Skocz do zawartości
IGNORED

Wątek dla audiofili, audiomaniaków, estetów. Klasyka i jazz. Najpiękniej wydana płyta CD lub BOX

pawellt

Rekomendowane odpowiedzi

Ale po co taka alternatywa?Przecież mozna pić dobre wino z ładnego kieliszka!

Otóż to! I właśnie takich sytuacji dotyczy ten wątek. Wyjątkowe płyty w wyjątkowej oprawie.

Ja przez ostatni rok niezmiennie i intensywnie eksploruję muzykę Verdiego i w ten wątek wpisuje mi się jedna, również wyjątkowa pozycja. Najnowszy box Decca z dziełami wszystkimi Verdiego. Bardzo wysokiej jakości pudełko, grube i dobrze wydane książeczki. Perfekcyjna jakość dźwięku. Nie wszystko w tym pudle równe, ale w większości interpretacje są znakomite: Giulini, Kleiber, Solti, Margaret Price, Pavarotti, Domingo.

Świetny jest także wagnerowski box z "Ringiem". Też Decca. Ten starszy, niebieski. Książeczki z pełnymi tekstami dramatów i pięknymi grafikami Arthura Rackhama. Ozdobne covery. Nie mam niestety tego kolekcjonerskiego wydania, o jakim napisała Ola (za wysoki pułap jak na moją kieszeń), ale domyślam się jakie to musi być cudo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W związku z ostatnią dyskusją o Gesualdo i generalnie madrygałach - przypomniały mi się jakże istotne wydania, które jak najbardziej spełniają kryteria tego wątku ;-)

MI0001101988.jpgMI0001157053.jpg

MI0003461439.jpgMI0001113376.jpg

MI0001095204.jpg itd...

Pozdrawiam,

Ola

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Trzy bardzo dopieszczone i względnie świeże wydawnictwa z wytwórni Eloquentia. Jeszcze niewielki katalog, ale bardzo obiecujący.

http://www.eloquentia.fr/HTML/CATALOGUE/catalogue.htm

Genialny Pierre Hamon (Alla Francesca) i jego obecni współpracownicy (Marc Mauillon, Vivabiancaluna Biffi i Angelique Mauillon). Echa wspólnej pracy z Bonnardotem i Lesne mocno słyszalne. Odczuwalne jest też coś jeszcze. Wrażenie odejścia od przesadnego wysubtelniania i powrotu w stronę surowszej interpretacji. Zwrot ku tej jakości w muzyce dawnej, w której tak dobrze czuli się Binkley i Clemencic, i w której ciągle świetnie porusza się Paniagua.

Estetyczne kartonowe pudełka, udekorowane pięknymi fotografiami, doskonale brzmiący (nagrania i ich edycja 24bity/96Khz, jak dumnie głoszą napisy), świetny materiał.

post-25816-0-31896100-1381568059_thumb.jpg

post-25816-0-94434600-1381568075_thumb.jpg

post-25816-0-58685900-1381568096_thumb.jpg

Polecam box z operami Vivaldiego 27 cd + 1 DVD :

1.Orlando Finto Pazzo

2. Juditha Triumphans

3. Tito Manlio

4. La Verita in Cimento

5. Orlando Furioso

6. Atenaide

7. Farnace

8. L’Olimpiade

9. Griselda

Ukryta Zawartość

post-15753-0-28874700-1381619273_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W związku z ostatnią dyskusją o Gesualdo i generalnie madrygałach - przypomniały mi się jakże istotne wydania, które jak najbardziej spełniają kryteria tego wątku ;-)

MI0001101988.jpgMI0001157053.jpg

Trzeba przyznac, ze faktycznie swietnie wydane plyty. Glossa wyrasta na drugą Alphę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Bez wątpienia najładniejsza i jedna z najciekawszych płyt w mojej kolekcji, i najlepsza w dorobku artysty.

Rabih Abou-Khalil, „Arabian Waltz”

Mieszanina jazzu, tradycyjnej, arabskiej ornamentyki „nierównych półtonów” i muzyki klasycznej, zachodniej, i orientu. Pasaże przyswajalne przez europejskie uszy, ale w charakterystycznym dla muzyki arabskiej unisonie. Monodia z raczej przypadkowym kontrapunktem. Niebywała inwencja, świetny klimat, duże poczucie humoru. Wydana przez Enya, więc jakość dźwięku gwarantowana.

