Skocz do zawartości
IGNORED

Buczenie wzmacniacza

Sinuhe86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Panowie, mam problem ze wzmacniaczem lampowym MingDa 34-A. Wzmacniacz podłączony jest do kolumn Roth Oli Audio 40. Muzykę odtwarzam przez laptopa w formacie flac. W grudniu dopiero zakup odtwarzacza CD. Ale przechodząc do sedna tematu. W jednym kanale buczy, W zależności jak podłącze kable buczy lewy lub prawy kanał. Z drugim w tym czasie jest wszystko w porządku. Buczenie jest dosyć mocne, słyszalne z kilku metrów.

Początkowo uznałem, że problem leży w MingDa. Wzmacniacz wrócił do sklepu, ale tam wszystko grało bez zarzutu, zero buczenia, nawet jak muzyka leciała przez jacka. Doradzono mi bym kupił nowy kabel, gdyż mój mógł być uszkodzony. Tak zrobiłem ale nie pomogło...

Co więc może być problemem?

Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/106414-buczenie-wzmacniacza/

Co więc może być problemem?

Może gniazdo w laptopie? Próbowałeś go podłączyć pod inny wzmacniacz, albo inne źródło pod ten Twój wzmacniacz?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

obstawiam albo gniazdo na płycie głównej albo mały jack w kablu.

zrób jak radzi stern, podłącz tym kablem np.telefon i zapodaj muze

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Kabel był wymieniany i nadal buczy, zarówno z telefonu jak i laptopa. Buczenie jest słyszane nawet gdy wzmacniacz nie jest podłączony do laptopa, tak jakby za buczenie odpowiadało urządzenie. Kilkukrotnie wymieniałem bezpiecznik we wzmacniaczu, może problem jest z tym związany?

Płyta główna w laptopie była wymieniana. Sprawdzałem też na innym gniazdku, nawet w innym mieszkaniu.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Albo rozkręć wtyk w kablu zasilającym i odłącz masowy przewód albo może masz jakiegoś "dwudrutowego" komputerowca bez uziemienia to nim podłącz wzmacniacz i zobacz czy dalej masz buczenie.

Pass... nie mam pomysłów.

a lampki przełożyłeś?

lewe na prawo i na odwrót?

istnieje jeszcze opcja przeczyszczenia nóżek lamp

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Lamp nie wyjmę, musiałbym wiedzieć jak...

Lampy wyjmuje się normalnie do góry, delikatnie odchylając je na boki i jednocześnie ciągnąc w górę. Lampy mocy należy trzymać za cokół a nie za szkło. Te małe nie mają cokołu więc nie ma innego wyjścia jak za szkło. Należy to robić bardzo ostrożnie ponieważ kiedy lampa wyjdzie już z podstawki to ręka razem z lampą lubi polecieć gdzieś w kierunku przedmiotów które mogą lampę stłuc.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Zaraz,zaraz a ustawiłeś poprawnie BIAS???? Być może rozjechał się na tym kanale co słychać buczenie.Obie lampy w danym kanale muszą mieć ustawiony identyczny bias.

Może to tylko to.

No spoko,pojawienie się buczenia w tym wzmaku świadczy o źle ustawionym biasie,skoro inne próby wyeliminowania tego efektu zawiodły.

Jak ustawić bias??? Jeżeli się zwróci do kolegów z forum i będzie miał mierniczek w domu to pomożemy :)

Próbowałem w ten sposób wyjąć lampy, ale bojąc się uszkodzenia zrezygnowałem. Po powrocie do domu wyjmę je, już bez cykora;)

Bias nie regulowałem. Wiem, że ten model nie posiada autobiasu. Załatwię miernik, jakie parametry powinny być zachowane dla biasu?

Możliwe, że bias wyregulował się w sklepie a u mnie na powrót jeden kanał się rozjeżdża?

Możliwe, że bias wyregulował się w sklepie a u mnie na powrót jeden kanał się rozjeżdża?

Nie możliwe.....

Rozjeżdżanie się biasu to długotrwały proces i nie trwa dzień tydzień ale miesiące zależnie od lampy ale jeśli wzmacniacz grał dobrze w sklepie to po powrocie do domu buczenie nie można przypisać do biasu

Możliwe ze gdzieś w torze sygnału audio jest jakieś przebicie i wywołuje to buczenie

sprawdź dokładnie styki-interkonekty , podepnij inne źródło bo jeśli po przepinaniu kabla buczenie było albo na prawym lub na lewym kanale to wina jest przesyłu dzwieku z " laptopa"

zmień próbkowanie na karcie dzwiękowej.

przyczyny można też szukać w wejsciu wzmacniacza

moze cos zle styka i wywołuje buczenie

wyjmij tez kazdą lampke i wsadz ja ponownie bo moze któryś pin nie łączy

ja miałem kiedys problem ze po wyczyszczeniu wzmaczniacza któryś pin nie stykał i był mały problem bo nie grało to jak powinno

przyczyn moze być wiele ale nie ma sie co stresować bo pewnie to mała " pierdółka "

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.