Skocz do zawartości
IGNORED

DCD-720 Czy warto zmienić?

tecnoselfrx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie jestem w posiadaniu zestawu:

-Mingda MC-368

-Dali Ikon 6 mk2

-DCD-720 Denon

-Qed signature Genesis

Moje pytanie dotyczy samego oddtwarzacza cd. Otóż ogólnie jestem z niego zadowolony.

Zakupiłem go głównie ze względu na 32bitowy przetwornik.

Wydaje mi się,że jak ze te pieniądze spełnia swoją rolę i nieźle komponuje się z resztą.

Gra dość neutralnie, uniwersalnie.Brzmienie jest w miarę rozdzielcze, wyrównane w całym paśmie.

Mimo to w mojej głowie zrodziło się pytanie, czy jest warto zainwestować w jakiś lepszy odtwarzacz?

Który wniesie coś jeszcze do tego zestawu. Czy już raczej nic to nie da w tym składzie?

Jeśli tak to proszę o jakieś propozycje.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Witam

Obecnie jestem w posiadaniu zestawu:

-Mingda MC-368

-Dali Ikon 6 mk2

-DCD-720 Denon

-Qed signature Genesis

Moje pytanie dotyczy samego oddtwarzacza cd. Otóż ogólnie jestem z niego zadowolony.

Zakupiłem go głównie ze względu na 32bitowy przetwornik.

Wydaje mi się,że jak ze te pieniądze spełnia swoją rolę i nieźle komponuje się z resztą.

Gra dość neutralnie, uniwersalnie.Brzmienie jest w miarę rozdzielcze, wyrównane w całym paśmie.

Mimo to w mojej głowie zrodziło się pytanie, czy jest warto zainwestować w jakiś lepszy odtwarzacz?

Który wniesie coś jeszcze do tego zestawu. Czy już raczej nic to nie da w tym składzie?

Jeśli tak to proszę o jakieś propozycje.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Budżet to plus minus 3,5 k. Może byc nowy lub używany.

https://www.audiostereo.pl/topic/106736-dcd-720-czy-warto-zmieni%C4%87/

Witaj,

w Twoim systemie odtwarzacz CD jest wąskim gardłem, lepsze źródło w dużym stopniu wpłynie pozytywnie na brzmienie.

Moim zdanie proponowałbym Ci posłuchać w Twoim systemie Rega Apollo-R (http://www.q21.pl/rega-apollo-r.html), który doda trochę więcej szczegółów, zagra swobodniej, przestrzenniej niż Denon (poza oczywiście w każdym aspekcie wyraźnie lepszym brzmieniem). Drugą opcją, niestety droższą, jest Goldenote Koala (http://www.q21.pl/goldenote-mini-koala.html). To odtwarzacz o bardzo pełnym, ciepłym brzmieniu. Jeśli szukasz natomiast trochę więcej swobody, dynamiki, posłuchaj Exposure (http://www.q21.pl/exposure-2010-s2-cd.html).

Drugą opcją jest pozostawienie Twojego odtwarzacza i zakup dobrej klasy przetwornika cyfrowo/analogowego. Poza lepszą jakością przy odsłuchu muzyki, będziesz miał możliwość podłączenia także innych cyfrowych źródeł dźwięku. Zwróć uwagę na świetny przetwornik Rega DAC (http://www.q21.pl/rega-dac.html), Goldenote DAC-7 Micro (http://www.q21.pl/goldenote-dac-7-micro.html) oraz bardzo popularny Audiolab M-DAC (http://www.q21.pl/audiolab-m-dac.html). Każdy z powyższych powinien optymalnie sprawdzić się w Twoim systemie, wybór jednak zależy od Twoich preferencji i odsłuchu.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań służę pomocą. Jest także zawsze możliwość sprawdzenia, jak dane urządzenie sprawdza się w konkretnym systemie u Ciebie w domu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ooo tak. Te 32 bity to podstawa dobrego brzmienia.

