Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka karte wi-fi kupic?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupic karte sieciowa i zastanawiam się która będzie lepsza na usb czy wewnetrzna? Chodzi o stabilność zasieg i szybkość sciągania z internetu? Czy majac lacze 30MB/s pojdzie mi po wi-fi z taka predkoscia? Jakie karty brac pod uwagę modele marki?

chwilowy brak działalności w audio.

https://www.audiostereo.pl/topic/106569-jaka-karte-wi-fi-kupic/

Nie jestem specjalista i dawno nie używałem dodatkowych.

Tak ogólnie to trudno wiedzieć o co chodzi, ale

Jeśli daleki odbiór, kilkaset metrów to karta z wejściem na antenę, antena zewnętrzna ustawiona kierunkowo, bez przeszkód, nie za długi kabel lub wzmacniacz - najlepiej konsultować się z firma produkującą-sprzedającą lub zakładającą anteny

Jeśli średni zakres, orientacyjnie 50-100 metrów, tu się może sprawdzić rozwiązanie: karta z anteną prętową około 0.5 metra i podłączona na 2-3 metrowym kablu USB. Taka antena da zysk do 5 dB.

Jeśli sieć domowa to ja bym wybierał o parametrach:

- standard b,g,n

- dwuzakresowa 2.4 i 5 GHz

- prędkość 300 Mbps lub więcej

- obsługuje MIMO, WMM, Ad Hoc, Antennas

- zgodna z systemem operacyjnym

- bezpieczeństwo wszystkie dzisiaj mają

Wewnętrzna jeśli w "blaszaku" to dobrze mieć wyprowadzone anteny. Zewnętrzna USB jak wygodnie i przenoszenie.

Oba rodzaje ja dostępne.

Na 2.4 GHz na multimediach może czasem przerywać, nieco większy zakres odległości

Dla 5 GHz potrzebny router (Access Point) obsługujący dwa zakresy, ilość danych (i multimedia) lepiej

Tak wstępnie, zewnętrzne USB stick, ja bym patrzył na takie firmy jak Linksys, TRENDnet, D-Link, Netgear

Może ktoś bardziej zorientowany poda coś konkretnego

To 30 to raczej Mb (Mbps - mega bit na sekundę) a nie MB (mega bajt).

Praktycznie żadne z nich nie będzie pracować z pełną szybkością.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Kolega się mocno rozpisał, natomiast podstawowa kwestia to do czego karta ma służyć, w jakim otoczeniu pracować i z czym współpracować. Bez tego możemy sobie gdybać.

Jeśli chodzi na przykład o zasięg to ciekawym rozwiązaniem jest Sapido WL617n. Większość karta ma moc poniżej 100mW a ta ma 1W. Ma też swoje ograniczenia bo to model Lite N 150Mbps, nie mniej w praktyce może się okazać że realny link na niej będzie szybszy niż na innych 300Mbps bo nie liczy się "ile ma na liczniku" tylko "ile poleci" ;)

Chce kupic karte sieciowa i zastanawiam się która będzie lepsza na usb czy wewnetrzna? Chodzi o stabilność zasieg i szybkość sciągania z internetu? Czy majac lacze 30MB/s pojdzie mi po wi-fi z taka predkoscia? Jakie karty brac pod uwagę modele marki?

Polecam rankingi CHIP-a i fora internetowe poswiecone bezprzewodowym kartom sieciowym ( linki - szukanie w google ), bo jeszcze chyba nikt nie wpadl na pomysl ze karty maja brzmienie.

Kolega się mocno rozpisał, natomiast podstawowa kwestia to do czego karta ma służyć, w jakim otoczeniu pracować i z czym współpracować. Bez tego możemy sobie gdybać.

Jeśli chodzi na przykład o zasięg to ciekawym rozwiązaniem jest Sapido WL617n. Większość karta ma moc poniżej 100mW a ta ma 1W. Ma też swoje ograniczenia bo to model Lite N 150Mbps, nie mniej w praktyce może się okazać że realny link na niej będzie szybszy niż na innych 300Mbps bo nie liczy się "ile ma na liczniku" tylko "ile poleci" ;)

karta ma sluzyc w sieci domowej odleglosc do 20m, chce ja podlaczyc neta do komputera żeby sciagalo około 40MB/s, no i żeby dalo się kopiować do nasa i z nasa na pc, wiec żeby był zasieg 20m i żeby nie ograniczalo neta przede wszystkim, mysle nad usb bo latwiejsza instalacja i mozna kupic z antena ale czy lepsza i stabilniejsza?

Jaki masz router, NAS-a i czy chodzi Ci faktycznie o MB czy Mb? Weź proszę pod uwagę, że fast ehternet to 100Mbps i daje to realny transfer średnich i większych plików na poziomie powiedzmy do 11MB/s. Na WiFi taki wynik uzyskują routery 300Mbps. W sumie nawet trochę wyższy - przy dobrym połączeniu jest to kilkanaście MB/s. Natomiast 40MB/s.. nie miałem do czynienia ze sprzętem który to potrafi (przy 5GHz 450Mbps najlepsze wyniki to nieco ponad 25MB/s), no cóż może najnowszy standard 802.11ac pomoże... teoretycznie będzie do zrobienia nawet 80MB/s, ale brak mi możliwości podparcia się testem...

