Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz 200W zasilany +/-70-80V

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ( i sądzę ,że inni forumowicze również mają ) kilka dobrych traf dających po wyprostowaniu około +/-70-80V . Niestety powszechnie znane konstrukcje DIY są na napięcie rzędu +/- 30-50V . Może czas wymyślić/skopiować/ zaadaptować wzmacniacz dający 200W/8ohm , opracować płytki i zrobić zamówienie ?

Coś o dobrym brzmieniu , stabilnego i z możliwoscią wlutowania większych ,, audiofilskich elementów " a nie tylko chińskich rezystorków metalizowanych :-)

Sądzę ,że to powinien być wzmacniacz zintegrowany a nie końcówka mocy .

Zapraszam do zgłaszania propozycji i dyskusji .

...there is no spoon...

https://www.audiostereo.pl/topic/106305-wzmacniacz-200w-zasilany-70-80v/
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Mam ( i sądzę ,że inni forumowicze również mają ) kilka dobrych traf dających po wyprostowaniu około +/-70-80V .

Zamiast myśleć pod jaki układ tranzystorowy taki zasilacz podczepić można pomyśleć jak zrobić na takim trafie 2x45-67V AC powielacz nap. i zabawić się z lampami.

Niestety powszechnie znane konstrukcje DIY są na napięcie rzędu +/- 30-50V . Może czas wymyślić/skopiować/ zaadaptować wzmacniacz dający 200W/8ohm , .....

4 sztuki TDA7293 w mostku dadzą ok. 350W, dlatego (ja osobiście) nie widzę potrzeby kombinowania z wyższymi napięciami zasilania.

Biorąc pod uwagę powyższe, temat powinien (w moim przekonaniu) brzmieć inaczej - np. Jak wykorzystać trafo z wysokimi napięciami wyjściowymi ?

Ale DIY is DIY i dowolność projektu zawsze stawiam na pierwszym miejscu :-)

Nowy projekt na tak wysokie napiecie mogloby byc milym zaskoczeniem nawet nie tylko posrednio na tym forum ale tez zazdrosnym tematem dla innych forów- Reasumujac tranzystory 5200/1943 maja 230 v wiec 115v max czyli te 70v czy nawet 90 v to nie strach dla nich :) sterujace typu pokroju mje 15032 15033 czy nawet c4793/ a1837 pary roznicowe na mpsa badz 2n5551/2n5401 te ostatnie ponoc audiofilskie ciekawe.... ktos napisał ze kondensatory musza byc na wyzsze napiecie a czy to problem??:) roi sie od kondensatorow na 100 vdc ;)

Tu kolega Bogdan walczył z czymś na kształt accuphase 407 ale trochę go ,, ulepszył" , ciekawe co wyszło .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Przy takich wysokich napięciach coraz większym problemem staje się kontrola prądu spoczynkowego - większe napięcie pracy tranzystora to silniejsze dodatnie sprzężenie zwrotne: temperatura złącza <-> prąd spoczynkowy, skoro wzrost prądu bardziej przekłada się na wzrost mocy wydzielanej a więc i temperaturę. Niby tranzystory ThermalTrak (NJL4302D / NJL4281D) mają spore Vceo, ale kompensacja przez diodę w strukturze jest delikatnie mówiąc skopana - napięcie przewodzenia tej diody maleje ze wzrostem temperatury wolniej niż analogiczne Vbe(on) tranzystora. Jakaś zależność jednak jest, i może jak resztę tego napięcia zrobi się układem Vbe multiplier na radiatorze (z pierwszym stopniem Darlingtona na tymże radiatorze), jakoś by to zadziałało.

Takie wysokie napięcia są jednak bardziej pod estradę - gdzie kupujący kolumny nie dają się nabrać na numery w typie loudness war, i zwiększanie efektywności kolumn (do bezpośrednich porównań przez szybkie przepinanie kabli) metodą obniżania impedancji nie jest powszechne. To jest powód dla którego na rynku urządzeń domowych we wzmacniaczach ceni się bardziej wydajnośc prądową niż maksymalne napięcie wyjściowe.

5200 / 1943 - przy napięciu zasilania +- 80V na wymagającym kącie fazowym impedancji obciążenia (przykładowo Jamo R907 z kombinacją 4ohm -45o przy 43Hz) raczej pójdą z dymem, chyba że faktyczne SOA mają lepsze niż w karcie katalogowej.

Może dla odmiany coś w oparciu o topologię STASIS ?

Jakieś Nakamichi, choćby końcówkę mocy z TA-4 albo znacznie ambitniej PA-5 / PA-7.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Kilka par tranów na wyjściu oczywiście pomoże na thermal runaway oraz pracę pod wysokim napięciem przy dużym prądzie, jednak design PCB się wtedy komplikuje nieco.

To oczywiste ale przecież nie stanowi takiego problemu , z którym nie damy sobie rady .

