Skocz do zawartości
IGNORED

Avance Super Magnum Świetne kolumny!

gag

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z was słuchał tej duńskiej konstrukcji? Niedawno miałem okazję posłuchać tych paczek. Przyznam szczerze że byłem bardzo pozytywnie zaskoczony.

Kolumny charakteryzują się doskonałą rozdzielczością w całym paśmie. Świetna scena. Żadnego bałaganu. Instrumenty akustyczne bardzo realne.Jest wrażenie że koncert odbywa się w pokoju w którym stoją kolumny. Przy większych poziomach głośności miałem wrażenie że jestem na koncercie.Bas doskonale prezentował nisko brzmiące instrumenty perkusyjne (doskonała koncertowa stopa perkusji). Średnica okrągła i soczysta dobrze wypełniała przestrzeń między kolumnami. Góra rewelacyjnie prezentowała instrumenty smyczkowe. Słychać dokładnie każdy szczegół. Kolumny nietuzinkowe, bardzo realne, świetnie przekazują emocje muzyki poprzez precyzyjną prezentacje i kontrasty dynamiczne.

Kolumny nie są w Polsce mocno popularne ale na pewno godne uwagi.

A to ciekawe bo właśnie te kolumny są na sprzedaż i co jeszcze ciekawsze zachwalane w opisie podobnym językiem jaki używa założyciel tego tematu!!

Poza tym wynika z tego, że pierwszy właściciel je sprzedał a drugi też po roku z kawałkiem chce się ich pozbyć. To co w nich takiego wyjątkowego?

Jak lepiej pogrzebiesz w Klubach to znajdziesz dlaczego sprzedaje,a żeby się przekonać trzeba posłuchać....

Zapraszam

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Czy ktoś z was słuchał tej duńskiej konstrukcji?

Duński to Avance był 10 lat temu.

Teraz to chińska podkoszulka jest.

W małym systemie mam do dzisiaj Epsilony 960 MkII na kevlarowych SS. To był swego czasu HiEnd i szczerze mówiąc do dzisiaj grają tak, że mało jakie z bieżącej produkcji do ok 15k są w stanie im podskoczyć.

A dzisiejszy Avance? Nie ma już prawdziwego Avence...

A to tak dla Kolegi masza1968 ....może zmieni zdanie....

Totalny EXKLUZIV..MADE IN DENMARK

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duński to Avance był 10 lat temu.

Teraz to chińska podkoszulka jest.

W małym systemie mam do dzisiaj Epsilony 960 MkII na kevlarowych SS. To był swego czasu HiEnd i szczerze mówiąc do dzisiaj grają tak, że mało jakie z bieżącej produkcji do ok 15k są w stanie im podskoczyć.

A dzisiejszy Avance? Nie ma już prawdziwego Avence...

O tak, to były naprawdę udane kolumny, miałem Epsilony 960 wersja MkI i naprawdę miło je wspominam ale to było jakieś 12 lat temu jak jeszcze Avance były produkowane w europie

Tak samo jak Advance Acoustic jest Francuski :)

Poczytaj na jakich przetwornikach są zrobione ,a później ugryź się w język....

Jak wiemy Denon swoje wyższe modele ma podpisane MADE IN JAPAN a cała reszta to made in china...takie czasy..

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Prośba do moderacji o usuwanie takich wątków z zakładki hi-end. Pomijając kryptoreklamę to chyba wstyd, żeby coś takiego wisiało w tej zakładce. Wczoraj pojawił się podobny wątek o NAD vs. Hegel 100. Co one mają wspólnego z hi-endem??

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Poczytaj na jakich przetwornikach są zrobione ,a później ugryź się w język....

Przetworniki nie maja tu nic do rzeczy.

http://www.audiostereo.pl/avance-made-in-china_40167.html

A to ciekawe bo właśnie te kolumny są na sprzedaż i co jeszcze ciekawsze zachwalane w opisie podobnym językiem jaki używa założyciel tego tematu!!

DLA PODEJRZLIWYCH !!!

Tak, ma marginesie nie ja jestem właścicielem kolumn i nie ja je sprzedaje. Forum służy do dzielenia się doświadczeniami z osobami zainteresowanymi tematem wątku. Myślę że kolumny opisałem dokładnie jak słyszałem. Gdyby nie cena(dla mnie zaporowa) to zastanawiał bym się nad ich kupnem. Zbieżność mojego opisu z tym w na aukcji wynika zapewne z tego że ludzie słyszą podobnie.