Jaki masz router, NAS-a i czy chodzi Ci faktycznie o MB czy Mb? Weź proszę pod uwagę, że fast ehternet to 100Mbps i daje to realny transfer średnich i większych plików na poziomie powiedzmy do 11MB/s. Na WiFi taki wynik uzyskują routery 300Mbps. W sumie nawet trochę wyższy - przy dobrym połączeniu jest to kilkanaście MB/s. Natomiast 40MB/s.. nie miałem do czynienia ze sprzętem który to potrafi (przy 5GHz 450Mbps najlepsze wyniki to nieco ponad 25MB/s), no cóż może najnowszy standard 802.11ac pomoże... teoretycznie będzie do zrobienia nawet 80MB/s, ale brak mi możliwości podparcia się testem...

chodzilo mi o predkosc 40Mbps to będzie okolo 5MB/s (dokładnie 5.12MB/s) - to jest warunek, no i żeby to bezproblemowo dzialalo z nasem i routerem, router mam linksysa a nas qnapa, robilem remont i sprzet wraz z internetem poszedł do dużego pokoju a komputer do małego i teraz trzeba to jakos polaczyc bez kabli

Gość Rob Roy

(Konto usunięte)

chodzilo mi o predkosc 40Mbps to będzie okolo 5MB/s (dokładnie 5.12MB/s) - to jest warunek, no i żeby to bezproblemowo dzialalo z nasem i routerem, router mam linksysa a nas qnapa, robilem remont i sprzet wraz z internetem poszedł do dużego pokoju a komputer do małego i teraz trzeba to jakos polaczyc bez kabli

N'ka poniewaz g lubi przycinac.

obecnie zastanawiam się nad ta TP linka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ewentualnie taka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia czy 150 a 300mbps ma jakas roznice i rzeczywiście działa w kartach wi-fi czy tylko chwyt marketingowy?

Kolego, podawałem powyżej realne osiągnięte wyniki transferu w poszczególnych standardach - realna prędkość zależy od prędkości nawiązanego linku, zatem przy pełnych linkach 150Mbps zapewni połowę tego co 300Mbps.

Możesz oczywiście wybrać TP-Linka 150Mbps i zaoszczędzić 20-30zł, ale możesz wybrać też niewiele droższą a o wiele solidniejszą i szybszą (oczywiście przy założeniu, że router obsługuje full N-kę 300Mbps i ma sensowną moc radia) 8level WUSB-300AS. Twój wybór. Dla mnie oszczędzanie 20pln i posiadanie czegoś znacznie gorszego mija się z celem. Ten WUSB ma obudowę wolnostojącą z kabelkiem - idealne rozwiązanie do komputera stacjonarnego - można ją wystawić na biurko zapewniając lepsze dotarcie sygnału radiowego.

Kolego, podawałem powyżej realne osiągnięte wyniki transferu w poszczególnych standardach - realna prędkość zależy od prędkości nawiązanego linku, zatem przy pełnych linkach 150Mbps zapewni połowę tego co 300Mbps.

Możesz oczywiście wybrać TP-Linka 150Mbps i zaoszczędzić 20-30zł, ale możesz wybrać też niewiele droższą a o wiele solidniejszą i szybszą (oczywiście przy założeniu, że router obsługuje full N-kę 300Mbps i ma sensowną moc radia) 8level WUSB-300AS. Twój wybór. Dla mnie oszczędzanie 20pln i posiadanie czegoś znacznie gorszego mija się z celem. Ten WUSB ma obudowę wolnostojącą z kabelkiem - idealne rozwiązanie do komputera stacjonarnego - można ją wystawić na biurko zapewniając lepsze dotarcie sygnału radiowego.

oczywicie ze wole doplacic 20 zl za lepszy produkt dlatego zadałem pytanie na forum zamiast kupować najpopularniejsza karte wi-fi

8level to kiepski wybór.

Urządzenie długo zgłasza się do systemu i sieci. Potrafi się rozłaczyć od tak.

Polecam kupować jak zawsze markowe produkty z ktorymi problemów jest najcześciej mniej.

TP LINK, BELKIN, ASUS, itd

Rambo używałeś tej karty czy może zakładasz z góry, że wszystkie są problematyczne bo miałeś kiedyś takie doświadczenie z innym modelem?

P.S. Pomyliłem konkretne oznaczenie, miałem na myśli kartę WUSB-300AS - to S jest istotne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tej

Ukryta Zawartość

i wielu innych,

Dlatego polecam markowe sprawdzone produkty

Ukryta Zawartość

To inny model niż polecam. A co do sprawdzonych produktów to wszystkim zdarzają się wtopy - jak dziś pamiętam karty TP-Linka model 7200ND, które się przegrzewały i padały po kilku miesiącach, jedna za drugą. Z Belkinem, ale z routerami, kart nie używałem też mam raczej złe wspomnienia. Teraz kupili Linksysa to moze się coś poprawiło, choć ostatnie modele Linksysa też szału nie robiły.

P.S. Istotne jest też dogadywanie się karty z routerem. I producent ma tu mniejsze znaczenie niż użyty chipset.

Właśnie chipsety w firmach krzak są do bani często.

Polska to świetny rynek dla marek 8level (super nazwa) lark medion manta ale to jest wszystko jednorazowy śmietnik, bo za niewiele więcej są sprawdzone marki ze sprawdzonymi chipsetami.

Używam też Linuksa i windowsa i jak się do systemu po usb podepnie rzeczy markowe to działają od ręki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.