Myślałem o takim ,, półprodukcie" dostępnym na allegro . Może to zmodyfikować ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Tylko proszę się nie śmiać:

Holton 400 / Hexfet 400

ja to takimi napięciami zasilałem i gra do dziś przez już raptem 6 lat bez awarii

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Jakby dać 2N5551 zamiast BC546, może wytrzymałby wyższe napięcia zasilające. Trany końcowe MJL4302A / MJL4281A mają, przynajmniej na papierze, nieco lepszą wytrzymałość napięciową i SOA (4.5A 100V 10ms) niż 2SA1943 / 2SC5200 (2.2A 100V 10ms) choć słyszałem opinie że Toshiby w praktyce radzą sobie lepiej niż katalog obiecuje.

Jednak w przypadku pracy na trudne obciążenie jak wspomniane wcześniej R907 (albo nawet proporcjonalnie zwiększone do 8ohm -45deg @ 43Hz), i tak może być nieciekawie nawet dla zrównoleglonych tranów. Jak się to oszacuje (kombinacje prąd / napięcie na tranzystorze w okolicach zera napięcia wyjściowego), człowiek zaczyna rozumieć dlaczego wiatrak jest nieodłącznym elementem wzmacniaczy estradowych.

Przeglądałem holtona 400 . Podejrzanie prosty :-) Opinie o jego brzmieniu są raczej niepochlebne a i mnie się wydaje ,że mosfety w tym układzie nie zabrzmią dobrze . Co tam można ulepszyć ? Może przerobić go na tr. bipolarne ...

...there is no spoon...

Przerabialem na bipolarne holtona 400 na napiecia rzedu 100 vdc na 4 parach gralo to oki przy zwyklej kombinacji Holtona nie polecam chociaz mimo ze mialem z holtonow wszystkie kombinacje nie jestem zwolennikiem czemu?? Dzwiek Góra ladna jest ale niskie tony jakos mi nie przypadly a dynamika Holtona w porownaniu do Bipolara prosi o Pomste do nieba konwekcjonalne traznystory bipolarne lepiej radza wiele razy.. Najgorsze w holtonie jest stabilizacja termiczna duzy prad spoczynkowy i malo sprawnosciowosc to pograza opinie holtonow:) duzo Ciepla wbrew pozorom Cieply dzwiek to nie jest ...Co do ulepszania holtona swego czasu wymianialem bc na MPSa 42 jak sie nie myle i napieciem smialo juz dochodzilem do 94vdc troche na mocy przybywalo ....

A może skoro motywacją dla tak wysokich napięć miałoby być posiadanie takich transformatorów, może po prostu uderzyć w jakość a nie moc, i zrobić np. stabilizację zasilań?

misiomor ,

stabilizacja jest kusząca ale zwykłe staby są na niskie napięcia . Może masz jakiś schemat stabilizacji na takie napięcia wejściowe i prądy rzędu 10A ?

ThomasWawa

może masz schemat tych przeróbek na bipolary ? Może być zdjęcie z kartki odręcznie narysowanego .

...there is no spoon...

Mozna zrobic tzw capactance multiplier - wystaczy kilka tranzystorow dwie zenerki, dwa potki, jako drivery pradowe np 2sc5200/1943 albo jakies fajne mosfeciki. Sa juz nawet gotowe projekty. Taki zasilacz naprawde - skala. Dodatkowy plus jest taki ze bedziesz mial mozliwosc zmienic wartosc napiecia w kazdej polowie zasilacza - tak zeby sobie go dopasowac do twojej koncowki.

Wzmacniacz tez juz sie jakis robi, symetryczny, CFB, bedzie mozna zalutowac BJT albo mosfety do stopnia koncowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Można np. kombinować ze stabilizatorem scalonym typu LM317/LM337 "podpartym" tranzystorem bipolarnym (albo nawet kilkoma równolegle) o dużym prądzie kolektora. On wytrzymuje do 40V różnicy we-wy, a o prąd zadba tranzystor.

To jest wstępny pomysł do dyskusji a nie recepta na najlepsze co się da zrobić.

PS. Jakby już bawić się w obniżanie napięć zasilających w drodze stabilizacji, można pokusić się o boost voltage dla stopnia wstępnego i sterującego. Te wszystkie SymAsym'y ze sterującą parą różnicową bidnie opartą na 100ohm mogłyby zyskać na zapewnieniu wyższego dodatniego napięcia tych sekcji. Prąd nie jest tam duży, więc można by to skutecznie wyprostować i ustabilizować na poziomie wyższym niż napięcie zasilające trany końcowe.

Cały problem w tym żeby taki układ nie zgłupiał kiedy elektrownia zdecyduje się skorzystać z prawa do obniżenia napięcia sieciowego o te zagwarantowane prawem 15%, ani nie tracił za dużo napięcia kiedy sieć będzie wyższa o 10%.

