Skocz do zawartości
IGNORED

Program do kopiowania porysowanych płyt CD DVD potrzebny

mily

Rekomendowane odpowiedzi

Na kanwie dyskusji o archiwizacji płyt - poszedłem sprawdzić najstarsze wypalaniki (1996 Lead data prędkość x4)

na razie wszystkie działają...

Ale niestety nie działa mi kilka płyt DVD z koncertami - tłoczone ale porysowane, niektóre wypalane np. z wesela czy wakacji też mogą mieć takie przypadłości...

Efekt jest taki, że w stacjonarnym odtwarzaczu zacina się na jakimś fragmencie i nie idzie dalej...

w laptopie jeśli odtwarzam jakimś programem no. MPC - to mogę "popchnąć" o jedną - dwie sekundy i idzie dalej już bez problemu...

Niestety uszkodzenia są tak perfidne że nie da się tych płyt skopiować w łatwy sposób -

kopiujące programy także się zatrzymują na uszkodzeniach...

Czego potrzebuję???

Otóż programu który takie uszkodzone sektory pominie - wypełni zerami cokolwiek i pójdzie dalej -

taki skok 2 - 3 - 4 sekundy mi nie przeszkadza - wolę mieć działająca płytę z małym przeskokiem niż blokującą się na amen...

Najwięcej nadziei dawał "Roadkil's Unstoppable Copier"

- niestety skończyło się na obietnicach - po 10 godzinach mielenia nie był w stanie "przeskoczyć" uszkodzonych fragmentów...

Kilka innych programów okazało się jeszcze większą porażką...nawet nie wspominam... (np. cd recovery)

Czy wiece coś na taki temat jakiegoś lepszego programu?

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

żart z kasą dobry ale nie rozwiązuje ploblemu...

ściągnąć - to jest jakieś rozwiązanie...

pozostaje kwestia nagrywek prywatnych - niepowtarzalnych...

spróbuje polerowania - kilka tubek pasty na próbę trza kupić :)

Jeśli Tobie tak zależy na tych zapisanych danych, to dlaczego przechowujesz płyty w tak złych warunkach, gdzie dochodzi do ich porsowania w takim stopniu, że nie nadają się już obecnie do odczytu?

Niestety uszkodzenia są tak perfidne że...

:)

Niestety, ale przy takim podejściu do sprawy, gdzie tylko i na czymkolwiek zapiszesz dane, to i tak grozi to ich późniejszą utratą.

w wątku zaproponowanym przez Music jest taki wpis

```````````````````````

arturross

Napisano 27.09.2009 - 18:26

Jak masz porysowaną płytę, to proponuję papier ścierny o nominale 1500-2000. Szlifujesz do czasu aż znikną głębsze rysy. Kupujesz pasę polerską do samochodu, np.tępo (około 8-11zł) i polerujesz do uzyskania połysku. Efekt- płyta jak nowa! Koszt regeneracji jednej płyty około 15gr! Resztę z tego co biorą na Allegro przeznaczasz na piwo które wypijesz podczas odsłuchu ;-)

``````````````````````

czy użycie papieru ściernego nie jest zbyt radykalne - ktoś tego naprawdę próbował?

bo co do pasty polerskiej czy do zębów to zgoda - łagodne działanie...

Ratowałem tak płytę, najpierw papier potem polerka, procedura podobna do polerowania lakieru z tym, że najlepiej robić to na mokro. Jeśli nie ma głębokich rys papier można odpuścić i polerować tylko pastą, również z dodatkiem wody. Podczas pracy trzeba bardzo uważać na wierzchnią stronę krążka, jej zdarcie przez przypadek to koniec zabawy :)

Programy są - do wyboru do koloru

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ważne co potrafi napęd, niektóre odczytują porysowane płyty lepiej inne gorzej.

Możesz też spróbować zrobić kopię płyty jako obraz z opcją ignorowania błędów odczytu.

Jak już sprzęt zawiedzie to polerka. Pasta z allegro lub wspomniane wyżej Tempo.

Ukryta Zawartość

Programy są - do wyboru do koloru

Ukryta Zawartość

``````````

te programy poszły na pierwszy ogień - niestety nic nie wskórały... na 3 napędach -

`````

Możesz też spróbować zrobić kopię płyty jako obraz z opcją ignorowania błędów odczytu.

```````````

o - to ciekawe - mam Ashampoo Burning Studio Elements - Version 10.0.9

ciekawe czy potrafi to o czym piszesz...

jutro będę testował...

Ukryta Zawartość

Jeśli uszkodzenia są fizyczne to kup najprymitywniejszą pastę do zębów. Za Jaruzelskiego były takie z Bułgarii lub polska Nivea. Weź wacik , parę kropli wody i poleruj energicznie 10 minut. Tak naprawiałem wszystkie DVD , które moje dzieciaki zarżnęły. Jeśli odtwarzacz ich nie łykał to przeciętna wypalarka (Liteon, pionner) przy peceie sobie z takimi płytami radziła. Obraz wypalałem i płyta jak nowa :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.