Skocz do zawartości
IGNORED

Avr-1906 problem z podłączeniem 7.1 analog

grzefil

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie pomóżcie czy da sie podłączyć analogowo blu-ray bdt 500 panasonic z avr 1906 ?? Obecnie korzystałem z 5 koncówek mocy , lecz zmieniłem pomieszczenie odsłuchowe na większe i chciałbym rozbudować system do 7.1 . W instrukcji od avr 1906 nie znalazłem połączenie 7.1 analogowego jest wyłącznie 5.1 ext in wejście , sprawdzałem na tylnej ściance i również analogowego wejścia 7.1 brak . Przed chwilą sprawdziłem w internecie tylna ściankę od nowszego modelu 1907 i tu widze wejście ext.in zostało rozszerzone do 7.1 kanałow . Jeśli ktoś zna rozwiązanie to bardzo proszę o pomoc. pozdrawiam wszystkich forumowiczów .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Podłączaj siedem końcówek mocy , lub pięć ,a surrandy niech zasili amplituner .

Bluraja po SPDFI coaxialnie ( Audio HD będzie po " Core " ) . Twój Odtwarzacz BR prawdopodobnie na analogach i tak ma " core " , w odtwarzaczu są gorsze Dace niż w amplitunerze . W moim Panasoniku 80 z wyjściem wielokanałowym 7.1 po analogach troszkę gorzej niż po SPDFI , tzn . sub trzeba ustawić głośniej w ampli .

W twoim amplitunerze jest wyjście na 7.1 tylko może trzeba ustawić w ampli na Back Surand .

W amplitunerze raczej nie ma wejścia współdzielonego 7.1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co widze na zdjeciach i manualu to ten Panasonic jest tylko up to 5.1. Wyglada ze zostaje zmiana wszystkiego.

Na prędce odpowiem , że jeśli jest oprócz wyjścia 5.1 wyjście dedykowane do stereo , to jest ono współdzielone i w opcjach można ustawić wyjście 7.1 , przy odpowiednim ustawieniu te wyjście stereo jest przypisane dla Back surrand .

Wyglada ze zostaje zmiana wszystkiego.

Oj nie wszystko wystarczy amplituner z nowymi dekoderami Audio HD i wyjściem wielokanałowym 7.1 .

Pytający , wszystkie kanały zasilasz zewnętrznymi końcówkami mocy to w przyszłości dokup jeszcze dwie i PROCESOR AV ( taki przedwzmacniacz wielokanałowy z dekoderami Audio HD i przesyłaniem Video .

To zdjęcie w celach szkoleniowych dla innych czytających .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ponoć BDT 500 wypuszcza sygnał 7.1 hd tylko nie wiem gdzie wpiąć sygnał z wyść surround back bluraya do amplitunera . Wpiąłem 5.1 w wejście ext.in nie mam pojęcia czy da sie wpiąć w jakies inne wejście żeby uzyskać 7.1 .Wszystko wskazuje na to że musze wymienic ampli na jakies z hdmi

.Wszystko wskazuje na to że musze wymienic ampli na jakies z hdmi

Jeżeli wszystkie kanały masz zamiar zasilać zewnętrznymi końcówkami mocy to kup procesor z HDMI , uzyskasz skok jakościowy .

Na prędce odpowiem , że jeśli jest oprócz wyjścia 5.1 wyjście dedykowane do stereo , to jest ono współdzielone i w opcjach można ustawić wyjście 7.1 , przy odpowiednim ustawieniu te wyjście stereo jest przypisane dla Back surrand .

Dzięki za wyjasnienie , nie doczytałem do końca - stąd tez koryguję swoją wcześniejszą wypowiedź :-)

wyjściem wielokanałowym 7.1

Chyba wejściem ?

Wyświetl postUżytkownik czester15.30 dnia 29.09.2013 - 21:37 napisał

wyjściem wielokanałowym 7.1

Chyba wejściem

Oj nie wszystko wystarczy amplituner z nowymi dekoderami Audio HD i wyjściem wielokanałowym 7.1 .

Kolega pomieszał . Wyjście w 7.1 w amplitunerze potrzebne jest do podłączenia zewnętrznych końcówek mocy .

Jeżeli pytający kupi amplituner z nowymi dekoderami Audio HD to wejście 7.1 jest niepotrzebne , chyba że wymyślą nowe formaty i te wejście będzie potrzebne do podłączenia zewnętrznego dekodera , ale zapewne nowe playery na analogach też będą miały " Core " ( to takie teoretyzowanie o następnych formatach ) .

ale mając do dyspozycji w danym momencie jedynie bdt500 i avr 1906 da sie sprawdzić testowo dzwięk w 7.1?

Da się . Dźwięk 7.1 to tak naprawdę jest sygnał odseparowany 5.1 , tylko że zdaje się kanały surrandu są matrycowo kodowane ( cokolwiek to znaczy ) i z stąd biorą się dodatkowe 7.1 .

Zrób tak :

Bluraja po SPDFI coaxialnie ( Audio HD będzie po " Core " )

W twoim amplitunerze jest wyjście na 7.1 tylko może trzeba ustawić w ampli na Back Surand .

Pięcioma końcówkami zasilasz Front L R , SURROND BACK L R , centralną , surrandy L R zasilasz z amplitunera

Jeżeli masz siedem końcówek to jest oczywiste że zasilasz wszystkie siedem kanałów . Amplituner robi tylko za przedwzmacniacz .

