Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana amplitunera na nowszy model, który?

spyra23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ,jestem tu nowy.

Planuje wymienić mój wysłużony amplituner na nowsza generacje i mam kilka pytań.

Aktualnie posiadam Denona avr-1508, który ma już kilka lat pomimo ze jestem z niego bardzo zadowolony to brakuje mu już kilku nowych funkcji

Kilka funkcji które muszą być obowiązkowo:

-oczywiscie dźwięk HD

-internet

-obsługa 3D

-usb

-odtwarzał format flac-hd

-współprac z iphonem

-airplay

-hdmi z obsługą dźwięku(czego bardzo mi brakowało w moim 1508)

Amplituner będzie podłączony pod zestaw 5.0, głownie jaki kino, stereo i czasem konsola , lubie dobra jakość muzyki ale nie jestem jakimś audiofilem, moj 1508 sprawował sie dobrze jako kino i stereo.

Moc musi być minimum te 120watt na kanal, nie mniej, nie musi być 7 kanałowy, wystarczy 5 kanałowy

Trochę sie rozgadałem i naczytałem w sieci zainteresował mnie model denona avr-1713 i nowy model x1000 oba mieszczą sie w moim budżecie czyli około 1600zł

Nie znam sie tez za bardzo na tych wszystkich nowych formatach , funkcjach itp.

Dlatego pytam czym sie różnią ta 2 wymieniane modele , ktoreg brać? Albo poleci jakiś inny model w podobnej cenie?

Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedz

No mniejsza juz o ta moc, bo wiadomo ze prawie każdy denon ma zawyżone parametry..

Moj 1508 ma podane 110 na kanał, a tak na prawdę nie wiem ile ma mocy, moze 70-80w i świetnie sobie daje rade z komunami, chodzi mi o to żeby po prostu nie kupić słabszego amplitunera.

Który lepszy z tych co wybrałem?

W takim razie proponuję amplituner Denon AVR-X1000 (http://q21.pl/denon-avr-x1000.html).

Jeśli jednak mógłbyś trochę zwiększyć budźet, to namawiałbym na znacznie wyższy i brzmieniowo lepszy amplituner Yamaha RX-V773 (http://q21.pl/yamaha-rx-v773.html).

Serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań lub oferty finansowej, jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W takim razie proponuję amplituner Denon AVR-X1000 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Denon X1000 moc ma dosyć małą (5x49W 1kHz,1%THD,8Ohm) ... model X2000 też nie za mocny (5x53) dla porównania Yamaha RX-V 661 ma 5x62. Zachęcam do lektury magazynu "Audio" .

Blizej 40 ma

Te stare Denon były całkiem niezłe ... np. taki 1509 miał 5x56W ... więcej niż najnowszy X2000, który w dodatku jest niby z wyższej, pożal się Boże, półki.

Denon AVR-2113 wygląda ciekawie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No właśnie dzis trafiłem po kilku godzina czytania recenzji/opinii na avr 2113 i można go dorwać nowego w cenie x1000, może to będzie lepszy wybór nawet od x2000?

AVR2113 spisywał się lepiej w odsłuchu niż AVR-X2000, choć nie ukrywam, że AVR-X2000 wygląda atrakcyjnie cenowo.

Ja osobiście polecam zerknąć jeszcze na Onkyo TX-NR626 jeśli inna marka wchodzi w grę.

Oczywiście odsłuch u nas jest możliwy obydwu tych modeli - Yamaha RX-V775 też jest u nas na ekspozycji więc zapraszamy

NAD T754 używany, amli do muzyki, najlepsze co w tym budżecie znajdziesz, nowości w tym budżecie CO gra, nie uświadczysz a z tym co masz różnicy nie odczujesz a na pewno zależy ci by mieć lepszy dźwięk niż masz obecnie.

Zanim weźmiesz Denona 2113 zobacz jakiej impedancji są Twoje kolumny a później poczytaj temat z tego forum o właśnie tym ampli : Denon 2113 strasznie się przegrzewa czy jakoś tak , a później przemyśl tą sprawę ,

w tej cenie jaką masz do wydania to nic innego jak Onkyo TX-NR 616 i nic lepszego nie dostaniesz,jeśli chodzi o nowy ampli, da sobie radę z każdymi kolumnami , jest nieźle wyposażony i z racji posiadania certyfikatu THX :

