Skocz do zawartości
IGNORED

Leszek Możdżer - "Polska" w ACT Music

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myślicie, czy to jest jakieś wydanie w stylu "zagraniczna płyta - polska cena", czy normalne pełnowartościowe wydanie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I logo ACT nie widzę.

Albo może wiecie, gdzie w przedsprzedaży można kupić lub zamówić cd od ACT.

Ukryta Zawartość

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Wygląda na to, że w Polsce "Polska" będzie wydana w edycji firmy Outside Music, a nie ACT.

ACT można zamówić w JPC.de:

Ukryta Zawartość

post-17176-0-41775000-1381770391_thumb.jpg

post-17176-0-86182300-1381770398_thumb.jpg

post-17176-0-89034800-1381770411_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Wygląda na to, że w Polsce "Polska" będzie wydana w edycji firmy Outside Music, a nie ACT.

...

No to lipa by była :/

Słyszał ktoś o tym "wydawnictwie" ?

Bo na ich "stronie" nic się dowiedzieć nie można.

Ukryta Zawartość

Trzeba będzie szukać z ACT.

Ukryta Zawartość

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Słyszał ktoś o tym "wydawnictwie" ?

Bo na ich "stronie" nic się dowiedzieć nie można.

Ukryta Zawartość

Tak, wydali wszystkie dotychczasowe płyty wspominanego tutaj trio.

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Zoller,

Slusznie prawisz.

Nawet nie zauwazylem, ze moj TIME tez od nich.

Niemniej jednak nowa wolalbym od ACT.

Jak ktos znajdzie polski sklep z ta edycja, niech wrzuci namiary.

Jak pogadasz z Tomkiem Konwentem i ta płyta ukaże się w tym labelu, to na bank będzie osiągalna u niego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Dzięki zoller.

Dobrze by było mieć krążek przed koncertem, który u mnie będzie 15.11 - może by się udało wpisy pamiątkowe załatwić ;)

(a bileciki w samym środeczku sali kupione :)) )

Z Facebook Leszka Możdżera:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tej płyty i zastanawiam się czy w ATC będzie inne tłoczenie. Polskie wydanie wytłoczono w Takcie i kolokwialnie mówiąc szału nie ma. Jestem po pierwszym przesłuchaniu i trudno na razie o jednoznaczną opinię. To inna płyta niż dotychczasowe. Na tę chwilę to tyle.

Nie myśl - słuchaj.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

CD z ACT też tyłka nie urywają.

ACT za to doskonale nagrywa winyle.

Ja na wszelki wypadek czekam na 24/96 na HDT bo to jest dobry kompromis między CD a LP. Na razie na wydanie LP nie liczę.

Polskie wydanie wytłoczono w Takcie i kolokwialnie mówiąc szału nie ma

Takt nie potrafi tłoczyć płyt, czy znów bardziej działa magia napisu "made in USA/Germany/Japan?

Słucham tej płyty i zastanawiam się czy w ATC będzie inne tłoczenie. Polskie wydanie wytłoczono w Takcie i kolokwialnie mówiąc szału nie ma. Jestem po pierwszym przesłuchaniu i trudno na razie o jednoznaczną opinię. To inna płyta niż dotychczasowe. Na tę chwilę to tyle.

Tak jest,rewelacji nie ma,muzycznie także ;).

Będę miał to wydanie także z ACTa to porównam.

Na polskim świetne są blachy,reszta normalnie bez zachwytów.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Takt nie potrafi tłoczyć płyt, czy znów bardziej działa magia napisu "made in USA/Germany/Japan?

Problem nie polega na samym procesie tłoczenia, tylko na masteringu i matrycy. To w Takcie czasami się nie udaje, albo coraz częściej. Dlatego jestem ciekaw czy ATC tłoczy na tych samych matrycach, czy też zrobią to w innej tłoczni i tyle.

Akurat niemieckie płyty to zły przykład. W Europie najlepiej grają tłoczenia z Austrii. :)

Nie myśl - słuchaj.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mam ACT :)

No dobra. Wróciłem do domu i zapodałem na tacę jeszcze gorące (nie mylić z jumane :) ) wydanie z ACT.

Gra zupełnie jak wszystkie inne CD z ACT - brzmienie spokojne i zrównoważone bez fajerwerków. Takie do miłego plumkania.

Tyłka nie urywa...

Jestem po dwóch odsłuchach i piszę pierwsze wrażenia.Ogólnie rozczarowanie.Muzyka dość monotonna,utrzymana w rzewnym,tęsknym klimacie.Kompozycje nie pozostają w pamięci,wrażenie ogólnego chłodu i nadmiernego dystansu.Brak elementu zaskoczenia czy zmiany klimatu.Również solówki nie powalają.Wokalizy Fresco manieryczne,z czasem irytujące niczym w tzw. muzyce świata.Mój egzemplarz nie jest z ACT ale do realizacji też mam zastrzeżenia.Fortepian brzmi matowo a cały zespół jakby zza kotary.

Ogólnie podobne wrażenia jak z "Wisławy"Stańki.