Okładka niestety nie do sfotografowania, na żywo porażająca.

post-25816-0-24665000-1381674599_thumb.jpg

Zaraz obok postawiłbym płytkę Rabiha "Blue Camel", też z Enja i też pięknie wydaną. Muzyka na płycie, to budowla arabskego soundu wymieszana z mocnym backgroundem bopowych harmonii z Kenny Wheelerem i Stevem Swallowem w głównych rolach. Świetne połączenie jazzowej improwizacji z orientalnym feelem i hinduską ornamentyką perkusyjną.

1208453.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Trzeba przyznac, ze faktycznie swietnie wydane plyty. Glossa wyrasta na drugą Alphę

Gwoli ścisłości, to Glossa istnieje na rynku kilka lat dłużej niż Alpha, czy szerzej grupa Outhere.

A wracając do La Venexiany, czekam z niecierpliwością na VI księgę madrygałów Gesualda w ich wykonaniu. Mieli nagrywać

w połowie roku, ale jak na razie cisza...

Pozdrawiam,

Ola

Temat labela Alpha już się pojawiał, ale mój nowy nabytek zdecydowanie warto tutaj wymienić. Bardzo eleganckie wydanie i znakomita jakość dźwięku. Płyty

z muzyką Cavalieri i Tarentella z tego boxu szczególnie polecam:

5252ad394ad76.jpeg

Pawellt, to jest jakiś box/zbiorcze wydanie jak widzę? Gdzie je kupiłeś jeśli można spytać i za ile?

Powrót po dłuższej przerwie...

Pawellt, to jest jakiś box/zbiorcze wydanie jak widzę? Gdzie je kupiłeś jeśli można spytać i za ile?

Tak. Jest to box 6płytowy. Ja kupiłem w sklepie Alphy, w Ut Pictura Musica (w Brukseli). Była premiera, więc powystawiali plakaty na witrynach.

Z tego co mi wiadomo u polskich dystrybutorów ma być w listopadzie. Zapowiedzi są już na cmd.pl

Zapłaciłem 28 euro. W prezencie dostałem jeszcze plakacik :D

Ukryta Zawartość

cena promocyjna obowiązuje do 23.10.2013

Ukryta Zawartość

Patrzę na ten środek płyty La Venexiana i chyba ten zespół firmuje najlepiej wizualnie wydane płyty z muzą Gesualdo di Venosy. Zamówiłem obie na cmd.pl. Niestety czas oczekiwania 2 tygodnie :(

Patrzę na ten środek płyty La Venexiana i chyba ten zespół firmuje najlepiej wizualnie wydane płyty z muzą Gesualdo di Venosy.

Etam ;-)

Zerknij na to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

• 2 tygodnie później...

Winter & Winter wydaje na najwyższym poziomie graficznym.Z muzyką już bywa gorzej - mnie się nie udało nic zakupić pomimo kilku prób.

Znakomita jakość nagrania. Płyta CD + DVD. Oryginalnie wykonana wkładka i książeczka:

61hFUlywizL._SY300_.jpg

• 3 tygodnie później...

Tego jeszcze nie mam, ale się przymierzam. Czy spełni kryteria tego wątku?

Ja mam w osobno wydanych płytach. Nie wiem jak ten box wygląda, ale płyty są wspaniale wydane

Widać na zdjęciach, że płyty są w cieńkich kopertkach, typowych i standardowych dla boxu. Oryginalne, pojedyńcze wydania, to o wiele grubsze książeczki... Seria Pilgrimage - live recording:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

MI się ostatnio bardzo spodobało zarówno wydanie CD jak i płyta duńskiego saksofonisty Jens Haack "Smokers Lounge". Grube digi, zmysłowe zdjęcia i dopracowana książeczka. Polecam, taki spokojny relaksacyjny jazz na wieczór.

Aha... i płyta CD ma bardzo ciekawy kolor.... pomarańczowy. Jeszcze takich nie widziałem ;) Są srebrne, czarne, złote, ale pomarańczowy!?

1179066_350.jpg

• 1 rok później...

Etam ;-)

Zerknij na to:

Dlaczego większość płyt rockowych to taki wydawniczy syf, a jakiś renesansowy Gesualdo wydawany jest jak dzieło sztuki???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.