Skocz do zawartości
IGNORED

jadis JP 30 MC + defy 7 vs Conrad Johnson / Premier 17LS2 +Premier 140 vs Octave HP 300MK 2 + Octave RE 280 MkII

julek

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam czegoś odpowiedniego do moich Dynaudio Special 25. W ogłoszeniach znalazłem ww. kombinacje. Co prawda kilka razy droższe od moich kolumn ale słyszałem te kolumny z jeszcze droższymi zabawkami i wiem że nie zmarnują one potencjału dobrej amplifikacji. Od wzmacniacza oczekiwał bym przede wszystkim "magii średnicy" ale i panowania nad dołem nawet kosztem jego lekkiego uszczuplenia ponieważ raz że najniższego dołu kolumny i tak nie przenoszą a dwa że tego średniego i wyższego nie żałują. Może dobra integra by i wystarczyła bo różnica w cenie spora ale w zasadzie to tylko jeśli się weźmie sprzęt nowy. Np. w przypadku takiego Jadisa Da 88 S z drugiej ręki to miedzy nim a ww. kombinacją jest tylko może z 4 tys. różnicy.

Chętnie zapoznam się z opiniami osób które miały kontakt z tymi urządzeniami. Ale to tylko propozycje tak na szybko wyszperane w ogłoszeniach. Nie upieram się się że tylko te i żadne inne. Nawet tranzystory w stylu Lavardin albo Array też wchodzą w rachubę ale one są raczej trudne do kupienia z drugiej ręki.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W żadnym przypadku nie zestawiaj jakiegokolwiek modelu Dynaudio z lampową końcówką. Przerabiałem temat po wielokroć, od budżetowych DM50 poczynając, poprzez Contoury, Craft na lodówkach skończywszy. To są bardzo ciężkie do napędzenia kolumny, nominalne 4 omy, ale są duże spadki poniżej nominału i efektywności rzędu 84-85dB powodują, że nie ma lampy, która da radę. A na Confidence C5 to poległ nawet ARC Reference 150, ale te france mają 83dB efektywności. Kolumny naprawdę muzykalne, ale nie wiem pod jakie piece oni je projektują, tu potrzeba coś w stylu monobloków Krella po 1kW każdy.

W żadnym przypadku nie zestawiaj jakiegokolwiek modelu Dynaudio z lampową końcówką. Przerabiałem temat po wielokroć, od budżetowych DM50 poczynając, poprzez Contoury, Craft na lodówkach skończywszy. To są bardzo ciężkie do napędzenia kolumny, nominalne 4 omy, ale są duże spadki poniżej nominału i efektywności rzędu 84-85dB powodują, że nie ma lampy, która da radę. A na Confidence C5 to poległ nawet ARC Reference 150, ale te france mają 83dB efektywności. Kolumny naprawdę muzykalne, ale nie wiem pod jakie piece oni je projektują, tu potrzeba coś w stylu monobloków Krella po 1kW każdy.

Producent podaje 88 db i 4 omy. Sam oczywiscie ich nie mierzyłem ale jeśli wierzyć pomiarom z recenzji to akurat ten model poniżej 4 omów nie schodzi. Mam również vienny Mozart Grand i tam rzeczywiscie impedancja schodzi chyba nawet do 2.5 oma przy skuteczności około 85db. I to słychać. Dynaudio graja o wiele głośniej przy tym samym wychyleniu potencjometru i dźwięk zaczyna być drazniacy przy znacznie wyższych poziomach głośności niż na Mozartach. A 50 watowe monobloki na 845 to juz robuiły z nimi co chciały. Przynajmniej ja miałem takie wrażenie. I chyba nie tylko ja bo z tego co tutaj czytam to wiele osób zestawia je wlaśnie z lampami, ewentualnie tranzystorami w klasie A

