Skocz do zawartości
IGNORED

pioneer vsx922+wzmacniacz

eminem6305

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !.

Mam pytanie, posiadam amplituner ' Pioneer vsx 922 ', czy mógłbym podłączyć do niego wzmacniacz dla poprawy stereo ? Jeśli tak to jaki ? Mam podłączone do tego aplitunera 4 kolumny Yamaha NS-F700, NC700 i dwie NB700 + dwa aktywne suby Cambridge Audio S90.Chcialbym podlaczyc do wzmacniacza dwie kolumny yamacha ns-f700 dla poprawy dzwieku i glosnosci;) czy pioneer a-30 będzie dobrym rozwiązaniem????

Z góry dziękuje za pomoc !.

pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/106977-pioneer-vsx922wzmacniacz/

Oczywiście, że możesz podłączyć do swojego amplitunera dodatkowy wzmacniacz.

Najczęściej stosuje się typowe stereofoniczne końcówki mocy ale wymieniony przez Ciebie Pioneer A-30 też może być.

Z tego co wiem posiada bezpośrednie wejście na końcówkę mocy które łączymy oczywiście z PRE-OUT-em w amplitunerze.

Jeśli chodzi o stereofonię to napewno ulegnie polepszeniu. Głośność także, gdyż odciążysz trochę amplituner.

Zostają jeszcze aspekty brzmieniowe. Skoro podoba Ci się dźwięk kolumn Yamahy w zestawieniu z Pionkiem to A-30 może być dobrym wyborem.

Chyba że chcesz jednak zmienić brzmienie,coś w nim Ci do tej pory nie pasowało.

Wtedy trzeba by poszukać innego wzmaka.

wielkie dzięki za odpowiedz;) ale pod dwa wejścia pre-out mam podlaczone suby ..obok tego mam dwa wyjścia zone 2 out.przez jakie kaple to podpiac dwa rca????? a o jakich koncowkach mocy mowiles?? możesz podac przykład??? moze koncowka była by lepszym rozwiązaniem;)

Faktycznie,Twój Pioneer VSX 922 ma PRE-OUT tylko na dwa suby. Prawdopodobnie z tego co widzę, trzeba by było użyć właśnie wyjścia

zone 2. Innego wyjścia audio nie posiada ten amp. Podłączamy normalnym chinchem 2RCA-2RCA lewy i prawy kanał bezpośrednio do wejścia we wzmaku analogicznie lewy i prawy kanał.

Jeśli chodzi o zwykłą końcówkę mocy to z technicznego punktu widzenia nic nam to nie zmieni, trzeba będzie ją tak samo podłączyć w Twoim przypadku.

Ogólnie końcówki mocy dzielą się na wielokanałowe,stereofoniczne i monobloki gdzie do stereo potrzebował byś dwóch.

Tobie poleciłem właśnie stereofoniczną np. Audiolab 8000P( jest to oczywiście czysto techniczny przykład)

Jednakże skoro 922 nie posiada sekcji pre-out dla frontów to trzeba się bawić z tym zone 2 i właśnie ze zwykłym wzmacniaczem stereo.

Końcówki mocy potrzebują jeszcze sekcji przedwzmacniacza czyli właśnie PRE-OUT.

Zwykły wzmacniacz stereo zintegrowany ma już przedwzmacniacz w sobie.

Suma sumarum jeśli odpowiada Ci dźwięk A-30 może być.

Podłączasz go powójnym chinchem z Zone 2 out lewy prawy w ampie do któregoś ze zwykłych wejść we wzmacniaczu lewy prawy.

Powinno działać, trzeba by było tylko pewnie ustawić w opcjach ampa ten Zone 2.

Pod zone nie podłącza się bo w trakcie pracy KD fronty dostaną zmiksowany sygnał wielokanałowy 5.1 do postaci dwukanałowej , na fronty ma iść dedykowany , a więc potrzebne jest w ampli pre - out 5.1 , 7.1 dedykowane na każdy kanał ( wykorzystujesz Front L R ) .

Twój ampli nie ma takiego wyjścia , lecz możesz zastosować dzielnik napięcia i za pomocą tego prostego urządzenia wyjść z wyjść głośnikowych amplitunera i podłączyć bezpiecznie wzmacniacz stereo . Zapoznaj się z ideą podłączenia post nr .5 , a niżej podaję dzielnik napięcia .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35801-0-05982200-1384178597_thumb.jpg

post-35801-0-17154200-1384178616_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wielkie dzięki za pomoc ;) jeszcze jedno pytanie .Czym kierowac się ,na co zwrocic uwagę żeby można było podlaczyc wzmaka do ampli??? może zmienie decyzje i kupie cos z innej firmy może harman kardon?

No i właśnie bałem się o pracę w trybie kina.

Jak widać kolega ma już doświadczenie z Zone 2 i jest to złe wyjście. Fronty dostają zmiksowany sygnał wielokanałowy niestety:(

Jeśli chcesz rozszerzyć amplituner o końcówkę bądź wzmak bierz pod uwagę, żeby amplituner posiadał wyjścia PRE-OUT przynajmniej dla samych frontów nie licząc oczywiście dla suba.

Wtedy nie będzie żadnego problemu.

Np. u mnie w Onkyo SR875 jest PRE-OUT dla każdej z kolumn.

czyli nie mogę podlaczyc przez zone zadnrgo wzmaka stereo?? mieszkam w uk i niestety zrobienie sobie samemu dzielnika jest raczej nie możliwe bo nawet pojęcia nie mam o tym;) chyba ze można cos takiego kupic??

czyli nie mogę podlaczyc przez zone zadnrgo wzmaka stereo?? mieszkam w uk i niestety zrobienie sobie samemu dzielnika jest raczej nie możliwe bo nawet pojęcia nie mam o tym;) chyba ze można cos takiego kupic??

