Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki do dużego salonu za 30 tys.

indykbrandy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam pytanie o głośniki. Jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu HEED Obelisk PX + PRE + 2xPM. Do tego szukam odpowiednich głośników. W tej chwili mam Linn AV5140. Grają świetnie, ale... w każdym razie chcę je wymienić na nowe. Tylko nie wiem w jakim kierunku iść. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Coś moglibyście polecić? Dodam, że salon w którym stoi sprzęt ma ok 35m2, a budżet wynosi do 30 tys. Będę wdzięczny za porady. Słuchałem już głośników Brodmann F1, niestety ze wskazaniem na moje znacznie starsze i tańsze Linn-y. Do tego głośniki muszą wyglądać, najlepiej tak jak Brodmann, no ale to już nie mój pomysł.

Czy kupujesz oczami czy uszami? Jeśli oczami to Bang Olufsen ma fajne zestawy.

Jednak jeśli uszy mają coś do powiedzenia to...szczerze proponuję pozbyć się Heeda, zakupić Devialeta 240 + kolumny jakie się spodobają. Wysteruje wszystko w tym przedziale ceonowym. A na serio to jednymi z lepszych kolumn do takiego metrażu w realistycznych cenach są Thiele 3.7. To bardzo rzetelna konstrukcja i z drugiej ręki do kupienia poniżej 30 tyś PLN.

Magnepany MG 3.7 za 21.500. W tej cenie nie do pobicia. Tylko trochę duże ;-) no i wymagają lepszej amplifikacji ... ale czego się nie robi dla muzyki ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

(Do tego głośniki muszą wyglądać, ...) mają grać a nie tylko wyglądać

Elac FS 608 4Pi troszkę młodzieżowe z wyglądu ale świetnie grające ... najlepiej z naim

Czy kupujesz oczami czy uszami? Jeśli oczami to Bang Olufsen ma fajne zestawy.

Jednak jeśli uszy mają coś do powiedzenia to...szczerze proponuję pozbyć się Heeda, zakupić Devialeta 240 + kolumny jakie się spodobają. Wysteruje wszystko w tym przedziale ceonowym. A na serio to jednymi z lepszych kolumn do takiego metrażu w realistycznych cenach są Thiele 3.7. To bardzo rzetelna konstrukcja i z drugiej ręki do kupienia poniżej 30 tyś PLN.

Ja kupuje uszami, żona oczami. Musi zagrać jak cd ze wzmacniaczem :-)

O thiele myślę bardzo poważnie...

Magnepany MG 3.7 za 21.500. W tej cenie nie do pobicia. Tylko trochę duże ;-) no i wymagają lepszej amplifikacji ... ale czego się nie robi dla muzyki ...

Kto w Polsce je sprzedaje?

Na allegro masz. W Katowicach Audiostyl.

Jeśli raz posłuchasz MAgnepanów z dobrą amplifikacją już nigdy nie wrócisz do normalnych kolumn. Chyba, że piekielnie drogich.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Jeśli raz posłuchasz MAgnepanów z dobrą amplifikacją już nigdy nie wrócisz do normalnych kolumn.

Ta jasne:)

Miliardy użytkowników to potwierdzają:)

Używając logikę, dlaczego normalnymi nazywa się normalne kolumny a nie Magnepany? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i dycha na dobre opicie zostanie :)

Ukryta Zawartość

Też dobre ! Ale do tak dużego salonu to koniecznie DC10T i też dycha zostanie.

Też dobre ! Ale do tak dużego salonu to koniecznie DC10T i też dycha zostanie.

A jeszcze lepiej poszukac parki odpowiednich dualconcentric-ow Tannoy-a 12-to albo 15-to calowych, wykonac solidne obudowy podlogowe i wowczas co najmniej dwie dychy zostana - a jak zagra...!

Witam, Mam pytanie o głośniki. Jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu HEED Obelisk PX + PRE + 2xPM. Do tego szukam odpowiednich głośników. W tej chwili mam Linn AV5140. Grają świetnie, ale... w każdym razie chcę je wymienić na nowe. Tylko nie wiem w jakim kierunku iść. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Coś moglibyście polecić? Dodam, że salon w którym stoi sprzęt ma ok 35m2, a budżet wynosi do 30 tys. Będę wdzięczny za porady. Słuchałem już głośników Brodmann F1, niestety ze wskazaniem na moje znacznie starsze i tańsze Linn-y. Do tego głośniki muszą wyglądać, najlepiej tak jak Brodmann, no ale to już nie mój pomysł.

Thiele spoko, tylko WAF niski, wyglądają jak trumny.

Zainteresuj się kolumnami firm Revel, Lawrence Audio,Avalon (model Idea).

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Jak maja być ładne, to za 35kzł sa Sonus fabery Olimpica - troche ponad budżet ale pewnie coś się uda utargować.

