Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór analogówki do WM8740

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Czy układ przy włączaniu/wyłączaniu generuje jakieś dodatkowe odgłosy ?

Aż sobie posłuchałem ;)

Przy wzmocnieniu systemu, na jakim średnio głośno słucham, po wyłączeniu zasilania analogówki słychać po chwili bardzo delikatne, lekkie "pyknięcie" - podobne do dotknięcia palcem do średniotownówki. Nic więcej. Podobnie jest z dołączonym daciem (z sygnałem i bez) jak i bez dołączonego daca.

Przy włączeniu nic się, praktycznie nie słyszy.

Jakby się zebrało kilku chętnych (o ile będzie zainteresowanie płytkami), to mógłbym zorganizować zbiórkę części.

AD797 mam i to w wersji BR, ale w stoliku. Szkoda wylutowywać.

Ceny na mouserach i farnellach spore, ale przynajmniej mamy pewność, że oryginalne.

Jakby się zebrało kilku chętnych (o ile będzie zainteresowanie płytkami), to mógłbym zorganizować zbiórkę części.

AD797 mam i to w wersji BR, ale w stoliku. Szkoda wylutowywać.

Ceny na mouserach i farnellach spore, ale przynajmniej mamy pewność, że oryginalne.

Ze stolikiem jest problem, bo standardowo pcb nie jest dostosowana do dip. Osobiście wolę bezposrednie lutowanie niż przejściówki. Zdecydowanie zmniejsza długość połączeń od nóżek układu. Przy podmianach na stoliczkach to w sumie niewiadomo, czy efekt wynika ze zmiany układu czy sposobo jego podłączenia.

Dla dip płytka wymagałaby zmiany.

Ze stolikiem jest problem, bo standardowo pcb nie jest dostosowana do dip. Osobiście wolę bezposrednie lutowanie niż przejściówki. Zdecydowanie zmniejsza długość połączeń od nóżek układu. Przy podmianach na stoliczkach to w sumie niewiadomo, czy efekt wynika ze zmiany układu czy sposobo jego podłączenia.

Dla dip płytka wymagałaby zmiany.

Nie chcę żadnych zmian w płytce. Zastanawiałem się jedynie, nad zakupem zbiorowym AD797, zamiast wylutowania ich z duala, który posiadam.

Skoro masz sprawdzony układ i uważasz, że jest optymalny, to nie widzę sensy modyfikacji.

Nie chcę żadnych zmian w płytce. Zastanawiałem się jedynie, nad zakupem zbiorowym AD797, zamiast wylutowania ich z duala, który posiadam.

Skoro masz sprawdzony układ i uważasz, że jest optymalny, to nie widzę sensy modyfikacji.

Ja miałem też na stoliczku i wylutowałem ;) natomiast wiem, że przy szybkich opampach warto walczyć o kazdy mm ścieżki na odsprzęganiu. Dodatkowo, zrobienie w pcb otworów pod dip zaburza nieco w tym miejscu impedancję wylewki masy. Na ile te efekty wpłyną na efekt końcowy, to nie jestem w stanie okreslić. Przyjąłem taką konwencję i tego się trzymałem, podobnie, jak zrobił to Wolfson.

Natomiast można się zastanowić nad innymi stabilizatorami, szczególnie końcowymi na +12/-12. Może ma ktoś jakieś typy?

Płytkę dac'a to ja mam, tylko ona jest zaprojektowana pod specyficzne wymagania. Raczej nie jest uniwersalna i w tym stanie nie do wykorzystania przez innych.

Nie ma odbiornika, działa tylko po I2S itd.. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten projekt jest skończony i całkiem dobrze się sprawuje w moim odtwarzaczu plików. :)

Ukryta Zawartość

Pod spodem jest płytka z mikrokontrolerem.

Ale, wcale niewykluczone, że mógłym się zainteresować wersją standalone ;)

Ukryta Zawartość

1. krz - 1-2szt.

2. kopczas - 1 szt

3. Peja - 1 szt.

4. crossover64 2szt

5. bomarek - 1szt.

6. Yasioo -1szt

7. Pittt - 1-2szt.

8. maciek06 - 1sz

9. Rogalaf - 1 szt.

10. ace99 - 1 szt

11. kram - 1 szt.

Słuchajcie, a może by przenieść listę do nowego tematu pt właściwie uniwersalna analagówka wg Jara1, czy jakoś tak . Może więcej chętnych by było, można by w sumie jakiś termin zamknięcia ustalić.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

• 2 tygodnie później...

1. krz - 1-2szt.

2. kopczas - 1 szt

3. Peja - 1 szt.

4. crossover64 2szt

5. bomarek - 1szt.

6. Yasioo -1szt

7. Pittt - 1-2szt.

8. maciek06 - 1sz

9. Rogalaf - 1 szt.

10. ace99 - 1 szt

11. kram - 1 szt.

12. Dzikoosek - 2szt

Mogę sprzedać analogówkę klona z CD MBL1531.

Cały czas działa z daciem na WM 8742.

Zamówienie dokładnie z tego wątku

Ukryta Zawartość

Cena do uzgodnienia na PW

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

No to możemy spróbować jechać dalej.

Koszty: 1szt pcb 46 zł + 8zł wysyłka

Proszę o potwierdzenie na PW wraz z podaniem adresu emaila, na jaki mam wysłać odpowiednie dane.

Płytki zamawiam po otrzymaniu wpłat.

1. krz - 1-2szt.

2. kopczas - 1 szt

3. Peja - 1 szt.

4. crossover64 2szt

5. bomarek - 1szt.

6. Yasioo -1szt

7. Pittt - 1-2szt.

8. maciek06 - 1sz

9. ace99 - 1 szt

10. kram - 1 szt.

11. Dzikoosek - 2szt

1. krz - 1-2szt.

2. kopczas - 1 szt

3. Peja - 1 szt.

4. crossover64 2szt

5. bomarek - 1szt.

6. Yasioo -1szt

7. Pittt - 1-2szt.

8. maciek06 - 1sz

9. ace99 - 1 szt

10. kram - 1 szt.

11. Dzikoosek - 2szt

12. jarki59 - 1 szt

• 3 tygodnie później...

Miałem się podjąć zbiorówki, ale w najbliższych tygodniach nie będę w stanie bawić się w mousery i farnelle. Myślałem, o szybkim zamówieniu elementów biernych w TME. Ewentualnie na życzenie mógłbym dobrać resztę elementów.

Koszty podkręcają kondy (100szt ok 20-25zł, a rezystory Vishay 1% ok 3zł). Przy rozbiciu na 5 osób, koszty nie byłyby jakieś straszne. Przynajmniej nie na tyle, by się bawić w zagraniczne serwisy.

No chyba, że znajdzie się jakiś wybawca :) Ja na razie zmuszony jestem odpuścić.

Jak się znajdą jeszcze ze 3 osoby, mógłbym złożyć takie zamówienie w TME.

Jak więcej, to też jakoś to ogarnę.

Więc...? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.