Skocz do zawartości
IGNORED

Leszek Możdżer - "Polska" w ACT Music

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Muzycy nie przywiązują znaczenia do brzmienia nagrania.Oceniają muzykę

LOL

Czy nadal jej słuchasz?-mam na myśli oczywiście Wisławę.Bo u mnie stoi zakurzona w kącie.

Słucham.

Możdżer znalazł klucz dotarcia z muzyką do szerokiego grona słuchaczy.[...]Muzycznie - jak to Możdżer: perliście, potoczyście

Hihi, ale by się chłopak ucieszył, gdyby to przeczytał ;) Serio jest perliście? Słuchałem kiedyś jakiegoś Możdżera, potem drugiego i wydawało mi się, że wpadło mu coś po prawej stronie do pudła fortepianu, jakieś widelce czy nawet noże może, nie wiem, nie znam się. W każdym razie brzmienie instrumentu było na tyle spreparowane właśnie antyperliście, że sprawdziłem nawet zaraz czy nie mam aby uszkodzonego głośnika. Ale nie, taka wizja artystyczna.

Ale że co niemożliwe, bo nie wiem czy to powinność narodowa jakaś być na koncercie Możdżera? Kolega pianista zdissował audiofili - za to powinien mieć z miejsca bana tutaj.

4M he,he to masz poważne zaległości.Koncert Możdżera,Danielsena i Fresu to duże wydarzenie.

Przegapiłeś piękną płytę Another Fine day - 'Life before land '.To taki 20 krotnie lepszy album od Twojego KLF tego z owieczkami.

Znam tę płytę, nie offtopikuj ;) Chyba, że Violetowi chodziło w 'perliście' o to, że Możdżer gra na tej płycie dużo dźwięków, szybko i gęsto, ale to znów kłóci mi się z nastrojowo i nostalgicznie. Jak ja nie lubię czytać o płytach, których nie słyszałem!

4m, no to trzeba posłuchać!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Przekonałeś mnie, rzuciłem uchem na Polskę, a dokładniej Afrikę, fajny rytm i ... to by było na tyle :) Danielsen, Fresu robią tylko pod fortepian i skąd pomysł, aby promować Polskę Afryką? Właśnie dlatego nie byłem na żadnym koncercie Możdżera, Magnepan - doceniam, ciekawi mnie, ale specjalnie nie przepadam.

Za mało tej... trąbki ;)

Kind Of Green, bo to przecież Tom Green ;) Ale odnosiłem się w tamtym zdaniu do kwestii mojej nieobecności na koncertach Możdżera. A jak Tobie podoba się Polska, słuchałeś już? Myślę, że tutaj nawet Fresu by nie pomógł, chociaż kto wie...

He,he, Fresu na pewno wprowadziłby cudowny klimat rodem z Kind .....a Fresco jest doskonały ze swoimi przeszkadzajkami.

Dzisiaj zacząłem od japońskiego guru Yoshinori Sunahara i płytą ' The Sound of 70 . Aby nie zasmiecać wątku o Możdzerze wkleje coś w innym.Obserwuj i słuchaj,warto.

Znam tę płytę, nie offtopikuj ;) Chyba, że Violetowi chodziło w 'perliście' o to, że Możdżer gra na tej płycie dużo dźwięków, szybko i gęsto, ale to znów kłóci mi się z nastrojowo i nostalgicznie. Jak ja nie lubię czytać o płytach, których nie słyszałem!

Jak ja nie lubię czytać wypowiedzi o płytach ludzi,którzy ich nie słyszeli.

Ja również nie lubię, dlatego nie czytam już recenzji ;) Zastanawia mnie jednak czy Możdżer odniesie tą płytą sukces komercyjny, bo powinien. W muzyce rozrywkowej poza przebłyskami meteorów jednej piosenki najczęściej jest tak, że solidny wykonawca buduje markę, nazwisko kilkoma całkiem udanymi płytami, natomiast ogromny sukces komercyjny odnosi dopiero wydawnictwem "na fali" poprzednich, lecz o celowo zaniżonej wartości artystycznej, np. tegoroczny Daft Punk. A więc oswojenie, zapoznanie szerszej publiczności z stylem, melodiami, a następnie decydujący cios poprzez produkt powtarzający to samo co publiczność już poznała, ale tym razem w złagodzonej, skomercjalizowanej postaci jako klucz dotarcia z muzyką do szerokiego grona słuchaczy, sukcesu komercyjnego. Wszystko wskazuje na to, że Możdżerowi się uda :)

Panowie, Możdżer jest znany szerokiemu gronu słuchaczy i ten pianista odniósł niebywały sukces artystyczny na świecie. W Polsce zna go każda osoba słuchająca jazzu.