Też nie zdecydowałbym się na połączenie S25 z lampą, chociaż jak najbardziej ludzie też i tak kombinują. Nie znam Jadis, ale bardzo dobrze znam dżwięk kombinacji Conrad Johnson Premier 140, Premier 16LS, B&W 802 Matrix III, Meridian 508.24, okablowanie Transparent Ultra w technologii XL. Drugą opcją jest to samo, tylko z monosami Premier Twelve. Znakomite i nasycone brzmienie o wyrafinowanej średnicy, bardzo dobrymi, choć lekko wycofanymi wysokimi i bardzo dobrym basie... Skuteczność B&W 802 Matrix III, to chyba 92 dB, moc Premier Twelve to zakładane 140W. Jeden z najlepszych setupów do jazzu i klasyki jakie znam w rozsądnej cenie, który mógłby spokojnie konkurować z bardzo drogimi, obecnymi konstrukcjami.

Parker's Mood

Mam zbyt małe doświadczenie ze wzmacniaczami lampowymi aby generalnie stwierdzić że połączenie 25 z lampą jest nie najlepsze.

słuchałem Lebena cs660 i właśnie brzmienie tego wzmacniacza wywarło na mnie na tyle korzystne wrażenie że zainteresowałem się lampą. Jadis da88s ma spory zapas mocy....słucham na 1/4 możliwości i to jest prawie max.Jadisowe 60W mogę porównać do Vitusa ri100

te wzmacniacze prawie wszystko różni ale narastanie mocy mają podobne....

ciekawy temat i chętnie posłucham opinii ludzi którzy mieli do czynienie 25+lampa

Też nie zdecydowałbym się na połączenie S25 z lampą, chociaż jak najbardziej ludzie też i tak kombinują. Nie znam Jadis, ale bardzo dobrze znam dżwięk kombinacji Conrad Johnson Premier 140, Premier 16LS, B&W 802 Matrix III, Meridian 508.24, okablowanie Transparent Ultra w technologii XL. Drugą opcją jest to samo, tylko z monosami Premier Twelve. Znakomite i nasycone brzmienie o wyrafinowanej średnicy, bardzo dobrymi, choć lekko wycofanymi wysokimi i bardzo dobrym basie... Skuteczność B&W 802 Matrix III, to chyba 92 dB, moc Premier Twelve to zakładane 140W. Jeden z najlepszych setupów do jazzu i klasyki jakie znam w rozsądnej cenie, który mógłby spokojnie konkurować z bardzo drogimi, obecnymi konstrukcjami.

czy do Premier 140 mozna włozyć el34 lub zamienniki?

premier 16 to model niższy czy wyższy od 17?

czy do Premier 140 mozna włozyć el34 lub zamienniki?

Nie wiem...

premier 16 to model niższy czy wyższy od 17?

To jeden z flagowych i najlepszych preampów CJ, klasyfikowany zaraz po flagowym ART i praktycznie z tego samego sonicznego pułapu, tylko w niedzielonej obudowie. Bardzo ciężko go zdobyć.

Jak ktoś zdobędzie Premier 16LS, to raczej się go nie pozbywa.

Parker's Mood

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

I chyba nie tylko ja bo z tego co tutaj czytam to wiele osób zestawia je wlaśnie z lampami, ewentualnie tranzystorami w klasie A

Tak, dużo osób zestawia je zwłaszcza z A-klasowymi Accuphase, przy czym to jest dla mnie zbyt słodka mieszanka. Do tych kolumn dobry byłby szybki i wydajny wzmacniacz w typie Mark Levinson, Chord, Spectral. Świetne efekty przyniosło zestawienie Contour 1.3 z Chordem SPM 1200. W prasie brytyjskiej końcówki Chorda były rekomendowane do Dynków.

Tak, dużo osób zestawia je zwłaszcza z A-klasowymi Accuphase, przy czym to jest dla mnie zbyt słodka mieszanka. Do tych kolumn dobry byłby szybki i wydajny wzmacniacz w typie Mark Levinson, Chord, Spectral. Świetne efekty przyniosło zestawienie Contour 1.3 z Chordem SPM 1200. W prasie brytyjskiej końcówki Chorda były rekomendowane do Dynków.

