Skocz do zawartości
IGNORED

Co wstawić do ASUS Xonar Essence One aby zwiększyć niskie a przyciąć wysokie tony

pszufe

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Forumowicze,

Nabyłem drogą kupna ASUS Xonar Essence One.

DAC gra naprawdę przyjemnie a dźwięk jest czarujący i o ogromnej rozdzielczości (porównywałem z Rotel RCD-02), ale po kilkunastu godzinach stwierdziłem, że w przypadku mojego sprzętu mogłoby być fajniej gdyby było więcej niskich oraz odrobinę mniej wysokich tonów.

Czy ktoś z Was eksperymentował z wymianą op-ampów w tym pudełku i może opisać jak poszczególne zestawienia wpływają na dźwięk?

Dopytałem się już kolegów z pokoju DIY gdzie takowe kupić op-ampy. Ponieważ jednak wydam ze 200zł więc chciałbym tą kasę wydać jak najlepiej i stąd pytanie do obecnych użytkowników tego urządzonka :-)

Na razie na stronie Essence One PLUS Edition przeczytałem, że wstawienie TI–OPA2132 oraz TI–NE5532 zwiększy ilość basu i właśnie przytnie wysokie. Czy ktoś próbował takiego zestawienia i może się wypowiedzieć o wrażeniach?

Serdecznie pozdrawiam,

pszufe

Czy w Twoim pokoju jest pełno gołych ścian? Jakie masz kolumny?

Kyle,

mam dwa pokoje ze sprzetem - jeden 25m2 i w nim sprzęt jak w moim opisie (AA Hyp III + Nad), natomiast w gabinecie 12m2 (gdzie głównie będę używał Xonara), mam NAD 140 - wiekowy ale nadzwyczaj fajny aplituner oraz EPOS M12i. Do obu tych sytemów podpiąłem Xonara i w obu wolałbym więcej niskich tonów. W pierwszym systemie Rotel RCD-02 dostarcza mi niskich tonów w sam raz (pod niego mam ustawione kolumny Audio Academy), a w drugim (typ z Eposami) amplituner produkuje bardzo przyjemny dźwięk z tunera - trójkę się słucha rewelacyjnie. Dlatego potrzebuję dostosować Xonara do reszty sprzętu.

Oba pokoje są umeblowane, mają okna z zasłonami, dywany, w gabinecie jest bardziej zagracone bo mam biurko i kilka regałów książek.

Niemniej jak pisałem nie chodzi mi o ustawienie - tylko dogranie xonara do reszty sprzętu - nie chcę przemeblowywać pokoju zmieniając Trójkę na Xonara, albo przestawiać ciężkich kolumn AA gdy na sprzęcie w salonie zamiast winyla będę chciał posłuchać flac'a.

Pozdrawiam

Zabawa może być jeszcze większa po zastosowaniu takich przejściówek :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zabawa może być jeszcze większa po zastosowaniu takich przejściówek :)

Bodex, a mógłbyś napisać coś więcej. Ja to ogólnie muszę wiedzieć co mam kupić i/lub czego można się spodziewać z dźwiękiem po danym zakupie :-)

Zdjęcie jest bardzo ładne - ale nie mam pojęcia co ono przedstawia :-)

W doborze Ci nie pomogę - poczytaj inne fora. A co do zdjęcia, to są przejściówki, które pozwalają

na montaż w Asusie układów o innym wyprowadzeniu nóżek niż te oryginalne. Tym czarnym na dole

wpinasz się w oryginalną podstawkę.

to jest LME49720HA i jego pojedynczy brat w fikuśnej przelotce, powinno się dać włożyć go do podstawki bez przelotki w końcu też jest podwójny trzeba tylko pilnować się żeby dobrze włożyć piny, LME49720HA jest specjalną wersją militarną lm4562 katalogowo ma identyczne parametry, ale to co interesujące gra ponoć duużo lepiej, do kupienia w zasadzie tylko z zagranicy, nie słyszałem ale ponoć grzechu warty.