Nie żadna podstawa dobrego brzmienia tylko chodziło o możliwość odtwarzania plików w formacie flac z pamięci przez usb.

Po to był mi ten DAC. Nie jest to przecież żaden wyznacznik. Teraz mam już lepszy sprzęt i chce kupić lepszego cd-ka.

P.S nie bądźmy uszczypliwi, jak masz jakąś propozycję to pisz jak nie to po co wogóle ten post.

Pozbądź się możliwie pilnie tego CDedeka. Jeśli wzmacniacze Denon od serii 1500AE są ok, to odtwarzacze są z reguły słabe. Exposure może być faktycznie ok, ale czy nie będzie się gryzł lampą? Ku sobie tego Marantz SA-11S2 po dodatkowym targu i problem będziesz miał z głowy : ) ....tylko on nie ma USB :( Najlepiej celowałbym jednak w używkę w idealnym stanie.

Witaj,

w Twoim systemie odtwarzacz CD jest wąskim gardłem, lepsze źródło w dużym stopniu wpłynie pozytywnie na brzmienie.

Moim zdanie proponowałbym Ci posłuchać w Twoim systemie Rega Apollo-R (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), który doda trochę więcej szczegółów, zagra swobodniej, przestrzenniej niż Denon (poza oczywiście w każdym aspekcie wyraźnie lepszym brzmieniem). Drugą opcją, niestety droższą, jest Goldenote Koala (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To odtwarzacz o bardzo pełnym, ciepłym brzmieniu. Jeśli szukasz natomiast trochę więcej swobody, dynamiki, posłuchaj Exposure (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Drugą opcją jest pozostawienie Twojego odtwarzacza i zakup dobrej klasy przetwornika cyfrowo/analogowego. Poza lepszą jakością przy odsłuchu muzyki, będziesz miał możliwość podłączenia także innych cyfrowych źródeł dźwięku. Zwróć uwagę na świetny przetwornik Rega DAC (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), Goldenote DAC-7 Micro (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz bardzo popularny Audiolab M-DAC (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Każdy z powyższych powinien optymalnie sprawdzić się w Twoim systemie, wybór jednak zależy od Twoich preferencji i odsłuchu.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań służę pomocą. Jest także zawsze możliwość sprawdzenia, jak dane urządzenie sprawdza się w konkretnym systemie u Ciebie w domu.

Dzięki o to właśnie mi chodziło, czy mój denon stanowi wąskie gardło dla całego systemu.

Teraz muszę się tylko na coś zdecydować.

Pozbądź się możliwie pilnie tego CDedeka. Jeśli wzmacniacze Denon od serii 1500AE są ok, to odtwarzacze są z reguły słabe. Exposure może być faktycznie ok, ale czy nie będzie się gryzł lampą? Ku sobie tego Marantz SA-11S2 po dodatkowym targu i problem będziesz miał z głowy : ) ....tylko on nie ma USB :( Najlepiej celowałbym jednak w używkę w idealnym stanie.

Hmm o tym SA-11S2 właśnie czytałem,że jest bardzo dobrym sacd. W detalu nowy trochę drogi ale może coś wymodzę u znajomego który pracuje właśnie u jednego z dystrybutorów Marantza.

Dzięki o to właśnie mi chodziło, czy mój denon stanowi wąskie gardło dla całego systemu.

Teraz muszę się tylko na coś zdecydować.

Hmm o tym SA-11S2 właśnie czytałem,że jest bardzo dobrym sacd. W detalu nowy trochę drogi ale może coś wymodzę u znajomego który pracuje właśnie u jednego z dystrybutorów Marantza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli myślisz o SA11S2, mamy fabrycznie zapakowaną sztukę w kolorze szampańskim, w sprawie ceny możemy porozmawiać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wersję drugą tego Marantza (S2) być może troszkę poprawili w stosunku do pierwszej (S1), dobrze jakby sklep się wypowiedział.