"Amplituner posiada prestiżowy certyfikat THX Select2 Plus™, który świadczy o tym, że urządzenie zapewnia odtwarzanie filmowej ścieżki dźwiękowej ze wzorcową jakością i wysoką głośnością, w pomieszczeniach o powierzchni do 25m2 (zakładając wysokość 2.5m). Certyfikat THX nadawany jest urządzeniom domowym, ale odnajdziemy go także w kilku tysiącach doskonale nagłośnionych sal kinowych na całym świecie"

i wierz mi , kolega ma 609-tkę z Onkyo w parze z kolumnami Yamahy 555 i salon ponad 35m2 i potrafi to porządnie nagłośnic taki salon że cho cho , ale to zależy też a może przede wszystkim od kolumn a konkretnie ich mocy.

konkretnie temat ten jest na 5-ej stronie tego forum a brzmi : Denon 2113 okropnie się grzeje

serie 13 mają to że płytka HDMI została zamocowana dość blisko zasilacza. Oba elementy się dość mocno grzeją i wzajemnie się ogrzewają jeszcze bardziej. Trzeba zapewnić bardzo dobrym przewiew tego urządzneia.

THX sprawdza się tylko w systemach do tego przystosowanych - gdzie każde urządzenie spełnia ten wymóg, w przeciwnym wypadku mija się to z celem, tak więc sam certyfikat o niczym nie świadczy, choć TX-NR616/626 są godne polecenia (w TX-NR626 jest między innymi WI-FI).

Grzeją się, ale nie przegrzewają, chyba że je zamkniemy i pozbawimy wentylacji, ale w przypadku Onkyo jest podobnie

Nie potrzebuje żadnego thx bo nie mam zamiaru zmieniać całego sprzętu tylko amplituner i chce pozostać przy firmie denon.

A co do przegrzewania to moj avr-1508 tez strasznie sie nagrzewa , na początku tez sie balem ze coś jest nie tak, ale mam go już kilka ładnych lat ,czasem dawałem mu ostro czadu i nigdy nie było problem , nigdy się nie wyłączy.

Moje kolumny maja impedencje 4-8ohm

Denon avr 2113 jest moim aktualnym faworytem , ale zastanawiam sie czy nie dozbierać troche i nie wybrać model x2000 , sam nie wie wiem czym sie roznia oba modele, może różnica będzie nie istotna dla mnie?

Powiedzcie mi jeszcze czy 2113 przesyła dźwięk dd-hd, dts-hd przez hdmi, bo to ważne dla mnie?

Denon avr 2113 jest moim aktualnym faworytem , ale zastanawiam sie czy nie dozbierać troche i nie wybrać model x2000 , sam nie wie wiem czym sie roznia oba modele, może różnica będzie nie istotna dla mnie?

Głównie tym, że Denon 2113 oddaje 5x71W, a Denon X2000 5x53W :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie potrzebuje żadnego thx bo nie mam zamiaru zmieniać całego sprzętu tylko amplituner i chce pozostać przy firmie denon.

kolego spyra a czytałeś wogóle ten temat odnośnie Denona 2113 , jeśli nie to zanim kupisz przeczytaj sobie bo tamten kolega miał kolumny , które miały wg producenta 6 ohm , a Ty podajesz , że Twoje kolumny współpracują ze wzmakiem , który obsługuje kolumny od 4-8 ohm , Denon obsługuje min 6-cio omowe wiec możesz miec problemy ( jak kolega z tamtego tematu ) , widac , że raczej nie czytałeś tego tematu bo byś wiedział , że nie tylko nagrzewa się ale i wyłącza dośc często ,

wiesz co , nie rozumiem po co wogóle tu się skierowałeś do ludzi , myślę , że po pomoc , a jak myślisz co to jest ,

no jeśli chcesz za jakiś niekrótki czas "wywiesic" wiadomośc o sprzedaży w/w ampli to nie ma problemu chyba , że inna opcja , stac Cię na zmianę kolumn na 8-io ohmowe to bardzo proszę , kupuj , ja nie twierdziłem , że to zły ampli ale musi miec kolumny o odpowiedniej impedancji a Twoje jak widac nie mają takiej ,

