Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z przebiciami wysokich tonów (głównie w reedycjach)+przykłady

piotrekszw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam bardzo irytujący problem.

Na niektórych płytach pojawia mi się brzydkie zniekształcenie w dźwięku w postaci "rzężenia", "syczenia" lub "pykania" przy partiach o wysokim tonie, szczególnie wokali.

Problem dotyczy głównie reedycji, starsze płyty są zazwyczaj dobrze zbalansowane, no czasem gdy bardzo zużyte pojawia się ten "wysoki szelest", ale wtedy wiadomo że to raczej nie do naprawienia.

Przesłuchiwałem to w kilku konfiguracjach, zawsze z podobnym rezultatem. Również z zwiększonym obciążeniem igły. Czy to znaczy że płyty są źle wytłoczone?

Ilustruję przykładami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1. Linda Perhacs "parallelograms" wyd. Guerszen (re. ESP)

(Tu piękna płyta z momentami wręcz nie do słuchania przez zniekształcenia. Zgrane świeżo po umyciu, myślałem że coś pomoże. słychać tak jak gra)

2. Junior Delahaye "Showcase" wyd. Wackies (re DE)

(tutaj przy hi-hacie oraz śpiewie słychać wybijający się syk)

3. The Blues Project "Projections" wyd. oryg. Verve Folkways US

(bardzo zagęszczony dźwięk z irytującym wysokim pasmem)

4. i 5. Vashti Bunyan "Just Another Diamond Day" wyd. Dicristina (re.US)

(zniekształcenie nieco mniejsze,ale słyszalne)

i dla kontrastu oryginalne wydanie Bobbie Gentry "The Delta Sweetie" (US, Capitol Records)

z dużą ilością wokali i smyczków, a gra pięknie.

Staram się unikać reedycji, ale czasem to niemożliwe jeśli chcę zachować swoje nerki.

CZY JEST NA TO JAKAŚ RADA?

pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Synthax

(Konto usunięte)

Podłączam się do pytania. Jeśli mówimy o tym samym - czyli sykach przy wokalu. Wkładki nacisk mam prawidłowy, igła w bardzo dobrym stanie.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ja też podejrzewam ,że to może być problem z VTA. Co do reedycji , to niestety większość została poddana masteringowi w wersji cyfrowej ,bo tak najprościej i najtaniej. Nie pomoże tu wydanie na 180g winylu. Te nagrania zostały uwspółcześnione , czasem na siłę i wbrew estetyce.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tak, ale mnie żadna nie syczy. Może i brzmi sztucznie jedna z drugą, ale żadna kobita nie pluje mi w ucho przy artykułowaniu SSSSSS :)

Można nie lubić reedycji, albo raczej remasterów, ale dlatego, że brzmią gorzej, a nie seplenią. To nie wina reedycji, a przynajmniej ja takich nie znam.

Jeśli gramofon sprawny, igła nowa to:

a) umyć igłę na mokro, umyć płytę w płynie do tego przeznaczonym, zweryfikować pofalowanie- czy płyta jest prosta?

b) przeprowadzić pełną regulację wkładki zgodnie z tym co na stronie RCM-u. Zweryfikowac poprawność ustawień dla parametrów, których i tak się nie da ustawić w sposób inny jak prowizoryczny. Mam tu na myśli VTA i azymut. Trzeba się pobawić w zegarmistrza. Szszszszszsssss ( gdy gramofon sprawny, igła nowa) wynikają raczej z ustawiania wkładki z palca, na oko.

- zobacz przez lupę, czy nie masz kłaka na igle, jak nie, to pewnie igła do wymiany - w dalszej kolejności wina płyty- nr 1 gra tak, jakby ktoś kiedyś rozlał na nią wiśniówkę....

excelvinyl winylmania blog szukaj

Odsłuchałem pliki z przykładami muzycznymi i szczerze muszę powiedzieć,że jeszcze nie słyszałem tak grającego gramofonu.Będąc młodzieńcem wkładkę ustawiałem na oko, ponieważ nie miałem pojęcia o szablonach i innych pierdołach, ale czegoś podobnego nie miałem.Reedycje nie są aż tak tragiczne.Spokojnie da się słuchać.To nie jest ich wina.

No nie wiem.

To, co słychać to chyba nie VTA.

Raczej jakieś przebicie, zwarcie, nie znam się.

Pierdzi jak przy walniętym potencjometrze na wzmaku.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ups cholera nie słyszałem wcześniej tych przykładów-( Jezu co to jest? Na pewno nie VTA! Czy na pewno igła jest ok?

A ja bym stawiał na brudną igłę, a przynajmniej od tego bym zaczął. Masz jakieś szkło powiększające (min. 30x)? Zobacz czy nie jest czarna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.