Jeśli będę miał okazje to spróbuję ale jak do tej pory to jedynymi dla mnie po ludzku grającymi tranzystorami jakie słyszałem to lavardin , array, tact. Raz na audioszole nawet podobał mi się audionet z zollerami ale to raczej zasługa zollerów a ja mam dynaudio. Reszta to dla mnie totalna martwica. Jak jest dobry tranzystor to dopóki graja same instrumenty to ok nawet mi się podoba. Ale jak tylko wejdzie wokal to tak jakby jakieś zombie śpiewało.

Ja bardzo lubię dobrą kontrole basu, brak przymglenia ale jeśli to ma się odbywać kosztem oddana emocji to ja za coś takiego dziękuję. Większość ludzi jednak używa tranzystorów a ja tego kompletnie nie pojmuję. Dla tego szukam raczej lampy

Ja bardzo lubię dobrą kontrole basu, brak przymglenia ale jeśli to ma się odbywać kosztem oddana emocji to ja za coś takiego dziękuję. Większość ludzi jednak używa tranzystorów a ja tego kompletnie nie pojmuję. Dla tego szukam raczej lampy

To sprawdź jeszcze firmę ModWright i jej końcówki - KWA 100SE a pewnie jeszcze lepiej KWA 150SE. Sprawdzone organo-usznie w zestawieniu z 25SE. Wtedy może nawet przekonasz się, że można z tymi konkretnymi Dyńkami używać też tranzystora :)

I nie dziwię się, że podobał Ci się Zoller (pewnie Imagination). Ten dźwięk ma sporo wspólnego. Tyle,że znacznie trudniej znaleźć dobrego partnera do Dyniek.

A kwestię przymglenia 25SE można też spróbować zwalczyć odpowiednim kątem dogięcia oraz.... wysokością podstawek (= wysokością na jakiej znajduje się wysokotonówka)

Sorry, to trochę off-top. Tytułowych urządzeń nie słyszałem

tak to były nowe imagination. Ale ja nie miałem na myśli przymglenia dynek tylko przymglenie które dają zazwyczaj lampy. Słyszałem te kolumny z monoblokami na 845 i jak dla mnie było ok. Zresztą są te monobloki na audiomarkt i kuszą...tylko ta cen 6200 euro a gdzie tu jeszcze przedwzmacniacz do nich

Julek... jakie masz stendy?

A właśnie dopiero jestem w trakcie zamawiania. Te twoje bardzo mi sie podobają( te pod tymi czarnymi dynaudio to chyba twoje?) Co to za firma? czy moze robione na zamówienie?

StandArt-8 ...cholernie ciężkie 60kg sztuka.....między kolumny a standy wstawiłem podstawki antywibracyjne Franc Audio

kosztowny zabieg ale co robić jak trza to trza:)

To sprawdź jeszcze firmę ModWright i jej końcówki - KWA 100SE a pewnie jeszcze lepiej KWA 150SE. Sprawdzone organo-usznie w zestawieniu z 25SE. Wtedy może nawet przekonasz się, że można z tymi konkretnymi Dyńkami używać też tranzystora :)

ja bym sie bardzo ucieszył jakby jakis tranzystor zagrał mi tak jak lampa. mniejsze koszty i wygoda uzytkowania. chetnie spawdze jak będę miał taką możliwość

Końcówka Octave 290 poradzi sobie bez problemu, a dźwięk jest naprawdę wysokiej klasy. Speciale One porozstawiała po kątach, aż żal było się z nią rozstawiać, a dynamika i kontrola basu lepsza niż z Audioneta....

Jutro jade posluchac octave v40, v70 i kombinacji pre +koncowka jak w temacie. Tylko czy to nie bedzie raczej taki dwiék tranzystorowy? Mialem kiedys krotko wzmacniacz LUA i to byl wlasnie taki tranzystor zrobiony na lampach. Tam bylo cos nakombinowane z tranzystorami do regulacji prádów spoczynkowych lamp mocy i to prawdopodobnie stád taki efekt. Czy octave tez nie maja czegos takiego?

