Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic bdt-500 czy to dobry blu-ray za około 1,3 tyś?

liban

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że co niektórzy przywiązują zbyt wielkiej wagi do testów ale coś w tym musi być, że w poważnym miesięczniku Video tak dobrze ocenili tego panasą.

Panowie nie potrzebne te nerwy. Kazdy z nas ma "inne ucho" (muzyka) i " inne oko" (obraz). Np. wiele osób się wypowiada że obraz 3d to nic ciekawego , może i tak jest dla nich, bo nawet nie wiedzą że mają "delikatną " wadę wzroku jesli chodzi o obraz trójwymiarowy. A skąd to wiem , a stąd że jedna z osób z mojej rodziny zajmuje się badaniem ludzi w temacie "psychotesty" I zdziwili byście się jak wiele osób ma kłopot z widzeniem trójwymiarowym.... Później takie osoby wypowiadają się ze to 3d to nic ciekawego, bo go po prostu nie widzą z taką głębią jak powinni... Podobnie jest z kolorami, większość męszczyzn nie odróżnia kolorów pośrednich , to taki mini daltonizm. Też o tym nie wiedzą a potem są zdziwieni po takich badaniach. Z naszym narządem słuchu pewnie jest podobnie , jedni słyszą każdy szczegół a inni nie widzą różnicy, jedna osoba lubi bas miękki inna twardy, jedna wysokie tony ustawia na 0 inna na +10. Każdy jest "Inny" i ma inne preferencje. Stąd te wasze różne opinie. Powracając do tematu: ten panas ma jedną ciekawą rzecz 2 hdmi, której nie mają odtwarzacze w tej cenie, dopiero oppo 103 ale to koszt 3 tysie. Dla mnie to bardzo ważne bo mam ampli bez 3d, a przy 2 wyjściach hdmi mam sprawę załatwioną... Założyłem ten temat bo jestem ciekaw waszych opinii, jestem ciekaw czy będzie różnica na + w porównaniu do PS3. żeby tylko nie zagrał gorzej w temacie obraz i dźwięk porównując go do PS3. Bo nie chcę wydać tysiaka i być niezadowolonym...

Powracając do tematu: ten panas ma jedną ciekawą rzecz 2 hdmi, której nie mają odtwarzacze w tej cenie, dopiero oppo 103 ale to koszt 3 tysie. Dla mnie to bardzo ważne bo mam ampli bez 3d, a przy 2 wyjściach hdmi mam sprawę załatwioną...

, a czy te drugie HDMI przenosi Video ?

Pytam się , bo są playery z dwoma HDMI , gdzie drugie tylko przenosi Audio ( lepsza jakość dla Audio , zegar taktowy itd . )

Już wiem .

"

Wróćmy jednak jeszcze do samego odtwarzacza. Panasonic DMP-BDT500 odczytuje naturalnie płyty BD w wersjach 3D i radzi sobie z DVD oraz CD; nie czyta natomiast SACD ani DVD-Audio.Wyposażenie w gniazda jest świetne - przygotowano aż dwa wyjścia HDMI (jedno ma służyć do niezależnego przesyłania dźwięku) "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może jest opcja , aby ustawić w drugim wyjściu HDMI jednoczesne przesyłanie Video i Audio ?

Ukryta Zawartość

Ciekawe jest to co piszecie,niby w czym jest taki dobry,w tym że redaktorzy dostali kasę aby go promować i zajął wysokie miejsce w gazetkach,jest to normalny odtwarzacz jakich wiele

Kolego Ty chyba jesteś nie doinformowany. Ten blu-ray Panasa zdobył nagrodę EISA. a jak wiesz ( może raczej nie wiesz ) jest to dość prestiżowe wyróżnienie. To nie jest kwestia promowania, widocznie zasłużył sobie "czymś" na taki tytuł. Oczywiście błędem by było gdybym porównywał go z OPPO ( i wymagał żeby grał muze jak to OPPO ), bo to nie ten przedział cenowy ( a to kwestia kluczowa). Ale z tego co słyszę i czytam to w "obrazie" jest niczym OPPO tylko za jedną trzecią tych pieniędzy.

Kolego Ty chyba jesteś nie doinformowany. Ten blu-ray Panasa zdobył nagrodę EISA. a jak wiesz ( może raczej nie wiesz ) jest to dość prestiżowe wyróżnienie. To nie jest kwestia promowania, widocznie zasłużył sobie "czymś" na taki tytuł. Oczywiście błędem by było gdybym porównywał go z OPPO ( i wymagał żeby grał muze jak to OPPO ), bo to nie ten przedział cenowy ( a to kwestia kluczowa). Ale z tego co słyszę i czytam to w "obrazie" jest niczym OPPO tylko za jedną trzecią tych pieniędzy.

Trochę dystansu nalezy jednak miec EISA w 2008-2009 zdobył lg bdp-390,a rok póżniej Samsung BD C8900

te nagrody można wsadzic sobie w buty,zamiast piosać głupoty i zachwycac sie nagrodami,radze posłuchac dobrego sprzetu.

