Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - około 20k

bullet2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym usłyszeć Wasze opinie co do zakupu kolumn za około 20tyś zł. Dotychczas słuchałem Bowers 804d, Focal 1008 Be, Sonus Faber Liuto, ProAc D38. Najbardziej odpowiadał mi dźwięk Bowersów. Co do muzyki to są to różne gatunki, jazz, metal, rock, chillout etc. Pokój odsłuchowy dosyć duży około 50m^2, ale wynajmowany więc ciężko powiedzieć ile tam zabawię. Wzmacniacz jeszcze nie został wybrany (będzie zakupiony później), chociaż bardzo odpowiadałby mi zestaw procesor AV + koncówka mocy lub amplituner. Z kolumn chętnie sprawdziłbym Dali Epicon 6 i może jakieś firmy Thiel chyba że poradzicie coś innego. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/106212-kolumny-oko%C5%82o-20k/

Posłuchaj jeszcze Kef Reference 203/2 oraz serii R oraz polskich kolumn, Harpia, Studio Hertz etc.

Procesor olej, lepiej DAC, który ma Pre i do tego końcówkę.

Twoje zamierzenia, to mniej więcej takie pułapy jak u mnie, polecam zwłaszcza Kefy i Grace Design.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Moim zdaniem zdecydowanie Dali Epicon 6, powinny idealnie sprawdzić się w Twojej sytuacji. Poza tym to piękna wizualnie kolumna.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań lub oferty finansowej proszę o kontakt z salonem.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Moim zdaniem zdecydowanie Dali Epicon 6, powinny idealnie sprawdzić się w Twojej sytuacji. Poza tym to piękna wizualnie kolumna.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań lub oferty finansowej proszę o kontakt z salonem.

Moim zdaniem zdecydowanie Harpia Acoustics Dobermann, idealnie powinny sprawdzić się w Twojej sytuacji. Poza tym to piękna wizualnie kolumna.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań lub oferty finansowej proszę o kontakt.

:):):)

Pamiętaj tylko, że cały system gra, a w szczególności akustyka pokoju. Bez tego, to w ogóle szkoda wydawać większe pieniądze na sprzęt.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

@Harpia,

kolega nowy więc mógł nie złapać żartu :)

Ano tak...

Że "psy" niby piękne:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ten "Dobermann" to nie pies.

Geneza nazwy jest zupełnie inna.

Rozumiem, że nie podobają się miłośnikom komód z poprzedniego wieku:)

Hm... Mnie nieodmiennie te kolumny kojarzą się z pisną:) Pardon, Monki chyba nawet bardziej podobne...

I Amstaff, z nazwy, pewno też nie pochodzi od tego, co sądziłbym?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Hm... Mnie nieodmiennie te kolumny kojarzą się z pisną:) Pardon, Monki chyba nawet bardziej podobne...

I Amstaff, z nazwy, pewno też nie pochodzi od tego, co sądziłbym?

To Twój problem:)

Xavian XN 360 - konkretna kolumna w tym przedziale cenowym chyba nie ma równych.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Xavian XN 360 - konkretna kolumna w tym przedziale cenowym chyba nie ma równych.

Trudno będzie dociec, co Pan Jurek miał na myśli nazywając swoje wyroby tak, a nie inaczej.

Ale, mniejsza z tym...

kivlov>>>

A dlaczego nie WB Curve?

Przecież nowe to niewiele ponad założenia - 28 tys. zł...

WB Curve niesamowicie ciężko zdobyć. Niedługo bede bezpośrednio porównywał obie kolumny i będę miał porównanie czy WB czy Xavian 360 jest lepszy chociaż myślę, że jest to trochę nie do konca równe porównanie bo tu sa dwie drogi, a tu trzy. Mi osobiście podobają się kolumny z trzema drogami - kapitalne średnice, ale po przejściu z Grandów na WB Curve nie czułem niedosytu w tym pasmie. Ba powiedziałbym nawet, że było super. Xavian 360 potrafi zagrać niesamowicie zjawiskowo. Bas jest zdecydowanie mocniejszy... Poczekam na bezpośrednie porównanie później dam znać.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Dzięki za info:)

Jeszcze tylko z jakich "Grandów" przeszedłeś na WB Curve?

Pozdr.

Wzmacniacz jeszcze nie został wybrany (będzie zakupiony później)

Nie wiem czy panowie zauważyli ten mały szczegół powyżej. Czyli tak, kolega chce kupić kolumny i....je postawić i patrzeć. Można i tak ;-). A to nie tak, że kolumn słucha się już z docelowym piecem??. Może ja się nie znam ??.