Dla mnie ten dźwięk, myślę o końcówce 290, bo pre było bez szału... miał w sobie wszystkie dobre cechy tranzystora plus nasycenie, otwartość i namacalność lampy. I jak nigdy nie myślałem o bańkach z powodów eksploatacyjnych itp, tak ta końcówka zachwiała moim spokojem;-)

Nie wiem jak integry, ale powinny mieć podobne cechy. Znawcy mówią, że to zalety lampy KT120

u mnie Jadis z dnia na dzień coraz bardziej się rozkręca do całkowitego wygrzania lamp

jeszcze trochę czasu zostało...ale jedno mogę powiedzieć na pewno.....może komuś nie

pasować brzmienie Jadis + 25...jego sprawa jednemu podobają się blondynki a drugiemu......

ale nie widzę żadnych ograniczeń prądowych.....radzi sobie i to doskonale. Dynaudio S25

potrzebują mocnego prądu ale nie koniecznie z tranzystora.

S25 nie koniecznie potrzebują tranzystora, świetnie grają z lampą i w takim połączeniu potrafią naprawdę oczarować, u mnie akurat połączenie S25 z Ayon Triton sprawdza się świetnie

jeszcze się okaże że do 25tek łatwiej będzie dobrać lampę niż tranzystor.....

z Ayonem,Lebenem i Jadisem gra.....

• 4 tygodnie później...

A i lampę nie jest łatwo.

jeszcze się okaże że do 25tek łatwiej będzie dobrać lampę niż tranzystor.....

A i lampę nie jest łatwo. Cholernie dużo zmiennych. Żródło, kable, lampy, pomieszczenie odsłuchowe... Jeszcze nic nie wybrałem. Jak nie urok to przemarsz wojsk...

Octave: V 70 i RE 280 + pre z blackboxem(czy jak się to tam nazywa) i bez. Nie zauroczył mnie. O dziwo ten box bardziej psuł brzmienie niż poprawiał. Z tym pudełkiem dźwięk był po prostu agresywny i po krótkim czasie czuło się wyraźny dyskomfort. Co prawda kombinacja pre plus końcówka znacznie lepsza niż integra z boxem ale i tak raczej nie dla mnie. Myślę że podobne efekty dało by się uzyskać mniej kłopotliwym w użytkowaniu tranzystorem. Ale moze to kwestia kabli( jakie audioquesty z niezbyt wysokiej półki) albo niedopasowania charakteru źródła. Wokal był trochę schowany

Potem Unison S8 ale zdecydowanie za słaby. Barwa ładna taka jak to z 845 ale dźwięk całkowicie zmulony.

Następnie Mastersound na 845. Prawie bingo. Może gdyby było pod ręką okablowanie które bardziej skontroluje bas było by zupełnie dobrze.... W zasadzie z takim dźwiękiem można by żyć ale jeszcze pokombinuję. Jest jeszcze Mastersound z dwiema 845 na kanał tylko obawiam się że czekała by mnie inwestycja w klimatyzację...

Raz na audioszole nawet podobał mi się audionet z zollerami ale to raczej zasługa zollerów a ja mam dynaudio.

a to taki problem używać porządnych kolumn zamiast jakichś dym audio? :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość intenser