Z poważaniem.

DLA PODEJRZLIWYCH !!!

Tak, ma marginesie nie ja jestem właścicielem kolumn i nie ja je sprzedaje. Forum służy do dzielenia się doświadczeniami z osobami zainteresowanymi tematem wątku. Myślę że kolumny opisałem dokładnie jak słyszałem. Gdyby nie cena(dla mnie zaporowa) to zastanawiał bym się nad ich kupnem. Zbieżność mojego opisu z tym w na aukcji wynika zapewne z tego że ludzie słyszą podobnie.

Z poważaniem.

A w Biedronce pojawiło się świetne wino Chateau de Chinol - projektowane w Bordeaux, a produkowane w Chinach. Rewelacja!

Panowie dajcie sobie siana, te super magnumy to jest właśnie projekt z czasów gdy firma Avance była jeszcze duńska z przed 2007 roku w którym została sprzedana chińczykom oparty na scanach i to nie byle jakich bo d2905/9900 revelator i kevlarowych 18w/8544 i był to model flagowy tej firmy. Dla czego nie w zakłdce hi-end ? kolumny kosztowały ponad 30 tyś złotych i i np. takie proaci response d38 mają się ni jak do tych avance pod każdym względem. Sam się zastanawiam nad ich kupnem ale niestety do moich 16m 2 są za wielkie i się u duszą.

Super Magnum to projekt z 2003 roku więc pisanie o chińskich korzeniach tego modelu wpisuje się w forumowy zwyczaj:"coś napiszę,byleby mi ulżyło"

Tym bardziej dziwi,że są wpisy,wydawałoby się,poważnych userów.

Oczywiście,razić kogoś może nazbyt entuzjastyczne podejście do tematu ale w moim odczuciu przydałoby się czasem trochę więcej wyrozumiałości dla forumowiczów którzy są może na nieco innym etapie.

Pomijając już fakt,że co poniektórym obecnym starym wyjadaczom kiedyś w 5-ciu wątkach kapcie spadały po zakupie podstawowego Creeka,wyszukiwarka się kłania,można znaleźć interesujące tematy przy których ten to na prawdę nic nie znaczący epizod.

Prośba do moderacji o usuwanie takich wątków z zakładki hi-end. Pomijając kryptoreklamę to chyba wstyd, żeby coś takiego wisiało w tej zakładce. Wczoraj pojawił się podobny wątek o NAD vs. Hegel 100. Co one mają wspólnego z hi-endem??

Wstyd,że obydwa wzmacniacze razem nie kosztują tyle co tytułowe kolumny?

A wracając jeszcze do Avance,zdaje się,że chiński właściciel dorzucił do oferty jedynie trochę elektroniki,kolumny są wciąż w firmie domeną duńską,adres głównej siedziby jest wciąż także duński.Nie zmienia to faktu co prawda,że potrzeba będzie sporo czasu aby po przejęciu przez nowego właściciela pozycja firmy wróciła do tej sprzed 10-15 lat,przynajmniej w sektorze kolumn budżetowych.

l'enfant sauvage

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wstyd,że obydwa wzmacniacze razem nie kosztują tyle co tytułowe kolumny?

To nie chodzi o cenę, ale o poziom dźwięku wszystkich przywoływanych urządzeń. Ani kolumny Avance ani Hegel czy NAD nie mają z hi-endem nic wspólnego, ot tyle. Bez żadnych złośliwości czy snobizmu.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja je słuchałem na systemie Accuphase DP 700/ pre 2410/ końcówka P7100 oraz na swoim ARC Ref. W żadnym nie zagrały nawet poprawnie, jak na kolumny za 30 tys. zł. Grały na poziomie przyzwoitych kolumn za 10-12 tys. zł.

A kto mówi o wstydzeniu się? Czy VW Passat CC to samochód którego należy się wstydzić ? O nie. To świetny samochód i najładniejszy VW w historii. Ale czy to samochód klasy Premiuje? Nie, to nie jest klasa Premium.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ale kontynuuając poprzednią myśl, wycena na poziomie 31 tys. zł, bo taką znalazłem w necie, jest zupełnie nieadekwatna do klasy dźwięku. Na tym poziomie ceny naprawdę można znaleźć dużo ciekawsze propozycje. I to dla lubiących ciepłe klimaty typu Dynaudio Confidence C4, czy też bardziej neutralne i przejrzyste typu ESA Credo IV. Zwłaszcza ta ostatnia jest wybitną kolumną, tylko mało kto o tym wie. Z Accuphase 7100 grała wybitnie.

