Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do YAMAHA MCR E-640

grzes0007

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem w/w zestawu, ale niestety nie jestem zadowolony z dźwięku.

Brakuje trochę dynamiki no i basu bardzo mało, na pure direct, praktycznie go nie ma ...Może się mylę ale wydaje mi się że najsłabszą stroną

tego zestawu są kolumny , ( ale może ktoś wyprowadzi mnie z błędu ). Czy można wyciągnąć coś więcej z tego zestawu..zmianą kolumn..

Czy nie da rady....ewentualne propozycje kolumn mile widziane.....z góry dziękuję...

https://www.audiostereo.pl/topic/106128-kolumny-do-yamaha-mcr-e-640/

A jak masz ustawione kolumny (odległości od ścian bocznych, tylnej) Na czym kolumny stoją?

Miałem długi czas pianocrafta 810, po 2 latach wymieniłem w nim kolumny na Acoustic Energy Aegis Evo One i to było znakomite połączenie-dynamiczne, przestrzenne, żywe z mnóstwem energii. Bardzo miło wspominam te kolumny...

Pokój ma jakieś 20m , (4mx5m) - kolumny ustawione są na długiej ścianie i to niestety niesymetrycznie , jedna kolumna ma do bocznej ściany jakieś 1m a druga kolumna 2m , odległość od ściany tylnej to niestety jakieś 30cm. Niestety względy organizacyjne nie pozwalają mi na inne ustawienie, dlatego może głośniki z BR z przodu lub jakaś konstrukcja zamknięta..A zapomniałem napisać o moich przewodach bo może to ich wina - Procab LS25..

Zapomnij o przewodach-mają najmniejszy wpływ. Odległości od ścian bocznych są duże więc jest ok.

Mało basu i dynamiki to wynik małych kolumn w dużym pokoju.

Ja też mam 13 cm-trowy przetwornik w 18m2 tylko ja się nie oszukuję i wiem że ogromnej dynamiki i basu z tego nigdy nie będzie-fizyki nie oszukasz.

Mam za to znakomitą stereofonię, znikanie kolumn, ładną barwę i precyzję.

Miałem kiedyś duże kolumny podłogowe, było więcej dołu i dynamiki ale ja wolę jednak to co proponuje dobra kolumna podstawkowa.

Na pewno da się poprawić dźwięk-tak jak ci pisałem wcześniej ja wymieniłem na Acoustic Energy i poprawa była bardzo duża.

Poszukaj coś od acoustic energy, monitor audio, może b&w, może Kefy(ale je trzeba lubieć) może STX mx-140.

Pamiętaj tylko że pianocraft nie grzeszy dużą wydajnością prądową więc poszukaj kolumn łatwych do wysterowania.

No i najważniejsze-ja tylko podpowiadam. Sam powinieneś posłuchać kilku modeli kolumn i wybrać to co tobie najbardziej się podoba.

Miałem podobny problem, ogólnie z Pianocrafta jestem bardzo zadowolony. Ale po pewnym czasie zdecydowałem się na zmianę kolumn. Kupiłem Magnaty Quantum 673. Kolumn na rynku jest mnóstwo każdy coś dla siebie znajdzie. Rzeczywiście w kolumnach yamahy basu za dużo nie ma ale dźwięk jest piękny. Umnie przy zmianie kolumn niskich tonów przybyło bardzo dużo, aż dziwiłem się co monitorki potrafią.

bardzo dobra synergia z Yamachą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będzie więcej "życia" i dobrego basu,do 20m2 miodzio test

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.