A propos Stańki.Byłem jednym z nielicznych na tym forum,który pisał krytycznie o tej płycie.Pytanie do tej większości.Czy jeszcze ją pamiętacie?Czy słuchacie?

Ogólnie podobne wrażenia jak z "Wisławy"Stańki.

A propos Stańki.Byłem jednym z nielicznych na tym forum,który pisał krytycznie o tej płycie.Pytanie do tej większości.Czy jeszcze ją pamiętacie?Czy słuchacie?

Muzycznie jest to świetna płyta i do tego doskonale zrealizowana.

Czy nadal jej słuchasz?-mam na myśli oczywiście Wisławę.Bo u mnie stoi zakurzona w kącie.

P.S.Do realizacji nie mam zastrzeżeń.

Dla mnie "Polska" to w założeniu miał być taki grzeczny jazzik,który podobałby się jak największej liczbie słuchaczy.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dla mnie "Polska" to w założeniu miał być taki grzeczny jazzik,który podobałby się jak największej liczbie słuchaczy.

No i dokładnie tak wyszło.

Nie wiem czy tą płytę kupię... Ale ostatnio kupiłem Time... (wiem, dłuuuuugo po wydaniu). No i cóż? Nie podoba mi się, a wstawki wokalne absolutnie załamujące :)

O ile uwielbiam koncerty Możdżera. Czasami udaje mi się go zobaczyć dobre 10 razy w roku, to niestety Time nie wchodzi mi absolutnie. Pewnie dam jej jeszcze szansę, ale nie wiem jaki będzie efekt...

Od czasu gdy Możdżer stał się gwiazdą kultury pop,gościem licznych tok szołów i okładek pism kobiecych jego muzyka stała się manieryczna i pozbawiona życia.Piszę to z żalem bo dużo obiecywałem sobie po tym muzyku."Komeda" jeszcze trzymała poziom ale "Polska" to produkt,któremu bliżej do muzyki marketowej niż artystycznej.Możdżer znalazł się w ślepej uliczce.

Też się trochę zawiodłem. Jednak, w przeciwieństwie do Wojtka, po dwóch przesłuchaniach zapadły mi w pamięci chociaż dwa utwory: 3. „Weeks/Shavuot” i 6. „Africa” - lekkostrawna muza z fajnym feelingiem, nawiązująca klimatem do tego, co polubiłem na płycie „The Time” (czyli np. "Trip to Bexbach").

W całkiem niezgorszym numerze 7. „KarMa Party” pobrzmiewa mi gdzieniegdzie EST.

W tytułowej „Polsce” (nr 5) szukałem czegoś, co mogłoby skojarzyć się z narodowymi klimatami (nie wiem, może jakieś reminiscencje Chopina, czy co?). I owszem, znalazłem nutę słowiańskiej melancholii, ale... nie u Możdżera lecz w kompozycji Danielssona (10. „Spirit”).

Po wieńczącym płytę utworze Hendrixa (jedyna aranżacja z udziałem orkiestry) spodziewałem się dużo więcej. Lubię eksperymenty z łączeniem brzmień symfonicznych i jazzu (np. „Piano Concerto No. 1” Chicka), ale tutaj, to chyba największa porażka tego projektu. Jakieś to wymęczone, bez pomysłu, nijakie takie, jakby tworzone na siłę między trzecią a czwartą nad ranem, aby koniecznie zatankować krążek do pełna.

Generalnie, będę mniej surowy od kolegów. Dla mnie jest to rzecz do przetrawienia. Dwa czy trzy interesujące utwory na 11 ścieżek to i tak niezły wynik. Mam całkiem sporo płyt, do których wracam ze względu na jeden jedyny ulubiony kawałek. ;)

Na tym kompletnie się nie znam :)

Na moim nieaudiofilskim zestawiku (Cambridge Audio Azur 650C + Marantz PM4400 + B&W) brzmi to w stopniu całkowicie zaspokajającym moje niewyrafinowane potrzeby w zakresie jakości dźwięku.

To ciekawa prawidłowość.Muzycy nie przywiązują znaczenia do brzmienia nagrania.Oceniają muzykę.Pewnie macie rację.

I bardzo dobrze, że tak jest. Możdżer znalazł klucz dotarcia z muzyką do szerokiego grona słuchaczy. Ale należy przyznać, że jest to muzyka na bardzo wysokim poziomie jakościowym, choć ocierająca się o pop. Nie jest to Thelonious Monk, nie jest to Uri Caine, ani Horace Silver, czy Keith Jarrett. To jest nasz Leszek, który jest wirtuozem fortepianu, niezłym kompozytorem, bardzo dobrym menadżerem muzycznym. Chwała mu za to.

Kupiłem wersję z Outside Music. Ładne tekturowe pudełeczko, a w środku rozkładówka. Przyjemna poligrafia. Muzycznie - jak to Możdżer: perliście, potoczyście - czasami nastrojowo, nostalgicznie. Zohar podśpiewuje rzewnie, Danielsson doskonale szarpie kontrabas. Realizacja poprawna - tak na 4/5.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.