Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny KLIPSCH RF 63

marswiet

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do wymiany kolumn podłogówek ESA VIVACE XT3 na KLIPSCH RF 63 i chciałbym prosić o poradę czy warto zmienić? Budżet do 4000 zł a w/w kolumny widziałem już po 3400 zł, niestety nie mam możliwości ich posłuchania na żywo. Musiałbym jechać do Wa-wy a mam ok 150 km.

Słucham jazzu, rock lat 70-tych oraz trochę muz. klasycznej. Czekam niecierpliwie na opinię za które z góry dziękuję

Pozdrawiam Marek

https://www.audiostereo.pl/topic/106927-kolumny-klipsch-rf-63/

Zamienił stryjek siekierkę na kijek ...

Najpierw podaj jaki masz sprzęt i pomieszczenie. Zastanów się dobrze jaki dźwięk masz a jaki chcesz uzyskać. Czego Ci w obecnej konfiguracji brakuje ?

Bo utopić pieniądze jest najłatwiej, ale to nie jest rozwiązuje żadnego problemu.

Ciekawe właśnie jakie masz pomieszczenie, bo klipsch RF 63 to do pomieszczeń spokojnie+30m.

Ale żeby przesiadać się z bardzo dobrej Esy na Klipscha...?

Napisz kolego co chcesz w ten sposób uzyskać.

Pomieszczenie coś ok 35 m2 . Kolumny napędzane amplit. DENON 2312. Przyznam ,że po 11 latach słuchania ESY coś bym zmienił na lepsze tzn podobne brzmienie lecz z większą głębią i wyraźniejszymi barwami dźwięku. Owszem nie narzekam na moje kolumny ,ale coś nowego bym wprowadził. Na gwiazdkę myślę o zakupie wzmacniacza ( NAD C326 BEE) ale chciałem zacząć od zmiany kolumn.Wielu powiada ,żeby wymienić na wzmaka i nastąpi poprawa, ale czy mają rację?

W/w kolumny mam podpięte dwoma torami do amplitunera -van den Hul- niskie, a wysokie nie pamiętam ale płaciłem coś ok 100 za mb i przyznam ,że grają w ten sposób dużo lepiej.Dobrze posłuchać mądrych ludzi i być może pozostanę przy ESIE, ale czekam też na inne propozycje.

Dziękuję za odpowiedzi, cieszę się z dobrych rad i czekam na sugestie

Pozdrawiam Marek

Przy Klipschach na pewno uzyskasz wyraźniejsze barwy dziweku. Gdyż są to kolumny właśnie wyraźne. Z amplitunerem sprawdza sie lepeij bo maja wysoką skutecznosc. Jedna kpolecał bym ci najpierw wymiane wzmaka. Zobaczysz czy uzyskany przez to dzwiek na Twoich kolumnach uległ wystarczającej "zmianie" "poprawie"

Także polecałbym najpierw wymianę wzmacniacza. Zobaczysz jaki będzie efekt.

Jeśli uznasz, że to nie jest jeszcze to czego od systemu oczekujesz, wtedy zastanowiłbym się nad zmianą kolumn.

Aczkolwiek uwierz, że przy dobrej elektronice można jeszcze sporo wycisnąć dobrego z Twojej Esy:)

Po podpięciu do dobrego wzmacniacza stereo te kolumny dopiero zaczną grać.

Co do Nada 326 do tych kolumn pomyślałbym jednak nad czymś o lepszym brzmieniu.

I oczywiście nad czymś trochę mocniejszym, do pokoju 35m może być ciut przymało.

Powiedzmy jeśli chodzi o moc coś na poziomie Nada C356, do Twojego pokoju byłoby optymalnie.

Co do aspektów brzmieniowych najlepszy jednak byłby odsłuch kilku wzmacniaczy.

Także polecałbym najpierw wymianę wzmacniacza. Zobaczysz jaki będzie efekt.

Jeśli uznasz, że to nie jest jeszcze to czego od systemu oczekujesz, wtedy zastanowiłbym się nad zmianą kolumn.

Aczkolwiek uwierz, że przy dobrej elektronice można jeszcze sporo wycisnąć dobrego z Twojej Esy:)

Po podpięciu do dobrego wzmacniacza stereo te kolumny dopiero zaczną grać.

Co do Nada 326 do tych kolumn pomyślałbym jednak nad czymś o lepszym brzmieniu.

I oczywiście nad czymś trochę mocniejszym, do pokoju 35m może być ciut przymało.

Powiedzmy jeśli chodzi o moc coś na poziomie Nada C356, do Twojego pokoju byłoby optymalnie.

Co do aspektów brzmieniowych najlepszy jednak byłby odsłuch kilku wzmacniaczy.

Dziękuję za odpowiedz . Tak też zrobię. Chciałbym odsłuchać w/w wzmacniacz u siebie w warunkach domowych ,ale kto mi wypożyczy tylko odsłuchac? Pewnie zrobię to w salonie.Pozdrawiam

Potwierdzę opinię kolegów, zacznik od wymiany wzmacniacza. Moim zdaniem znacznie lepszym rozwiązaniem byłby zakup nowego wzmacniacza i przynajmniej na razie zostawienie kolumn. Jeśli decyzja zapadła na urządzenie NAD, co moim zdaniem jest optymalne, zwróć uwagę na model wyższy C356 BEE (http://q21.pl/nad-c356-bee.html), masz duże pomieszczenie, spokojnie wykorzystasz potencjał wyższego i mocniejszego modelu. Bardzo dobrz z kolumnami Esa, biorąc pod uwage Twoje wymagania powinny także zagrać wzmacniacze Roksan Kandy K2 Integrated (http://q21.pl/roksan-kandy-k2-integrated-amplifier.html) oraz Primare I22 (http://q21.pl/primare-i22.html).

Kolumny tak jak pisałem powyżej zostaw na później,

Serdecznie zapraszam i namawiam na odsłuchy w naszym salonie, tylko tak wybierzesz optymalny system, którego odsłuch będzie sprawiał Ci przyjemność.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.