Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do altus 200

Matckhew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuję porady, znalazłem na strychu stare altusy 200 które właśnie odświeżam. No ale jak wiadomo to nie wszystko, potrzebuję czegoś do czego je podepnę.

I tutaj kilka spraw, dźwięk będzie szedł z laptopa, ale posiadam Dac'a fiio e07k (do słuchawek), więc myślałem żeby puścić jeszcze przez niego.

Macie jakieś nie drogie propozycje ? przyznam że chciałbym się zamknąć w 300 zł, no chyba że powicie że za to kupię przysłowiowe g**no. To zaproponujcie coś coś innego w rozsądnej cenie ;)

Pozdrawiam Mateusz

https://www.audiostereo.pl/topic/106410-wzmacniacz-do-altus-200/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masz, nic lepszego do 300zł nie kupisz. To fajny klasyczny klocek, jeśli jest w pełni sprawny to będzie działał długie lata (solidny). I być może w przyszłości przekona Cię do wymiany altusów na coś porządniejszego.

Ukryta Zawartość

Coś się znalazło w innym miejscu, chyba do tego były podpięte, ale działa w 90 % (nie działają 2 przyciski) i kabel z zasilania jest ucięty, ale nie mam jak ich podpiąć pod altusy bo jeszcze nie są zrobione. Jest sens to naprawiać czy nie marnować czasu ?

Philips fa741

Jeżeli jesteś w stanie naprawić sam to naprawiaj, jeżeli naprawa pow. 100zł to bez sensu.

Jeżeli kabel zasilania ucięty to śmiem twierdzić że to sprzęt ze szwabskiej wystawki przywieziony i na 100% niesprawny.

Ukryta Zawartość

W zasadzie to czego do tych altusów nie przypniesz to jakoś się odezwie, nie licz na fajerwerki. Yamaha wspomniana wyżej bez jaj za drogo handlarza pogięło. Proponuję zrobić tak:

Ukryta Zawartość

Wybierz coś sprawnego i co Ci się najbardziej podoba. Albo idź do jakiegoś komisu, tylko nie daj się złapać na bzdurny opis typu hiend itp.

Pozdrawiam,

Paweł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Za drogo:D? Kolego słyszałeś tę yamahę? Jeśli jest w pełni sprawna to moim zdaniem do 400-500zł nie ma konkurencji. Porządny, solidny klocek z serii a, gdy jeszcze japonce nie oszczedzały na komponentach:) Potem już marantz pm-68 (o wyrwania za ok 600zl)

Za drogo:D? Kolego słyszałeś tę yamahę? Jeśli jest w pełni sprawna to moim zdaniem do 400-500zł nie ma konkurencji. Porządny, solidny klocek z serii a, gdy jeszcze japonce nie oszczedzały na komponentach:) Potem już marantz pm-68 (o wyrwania za ok 600zl)

Ni nie bez jaj. Nawet kabli głośnikowych nie ma jak tam zapiąć, normalna stara japońska masówka.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Nie przesadzajmy, do tych 600zl jest cala masa soniaków, pioneerów, nawet nad czy rotel jakis sie znajdzie ktory jest sporo lepszy od yamahy ale jesdno jest pewne, do altusów to i tak az nadto.

O soniaczach, z którymi maiłem do czynienia mam złe zdanie. Podobno seria ES jest warta uwagi. Przyznam z tą kwotą 500zł przesadziłem, ale w cenach oferowanych na alledrogo ta yamaszka naprawdę daje radę (ogólnie nie lubię yamach ale modele z serii ax, które słyszałem to przy tym a-500 padaka),a jak napisałem wcześniej za 300zł nie powinno się wymagać więcej niż ta sprawna yamaha może dać.Rotel do altusw?:) Krew z uszu.

Jacy się ludzie robią wymagający z podpinaniem tych kabli... w 74 roku ludzie z topową integrą kenwooda nie mieli takich problemów (swoją drogą trochę słuchałem na tym wzmaku:)) Po prostu inne rozwiązanie, którego głównym minusem jest nieakceptowanie kabelków w przekroju większym niż 2,5 mm

Kenwood Ka-8004

ka-8004(1).JPG

Do altusów technics?:) To taki PRLowy szczyt marzeń, klasyczna polska kolumna i wzmak ze wschodu! To już lepiej polski ws-503 lub Radmor!

Wracając do wątku za 300zł podtrzymuje tę yamahę, jak się zbierzesz na więcej to pytaj o "więcej"

Z punktu widzenia użytkownika powiem tak: Altusy 110 graja u mnie już 20 lat. Obecnie jako zestaw nr 2 który nagłaśnia salon. Oczywiście dzisiaj to już relikt z przeszłości i pewnie przyjdzie mi je zmienić ale naprawdę czasami lubię posłuchać na nich ostrej czadowej muzyki, bo mają swój szczególny "koncertowy" styl :-)

Obecnie grają z Pioneerem A-676 i uważam że to całkiem dobre połączenie. Jako że to ciemno grający wzmacniacz to trzyma w ryzach słynne altusowe wysokie tony. Generalnie będzie w miarę uniwersalnie i równie dobrze będzie z bliźniaczymi A-616 lub A-656.

Poprzednio przez 15 lat grały z Technicsem Su-vz220 ( słaby wzmacniacz ale od biedy też napędzał Altusy ), była też Yamaha AX-700 bardzo dobry wzmacniacz, niesamowita dynamika i wykop ale góra za ostra i długo nie dało się słuchać tego zestawu. Yamaha poszła grać z Missionami a Altusom dostał się Pioneer, który z Missionami był zdecydowanie zbyt ciemny i wolny.

Weź więc pod uwagę te Pioneerki, mogą dobrze zgrać się z twoimi paczkami, a można je niedrogo kupić.

Pozdr

Ł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.