec tego istnieją jakieś amplitunery 5.1, którymi warto się zainteresować i wypróbować do odsłuchu stereo? Zaznaczam, że amplituner musiałby mieć choć jedno wejście optyczne.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Kup sobie wzmak z wejściami cyfrowymi.

Np. HK 990. Po co Ci amplituner skoro nie chcesz używać go w kinie domowym tylko w stereo?

Jak jednak z jakichś tajemniczych przyczyn ma być amplituner to poszukaj Nakamichi AV-10, AV-8

Zależy ile chcesz wydać kasy na to. Warto szukać wśród Denonów AVC, Yamaha A1, AX1, A2, AX2, Harman Kardon AVR 7000,8000 i pewnie jeszcze kilka innych

Tak jak kolega wyżej polecił. Z tym, że jeśli szukasz wiekowego sprzętu wielokanałowego z wyższej półki to zwróć uwagę na wzmacniacze a nie amplitunery. Te najdroższe flagowce grają w stereo na poziomie tanich nowych wzmacniaczy za około 2000zł. Jeśli tylko do stereo to gra nie warta świeczki bo zapłacisz za ten sprzęt w dobrym stanie 2000-3000zł.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Zgadzam się z tym co napisał Shrek777. Sony STR - DB 930, 940, 1070 i 1080QS, a także STR - VA 333, 555 i 777 ES. Ceny od 500 PLN wzwyż.

Warto też zwrócić uwagę na jeden z nowszych modeli, ale nie najnowszy STR - DA 5400 ES. Można kupić już sporo poniżej 2000 PLN. W zmian masz amplituner zdecydowanie lepiej grający, wyposażony i wykonany, niż współczesne amplitunery z przedziału 2000 - 3000 zł.

Zależy ile chcesz wydać kasy na to. Warto szukać wśród Denonów AVC, Yamaha A1, AX1, A2, AX2, Harman Kardon AVR 7000,8000 i pewnie jeszcze kilka innych

Yamaha DSP A1 i DSP A2 to amplitunery 7.1. Poza tym DSP A2 zbudowana jest dość śmieciowo. Masa tasiemek, płytek oraz moduł przetwornika D/A w ogóle jest nieekranowany. To już Yamaha RX-V800 jest lepiej zbudowana.

Yamaha DSP AX1 oraz AX2 też nie mają nic wspólnego z 5.1 - po prostu nie widzę sensu płacić za dodatkowe kanały jakich i tak się nie wykorzystuje.

Harmana AVR 7000 chętnie bym spróbował ale jakoś rzadko można spotkać takie urządzenie na rynku wtórnym za rozsądną cenę.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Ble ble ble...

Yamaha DSP A1 i A2 to nie amplitunery tylko wzmacniacze wielokanałowe. RXV-800 jest lepiej zbudowana - bzdura. Chyba, że chodzi ci o ładniejszy wygląd płytek drukowanych.

AX1 i AX2 nie mają nic wspólnego z 5.1 - bzdura. W pełni obsługują ten format i czują się w nim jak ryba w wodzie.

AVR 7000 - ostatnio dwie sztuki latają po allegro i cały czas zmieniają właścicieli. Więc pewnie bez rewelacji.

Tak jak pisałem wcześniej. Jeśli ma być dobre stereo ze starego sprzętu wielokanałowego to szukaj wzmacniaczy a nie amplitunerów wielokanałowych.

Yamaha DSP A1 i DSP A2 to amplitunery 7.1.

Yamaha DSP AX1 oraz AX2 też nie mają nic wspólnego z 5.1

Chyba kolego nie miałeś do czynienia z tymi wzmacniaczami. Są one pełnoprawnymi maszynami 5.1. 7.1 prawie 15 lat temu? Owszem można podpiąć więcej kolumn niż nawet te 7 pod ax1 albo ax2 ale to tylko wirtualizacja przez DSP. Jeśli tego nie chcemy działa tam normalnie DD lub DTS.

Chyba kolego nie miałeś do czynienia z tymi wzmacniaczami....

A i owszem, nie miałem. W ogóle to nie miałem do czynienia z amplitunerami więc pytam. Sorry, że bezpodstawnie się zacietrzewiłem, ale amplitunery to coś co jest mi obce a chciałem coś porządnego co pozwoliłoby mi zamienić piramidę sprzętu na jeden klocek.

Coś mi się wydaje po waszych odpowiedziach, że łatwo nie będzie i chyba polowanie na dobry klocek 5.1 co zagra w stereo to wyższa sztuka jazdy.

Moim zdaniem warto też zwrócić uwagę na NAKAMICHI AV-10:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No tak, kawał potwora ale ten wiatrak na plecach przeraża.