Mam w domu jakieś ne5532 nawet chyba te oryginalne od signeticsa, jak rozumiem jesteś z wawy?

btw

bas z ne5532 jest jego największą wadą a ten asus pewnie jest nim napakowany i nic z nimi nie zrobisz te starsze od signeticsa(ponoć najlepsze) czy też jakieś najbardziej wypasione złote texasa, w przypadku basu niczym nie różnią, zasadniczą różnicę słychać na innych pasmach, ale jeśli chodzi o bas to "nie tędy droga ludwiku dornie i sabo", możesz tylko kupić innego opka,

woytl,

Dziękuję za odpowiedź.

Zgadza się że jest napakowany ne5532PA - jest ich 6 (4 x I/V Stage, 2 x Low pass filter stage), wszystkie w gniazdach DIP8.

Też zakładam, że trzeba wstawić coś innego - szukałem za zagranicznych forach, ale znalazłem tylko info co warto wstawić jako "upgrade" ale nie ma informacji co zrobić aby zmienić dźwięk tak jak opisałem. I tak, mieszkam w okolicach waw.

Podobno jedna opcja to 4xOPA2132PA, ale chciałem się spytać czy ktoś tak zrobił i może coś napisać?

ADI AD827SQ - na to postawił ASUS w swoim nowym flagowcu Essence III .

Manual -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak chcesz większy power i łagodniejszą górę to polecam LM6172

z innych polecam sprawdzić LME49860 i LME49720NA

wersja LME49720HA mi się nie podoba. Ma swój charakter ale nie dla mnie. Napewno ma duży nacisk na bass i analityczność ale kosztem zerowej muzykalności dźwięku

osobiście używam OPA627AU @ bufor + 2x LME49723 @ I/V aczkolwiek tylko i wyłącznie ze względu na barwę dźwięku. Bas czy wysokie są normalne, scena normalna, itp

wymienione NE5532 są raczej słabe a OPA2132 jakieś takie nijakie, aczkolwiek musiałbym więcej potestować

LME49860 i LME49720NA różnią się w zasadzie nazwą i metalową puszką, to właśnie ta puszka robi różnicę w stosunku do lm4562

Ja tam połowę tych opampów bym wyrzucił i zmotykował, kogoś z inżynierów ogarnęło szaleństwo że tyle ich napakował do środka ale to już trochę duża ingerencja w układ. Generalnie co do zasady jakieś super mega niskoszumne powinieneś wstawić tuż za przetwornikiem, bufor przy samym wyjściu może być nawet na jakimś staruszku typu njm4560 jet bardzo przyjemny w odbiorze i ma ładny barwny bas co więcej nie zamulony i świetnie znosi niską impedancję na wyjściu, w przeciwieństwie do wielu audiofilskich wynalazków, tani jak barszcz więc możesz wypróbować.

Szanowni e8.root, woytl

Dziękuję za Wasze odpowiedzi, ale napiszcie mi proszę które to są "tuż za przetwornikiem" a które to "bufor przy samym wyjściu".

Czy "tuż za przetwornikiem to w instrukcji ASUSa "4 x I/V Stage" a "bufor przy samym wyjściu" to "2 x Low pass filter stage".

Ten LM6172 to mam wstawić we wszystkie 6 miejsc - czy w pierwsze cztery albo ostatnie dwa?

Jeśli możecie to napiszcie mi np. że mam spróbować np. 4x LM6172 + 2x njm4560,

albo jakieś inne kombinacje - ale tak konkretnie żebym wiedział co mam zrobić. Jestem laikiem w tym temacie :-)

Ja tam połowę tych opampów bym wyrzucił i zmotykował

Pomimo bardzo kiepskich op-ampów to to co dostaje się fabrycznie od ASUSa jest naprawdę niezłe - ciężko oderwać się od słuchania, a parę sprzętów w życiu słyszałem. Po rabacie w sklepie internetowym jestem bardzo zadowolony z relacji cena/jakość. Więc bardzo się cieszę jeśli okaże się, że niewielkim kosztem da się jeszcze uprzyjemnić ten dźwięk :-)

Pozdrawiam serdecznie

Najprostszą drogą jest wsadzenie NE5532 zamiast LM4562 na wyjściu - to te najbliżej tylnej ścianki. Wystarczy wymienić jeden, ten od wyjścia niezbalansowanego. Poza tym mam wrażenie, że LM4562 na wyjściu robi coś nieprzyjemnego ze średnicą. Można włączyć resampler, też trochę pomaga, ale to już na granicy sugestii.

