Skocz do zawartości
IGNORED

budowanie dyfuzora akustycznego QRD 1D

Gość zbyniu 360

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Witam, znalazlem ,taki filmik na you tube moze bym sam cos takiego wykonal,ale za bardzo nie orietuje sie w temacie ,-znacie jakies fajne strony z turialami,filmami jak wykonac ,i dostroic taki dyfuzor na odpowiednie czestotliwosci i zbudowac samemu-może warto taki dyfuzor zbudować....

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

no wiesz dużo czytam zakładke akustyka i jakiś konkretnych przykładów-jak zbudować dyfuzor qrd 1d nie ma ,co najwyżej to są kalkulatory i nic po za tym,w necie też nie znalazłem,dużo jest jak zrobić absorbery,ale mnie interesują dyfuzory-jeśli coś znalazłeś,to podaj linka,pozdrawiam,wiem też się naszukałem....

• 3 tygodnie później...

Z zaciekawieniem będę śledził wątek. Sam zamierzam poczynić coś takiego. Tnę koszty maksymalnie i będę robił z resztek paneli podłogowych :) Na jakie częstotliwości go wyliczyłeś?

Zacząłem budowę dyfuzora

Zacząłem budowę dyfuzora

Sam szukam informacji jak się za to zabrać i rzeczywiście ciężko.

Napisz proszę, jakie wymiary i na jakie częstotliwości.

Czym generalnie się kierujesz?

Pzdr

A.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Rama jest zrobiona z deski sosnowej o grubości 150mm a wielkośc to 120x100 wewnątrz ,frezy zrobił stolarz szerokość slotow to 3,93 mm ,robię według kalkulatora qrd na częstotliwości od 900 do 4000hz .sklejka lisciasta o grubości 4 mm. Pozdrawiam jak jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Rama jest zrobiona z deski sosnowej o grubości 150mm a wielkośc to 120x100 wewnątrz ,frezy zrobił stolarz szerokość slotow to 3,93 mm ,robię według kalkulatora qrd na częstotliwości od 900 do 4000hz .sklejka lisciasta o grubości 4 mm. Pozdrawiam jak jakieś pytania to chętnie odpowiem.

OK

A jaka głębokość?. Z tego co widać na fotkach ok. 10-15 cm.

Czy częstotliwość wybrałeś z pomiarów, czy na czuja?

Ściągnąłem ten programik 3 dni temu i nie za bardzo to jeszcze kumam.

Czy używałeś parametrów domyślnych, czy zaawansowanych.

Jeśli to nie kłopot, chętnie obgadałbym to telefonicznie.

Zatem jeśli nie masz nic przeciwko, wrzuć tel na priva

Pzdr

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Nie według kalkulatora. Wpisując 1250 mamy dolny zakres 937hz a górny 4500hz. U mnie wyjdą dwa okresy po 13n lecz szerokość slotow poprawiam,sklejka jaką mam nie jest o grubosci 4,0 mm lecz 4,5 mm .robię to ręcznie i każdy frez trzeba rozpilowac ,a idzie to bardzo mozolnie także szerokość slotow będzie wynosiła 38mm.

Rama jest głębokości 15 cm a wystarczy nawet 13 cm lecz sklejki zrobiłem na szerokość 14 cm aby pięknie tył zabudowac:)

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

nie wiem,jak wy to robicie,ale plecy dyfuzora ,na końcu będe montował,najpierw ,muszę pokleic ,studnie,a nie łatwiej,najpierw zrobić plecy ,i dystanse ,na zrobienie studni...?.

tak ,mysle,że u mnie przegrody ,są na razie lużno zamontowane a siegaja 14cm,a rama ma 15cm...dlatego chcę osobno robić studnie,a na koncu plecy

Ja robiłem dyfuzor w wersji dla biedaków, czyli z paneli podłogowych które walały się w garażu. Z jednego panela wychodziły 4 przegrody 92x600mm. Dyfuzor według poniższych obliczeń qrdude

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po kolei to szło tak:

1. pociąłem panele na starej ruskiej pile (trochę nie równo)

2. na dna studni poszła płyta meblowa 18 mm pocięta w 25 mm paski (z wyjątkiem dwóch przegród, gdzie z racji małej wysokości słupka - 11 mm poszły panele), na tył jakiś centymetrowy mdf bodajże

3. tył ustawiłem pionowo i do niego doklejałem kolejne przegrody i studnie. Wolne przestrzenie podpierałem uciętymi wcześniej kwadracikami 25x25 mm.

po przenocowaniu

post-47026-0-48454400-1384546679_thumb.jpg

efekt końcowy

post-47026-0-73722100-1384546684_thumb.jpg

koszt: prąd do piły i klej do drewna za 3 zł

Zbyniu na Twoim miejscu wyjąłbym wszystkie przegrody, przykleił plecy i dopiero wtedy po kolei kleił studnie, domyślam się jednak, że pewnie masz już to poklejone...

A co dajesz na dno studni?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym nie proponowal kleic tylu, poniewaz jesli wsadzisz za gleboko studnie to jak ja wyciagniesz? a tak to mozesz ja wypchac od tylu. Swoja drogo ja inaczej robilem 1D. Do studni kleilem scianki i tak pokolei, a na samym koncu obramowanie.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

wiesz ja najpierw pokleje przegrody wraz z dno studni,a na końcu plecy ,bo będą wpuszczone 1 cm w głąb ramy,studnie zaslepione będą z plyty meblowej o grubości 18mm

w taki sposób jak na tym zdjęciu ,będę dokanczal panel akustyczny ,-pytanie czy tez tak samo robiliście?

post-31985-0-25806200-1384560653_thumb.jpg

Ja bym nie proponowal kleic tylu, poniewaz jesli wsadzisz za gleboko studnie to jak ja wyciagniesz? a tak to mozesz ja wypchac od tylu.

Jeżeli wyjąłby przegrody to klejąc po kolei od jednego boku można sobie dokładnie te głębokości studni ustawić.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

będę ,ustawial na suwmiarkę elektroniczna,na co dzien mam z nią styczność w pracy- damy radę ,nie takie dok ladnosci mierzę zawodowo ,dna studni ,nawet mam ,pocięte na 38,70 mm

Ja robilem w taki sposob, ale kazdy sposob jest dobry byle zrobic. Przetrwac bo to jest mozolna robota, a duzo bardziej mozolniejsza jest przy 2D i 3D.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

zamieszczone zdjecia, są marnej ,jakości ,ale ,wierzcie mi ,wyglada to ,bardzo ,profesjonalnie ,studnie ,są identycznej ,odległości,i głębokosc też-,przegrody ,proste jak strzała,aż sam ,niewierze ,kleje studnie ,pod kątownikiem,i odległości ,pod suwmiarką,troche pracy ,przede mną ;) jak skonczę ,i pomaluję ,to postaram ,sie o lepszy aparat;).

• 3 tygodnie później...

Troche slabo widac na fotkach, najlepsza bedzie mina gosci ktorzy zoabczac takie cos w pokoju;d u mnie nie raz sie dziwnie patrza ;d Jak je dobrze ustawisz to bedziesz zadowolony z rezultatu, odrazu zapomnisz ile to trudu kosztowalo;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.