Dla tych co wolą Phipsa BDP9600 ogłoszenie za 700zł. Dodam nie pierwsze. Panasonica w tej cenie nie znajdzie się.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie. Nie jestem aż tak wymagającym "melomanem" ( mam inne hobby pochłaniające moją kaskę :) ) i raczej zakupie tego panasa. Teraz powiedzcie mi jak go podłączyć do ampli hk avr 255 ?. Do oglądania filmów blu ray i blu ray 3d podłączę panasa bezpośrednio do tv przez jedno HDMI ( obraz) , natomiast czysty dźwięk drugim HDMI do harmana. Czy do słuchania stereo mam tak zostawić taką konfigurację podłączeń ? Czy dla stereo mam podłączyć dodatkowo jeszcze po analogu, czy ma to sens ,czy będzię trochę lepiej grało stereo przy połączeniu po analogu niż po hdmi, i czy ma to znaczenie przy tak niskich modelach sprzętu ( i np. odtwarzaniu formatu FLAC ) . Dodam że zestaw głośników to JBL ES PACK ( a więc także niski przedział jakościowy). NAPISZCIE MI JAK NAJLEPIEJ TO WSZYSTKO PODŁĄCZYĆ. Dodam jeszcze że jestem laikiem w takich sprawach, więc piszcie przejrzyście żebym zrozumiał ;).

Twój ampli nie przenosi 3D , tu jest wzmianka o nowym oprogramowaniu , które teoretycznie może przenieść .

Ukryta Zawartość

Łącz HDMI Video / Audio do TV , a HDMI Audio do amplitunera . Kabel analogowy daruj sobie .

Ukryta Zawartość

Arton

Znajomy z brytyjskiego forum zainteresowal mnie tym playerem.Zdziwiony byl jego nadprzecietna jakoscia dzwieku! Sam uzywam wiekowego juz Pioneera 433 modyfikowanego w kierunku wyjscia cyfrowego,gdzie uzywam daca-coax.

Jesli pozwolisz garsc pytan(pytalem juz o niego na forum,bez odzewu):

1/czy mozna operowac bez tv do obslug plyt audio? Mam stary ale jary Sony ze scartem.

2/czy probowales zewn. Dac via coax?

3/Czy istnieje jakis interface taki,ktorym moglbym doprowadzic dzwiek do SCART?

4/nigdzie w sklepach w 3miescie niedostepny,fmy wysylkowe akceptuja zwroty bezwarunkowo?

Pisz na prywatną wiadomość do sprzedającego , Arton tylko dał linka

Ukryta Zawartość

post-35801-0-94709800-1383482595_thumb.jpg

Możesz podłączyć stary TV Video Kompozytem .

przejsciowka_scart_rca.jpg

Daj linka z tym TV .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie znam linka do tv-ma jedynie scart.nie rozumiem-arton wypowiada sie autorytatywnie,tak wiec myslalem,ze go bdb zna

nie znam linka do tv-ma jedynie scart.nie rozumiem-arton wypowiada sie autorytatywnie,tak wiec myslalem,ze go bdb zna

Arton

Znajomy z brytyjskiego forum zainteresowal mnie tym playerem.Zdziwiony byl jego nadprzecietna jakoscia dzwieku! Sam uzywam wiekowego juz Pioneera 433 modyfikowanego w kierunku wyjscia cyfrowego,gdzie uzywam daca-coax.

Jesli pozwolisz garsc pytan(pytalem juz o niego na forum,bez odzewu):

1/czy mozna operowac bez tv do obslug plyt audio? Mam stary ale jary Sony ze scartem.

2/czy probowales zewn. Dac via coax?

3/Czy istnieje jakis interface taki,ktorym moglbym doprowadzic dzwiek do SCART?

4/nigdzie w sklepach w 3miescie niedostepny,fmy wysylkowe akceptuja zwroty bezwarunkowo?

moze cos nt brzmienia?

Ja go nie używam do CD ale podstawowe funkcje są dostępne z pilota bez konieczności używania obrazu. Zresztą SCART nie jest problemem. łączysz go kablem z wyjściem compozyt video out z EURO SCART TV lub COMPOZYT VIDEO IN TV kablem EURU SCART - CINCH lub CINCH-CINCH. Jednak brak w TV HDMI to poważny uszczerbek na obrazie. Mam bardzo dobry amplituner SONY seriI SMASTER-PRO i łączę go przez COAX. Panasonica wyjścia analogowe są tak dobre, że łączenie go z innymi DACami jest bezcelowe. Sam go używam jako serwer muzyczny w połączeniu z NSA320 na dyskach 3TB. Sens ma używanie DACa tylko z najwyższej półki. Z przepisów o zakupie internetowym wynika prawo do zwrotu w przeciągi 10-ciu dni. Musi do być jednak zakup ze sklepu a nie od osoby prywatnej. Chętnie udzielę jeszcze wyjaśnień.

ps. Osobiście znam tajemnicę sukcesu tego modelu. Jest on konkurencją dla większości modeli i jest stawiany tuż po najlepszych OPPO.