Tak, to prawda masza1968. Bardziej jest on pianistą klasycznym niż jazzowym, ale chwała mu za to, że próbuje... chociaż feelu jazzowego i swingu w jego muzyce w ogóle nie czuję.

Parker's Mood

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Tak, to prawda masza1968. Bardziej jest on pianistą klasycznym niż jazzowym, ale chwała mu za to, że próbuje... chociaż feelu jazzowego i swingu w jego muzyce w ogóle nie czuję.

MarkN, wszystkie jazzujące kawałki Możdżera jak dla mnie za bardzo zachodzą o technikę klasyczną. Słychać, że facet przyjął solidne wykształcenie jako muzyk klasyczny i te naleciałości za nim się ciągną.

Słuchając każdego jego projektu jazzowego nie słychać tam tego czegoś co mają typowi pianiści jazzowi natomiast słychać to drugie coś co mają najlepsi pianiści klasyczni. Ale generalnie mi to nie przeszkadza. Zawsze coś innego i nie mniej interesującego.

Możdżer rzeczywiście ma status gwiazdy medialnej ale tylko w Polsce,z tym światem to przesada.Znają go jazzfani to oczywiste ale również ludzie nie słuchający jazzu.Dzięki mediom.I co by nie nagrał to i tak będzie sukces.

Gra muzykę efektowną,"bezpieczną",łatwoprzyswajalną.I odnosi sukcesy.A że niewiele w niej ( muzyce) czadu,nerwu,odjazdu czy nutki szaleństwa to już inna sprawa.

Może wiecie, kiedy, i czy w ogóle, ukaże się płyta Możdżera, Danielssona i Fresco „Polska” w plikach „high-res” np. FLAC 24/96 lub podobnych?

Jak jest polityka wytwórni ACT w tej kwestii?

Jak na razie można kupić pliki tej płyty na:

iTunes – (9,99Euro)

musicload – MP3 320 kbit/s (9,99Euro), WAV 16Bit,44.1kHz (14.99Euro)

amazon mp3 – (8,99$)

Wszystko, poza WAV, ze stratną kompresją. Brak plików „high-res”.

Patrząc na ofertę płyt ACT Music w „plikowym” formacie, jest ona bardzo niespójna. Różne płyty sprzedawane są z różnymi rozdzielczościami, niektórych w ogólne nie ma w wersji „plikowej”.

Pozdr.

Jak na razie można kupić pliki tej płyty na:

iTunes – (9,99Euro)

musicload – MP3 320 kbit/s (9,99Euro), WAV 16Bit,44.1kHz (14.99Euro)

amazon mp3 – (8,99$)

Wszystko, poza WAV, ze stratną kompresją. Brak plików „high-res”.

Pliki ACT są też tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie kupowałem jeszcze, więc nie wiem jak to działa w praktyce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

18/11/2013 poniedziałek, 19:00

Sala Koncertowa na Ołowiance.

MOŻDŻER DANIELSSON FRESCO - POLSKA

W ramach trasy koncertowej GDAŃSKA JESIEŃ PIANISTYCZNA. Zapraszamy na koncert Trio MOŻDŻER DANIELSSON FRESCO, który odbędzie się w ramach ogólnopolskiej trasy koncertowej promującej nową płytę Trio.

Wyprzedane, niestety.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Bardzo przyjemny koncert był wczoraj w Gdańsku.

Możdżer, Danielsson, Fresco - piękna muzyka z nowej płyty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Było ok, lekko i szybko zleciało :)... Zgryźliwość Możdżera trochę irytująca... Już się zresztą wypowiedziałem w udostępnionym przez Ciebie linku :) Jazz Jantar to to nie był :)

Czy owacje były na stojąco i czy Leszek dostał kwiaty i jakiś order...??? Takie klimaty zawsze najbardziej mnie wzruszają na naszych szołach.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.