Ukryta Zawartość

Sa juz gotowe plytki pod ten zasilacz, byl pozadnie testowany - dziala swietnie.

Ukryta Zawartość

Przerobka byla wzorowana na schemacie uniampa,bipolarow 200 ogolnie schemat wzmacniacz do wzmacniacza sa bardzo podobne ...czyli wywalenie Mosfetow wstawienie tranzystorow koncowych w tym przypadku 1943 5200 dostawienie tranzystorow sterujacych mje 15032 15033 ktore sterowaly traznystory koncowe , wywalenie rezystorow baz w moim przypadku na zworki polaczylem sie ze zrodla nasycenia mosfetow do sterujacych (baz) i dalej wiadomo kolektor na kolektorze tranzystorow koncowych i z emiterow z sterujacych prosto do baz koncowych rozszerzylem mozliwosc pradu spoczynkowego poprzez wymiane rezystora przed potencjometra od pradu spoczynkowego ... Gralo bez problemu:) przykladowe zdjecie daje jak przerobilem w razie co pisac to pomoge :) a wyzej nad koncowka przetwornice 1.5kw jesli juz mowimy o stabilizacji napiecia:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Po przyblizeniu Twojej propozycji wzmacniacza jestem gotow powiedziec ze ten ukladzik byl by Ciekawa rzecza :) kiedy produkcja pcb?? moze temat skierujmy na pomysle Borysgo2?? jest bardzo dobra alternatywa na wymagania tego tematu:)

Ukryta Zawartość

Najpierw musze polutowac wersje na kilka par tranzystorow. Niestety ja nie bdede uruchamial produkcji poniewaz przebywam za granica. Lutuje bo lubie. PCB do wersji na jedna parke jest na konkurencyjnym forum (niestety na takim zasilaniu nie pochula). Ja mam w stopniu koncowym zalutowane 2sj201/2sk1530 i sprawdzaja sie swietnie, bias w takim przypadku jest przekompensowany okolo 30% wiec na starcie mozna dac troche wiecej. Ponizej troche wiecej informacji i fotek wersji z jedna parka (ostatnia to wersja free air na darligtonach pracujaca w klasie B)

Ukryta Zawartość

post-8025-0-41650900-1382045832_thumb.jpg

post-8025-0-84742700-1382046222_thumb.jpg

post-8025-0-62411600-1382046229_thumb.jpg

post-8025-0-26111200-1382046240_thumb.jpg

post-8025-0-64957500-1382046255_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Temat nie umarł . Po szeroko zakrojonej akcji poszukiwawczej pozostało mi zrobienie Holtona 400 lub czegoś co całkowicie odbiega od założonych 200W czyli Zero Component Amplifier w wersji z podwyższonym zasilaniem . Pass twierdzi ,ze można to zasilać napięciem niesymetrycznym nawet do +80V . Podobno bywa niestabilny ale trzeba to sprawdzić . Moc maksymalna pewnie w okolicach 10-12W oczywiście w klasie A . Potężne rezystory ( 50W-100W ) zamiast źródła prądowego . Nie wiem czy moje trafo da radę bo ma tylko około 900W :-).

Powoli zbieram pomysły na obudowę .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp

Z mojej strony nie polecam ci holtona, nie zbyt dobrze skompensowany bias i slaba jak na taki klocek dynamika na basie (kolega wyzej tez o tym wspominal).

Jest naprawde sporo fajnych wzmakow na takie napiecie, np apex sr200:

Ukryta Zawartość

Sa w nim pewne niuanse odnosnie sygnalu wyjsciowego na prostokacie (delikatne oscylacje + niesymetryczny ksztalt). Jak bedziesz zainteresowany to podpowiem gdzie jaki kondensatorek dolutowac.

Jest Leach, DX, sa klony kolegi jaskiniowca (niestety nie wiem na jakie napiecie).

Jest tez kilka wzmacniaczy na ebayu, np ostatnio dosc popularny na kicie od IR na steronwiku IRS (niestety na troche mniejsze napiecie).

Ja ostatnio uruchomilem swoj wynalazek, jest baardzo prosty i kopie na basie jak na pozadny BJT przystalo. Wzmak jest stabilny i ma dobre parametry.

Moze jeszcze w tym roku ukaze sie diamond differential amp (podobny do tego w zalaczniku)

post-8025-0-19746400-1383164229_thumb.jpg

post-8025-0-16442500-1383164258_thumb.jpg

post-8025-0-15606000-1383164289_thumb.jpg

post-8025-0-57866800-1383164308_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-8025-0-27866900-1383164374_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

borysgo2 - dzięki za wskazówki .

Mam dwa odpowiednie trafa więc pewnie Holtona też zrobię . Leach jest na +/-58V czyli znacznie niższe napięcie zasilania . O Apex sr200 zaraz poczytam :-)

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.