Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO A-8720 czy warto kupić?

DUD3K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym się Was zapytać co sobą reprezentuje powyższy wzmacniacz? Słucham różnej muzyki, najczęściej blues'a i rocka, czasem reggae i popu. Wzmacniacz powinien mieć moc 50-100W na kanał. Nie słucham muzyki bardzo głośno, ale od czasu do czasu może się zdarzyć trochę głośniej. Obecnie mam JAMO 180 po lekkich modach a docelowo chciałbym coś pokroju TANNOY M3 lub M4 (takie są na razie plany). Czy jest to dobry wybór za 270zł, czy może można kupić w tych pieniądzach coś lepszego?

Pozdrawiam

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/106335-onkyo-a-8720-czy-warto-kupi%C4%87/

Hmm? w sumie nie słyszałem o tym modelu, nawet w googlach nic nie ma na jego temat. czy przypadkiem nie pomyliłes numeracji?

A tak a propos mam Onkyo Integre A8780 i zdecydowanie polecam, piekne brzmienie, za 4 stówki mozna na allegro dostać.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Jest to INTEGRA, mówią że to dobrze - prawda to? Wzmacniacz posiada dwa transformatory chociaż nie jest to dual-mono. Dosyć duże kondensatory filtrujące 2x15000uF. Po 4 tranzystory końcowe na stronę. Pobór mocy 330W. Więcej nie mogę o nim powiedzieć.

A ja Ci mogę powiedzieć że niestety nie jest to dźwiękowo ciekawy wybór.

Chociaż ... za 270 zł każdy działający wzmacniacz jest być może dobrym wyborem !

Wzmacniacz jest naprawiany. Ma tranzystory końcowe TOSHIBA. Naprawiał to mój kolega - elektronik. Mówi, że te tranzystory są nie do upalenia. Mają dużo większą moc niż fabryczne. Upalić ten wzmacniacz mogą np. zimne luty, które widziałem jak czyściłem potencjometry. Mam ten wzmacniacz od tygodnia, nic złego się nie dzieje.

Porównywałem go z jakimś DENONEM za około 600-700zł (przepraszam ale nie pamiętam modelu aktualnie, podobno dobry) i dużych różnic nie było. Srednie podobnie, basu troszkę mniej, wysokich tonów troszkę więcej i ostrzejsze. Ogólnie jak za mniej niż połowę ceny to było bardzo dobrze.

Szczerzę to wolę ten "dobrze nagrzebany" niż oryginał który się spali, bo coś dużo tematów w sieci na temat palenia końcówki.

Mam go od tygodnia, ale na wypożyczeniu :)

Do tych 300zł kupię coś sensowniejszego?

Z tanich wzmacniaczy polecam Philips 931. Ale szału też nie będzie. Jak masz i Ci się podoba - to go sobie zostaw - za 300 zł naprawdę nie można wiele wymagać.

Ten wzmacniacz w oryginale jest na Sankenach, a twój kolega założył mocniejsze Toshiby, ponieważ nie radził sobie z naprawą. W tej chwili nie naprawiona stabilizacja prądu spoczynkowego nie powoduje natychmiastowego uwalenia końcówek :) Nie jest to wzmacniacz dobrze naprawiony, lecz oględnie mówiąc zeszmacony.

Dlatego na Toschibach bo Sankeny były bardzo drogie.

Sekcja stabilizacji prądu spoczynkowego została naprawiona.

Mam w tej chwili A-8800 czyli A-8690, był to drugi model od góry. W środku wygląda dość dobrze. Jak posłucham - dam znać jak to gra. Z moim setem pre/power i tak nie będzie miał większych szans więc na 99% pójdzie pod nóż.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Tych tranzystorów nie trzeba parować? Sam mam A-8780 i głównym wymaganiem było, żeby był w 100% oryginalny. A-8800 ma chyba niezły DAC, napisz jak sprawdzisz, chociaż chyba lepiej byłoby dołożyć do dzielonego wzmacniacza pre/amp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.