sprawdziłem NE5532 w I/V i LM4562 w buforze czyli tak jak jest w Essence One i za dobrze to nie gra, powiedziałbym nawet że gra to biednie. Te dwa brzmienia w ogóle nie pasują do siebie, słychać to raz jedno to drugie, nijak to się nie klei. Pdobny problem jak z domyślnymi op-ami do STXa tylko nawet gorszy bo jednak JRC2114D są lepsze od NE5532

najprościej bez kombinowania wrzuć LME49720NA w bufor i 2x LM6172 w I/V

jedna z lepszych konfiguracji, nie powinno tez być problemów aby znaleźć oba układy u jednego sprzedawcy

Opis z manuala Asusa dotyczy różnic brzmienia między kombinacjami wersji +. Wersja z 2x NE5532 i 4x OPA2132 jak dla mnie gra lepiej niż wersja z 6x NE5532, ale nie łagodniej. Dźwięk ma więcej szczegółów, ale basu nie ma więcej, jest za to łagodniej niż z OPA2132 w I/V i LM4562 w buforze. Wielkie basisko dają LME49720 w I/V połączone z LM4562 w buforze.

Lepiej dosuń kolumny do ściany :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Lepiej dosuń kolumny do ściany :)

Ujemny, w trzecim poscie od gory jest dokładnie wyjaśnione dlaczego to nie jest opcja :-)

Witam wszystkich. Od zeszlego tygodnia jestem szczesliwym posiadaczem mojego pierwszego systemu stero mianowicie Yamaha a-s500 i kolumny Taga harmony platinium v2 f100 Gra to naprawde ladnie. Zrudlo to narazie pliki z kapa FLAC i od poczatku jestem nastawiony na DAC Asusa One o ktorym ten post. Przerobilem ten watek od a do z oraz pare innych i widze ze chyba warto go wciagnac za ta kase - nie jest to malo- ale opcji to pudelko ma wiele od wymiany op-amp do niezlego wzmacniacza sluchawkowego jakosc wykonania tez nie jest zle,gabaryty i waga robi wrazenie dla mnie same plusy . I tak jak w poscie troche brakuje mi basu ale to naraze zwalem na brak Daca mam nadzieje ze jak go podepne to calosc zyska na jakosci... pozdrawiam wszystkich

A to niby czemu....? Nie jestem asem w tej dziedzinie,mam Logitech-y Z-906 podpiete byly do Asus Xonar D2X i bas byl naprawde bez porownania lepszy jak teraz kiedy opchnolem ta karte. Nie dziala to na podobnej zasadzie z Xonar One czyli :Zrudlo-DAC-wzmacniacz-kolumny=wszystko lepsze wlacznie z basem?

Janosik13! błagam!!! popraw błędy ortograficzne w swoich postach, bo potem dzieciaki to czytają i za parę lat nikt już w tym kraju nie będzie umiał pisać w naszym języku!

Opis z manuala Asusa dotyczy różnic brzmienia między kombinacjami wersji +. Wersja z 2x NE5532 i 4x OPA2132 jak dla mnie gra lepiej niż wersja z 6x NE5532, ale nie łagodniej. Dźwięk ma więcej szczegółów, ale basu nie ma więcej, jest za to łagodniej niż z OPA2132 w I/V i LM4562 w buforze. Wielkie basisko dają LME49720 w I/V połączone z LM4562 w buforze.

roge - a to nie jest tak, że wersja "One Plus" to jest dokładnie to samo co "One" tylko że ma w komplecie dodatkowe op-ampy i szczypce do ich wymiany? Wydaje mi się, że tak właśnie czytałem...ale głowy nie dam.

Zanim wstawiłem to sprawdzałem dwa razy!!! żadnego nie znalazłem...:(

Żartujesz sobie? To ma być taki dowcip? Bardzo uprzejmie proszę o nie trollowanie na tym temacie - i poprawienie błędów ortograficznych w Twoich postach. Tu masz słownik do Firefoxa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

roge - a to nie jest tak, że wersja "One Plus" to jest dokładnie to samo co "One" tylko że ma w komplecie dodatkowe op-ampy i szczypce do ich wymiany? Wydaje mi się, że tak właśnie czytałem...ale głowy nie dam.