Bo pierwsza za swoją katalogową cenę to było jakieś kosmiczne nieporozumienie. Kompletny brak życia. Wzór miernej poprawności. Trójkowy uczeń. Stały bywalec portali z ogłoszeniami. Jak dwójka jest taka sama jak jedynka, to też na miejscu sklepu bym jej nie wyjmował z kartonu.

Jeśli ten Twój Denon dobrze działa, to może lepiej kup nowy przetwornik. A jeśli myślisz o starszym odtwarzaczu (bo ten Marantz to już też nie młodzieniaszek), to próbuj upolować coś naprawdę wartościowego, a nie byle co tylko z powodu rabatu. No i jeżeli zamierzasz sobie zostawić wzmacniacz, to i tak nie ma sensu celować w coś z XLR, bo nie będziesz ich używał.

Wersję drugą tego Marantza (S2) być może troszkę poprawili w stosunku do pierwszej (S1), dobrze jakby sklep się wypowiedział.

Bo pierwsza za swoją katalogową cenę to było jakieś kosmiczne nieporozumienie. Kompletny brak życia. Wzór miernej poprawności. Trójkowy uczeń. Stały bywalec portali z ogłoszeniami. Jak dwójka jest taka sama jak jedynka, to też na miejscu sklepu bym jej nie wyjmował z kartonu.

Jeśli ten Twój Denon dobrze działa, to może lepiej kup nowy przetwornik. A jeśli myślisz o starszym odtwarzaczu (bo ten Marantz to już też nie młodzieniaszek), to próbuj upolować coś naprawdę wartościowego, a nie byle co tylko z powodu rabatu. No i jeżeli zamierzasz sobie zostawić wzmacniacz, to i tak nie ma sensu celować w coś z XLR, bo nie będziesz ich używał.

No widzisz to nie mam co się napalać i patrzeć tylko na opinie innych.

Muszę się poprostu wybrać na odsłuch tego Maranzta i będzie jasne czy analityczny jak jedynka.

Fakt przy moim zintegrowanym wzmaku XLR-y są zbędne.

Schociaz za pół roku będe przesiadał się na dali mentory 6 i myślałem coś jeszcze dodatkowo o monoblokach audiolaba zostawiając przy tym sobie mingdę do jeszcze innego zestawu. Także przyszłościowo to sekcja pre-ampa w cd-ku też by się przydała.

No ale to muszę jeszcze dokładnie przemyśleć.

Odtwarzacze Denona, te w ludzkich cenach brzmią bardzo słabo…niestety. To ile ma bitów nie ma znaczenia. Trzeba słuchać i szukać czegoś daleko od stajni Denona. Denon to świetne kino domowe i odtwarzacze wizji, niezłe wzmacniacze choć bez rewelacji i słabe odtwarzacze CD.

Zdaje sobie z tego sprawę.Płacimy poprostu za firmę,która ze względu na wielkość musi zarabiać.

W porównywalnych cenach zapewne można kupić lepsze produkty jakiejś mniejszej manufaktury.

Kiedyś do starego zestawu naprawdę starczał mi ten Denon, słuchałem muzyki głównie z przenośnej pamięci przez DAC-a.

Wczoraj natomiast przyniosłem ze strychu starą leciwą integrę onkyo DX-7911. Podłączyłem ją z ciekawości i byłem troche w szoku,

zagrała o niebo lepiej od DCD-720. Szkoda że to nie sacd heh.

Odtwarzacze Denona, te w ludzkich cenach brzmią bardzo słabo…niestety. To ile ma bitów nie ma znaczenia. Trzeba słuchać i szukać czegoś daleko od stajni Denona. Denon to świetne kino domowe i odtwarzacze wizji, niezłe wzmacniacze choć bez rewelacji i słabe odtwarzacze CD.

W swoim przedziale cenowym to, to samo co inne popularne marki typu Marantz, Yamaha...

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.