Skocz do zawartości
IGNORED

mój pierwszy drapak: Thorens TD160 super

Croowab

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Po przeczytaniu kilky wątków i rozmowach z ludźmi pomyślałem, że czas na analog.

Co prawda jest to sprzęt tylko dla kilku płyt, bo wielu wykonawców których słucham nie wydawało nic LP.

A więc znalazłem Thorens'a TD160 super z ramieniem SME 3009 2 improved (cokolwiek to znaczy).

Teraz pytanie jaka wkładka pasuje do tego drapaka?

budżet ?

hmm.. ciężko określić Musi być atrakcyjny w stosunku cena jakość.

Dla przykładu znalazłem

Ortofon OM40 gold w cenie 1260zł

Jednak trochę drogawo.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Teraz pytanie jaka wkładka pasuje do tego drapaka?

Jak mawiają profesjonalistki, zależy jak lubisz?:-)

Ja bym powiesił pierścionek 2400/2500, albo MC - AT-OC-9 na przykład.

Dokładniej podpowiedzą ci nasi paździerzowcy jak sympatycznie nazywa Was Yul:-)

Napisz jakie masz do niego pre, wzmak i czego słuchać masz zamiar?

Wlodek.

Wszystko po kolei.

Thorens jeszcze nie kupiony, trwają negocjacje co do ceny.

Pytam o wkładkę bo jeszcze jestem zielony w tym temacie.

Obecnie mam wzmacnaicz rotela z wejściem mm/mc ale przeglądam i czytam co by lampowego kupić.

Muzyka to Pink Floyd itp do mocnego metalu.

Fajny gramofon i jeszcze fajniejsze ramię raczej do twardych wkładek. Dużo frajdy dużo muzyki jednak w przyszłości zadbaj o dobre pre. Na początek może inaczej Denon DL 110 lub lepiej DL160.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Rotel rc-990 ma nienajgorsze pre, bynajmniej jest dość dobrym przedwzmacniaczem.

Ale tak, planuję później coś kupimy. A co? zobaczymy, posłuchamy.

Dzięki za sugestie

No własnie, a płyn na korniki szanowny właściciel nabył?

Zawsze są dwa warianty...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15186-0-97737200-1382465345_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rc-990 rotela to przedwzmacniacz z mm/mc.

jako przedwzmacniacz jest bardzo dobry, a jak się spisuje jak pre do drapaka to nie wiem bo nie miałem okazji testować.

Mylisz słowo "przynajmniej" ze słowem "bynajmniej".

Już tłumaczę.

Jaki Cię ktoś zapyta :

-Czy jesteś małpą?

A Ty mu odpowiesz :

-Bynajmniej.

To będzie oznaczało, że nie jesteś.

Przynajmniej w swoim mniemaniu.

Fajny gramofon TD 160 S, to wersja inna niz tradycyjne. Mialem kiedys, z lekkim ramieniem SME. Gralo znakomicie. W Twoim przypadku pomyslabym o wkladce MC. Z tanszych Yamaha MC 7 lub 9. Niestety tylko uzywka wchodzi w gre. Dosc tania , a dobra.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Kiedyś miałem kornika i nabyłem takie coś. Przed zastosowaniem przeczytałem ulotkę i dowiedziałem się co toto zrobi kornikowi, jak go sparaliżuje i porazi :(

Postanowiłem nieproszonemu gościowi odczytać tekst ulotki na głos.

Wystarczyło :)

Załączone miniatury

Załączona grafika: Dobre na thorensowe korniki.jpg

Załączona grafika: Muchozol.jpg

Dzisiaj trochę pomarudzę, a co?

Ani to, ani to.

Korniki to w żywym drewnie, muchy to przeważnie napowietrzne. W martwym drewnie czają się kołatki. Żrą mi właśnie pianino. A na nie był kiedyś Antox, ale Miłościwie Nam Panująca Unia zakazała.

rc-990 rotela to przedwzmacniacz z mm/mc.

jako przedwzmacniacz jest bardzo dobry, a jak się spisuje jak pre do drapaka to nie wiem bo nie miałem okazji testować.

Równie dobrze, przynajmniej w RC-995, a to raczej będzie tak samo.

Miałem dwa angielskie phono stage, w porównaniu Rotel jest cieplejszy, muzykalniejszy, ale też o wiele mniej szczegółowy. Sprzedałem CA i Whesta, może kupię sobie jakąś lampę.

Jakbyś poszedł w sugerowane DL-110 to z Rotelem gra bardzo sympatycznie.

DL-160 już nie produkują od jakiś dwóch lat.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Yulek ale korniki nie jedzą płyty wiórowej, no chyba że te zmutowane albo napromieniowane, ale w tych czasach to trudno o takiego kornika.

Ja byłem zadowolony z 2M Bronze na Thorensie.

Doskonale rozjaśniała i poprawiała detal na często źle nagranych płytach z metalem.

Tak ale o ile pamiętam miałeś chyba inne ramię. To lżejsze.

To moze Shure V15 ,dobra uzywka ,podobno dedykowany do tego ramienia SME?