Jest dokładnie tak jak piszesz, ale Asus w swoim opisie brzmienia kombinacji opampów wersji plus, dla kombinacji 2x NE5532 i 4x OPA2132, porównuje dźwięk do kombinacji 2x LM4562 i 4x OPA2132. Tak przynajmniej mówią moje uszy po krótkim porównaniu z wersją podstawową.

Nr manuala to E7402.

One plus zdaje się, że ma zewnętrzny zasilacz, nie?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Poszczególne wersje różnią się tylko rodzajem użytych wzmacniaczy operacyjnych. Dobry, ale bardzo lakoniczny opis brzmienia pojawił się w Audio.

roge,

nie zgadzam się z Tobą :-)

kupiłem w końcu sobie garść op-ampów do zabawy a jeden z forumowiczów pokazał mi jak to zmienić, żeby nie popsuć (dzięki Michał!)

Wstawiłem 2x NE5532P i 4x OPA2132PA - i zaobserwowałem w moim Asus Xonar Essence One co następuje:

- zdecydowane zwiększenie niskich tonów + zwiększenie ich ciężaru

- zbytnie przycięcie góry

- dźwięk nijaki i nudny

W związku z tym teraz słucham:

Wstawiłem 2x OPA2132 oraz 4x NE5532P

- delikatne zwiększenie niskich tonów względem 6x NE5532P

- delikatne przycięcie góry ale takie że nie traci się tego niesamowitego smaczku, który w tym zakresie oferuje Xonar

- dźwięk bardzo "muzykalny", przyjemny w odbiorze, chyba lepszy pod tym względem niż 6xNE5532P

Ciekawi mnie dlaczego Ty miałeś inne obserwacje - czy jest możliwe że różne egzemplarze tego samego urządzenia różnie reagują na te same kostki?

Moje wrażenia to opis krótkiego demo, które sobie zrobiłem na szybko. Moze słuch mi siada na starość ;) Sprawdzę jeszcze raz. Jedyna kombinacja w wersji plus, która przypadła mi do gustu, to ta z dwoma LM4562.

Szanowni,

spróbowałem teraz 2x OPA2132 oraz 4x LME49790NA - tym razem jest jak ktoś wyżej pisał "basisko" - czyli totalne przegięcie całego pasma w dół - wydaje się, że jest za ciężko nawet do muzyki rockowej

napiszcie proszę co jeszcze tam warto spróbować przymierzyć wstawić?

Może najlepiej z kostek które można kupić na Allegro - bo to jednak fajna zabawa w wymienianie jest ;-)

• 1 miesiąc później...

Szanowni,

trochę już się tym pobawiłem - ponieważ dostałem pytanie na priv o to co się sprawdziło to zamieszczam odpowiedź tu w wątku.

Po 2 miesiacach słuchania u mnie najlepiej sie sprawdziło:

3xOPA2132 oraz 4xAD8620

Ta kombinacja jest w moim subiektywnym odczuciu najprzyjemniesza - wycina wysokie tony i daje ladne niskie.

AD8620 kupiłem od forumowicza "starter" i mogę go zdecydowanie rekomendować do zakupów. Na uwagę też zwraca staranność wlutowania przez "starter" tych układów w takie coś co się nazywa "stoliki".

OPA2132 kupiłem w sklepie TME i przyszło szybko i bezproblemowo

z LM4562, o którym pisze roge nie gra zbyt fajnie. Natomiast NE5532 w każdym slocie na płycie DACa jest porażką.

Przymierzałem jeszcze trochę LME49860, ale AD8620 wydają się być lepsze.

Nie miałem też już cierpliwości ani zapału, żeby sprawdzić wszystkie możliwe kombinacje OP-ampów, które teraz posiadam - więc jak ktoś ma inne pomysły (być może z podanie potencjalnego źródła zakupów) to też chętnie posłucham :-)

Pozdrawiam,

pszufe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.