Z Zone2 niestety nie mam doświadczenia, jednakże po wypowiedzi Czestera wnioskuję, że możesz podłączyć taki Pioneer

A-30 własnie pod to wyjście ale będziesz mógł słuchać tylko muzyki w trybie stereo. Także to bez sensu bo trzeba by było specjalnie rozłączać przy używaniu w kd.

A czy można kupić prosimy o podpowiedź Czestera.

Możesz będzie grało , ale w KD niepoprawnie . Jest jeszcze inna rzecz z tym zone , czytałem na forum , że w tanich amplitunerach na zone wychodzi tylko sygnał z wbudowanego tunera amplitunera i chyba gdy do ampli jest puszczany sygnał analogowy .

Zrozumiałeś , że aby poprawić stereo to w odsłuchu stereo trzeba wyeliminować amplituner z toru ( rysunki w poście nr.5 ) ?

Tu masz dzielnik napięcia gotowy stosowany w radiach samochodowych do podłączenia oddzielnego wzmacniacza , gdy radio nie ma wyjścia pre- out :

985c56dbc82ef055.jpg

70662_00.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to już zmienia postać rzeczy, w ten sposób może działać podłączone pod Zone 2.

Zostaje tylko taka kwestia czy czasem ta druga para kolumn nie będzie grać przy KD i czy właśnie można ją wtedy wyłączyć.

chciałbym zostawić jedna pare kolumn podlaczona do ampli (fronty) a druga do wzmaka.. bo teraz mam podlaczoną druga pare do ampli jako front back ale nie graja za ciekawie..

Nie rozumiem , napisz jaśniej , to są fronty Back , czy tylko tak nazywasz ?

Kolego Fronty to podłącza się pod wzmacniacz stereo , a te dwie pozostałe do amplitunera pod surrand ( nie surand BACK )

Nie rozumiem , napisz jaśniej , to są fronty Back , czy tylko tak nazywasz ?

Kolego Fronty to podłącza się pod wzmacniacz stereo , a te dwie pozostałe pod surrand ( nie surand BACK )

Koledze chodzi pewnie o to, że posiada poprostu 4 kolumny Yamaha NS-F700, jedną parę chce użyć tylko do stereo a drugą jako fronty KD ale żeby nadal były podpięte pod ampa. A chodziło mu pewnie o surround back a nie front back.

Przynajmniej tak wnioskuje z kolumn które posiada

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przepraszam mój blad..jedna pare mam podlaczona pod front a druga pod front height/wide B ale nie wykorzystuje w takim układzie całej mocy glosnikow dlatego chciałem kupic jakis wzmacniacz i podlaczyc jedna pare do wzmaka żeby wykorzystać cala moc;)

dokładnie tak jak mówisz..mam 4 kolumny yamacha ns-f700 dwie ns-b700 i centralny ns-c700..i chciałbym zostawić jedna pare jako fronty przy kd a druga do wzmaka;)

Ukryta Zawartość

jedna pare mam podlaczona pod front a druga pod front height/wide B ale nie wykorzystuje w takim układzie całej mocy glosnikow dlatego chciałem kupic jakis wzmacniacz i podlaczyc jedna pare do wzmaka żeby wykorzystać cala moc;)

, a nie chcesz mieć kina domowego ?

W tej chwili masz tylko " stereo z drugą parą głośników .

, a gdy słuchasz muzyki to włączasz program stereo ?

, a ta druga para to jest s tyłu ?

W kinie domowym takie podłączenie kolumn i włączenie ścieżki 5.1 , dookulnego programu to jest kaszana .

Najpierw podłącz tak jak zaleca instrukcja i zrób automatyczną kalibrację .

Oglądasz KD , jakie masz źródła dźwięku ?

Dziwną kombinację kolega eminem stosuje

Wykorzystanie dwóch par kolumn grających w stereo jednocześnie jest bez sensu

Już lepiej wykorzystać jedną parę do oddzielnego niezależnie grającego systemu stereo bądź też do uzupełnienia zestaw KD w surround back

mam podlaczone wszystkie glosniki fronty ,centralny,surround no i te front height/wide B.moim zrodlem jest laptop.chodzi mi o to żeby odlaczyc kolumny od tego wyjścia front height/wide i podlaczyc je do wzmaka .i myslalem nad polaczeniu ampli ze wzmakiem

Mam pytanie, posiadam amplituner ' Pioneer vsx 922 ', czy mógłbym podłączyć do niego wzmacniacz dla poprawy stereo ?

Podałem odpowiedź na to pytanie , post nr . 5

chodzi mi o to żeby odlaczyc kolumny od tego wyjścia front height/wide i podlaczyc je do wzmaka .i myslalem nad polaczeniu ampli ze wzmakiem

To nie jest dobry pomysł , stereo nie poprawi się .

No ale podczas oglądania filmów czy słuchania muzyki po co jest Ci ta druga para frontów.

Ta druga para frontów to jest zapewne " wyłączona " , tam masz do wyboru albo Front B / Front Wide

front-wide_233208.jpg

ok to zadam inne pytanie czy mogę podlaczyc wzmacniacz i amplituner jednocześnie do zrodla muzyki żeby muzyka leciała przez wzmaka i ampli??

Nie wiem i nie podejmę się odpowiedzi , zasada jest taka , że łączy się dwa wzmacniacze , a do pierwszego z nich źródło dźwięku .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.