A kto mówi o wstydzeniu się

Prośba do moderacji o usuwanie takich wątków z zakładki hi-end. Pomijając kryptoreklamę to chyba wstyd, żeby coś takiego wisiało w tej zakładce

Ale kontynuuając poprzednią myśl, wycena na poziomie 31 tys. zł, bo taką znalazłem w necie, jest zupełnie nieadekwatna do klasy dźwięku.

No OK,są przewartościowane,tylko może przejdźmy do konkretów,w jakich systemach uwidoczniły się ich niedociągnięcia?

l'enfant sauvage

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Sprawdzałem cenę. Wydawało mi się, że one kosztowały wtedy 25 tys. zł, a tu nawet 31 tys. Były przez pewien czas w Bielsku w Hi-Fi Studio ale chyba się sprzedały. Z dużym jak sądzę dyskontem, ale nie podam dokładnej ceny.

Octavarium, obecnie są w Bielsku do wzięcia Vikingi V1 - czyli ten wynalazek z poniższego linku:

http://www.avanceaudio.pl/produkt/1863232498

Ale szczerze Ci odradzam jakiekolwiek próby odsłuchowe:-) Stracisz do reszty dobre zdanie o firmie.

Zostawmy już te Magnumy,założycielowi tematu się podobały:)

A co do przewartościowania,miałem okazję ostatnio posłuchać Revel Ultima Studio 2 napędzanych topowymi Levinsonami.Dramat w 3-ch aktach.Powinno grać,a nie grało.

l'enfant sauvage

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

No widzisz, to jest faktyczny dramat:-) Z tej samej stajni (koncern Harman-Kardon wchłonął ML, Madrigala, Lexicona, itp) więc powinno grać super. Mnie się akurat Revele baaardzo podobają, przy czym oczywiście bardziej większe Salon 2. Oczywiście ich wycena jest też abstrakcyjna. Studio 2 grają mniejszym dźwiękiem, ale barwowo w sposób dość zbliżony. Mnie się np bardziej podobają niż przykładowo porównywalne cenowo Dynaudio. Revele są dość neutralne brzmieniowo, aczkolwiek dalej jak dla mnie to tej cieplejszej stronie mocy. Końcówki Marka Levinsona lepiej zestawiać z ciepło i okrągło grającymi kolumnami, tak na moje ucho, do Dynków pasują dobrze. Jak chodzi o Revele to też mam wrażenie, że Salon 2 lepiej zagrały z Accu P7100 niż z ML, aczkolwiek miałem wtedy do dyspozycji jedynie model ML 432, a to IMO kiepski piecyk. Ale nie przesądzałbym, że Revele to złe kolumny, może potrzebują pieca o bardziej nasyconej średnicy, typu D'Agostino czy Krell Evo.

No i z lampą też raczej nienajlepiej wypadają. Ja mam w tej chwili Ref. 150 i niespecjalnie dał radę dużym Revelom. Wchodzą więc w grę jedynie mocne tranzystory.

Zapomniałem na wstępie napisać, że Revel też jest częścią koncernu HK:-)

Nie przesądzam ,to raczej zestawienie było nietrafione,choć system stał na honorowym miejscu w firmowym salonie Levinsona-siłą rzeczy (i pieniędzy) powinno brzmieć co najmniej przyzwoicie.

Ja nie chodzę w tej wadze,na prezentację systemu poszedłem trochę z ciekawości aby się przekonać co tracę,to już kolejny set za niemałą kwotę,który mnie rozczarował.Ale może tak po prostu trafiałem.I nie mam na myśli preferencji:neutralnie albo ciepło czy nieco po jaśniejszej stronie,po prostu było słabo:płaska scena,plany w głąb praktycznie ledwo do wychwycenia,detal,rozdzielczość nawet nie najgorzej ale znów z ogniskowaniem i pozycją instrumentów na scenie kiepsko.Nie będę się tu pastwił nad połączeniem Revel/Levinson...coś tam było jednak mocno nie tak i nie wiem co.

l'enfant sauvage

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.