a co do THX to nie przytoczyłem go dlatego , że 616-tka go właśnie ma a tylko dlatego , że mając ten certyfikat nie będziesz miał z nim problemu i z żadnymi kolumnami i wcale nie trzeba spełniac warunków THX żeby sobie go kupic a co za tym idzie zmieniac zestawu kolumn , po prostu będzie to "klocek" o odpowiednio mocnym zasilaczu , który nie padnie w parze z trudnymi do napędzenia kolumnami , o to mi chodziło , przytoczony we wcześniejszym poście kolega , który ma 609-tkę Onkyo też z certyfikatem THX nie ma kolumn potrzebnych do spełnienia warunków tego certyfikatu i jakoś mu to hula , nie narzeka , wręcz przeciwnie , jest zadowolony z jego mozliwosci , poza tym jeśli chodzi o pomieszczenie , które ma nagłośnic sprzet posiadający ten certyfikat trzeba przypałerowac prawie na maxa , żeby wspomniany THX się włączył a czy na codzień słuchasz na prawie maxymalnej mocy zestawu , wątpię , wiec przy normalnym słuchaniu , oglądaniu będzie to najzwyklejszy amplituner jednak o można powiedziec dobrych możliwościach nawet rzekłbym bardzo dobrych i nikt mi tego nie powie , że nie , bo słyszałem a Ty kolego decyduj ( słuchaj dalej takich fajnych doradzaczy) ,

Powiedzcie mi jeszcze czy 2113 przesyła dźwięk dd-hd, dts-hd przez hdmi, bo to ważne dla mnie?

każdy z końcówką 13 przesyła dźwięk HD i obsługuje 3D

tak więc sam certyfikat o niczym nie świadczy

kolego , proszę Cie bardzo , i Ty takie coś piszesz , przestań .

THX sprawdza się tylko w systemach do tego przystosowanych - gdzie każde urządzenie spełnia ten wymóg, w przeciwnym wypadku mija się to z celem

tak jeśli chcemy stworzyc system oparty na nim , ale jeśli nie , ... , wcale nie musimy korzystac z tego sertyfikatu ale za to jaki będzie ampli , co , bez THX-a nie będzie grał , a nawet jesli on będzie to jak wspomniałem wyżej włącza się dopiero przy prawie maxymalnej głośności , a poniżej to co , już gra do dupy , przepraszam , co tu się wyprawia .

tak jeśli chcemy stworzyc system oparty na nim , ale jeśli nie , ... , wcale nie musimy korzystac z tego sertyfikatu ale za to jaki będzie ampli , co , bez THX-a nie będzie grał , a nawet jesli on będzie to jak wspomniałem wyżej włącza się dopiero przy prawie maxymalnej głośności , a poniżej to co , już gra do dupy , przepraszam , co tu się wyprawia .

Moja odpowiedź tyczyła się tylko samej funkcji THX której jak sam wspomniałeś nie wykorzysta się w 90% systemów z powodów różnych, zarówno poziomu głośności jak i wymogów związanych ze sprzętem i materiałem.

Dodatkowo.

Oczywiście wiadomo, że nie musimy korzystać z tej funkcji - tak samo jak i z mnóstwa innych które amplitunery posiadają a z których się nie korzysta.

A Sam amplituner Onkyo pod względem wydajności, rezerw prądowych bije na głowę mnóstwo innych marek. W skrócie również polecam a THX w tym przypadku to też bajer :)

Czytałem ten wspomniany temat.

Ja chyba nie wspomniałem o tym ale zamierza w bardzo niedalekiej przyszłości zmienić tez kolumny, aktualnie mam tanie ale całkiem niezłe w swojej klasie "ferguson ex650 II"

Mój 1508 tez obsługuje min 6ohm i nigdy nie miałem problemu z wyłączaniem/przegrzewaniem chociaż cały czas jest bardzo nagrzany co już chyba wspomniałem wyżej.

Jutro sie wybieram do miasta pochodzę po sklepach i jak trafie na wybrane modele to posłucham i popytam jeszcze sprzedawców o opinie.

Swoja droga orientuje sie ktoś gdzie w Opolu jest dobry sklep z rzetelnym sprzedawca który nie wciska kitu?

Jak się nie mylę to w tamtym temacie było wyjaśnione , że starsze modele były pod tym względem o wiele lepsze oraz to , ze impedancja podawana przez producenta spada nawet do 4 lub mniej ohmów wiec majbezpieczniejsze sa właśnie kolumny 8 ohmowe bo jesli spadnie to najwyżej do 4 bo 6-dio potrafią spaśc poniżej 4 a model 2113 niestety jak ludziska podawali i czytałem w necie o tym modelu i niejednym takim przypadku , że ma chyba jakąś przypadłośc i wyłącza się gdy kolumny mają niższą niż obsługiwana impedancję ,

Kolego , nie ma takiego , jak pójdziesz do tego sklepu koło rynku ( wiesz o jakim mowa S..... na rogu budynku) to pan będzie Ci chciał wcisnąc to co ma aktualnie na sklepie , poza tym wiem , że mają tam salę odsłuchowa , chciałem dwukrotnie iśc tam bo kolega wybierał suba i faciu zapuścił nam na sklepie zawalonym kartonami ze sprzętem bo nie miał za kazdym razem (a umawialiśmy się wcześniej telefonicznie ) czasu jak mówił na zamknięcie ( bo był sam ) sklepu i pójście z nami tam zaledwie 10m dalej , poza tym pan prowadzi sprzedaż internetową i ma wylane na klientów przychodzących do sklepu , przynajmniej takie odniosłem wrazenie , najbliższy sklep to Wrocław a tam jest kilka , konkretnie 5 .