V15 ale do ramion lekkich SME3009 III o ile dobrze pamiętam.

Optowałbym jednak za twardą wkładką.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Yulek ale korniki nie jedzą płyty wiórowej, no chyba że te zmutowane albo napromieniowane,

To w takim razie są korniki paździerzowe :) no bo coś jednak wciąż chroboce. Jeśli nauka je odkryje i opisze dzięki Thorensowi, to będzie to jego największy sukces i zasługa dla ludzkości, hehe.

Pozdro,

Yul

Masz rację przypominam sobie, kiedyś zatrudnili takiego do filmu o psie Huckleberry, ale to był termit nie wiem czy to to samo co kornik, tylko na niego nic nie działało. Ten to nawet akryl by zeżarł :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To mamy drugiego potencjalnego klienta na plintę Thorensa :)

"Termity żywią się w większości drewnem, niektóre gatunki hodują grzyby i żywią się nimi. Termity są często plagą w nowo wybudowanych osiedlach mieszkaniowych wybudowanych na terenach stanowiących wcześniej środowisko termitów. Drewno, z którego budowane są domy staje się nowym źródłem pożywienia. Najchętniej zjadanym przez termity drewnem jest miękkie drewno. Rzadziej pożywiają się drewnem takich drzew jak cyprys czy jałowiec jednakże nie ma takiego drewna, którego zastosowanie gwarantowałoby to, że termity nie zechcą go skosztować."

Trzeci: http://www.spuszczel.pl/

No tak i zrobił się wątek ekologiczny. Co nie zmienia faktu że to bardzo dobre zestawienie.

Pochwal się Kolego Croowab jaką cenę negocjujesz jest tutaj wielu Kolegów znających cenę SME 3009 II improved na pewno doradzą. Jeśli nie chcesz sie chwalić to przejrzyj Ebay UK i DE tam są zazwyczaj normalne ceny w przeciwieństwie do polskiego alle... . Nie sugeruj się też cenami czarodzieja z alle... o nicku Audio-Extaza bo to chyba kosmita jakiś jest.

Ja swojego TD160 z ramieniem SME 3009 III kupiłem na niemieckim Ebayu za około 1350zł z przesyłką o ile dobrze pamiętam i to była dobra cena. Sprzedawałem go potem za tę samą cenę przez 2 dni.

Pozdrawiam,

Paweł

Co do ceny to nie chciałem pisać na ogólnym aby ..

No dobra 350€.

Ponoć w ładnym stanie z oryginalnym kartonem.

Tylko coś gość nie odbiera ode mnie telefonu...

I teraz tak siedzę i myśl,e bo miałęm plan dzisiaj wsiąść w auto.

Mam jeszcze TD 318 na oku z cena ok 200€, ale przyznam, że napaliłem się na tego super.

350 eu moim zdaniem to bardzo dobra cena pod warunkiem że wszystko OK, w tej cenie trudno znaleźć coś równie fajnego. Napisz czy sprzedający powiesił jakąś wkładkę chociaż na początek aby zgrało. TD160 która wersja nie pamietam numerów ale czy to ta z zasilaczem czy bezpośrednio łączona do gniazdka. Ja miałem wesję II do gniazdka.

TD318 też fajna cena zawieszenie pływające ale inaczej, nie wiem jaką wersję TD318 masz do kupienia ale była wersja pod ramiona SME i to jest warte grzechu. odszukaj na forum kolegę o nicku Ahaja on mistrzem od TD 318.

Pozdrawiam,

Paweł

• Redaktorzy

Pytam o wkładkę bo jeszcze jestem zielony w tym temacie.

Jeśli jesteś zielony w temacie to może zacznij od tańszych wkładek. Nauczysz się regulacji i obycia z gramofonem. Na droższą przyjdzie jeszcze czas. Szkoda igieł drogich wkładek.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Jeśli jesteś zielony w temacie to może zacznij od tańszych wkładek. Nauczysz się regulacji i obycia z gramofonem. Na droższą przyjdzie jeszcze czas. Szkoda igieł drogich wkładek.

Święta racja i dobra przestroga, po co narażać się na nieprzewidziane koszty. Typu urwana igła, za szybko zniszczona, itp. Niestety czasem w analogu jest tak że frycowe trzeba płacić :)

Dopiszę jeszcze coś takiego: pewnych rzeczy o analogu nie się nauczyć z teorii, choć jest ona bardzo ważna. Niektóre sprawy trzeba dotknąć, posłuchać sprawdzić samemu. Polecam anglojęzyczny vinylengine. Tam jest mnóstwo informacji typu dobór wkładki i sprzęt.

Muzykalnie z MM to raczej Ortofon. Bronze jest dobrym wyborem.

Można też jakąś wyższą 500tkę z tej stajni.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

No i odezwał się Krzysztof pozdrawiam. Teraz nasz chyba komplet byłych abo obecnych użytkowników Thorensa na pewno pomogą. Napisz jeszcze Krzysztof czy TD318 były robione pod SME czy był to już model TD320. Trzeba Chłopakowi pomóc a Ty jednak jesteś autorytetem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.