(Konto usunięte)

i tak będziesz próbował , próbował aż w końcu wymienisz kolumny - tak to się skończy

dwukrotnie starałem się uzyskać satysfakcjonujący dźwięk z s25 w dość dużym odstępstwie czasu i podłączałem sporą ilość wzmacniaczy zarówno lampowych jak i tranzystorowych aż rzuciłem ręcznik na ring

a to taki problem używać porządnych kolumn zamiast jakichś dym audio? :)

te dym audio jak to nazwałeś to chyba jednak wyższa liga niż te zolerki. nawet się na nie napaliłem bo to niby kosztowały 6 tys. a miały grać jak za dwa razy więcej ale czy ja wiem czy zagrały. Mówiąc że mi się nawet podobały miałem na mysli że nie było w tym zestawieniu typowej dla tranzystorów szarówy. Jakiś czas potem pojechałem ich posłuchać z jolidą( inna rzecz że wtedy jeszcze była w stanie fabrycznym i sama też nie grała tak jak teraz) i szału nie było.

i tak będziesz próbował , próbował aż w końcu wymienisz kolumny - tak to się skończy

dwukrotnie starałem się uzyskać satysfakcjonujący dźwięk z s25 w dość dużym odstępstwie czasu i podłączałem sporą ilość wzmacniaczy zarówno lampowych jak i tranzystorowych aż rzuciłem ręcznik na ring

Gdyby rzeczywiście tak musiało być to pewnie co drugie ogłoszenie na audiomarkt.de dotyczyło by tych kolumn bo co by kto je kupił to za chwile by je sprzedawał. To że są wzmacniacze( a jeden na pewno) z którymi te kolumny według mnie grają to ja wiem. Teraz tylko szukam mniej kosztownej alternatywy

A żródło porządne miałeś?

W.Pacuła,J.Kłos i kilku innych dało bardzo pozytywne recenzje tych kolumn....ciekawe dlaczego?

pewnie ich pochlebna opinia to farmazon aby dystrybutor mógł się pozbyć tych kolumn z magazynu

co ja mogę powiedzieć na ten temat....jeżeli ktoś nie miał ich u siebie to lepiej niech się nie wypowiada bo tylko pier**li bzdury ..

ten co ma te kolumny i mu nie pasują to lepiej będzie jak sprzeda je w pizdu i problem z głowy

u mnie tylko gra skromny Jadis z tymi kolumnami i jakoś mi się to się podoba... pewnie jestem głuchy

Gość intenser

(Konto usunięte)

A żródło porządne miałeś?

AA Capitole , DP-78 , dzielony dCS - z tymi sobie pogrywały

u mnie tylko gra skromny Jadis z tymi kolumnami i jakoś mi się to się podoba

Mirek - pewnie ,że mogą się podobać bo to naprawdę dobry stuff tyle, że

sam wiesz , że da się naturalniej , z bardziej organiczną średnicą itp

te dym audio jak to nazwałeś to chyba jednak wyższa liga niż te zolerki.

nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. ale nie przejmuj się - to powszechne :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

u mnie tylko gra skromny Jadis z tymi kolumnami i jakoś mi się to się podoba... pewnie jestem głuchy

Jadisa jeszcze nie probowałem choć miałem okazję. Ale to były jakieś monobloki co mają 12 x 6550 na kanał wiec i tak odpadały ze wzgledu na koszt.

nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. ale nie przejmuj się - to powszechne :)

Jednym słowem wszyscy powinni mieć Zollery. A jak kto ma inne to kiep...

Jednym słowem wszyscy powinni mieć Zollery. A jak kto ma inne to kiep...

dynaudio nie są w stanie WIERNIE odtworzyć impulsów w czasie. Jak większość kolumn zresztą. O ludziach nic nie pisałem :)

dynaudio nie są w stanie WIERNIE odtworzyć impulsów w czasie

Tak się składa, że mam zarówno SP 25SE jak i Zollery Imagination :). I nie wiem czy się z Tobą zgodzę. Oczywiście Zollery są obłędnie szybkie, ale po części wynika to z bardzo krótkiego basu. Ale jak zatkasz bass-refleks 25-ek... porównaj w tym samym systemie z ciekawości :) (nie jest aż tak źle z tą szybkością)

Co więcej - ja twierdzę, że obie te kolumny maja bardzo dużo wspólnego (pewnie dlatego obie bardzo lubię). A 25-ki dość różnią się od innych modeli Dyń Audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.