Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha NS-F150 vs Tonsil Maestro S - które wybrać.

Wolfer1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem na etapie kupna kolumn stereo. Zastanawiam się pomiędzy dwoma zestawami.

Mianowicie Yamaha NS-F150 oraz Tonsil Maestro S. Niestety mieszkam w tak małej

dziurze że nie mam gdzie odsłuchać żadnych z tych modeli. Napedzać by je miała

Yamaha RX497. O ile o Tonsilach naczytałem się dużo donbrego i jestem skłonny bardziej

ku nich, to jednak kolumny Yamahy są według mnie ładniejsze i pasowały by bardziej do

amplitunera (ta sama firma) Jednakże głównym kryterium jest takość dźwięku a nie estetyka

więc dlatego chciałbym poznać opinie kogoś kto miał okazję odsłuchać te dwa modele.

Z góry dziękuję za odpwiedź.

Podaj proszę wielkość pomieszczenia odsłuchowego, gatunki zazwyczaj odsłuchiwanej muzyki, Twoje preferencje brzmieniowe oraz załoźony budżet.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pokój w którym miałyby grać kolumny ma 22m2, prostokąt, stosunkowo mało mebli. Muzyka jaką słucham to w 70% punk, rock, jakieś ballady. Większość to sporo gitary perkusji. Reszta to jakaś mieszanka z radia. Uwzględniając moje preferencje raczej bardziej zależy mi na wyraźnych wysokich dźwiękach niż na niskim basie... Na zestaw chciałbym wydać około 1700zł w ostateczności 2000.

Jeśli są potrzebne jakieś informację to jestem do dyspozycji.

A na jakich głośnikach zbudowana jest ta Yamaha? Kto jest producentem, jakie są oznaczenia i czy są dostępne noty katalogowe tych głośników?

Pytam z ciekawości na wypadek gdyby jeden z głośników uległ awarii i trzeba byłoby szukać części zamiennej.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Dzięki za szczegóły,

w takim razie odradzam zdecydowanie kolumny Yamaha, nie zgrają się w takim systemie i przy Twoich preferencjach.

Zwróć proszę uwagę na kolumny Indiana Line Nota 550 (http://q21.pl/indiana-line-nota-550.html) lub jeśli zależy Ci na eleganckim design, Q Acoustics QA 2050i (http://q21.pl/q-acoustics-qa-2050i.html). Każda z powyższych kolumn bardzo dobrze zgra się w Twoim systemie i pomieszczeniu.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli zależy Ci na aspektach brzmieniowych także odradzam wymienione kolumny Yamahy.

Pod względem wizualnym w tej cenie fakt, prezentują się całkiem nieźle.

Jednakże zapewniam, że brzmienie w tym przypadku nie idzie z przyzwoitą na pierwszy rzut oka prezencją.

Tym bardziej, że będą słuchane w większości "gitarowo-perkusyjne" kawałki jak napisałeś.

Na tym polu napewno lepiej wypadnie Tonsil Maestro S.

Wiadomo, nie są to jakieś wybitne kolumny ale muzyki akustycznej można posłuchać na nich już w miarę przyjemnie, jak na te pieniążki za nowy produkt.

Są to dość uniwersalnym produktem.Zachowują równowagę w całym paśmie,posiadają niezłę podstawę basową,wysokie tony są delikatne.

Średnica przyjemna,namacalna. Kolumny dają dobrą przestrzeń.

Co najważniejsze w przypadku Tonsila jesteśmy przynajmniej pewni pochodzenia i jakości użytych produktów, która stoi na dość przyzwoitym poziomie.

Podsumowując te Tonsile to przyzwoite brzmienie za w miarę rozsądną cenę.

Oczywiście do 2000 zł znalazło by się coś pewnie jeszcze lepiej grającego

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.