Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Zensor + Ikon. Czy tak możńa?

AlienRpg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dość dawno temu po wielu za i przeciw oraz oszacowania dawniejszego budżetu... stałem się posiadaczem następującego sprzętu.

Yamaha rx-v673 + Dali Zensor 5.

W tych odległych czasach :P ( czytaj 6 miesięcy temu ) miałem następujący plan:

Kupie amplituner z kolumnami dali zensor 5 ( oczywiście po odsłuchu ), bo chwilowo na dali zensor 7 mnie nie stać, a po kilku miesiącach dokupię dali zensor 7 5.0 set i jakiś subwoofer. - Wybór na dali zensor padł bo przypadły mi wtedy do gustu muzycznie.

No i teraz zaczyna się mój problem. Budżet troszkę się powiększył i mam możliwość dokupienia Dali Ikon 6 + zensor vokal, obecne zensor 5 na surround. W muzyce Ikony bardzo mnie urzekły, ale czy przy filmach i muzyce wielokanałowej nie będą się te serie gryzły? Czy nie będę miał jakichś niezsynchronizowanych efektów dźwiękowych? Nie stać mnie na zmianę wszystkiego na Ikon-y i nie wiem czy lepszym wyborem nie będzie zostać tylko przy serii zensor. Dodam tylko że impedancje obu serii są równe 6 Ohm. I tutaj proszę o pomoc, może ktoś ma doświadczenie w mieszanych zestawach.

I aby nie otwierać nowego tematu to jak możecie dodajcie kilka opinii na temat subwooferów w cenie tak do 1200 zł, konstrukcja zamknięta, aktywny, bardziej się do muzyki. Subwoofer nie musi mi wątroby masować.

PS. Gdybym wybrał zensor 7 5.0 set miał bym drugą strefę w kuchni załatwioną. Bo na 7.1 mi nie zależy. Tym argumentem proszę się nie kierować.

Centralny powinien być od serii Ikon, jeśli wszystko ma być na tip top :)

Wszystko będzie "zsynchronizowane", ale możesz słyszeć nieco inną barwę głosów, w mniejszym stopniu przy efekcie przejścia między kolumnami.

To jak centralny będzie z tej samej serii to nie muszę się martwić brakiem spójności, i innymi dziwnymi efektami ? W takim razie żona mnie okaleczy jak przekaże jej tą informację:"Kochanie będzie trzeba dołożyć paręset złoty... po raz kolejny" :) Dzięki za szybką odpowiedź. Jeżeli ktoś ma inne spostrzeżenia w tym temacie to proszę śmiało.

Takie pytanka aby się trochę dokształcić:

Dlaczego tylko centralny musi być taki sam ? Jakich efektów mogę się spodziewać jak tu zrobię mieszankę?

Czy przy muzyce surround z frontem nie będą się mijały? ( tu chyba amplituner powinien o poprawność zadbać, ale proszę o potwierdzenie lub poprawkę )

Poprawiając poprzedni post: Co do subwoofera to na nim muzyka nie będzie słuchana, ale wszystkie co słyszałem u znajomych dla mnie buczą... i mnie masują. A nie oto mi chodzi więc dlatego dałem wymóg do muzyki może tego typu suby będą dla mnie lepsze. I tak posłucham przed kupnem, ale muszę wiedzieć czego szukać mniej więcej ...

Dlaczego tylko centralny musi być taki sam ? Jakich efektów mogę się spodziewać jak tu zrobię mieszankę?

....

Czy przy muzyce surround z frontem nie będą się mijały? ( tu chyba amplituner powinien o poprawność zadbać, ale proszę o potwierdzenie lub poprawkę )

Wszystkie kolumny, niezależnie jakiej marki i model, to będą się pod tym względem zgrywały (w sensie odpowiednie opóźnienia, wzmocnienie - o to zadba amplituner, tak jak piszesz). Zgrywanie się pod względem jakości i charakteru (barwy) brzmienia, najlepsze jest z kolumnami tej samej serii, ale z doświadczenia Ci powiem, że możesz się tyłami tak nie przejmować, wiele nie stracisz (o ile wyłapałbyś różnicę), czy to filmy czy koncerty (pogłos). Jedynie w muzyce wielokanałowej różnica byłaby bardziej oczywista do wychwycenia (nie chodzi o koncerty, tylko o muzykę, zmasterowaną do formatu 5.1). Centralny jest istotniejszy, bo to główny głośnik razem z frontami w kinie, do tego gra w jednej linii z kolumnami przednimi, tworząc często efekty przejścia. Więc jeśli masz inny głośnik wysokotonowy, średniotonowy to możesz wyłapać inne wybrzmienia, może barwę dźwięku (jednak też bez przesady). Z perspektywy czasu powiem Ci, że na filmach nie będzie Ci tak bardzo zależeć jak na muzyce ;)

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Dowiedziałem się wszystkiego co chciałem. Jutro jadę po kolumny, Ikony oczywiście.

A co do Żony to trochę "wazeliny" i uzyskałem aprobatę na centralny z serii ikon.

A co do Żony to trochę "wazeliny" i uzyskałem aprobatę na centralny z serii ikon.

He he, jak ja to lubię ...... niewielu jest facetów, którzy powiedzieli swoim żonom ile naprawdę ten sprzęcior kosztował. A już jak się dowiedzą to niestety muszą kupować, a to butki, a to torebki przez spory kawał czasu. Jeśli chodzi o meritum to oczywiście popieram to co pisze DON i o ile na tyłach mogą być te zensory, to L-C-R powinny być z tej samej serii. W przypadku IKON'ów jest tak, że kiedyś produkowany był centralny IKON VOKAL 1 który nie miał tej hybrydy wysoko-tonowej i wycofali go z produkcji bo nie miał wstęgi i "gryzł" się z frontami - jednak wstęga to zupełnie inne granie. Natomiast kiedyś sprzedałem klientowi takie właśnie kino z IKON On-wall na tyłach - te głośniczki pomimo sporej ceny pozytywnie mnie zaskoczyły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.