Ukryta Zawartość

Jako posiadacz Denon 3802 (bo mój podobno w stereo nie gra ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Polecę Denon 5805 ;) (lub jego odpowiednik coś tam AVC-A1XV) - podkreślam nie słyszałem, ale i tak bym

nie usłyszał różnicy bo jak dla mnie wszystkie Denony od 28xx w górę grają tak samo ;) tylko im wyżej tym mniejsze

szumy (na 3802 słychać do 22bita na luzie - tylko przy większej mocy się przełącza z klasy A na AB i to już słychać).

Ukryta Zawartość

====edit:

Ten duży Denon to koło 2.5k

takie jak moje 3802 - strzelam ze 400pln teraz

jest jeszcze 3803 na Texas Instruments BurrBrown xx71 i w stereo łączy w pary chyba 8 takich (u mnie ze 4, ale ja mam Analog Devices DAC) - koło 500pln na oko

lub nowsze co zdekodują HDMI 2807 (chyba za 650 takie coś kupiłem) - tylko przetworniki tu są "kolorowe" (2806 (koło 700pln) są płaskie, ale nie

ma hdmi i nie warto do końca).

3806 ma hdmi, koło 700pln kosztuje i może mieć już lepszy wzmacniacz niż 28xx.

a wszystkie są albo 7.1 albo 9.1, nie wiem czy cokolwiek przyzwoitego by się kupiło 5.1 teraz z Denona

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym tu polecił Denona AVC-A1SR do 3500 złotych można kupić w kolorze złotym.

Pobór prądu 720 W.

Do tego DVD-A1 albo DVD-A11 i w stereo będzie pięknie nawet zagra lepiej od nowszego modelu A1XV

Tu masz dobrą maszynę za dobrą cenę

Ukryta Zawartość

to nie moja aukcja

Ukryta Zawartość

Ja polecam onkyo tx-sr875. Poczytaj sobie na temat tego amplituneta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym tu polecił Denona AVC-A1SR do 3500 złotych można kupić w kolorze złotym.

Pobór prądu 720 W.

Do tego DVD-A1 albo DVD-A11 i w stereo będzie pięknie nawet zagra lepiej od nowszego modelu A1XV

czyli "na cyferki" jest to Denon 5800 - to ma przetworniki z "mojego" Denona 3802 i wyciąga max 96kHz (Analog Devices)

pomijając że cena realnego zakupu chyba powinna być niższa na oko.

5803 - ten już miał TI 24/192, ale dalej "szumi" (115db) - tylko już BurrBrown - takie same jak w 3803.

a 5805 - pierwszy z hdmi miał szumy na 125db, poprzenie oba miały 115db

wzmacniacze analogowe chyba miały te same - wszystkie 3 modele - , w końcu model 5800 to ~~rok 2000 a 5805 to rok 2005 ;)

Yamaha DSP AX1 oraz AX2 też nie mają nic wspólnego z 5.1 - po prostu nie widzę sensu płacić za dodatkowe kanały jakich i tak się nie wykorzystuje.

Sporo amplitunerów 7.1 ma możliwość wykorzystania nieużywanych końcówek mocy "surround back" do zasilania kolumn frontowych w trybie bi-amping.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ale porównanie Denon 3802 do Denon AVC-A1SR

Chyba nie słuchałeś modeli SR czy XV

SR czy AV - czyli chodzi o modele 58xx ?

ale one nie są aż tak inne ;) chociaż chyba sobie kupie 5805 :) dla jaj do stereo ;) i okazjonalnego 4.0.

5805 nie słuchałem, słyszałem 5800 albo 5803 - nie pamiętam, ale jak mówiłem "gra tak samo" (dla mnie)

tylko 3802 nie gra dobrze na dużej mocy - tylko nie miałem "pod ręką" 3802 to nie porównam bo się nie

da "na ucho".

to trzeba by to podłączyć na raz i przełączać w 0.5 sekundy żeby coś tam wyłapać.

generalnie wzmacniacz w Denonach słychać do modeli 23xx, to są moje doświadczenia (ustawione na cicho),

powyżej grają identycznie (na Tannoy M3 i średniej akustyce) - przynajmniej te kilka modeli jakie

słyszałem w miarę 1:1 mogąc przełączać

14coś, 23coś, 2806, 2807(tu wyjątek na złe - przetworniki kolorowe), 3803 (tu gniazdo słuchawek gorzej?), 3802, 43coś i jakiś stereo denon.

w dobrych warunkach porównywałem DAC z tych modeli i 3803 oraz 2806 jest naprawdę ok

SR czy AV - czyli chodzi o modele 58xx ?

tfu pomieszało mi się:

SR = 48xx

XV = 58xx

btw. tu są instrukcje do wszystkiego:

Ukryta Zawartość

tylko trzeba wpisywać terminologii 38coś 48coś 58coś itp, SR i XV to chyba na Europę nazwy - chyba że się mylę ?

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.