Panowie czy obaj mówicie o tym samym playerze? bo wydaje mi się że Zildjan pytał o philipsa ( o którym wcześniej wspomniał Arton ), a Arton mówi o sukcesie panasa. Chyba że to ja źle odebrałem wasze posty. :) Może zmylił mnie Czester swoim postem . :)

• 8 miesięcy później...

miałem tego panasa dmp bdt500 i po kilku dniach go oddałem ze względu na tragiczną obsługę i brak odtwarzania kilku dla mnie ważnych rodzajów plików przez usb,

ale dźwięk był rewelacyjny - lepszy niz wbudowane przetworniki w Primare SPA20 ( ja mam upgrade na SPA21 ) - naprawdę szkoda mi tego dźwięku.

Już wkrótce pojawi się następca DMP-BDT700 z HDMI obsługującym 4K. Moim zdaniem różnic do DMP-BDT500 nie należy się spodziewać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam się zastanawiam nad tym modelem zwłaszcza, że mam dobry DVD SACD i wyrzucać go nei zamierzam.

Po prostu ten Panas miałby odtwarzać koncerty na Blu-Ray czyli przede wszystkim jakość obrazu i dźwięku przy niższej cenie są priorytetem.

Inne kompresowane pliki to sobie odtworzę dekoderem satelitarnym te na jakości nie stracą.

Niemniej zastanawiam sie bo mam amplituner Denona 1910 a w podobnej cenie do tego Panasa jest Denon 1713 i ten odtwarza też SACD oraz DVD-Audio no i jest ładniejszy wygląda jak odtwarzacz.

No cóż po urlopku może się zdecyduję.

Chodzę po marketach i ogólnie widzę straszna pastę wyborze odtwarzaczy same takie najprostsze i strsznie brzydkie. Jakby człowiek chciał przycisk na tym nacisnąć albo popchnąć szufladkę to się cały odtwarzacz przesunie.

Jak dla mnie sprzęt oprócz tego ze ma grać ma też wyglądać i cieszyć oko na półce.

Panas będzie miał lepszy obraz i dźwięk. Gorszą natomiast obudowę.

Ja myślę, że dźwięk i tak zostanie przemielony przez amplituner.

Poprzedni amplituner grał na tych samych głośnikach i z tego samego odtwarzacza no i brzmiał zupełnie inaczej.

Chyba że mówimy o wejściu ext in tu mój amplituner jest jakiś dziwny nie ma żadnej możłiwości zmiany barwy dźwięu po prostu wymuszone pure direct, którego nie cierpię.

W zasadzie mnie to wkurza w przypadku wielokanałowych płyt SACD, które wielokanałowo grają tylko z tego wejścia. Na ale rzeczony BDT500 SACD i tak nie uznaje.

Ogólnie mój amplituner gra najładniej w stereo znacznie ładniej niż niż w 5.1 a poprzedni przecież grał w 5.1 tak samo dynamicznie jak w stereo tylko procesiing z wej. cyfrowego mu padł i musiałem go wymienić.

Nie wiem dlaczego tak jest czy to w ogóle normalne?

• 4 miesiące później...

Ja myślę, że dźwięk i tak zostanie przemielony przez amplituner.

Poprzedni amplituner grał na tych samych głośnikach i z tego samego odtwarzacza no i brzmiał zupełnie inaczej.

Chyba że mówimy o wejściu ext in tu mój amplituner jest jakiś dziwny nie ma żadnej możłiwości zmiany barwy dźwięu po prostu wymuszone pure direct, którego nie cierpię.

W zasadzie mnie to wkurza w przypadku wielokanałowych płyt SACD, które wielokanałowo grają tylko z tego wejścia. Na ale rzeczony BDT500 SACD i tak nie uznaje.

Ogólnie mój amplituner gra najładniej w stereo znacznie ładniej niż niż w 5.1 a poprzedni przecież grał w 5.1 tak samo dynamicznie jak w stereo tylko procesiing z wej. cyfrowego mu padł i musiałem go wymienić.

Nie wiem dlaczego tak jest czy to w ogóle normalne?

Update: od wczoraj jestem posiadaczem tego pudełeczka - jednak. Olałem SACD bo mam odtwarzacz Philipsa do takich płyt. Srebrny Denon kosztuje 3x tyle żeby poczuć jego 3x lepszość musiałbym zmienić amplituner też na 3x droższy i kolumny na 10x droższe studnia bez dna.

Interesuje mnie tylko odtwarzanie płyt BR, filmy mpeg i pliki muzyczne z dysku USB.

Mam pytanko - kiedy słychać te symulacje lampowe czy nie tylko po analogowych wyjściach? Póki co podłączyłem na szybko z amplitunerem jednym kablem hdmi - uruchomiłem HD Audio ot, żeby obejrzeć koncert no i próbowałem zmieniać te opcje dźwiękowe ale jakoś specjalnie nie czuć różnicy.

Martwi mnie też brak info o numerze ścieżki i czasie trwania ale to może być wina płyty bo zwykłe dvd wyświetla jak należy. Zdarzył się komuś taki przypadek?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.