Z kolumn Dali Grand przeszedłem na WB. Bardzo miło wspominam te kolumny, ale widzę, że je chyba tanio sprzedałem, gdyż za 5000zł, a teraz wołają prawie 9tyś. za używki, ale tak naprawdę to kolumny są warte nawet więcej.

Nie wiem czy panowie zauważyli ten mały szczegół powyżej. Czyli tak, kolega chce kupić kolumny i....je postawić i patrzeć. Można i tak ;-). A to nie tak, że kolumn słucha się już z docelowym piecem??. Może ja się nie znam ??.

Nie znasz się:)

Ale fakt, są różne szkoły...

Były jeszcze z tydzien temu na alle za 15 tys bodajże :)

Dziwne...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może ciężko je dostać z drugiej ręki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zuk jeśli się mylę to mnie popraw, ale Ty masz chyba Infinity tak ??. jakim sposobem je wybrałeś...głosowałeś kulkami, czy przez podniesienie ręki ??. Chyba jednak cały "tor" już miałeś prawda ??.

zuk jeśli się mylę to mnie popraw, ale Ty masz chyba Infinity tak ??. jakim sposobem je wybrałeś...głosowałeś kulkami, czy przez podniesienie ręki ??. Chyba jednak cały "tor" już miałeś prawda ??.

Heh. Żartowałem przecież:)

Bywa, że jest tak lub owak.

Nie będę dowodził, że najpierw należy wybrać kolumny, bo zaraz napiszesz, że jest odwrotnie:) Niech każdy robi jak uważa...

Swoje pierwsze Infinity usłyszałem z budżetowym amplitunerem Onkyo... WOW!!!

Pomyślałem, że z dobrym wzmacniaczem może być tylko lepiej!!!

Może więc to przypadek sprawił, że od tego czasu ZAWSZE szukam wzmacniacza do kolumn???

Ale i tak sądzę, że DOBRE kolumny (powiedzmy, że z przedziału 20 tys.) bardziej różnią się od siebie sygnaturą, sposobem prezentacji, oddawaniem poszczególnych podzakresów brzmienia, czy spójnością, niż np. wzmacniacze z tego samego przedziału.

Pozdr.

Uważam podobnie. Kolumna kolumnie nie podobna, a wzmacniacze w większości budowę "techniczną" maja podobną. Toroid, wzmacniacze operacyjne, wyjścia wejścia i inne rzeczy. Nie ma sensu tego rozdrabniać.

Lecz w kolumnie inaczej zabrzmi jeden głośnik basowy 20" a inaczej dwie dziesiątki.

Wracając do tematu. Polecałbym także Vendersteeny dwójki. W tej kwocie nowe.

Wracając do tematu. Polecałbym także Vendersteeny dwójki. W tej kwocie nowe.

Tez o nich pomyslalem, swietne granie. Jedyny zarzut to nietypowy wyglad, ktory mnie sie akurat podoba. Dali Epicon tez sa swietne, ogolnie lubie Dali, ale para nie kosztuje 20 tysiecy, tylko okolo 35 tysiecy wg ceneo. Za 20 kola to stoja Dali HELICON 400 MK2. Mnie osobiscie zauroczyly.

O tak. Dali z tych najwyższych serii pod katem wykonania można stawiać na równi z najlepszymi np. Sonus.

Natomiast jeśli ktoś kupuje oczami to oczywiście Vendersteeny uzna za ohydne, a jeśli ceni dźwięk nie powinien ich ominąć przy wyborze.

I trzeba pamiętać, że z paździerzem to one nie "zaśpiewają".

Dopiero przyjechałem z wycieczki po Xaviany XN 360 więc jutro coś skrobnę.

Xavian XN 360 mega, mega mega kolumny. Nie oczekiwałem, że zmiana na taki duży plus będzie tak widoczna. Moja połowica również dostrzega wyraźną poprawę. Jeżeli ma ktos okazję posłuchać to zachęcam nie będzie rozczarowania.

Xavian XN 360 mega, mega mega kolumny. Nie oczekiwałem, że zmiana na taki duży plus będzie tak widoczna. Moja połowica również dostrzega wyraźną poprawę. Jeżeli ma ktos okazję posłuchać to zachęcam nie będzie rozczarowania.

A Szymon już dawno pisał że warto posłuchać tego (i nie tylko) Xaviana i nie żałować na elektronikę!
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.