Przepraszam , kogo chcesz pytac o opinie , sprzedawców , gdzie , w MM , RTVEuroAGD, powodzenia , żeby pochodzic po sklepach i popytac musiałbyś pojechac do Wrocka .

To jest to samo. Wyścig szczurów u producentów kto ma nowszy amplituner a nie jak było kiedyś lepszy.

Pamiętaj tylko o tym że Denon ktorego miałeś to nie Denon ktorego kupisz. Jesli byłeś zadowolony z tamtego bo ci służył 10 lato nie powiedziane że ten będzie. Nie kieruj się sentymentem

Pamiętaj tylko o tym że Denon którego miałeś to nie Denon ktorego kupisz. Jesli byłeś zadowolony z tamtego bo ci służył 10 lato nie powiedziane że ten będzie. Nie kieruj się sentymentem

Udało mi sie pożyczyć avr-2113 i miałem go cały weekend na testy, już wiem na pewno ze z przegrzewanie to prawda, 2113 nagrzewa sie jak piekarnik i to jest chyba jedyna jego wada.

Ale za to jeśli chodzi o dźwięk, to jest o niebo lepszy od 1508, nie wiem do czego można porównać, ale jest taka różnica ze jak podleczyłem stary amplituner to myślałem ze oszaleje.

Pomimo tego ze sie strasznie nagrzewa to ani razu się nie wyłączy a dawałem ostro czadu w stereo przez kilka godzin i z w wysterowaniem moich 4-8ohm kolumn nie było problemu.

Postanowilem ze jednak dołożę do X2000, ale teraz ważne pytanie czy X2000 nie nagrzewa sie tak samo jak 2113? ktoś może to sprawdzić?

Obejrzałem wiele zdjec wnetrza na necie tych dwóch amplitunerów i wewnątrze prawie niczym sie nie różnią, jest identyczna płyta hdmi, identyczny transfrmato i co najgorsze tak samo zamontowane w takiej samej odległości, takie same otwory wentylacyjne w obudowie ,wiec jaka jest szansa ze X2000 nie będzie sie tak samo nagrzewa jak 2113?

W dodatku tego 2113 co miałem na testy mogę mieć za 1200zł, jedna wada tego zakupu ze bez gwarancji.

Pomimo tego ze sie strasznie nagrzewa to ani razu się nie wyłączy a dawałem ostro czadu w stereo przez kilka godzin i z w wysterowaniem moich 4-8ohm kolumn nie było problemu.

Czy Twój stary Denon też się tak nagrzewał jak 2113 ,

widac impedancja Twoich kolumn nie spadła do wartości powodującej wyłączenie się ampla nie mniej jednak wysoka temperatura może spowodowac jakieś uszkodzenia predzej czy później .

Spróbuj z inna firmą , dlaczego musi byc Denon .

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Bo TU pisze się przede wszystkim o amplitunerach Denona, Onkyo, Yamahy i ew. Pioneera. Zapominając albo pomijając inne. Arcam, Rotel, Sherwood, Sony, etc.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Żeby sie zdecydować na inna marke, musiałbym posłuchać innych amplitunerów ale nie mam takiej możliwości.

Proponowany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) prezentuje sie całkiem niezle, ale na zagranicznych forach wyczytałem ze jest bardzo kiepski w stereo wiec odpada.

avr 2113 dla mnie brzmiał świetnie w stereo i jako kino, ale już go skreśliłem bo wystarczy mi tylko jeden grzejnik w pokoju:)

Bez możliwości odsłuchu jestem zdecydowany na X2000, ale...

No własnie tu jest problem, 2113 i X2000 wewnątrz to prawie identyczna konstrukcja i teraz sie boje czy tez nie jest to piekarni, czy jakoś to poprawili?

Moze jest tu ktoś szczęśliwym posiadaczem x2000 może sie wypowiedzieć na ten temat?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.