Ukryta Zawartość

Za nieco mniej, bo jakieś 20kzł można kupić na wyprzedaży wychodzący model Cremona M - też moim zdaniem niezwykle urodziwe kolumny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Warto sprawdzić połączenie z ProAc D40R.Wystarczy przyjechać na odsłuch z własnym sprzętem i się przekonać czy to połączenie będzie optymalne właśnie dla Pana.Bo kolumny są bardzo fajne...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Rob Roy

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 25 Października 2013 - personalny atak
Ukryte przez misiomor, 25 Października 2013 - personalny atak

Ta jasne:)

Miliardy użytkowników to potwierdzają:)

Kontakt

Harpia Acoustics

tel kom. + 48 514 211 851

No fajnie, hejter z firmy krzak z telefonem komórkowym :P

A do założyciela wątku, jeżeli Tannoy, to Glenair 15 - cena w UK: £5249 z darmową dostawą.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 25 Października 2013 - odpowiedź na usunięty post
Ukryte przez misiomor, 25 Października 2013 - odpowiedź na usunięty post

No bez przesady. Jaka tam firma krzak.

A w kolumnach w tym budżecie to jest w czym przebierać

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 25 Października 2013 - odpowiedź na usunięty post
Ukryte przez misiomor, 25 Października 2013 - odpowiedź na usunięty post

Dwa dni na forum i już "coś" go boli.

Jak maja być ładne, to za 35kzł sa Sonus fabery Olimpica - troche ponad budżet ale pewnie coś się uda utargować.

Ukryta Zawartość

Za nieco mniej, bo jakieś 20kzł można kupić na wyprzedaży wychodzący model Cremona M - też moim zdaniem niezwykle urodziwe kolumny:

Ukryta Zawartość

Te przereklamowane sonusy to ludzie już na 3 razy tańsze Studio 16 Hz wymieniają bo lepsze :)

Warto sprawdzić połączenie z ProAc D40R.Wystarczy przyjechać na odsłuch z własnym sprzętem i się przekonać czy to połączenie będzie optymalne właśnie dla Pana.Bo kolumny są bardzo fajne...

Ukryta Zawartość

Ładne mają być przecież pisał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Każdą z nich oglądam, czytam i rozmyślam. Nie ma prostej odpowiedzi na moje pytanie, a raczej nie ma szans przesłuchać w domu wszystkich propozycji. Na pewno wybiorę się na audio show, posłucham i pooglądam, a przynajmniej dzięki Wam będę miał już konkretne kierunki obrane. Potem postaram się ściągnąć coś do domu żeby posłuchać jak to gra. A u mnie ze względu na pomieszczenie i system zbudowany pod Linn-y zdarza się że coś gra na odwrót niż gdzie indziej.

Ja polecam Xavian XN 360

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Na pewno ze względu na wystrój salonu muszą to być głośniki w lakierze czarnym fortepianowym i jak najsmuklejsze. Cóż, żona dała zgodę na sprzęt. Ale musi wyglądać tak jak ona chce. Taki układ - ale nie narzekam, tylko szukam rozwiązania, bo dla mnie i dla niej zresztą też musi to jeszcze zagrać tak jak lubimy :-)

Brodmann F1 ma właśnie ten wygląd, ale niestety pomimo wszelakich możliwych ustawień, nie zagrało to najlepiej. Szukam więc dalej.

Wąskie kolumny muszą być wysokiej klasy. Z oczywistych względów w wąskich kolumnach są małe przetworniki basowe a i pojemność skrzyni bywa nie specjalnie duża.To odbija się negatywnie na sekcji basowej a ta wpływa na resztę brzmienia choć wydaje się że nie powinna.

Niemniej jednak są też wąskie świetnie grające kolumny.

Właśnie Brodmannom brakło basu, a góra po pewnym czasie słuchania

zaczynała męczyć

Wąskie kolumny muszą być wysokiej klasy. Z oczywistych względów w wąskich kolumnach są małe przetworniki basowe a i pojemność skrzyni bywa nie specjalnie duża.To odbija się negatywnie na sekcji basowej a ta wpływa na resztę brzmienia choć wydaje się że nie powinna.

Niemniej jednak są też wąskie świetnie grające kolumny.

Jakie?

Dynaudio, Raidho, Kaiser Kawero, nowa linia Burmester na 2014r np model B60....ale ceny są wyższe.

Tak tylko kilka przykładów dałem. Uźywane Dynki np C4 można u nas trafić.

Audio Physic Virgo 25plus ???

Opublikowano · Ukryte przez cir, 24 Października 2013 - trolling
Ukryte przez cir, 24 Października 2013 - trolling

ale jaki wyrosnięty Rob Roju i z jakimi dojrzałymi owocami :--)

Tak na marginesie to zacna polska firma audio .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.