Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kopułki w kolumnach Alton 70

Konrads0

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Właśnie, apropos kopułek - czy ktokolwiek z Was jest w stanie usłyszeć wpływ zmiany kopułki na dźwięk głośnika? Pomijam skrajne sytuacje, gdzie zostałaby zastosowana zupełnie inna kopułka, dużo większa, cięższa, z innego materiału niż oryginalna? Czy w ogóle ma to jakikolwiek wpływ? Bo ja prawdę mówiąc nie słyszałem nigdy żadnej różnicy, ale nie wiem czy mi słoń na ucho nadepnął, czy faktycznie mam rację z tym, że wpływ (o ile jest?) to jest tak marginalny, że nie wychwytywalny dla ludzkiego ucha?

A i rozszerzę pytanie jeszcze o wątek wymiany membrany przy zachowaniu oryginalnej cewki, magnesu, zawieszenia dolnego?

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Raczej wplywu na brzmienie nie uslyszysz oczywiscie po wymianie na porownywalna w zakresie wielkosci wagi, sztywnosci - Jesli nikt do tej pory nie wpadl na to by produkowac kopulki dla audiofilow to znaczy ze nie wnosza nic do systemu - wiec nie wplywaja na nic oprocz ochrony cewki przed zanieczyszczeniami..

Wymiana membrany - ma wplyw i to spory. Przekonalem sie kiedys o tym nausznie przy eksperymentach garazowych : )

Wymiana membrany - ma wplyw i to spory. Przekonalem sie kiedys o tym nausznie przy eksperymentach garazowych : )

A czy jest szansa na poprawę brzmienia przy zastosowaniu innej membrany niż oryginalna? Innymi słowy, oddając do naprawy głośnik w pewnym serwisie zaproponowano mi by wymienić całą membranę jako, że dostanie oryginalnej graniczyłoby z cudem. Głośnik został naprawiony na nieoryginalnej membranie i imho gra lepiej od oryginalnego(sic!). Jak to jest w ogóle możliwe? Przecież mogłoby się wydawać, że producenci tworząc głośnik, tworzą go w taki sposób, że powinien grać najlepiej jak tylko to możliwe? Staram to sobie tłumaczyć tym, że doszło tutaj 20 lat rozwoju technologicznego przy produkcji membran głośnikowych i nowe materiały po prostu mają lepsze właściwości dźwiękowe, ale czy mam rację?

Powiem to tak: lepiej dla mnie nie znaczy lepiej dla Ciebie. Z kolei lepiej dla producenta, znaczy większy rynek a nade wszystko TANIEJ.

A najlepsze gwizdki wobec drapanych z tworzyw kopułek z Altonów to przepaść nie tylko cenowa.

Gdyby to wszystko było możliwe do jednoznacznego sklasyfikowania, to dziś np. nikt nie robił by innych niż wstęgi, bo ich ceny się ucywilizowały. Albo tylko alu, albo tytan czy ceramika, bo ktoś uważa je za najlepsze.

Poza tym i tak najwierniejsze, choćby ze względu na liniowe charakterystyki są właśnie wstęgi i pierścieniowce.

Pozostałe, jak to niektórzy mówią - oszukując samych siebie - mają "swój charakter", który z czasem zaczyna męczyć i wymaga korygowania a to kablami, a to rezystorami po 100 W albo kondensatorami z podstacji średnich napięć na parę KV.

Ale to już - co kto lubi i uważa za najlepsze, bo wybór jest nareszcie nieograniczony; no może z wyjątkiem utrudniającego wszystko budżetu...

A tak na marginesie, to mając już swoje lata dziwię się, że ktoś leczy te "wynalazki" mając pod ręką za niewiele większe pieniądze prawdziwe jedwabne kopułki pracujące od 2,5 kHz dostępne chyba już od 65 zł, które trudno nawet porównywać z zamierzchłymi i nie modernizowanymi chyba od lat produktami Tonsilu w zakresie wysokich częstotliwości.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A czy jest szansa na poprawę brzmienia przy zastosowaniu innej membrany niż oryginalna? Innymi słowy, oddając do naprawy głośnik w pewnym serwisie zaproponowano mi by wymienić całą membranę jako, że dostanie oryginalnej graniczyłoby z cudem. Głośnik został naprawiony na nieoryginalnej membranie i imho gra lepiej od oryginalnego(sic!). Jak to jest w ogóle możliwe? Przecież mogłoby się wydawać, że producenci tworząc głośnik, tworzą go w taki sposób, że powinien grać najlepiej jak tylko to możliwe? Staram to sobie tłumaczyć tym, że doszło tutaj 20 lat rozwoju technologicznego przy produkcji membran głośnikowych i nowe materiały po prostu mają lepsze właściwości dźwiękowe, ale czy mam rację?

Trzeba jeszcze sobie zadać pytanie, czy na pewno gra lepiej, a nie tylko inaczej :) Często takie zmiany możemy odebrać jako polepszenie, dopiero długo długo później przychodzą fakty. Druga sprawa to, że zwrotnica została zaprojektowana do tego oryginalnego głośnika, więc chyba nie można mówić tu o farcie i wpasowaniu przetwornika na małpę w istniejącą zwrotnice:) Faktem jest, że dziś mamy lepsze materiały na przetworniki niż kiedyś, ale każda regeneracja na inne, podobne materiały zmienia w pewnym stopniu parametry TS, użycie zupełnie innych materiałów lub różniących się rozmiarem, kształtem itd. może te zmiany wykazać już na ucho. Mam nadzieję, że wspaniałomyślni Panowie z serwisu wymienili ci te membrany w głośnikach z dwóch kolumn, wszak w stereo trzeba dbać o symetrie :)

Oczywiście, że w obydwóch kolumnach. Co do zasady nie słucham przedwojennych nagrań monofonicznych ;-) A i muszę przyznać, że sprzętu trochę mam, i osłuchany trochę jestem. Zastanawiałem się nad tym jakim cudem udało im się to zrobić "na małpę", mam nadzieję że nie jest to chwilowe, i że z czasem nie zacznie mnie męczyć. Chyba pokuszę się o porównanie charakterystyk głośników oryginalnych(gdy tylko uda mi się je zakupić), i tych naprawionych. Wówczas wrzucę porównanie na swojego bloga i nie omieszkam się nim podzielić.

Zależy ile to gra tzn. czy zawieszenia się już ułożyły, jeśli tak to nic już się nie zmieni. Może to jeden z tych przypadków gdzie jednak coś udało się zmienić na plus wymieniając przetwornik bez ruszania zwrotnicy, kto wie :)

w alton 70 i wszystkie z serii alton miały głośniki wysokotonowe tubowe GDWT 9/70/1 KOPULKA ORGINALNA DO NICH LINK:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a w serii MILDTON i NEW MILDTON były GDWK 9/80/5 LUB GDWK 9/80/6

Ukryta Zawartość

Przy wymianie cewek wysokotonowego trzeba uważać i dobrze wycentrować cewkę w magnesie żeby nie była za blisko ani z jednego ani drugiego brzegu bo będzie grał ciszej i charczał przy dużych głośnościach .to nie jest takie proste jak piszą na forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.