W twoim amplitunerze surrand Back można uzyskać tylko poprzez zewnętrzną końcówkę mocy i przy odpowiednim ustawieniu wyjścia analogowego back surrand / jakieś tam zone ( wnioskuję to na podstawie opisu tylnej ścianki ) czytaj instrukcję .

ponoć BDT 500 wypuszcza sygnał 7.1 hd

W moim przypadku BDT 80 też wypuszcza podobno po analogach , ale sprawdziłem w bezpośrednim przyrównaniu z SPDFI " core " i wyszło , że nie wypuszcza ( mój amplituner też nie ma dekoderów Audio HD , liczyłem na to że uzyskam Audio HD z playera ) .

, a jak jest w twoim playerze , któż to wie ? Najlepiej przyrównaj analogi do SPDFI .

Napisałeś : Obecnie korzystałem z 5 koncówek mocy , lecz zmieniłem pomieszczenie odsłuchowe na większe i chciałbym rozbudować system do 7.1

"powiedz" kolego w jakim sensie korzystałeś z pięciu końcówek mocy , w tym sensie , że miałes podłączone 5 kolumn pod wyjścia głośnikowe czy miałeś czy masz podłączone 5 monobloków pod wyjścia RCA PRE-OUT (lub stereofoniczne końcówki mocy ) , jeśli chodzi o podłączenie 5-ciu kolumn to podłączaj jak miałeś do tej pory odtwarzacz kabelkami 5.1xRCA z amplitunerem oraz podłącz nastepną parę kolumn i ampli powinien wykryc , że podłączone są następne kolumny i w menu w ustawieniach powinna się pokazac możliwośc konfiguracji tych dwóch kolumn zapewne też w menu trzeba ustawic , przestawic na DD-EX , DTS-ES lub coś podobnego choc myślę , że ampli powinien sam automatycznie wykryc w jakiej konfiguracji "wchodzi" dźwięk i użyc odpowiedniego dekodera i "puścic" sygnał na podłączone w wyjście surround back kolumny ,

myślę , że nie potrzebna dodatkowa końcówka mocy bo ampli ma 7 końcówek mocy , gdyby nie miał nie byłoby tyle wyjśc na podłączenia kolumn w tym na surround back lub zone2 , a , że ma wyjście pre-out 7.1 to pewnie tak dla polepszenia jakości dźwięku - podpięcie (zewnętrznych) 7 końcówek mocy (np.monobloków lub stereo.) ,

a z tym kanałem surround back jest jak pisał czester15.30

tutaj jest bardzo ładnie wszystko opisane :

Ukryta Zawartość

piszesz : ale mając do dyspozycji w danym momencie jedynie bdt500 i avr 1906 da sie sprawdzić testowo dzwięk w 7.1?

jeśli chodzi o "wypuszczanie" sygnału 7.1 z tego odtwarzacza Panasonic BDT500 to wypuszcza on taki sygnał tylko trzeba wyjście stereo ( "czincz" lub RCA , jak kto woli ) przypisac do surround back bo ono właśnie może robic za takie ( co określone jest na tylnym panelu przy tym wyjściu )

i myślę jak wyżej pisałem , że wystarczy podłączyc dodatkową parę kolumn pod wyjście głosnikowe w ampli surround back i dźwięk powinien tam byc mimo podłączenia odtwarzacz - ampli 5.1 , jesli niestety nie będzie sam automatycznie to ręcznie wybrac DD-EX lub DTS-ES zaleznie oczywiście jaki dźwięk wchodzi do ampli i powinien się pokazac bez problemu a jesli i to nie pomoże to pozostaje kupno nowego ampli a wtedy też masz dwa wyjścia bo odtwarzacz ten ma dwa wyjścia hdmi gdzie jednym można puszczac tylko video a drugim tylko dźwięk lub tradycyjnie jednym kablem wszystko i dźwięk i obraz

powodzonka .

Ukryta Zawartość

myślę , że nie potrzebna dodatkowa końcówka mocy bo ampli ma 7 końcówek mocy

, a faktycznie ma , myślałem że to pięcio kanałowy , na zdjęciu które zamieścił pytący wyjścia surrand Back są ucięte .

i myślę jak wyżej pisałem , że wystarczy podłączyc dodatkową parę kolumn pod wyjście głosnikowe w ampli surround back i dźwięk powinien tam byc mimo podłączenia odtwarzacz - ampli 5.1

Tak raczej nie da się, gdyż w amplitunerze multi chanel input oznacza podłączenie zewnętrznego dekodera i na tym źródle wybranym w amplitunerze nie działają , żadne dookólne programy , dekodery , są tylko ustawienia kalibracyjne . Gdy podłączysz analogowo 5.1 to w tylko usłyszysz 5.1 , bo żadnego dekodera nie uruchomisz ( tak jest w mojej Yamasze ) .

Dodatkowe kanały z sygnału 5.1 biorą się podczas " obróbki cyfrowej za pomocą dekoderów " , sygnał jest obrabiany cyfrowy " surowy " . W tym ampli siedmiokanałowym są wejścia cyfrowe SPDFI i odpowiednie dekodery programy , a więc będzie z sygnału 5.1 " surowego " ( niezdekodowanego 5.1 ) dźwięk 6.1 i 7.1 .

Dla czego nie ma wejścia 7.1 , pewnie dla tego żeby ktoś kupił droższy , nowszy z takim wejściem .

Acha , bo przy tym połączeniu analogowym 5.1 już jest zdekodowany więc nie da się wydzielic dodatkowy kanał surround back , bo działa dekoder odtwarzacza a nie amplitunera , ok , nie przemyślałem dobrze tego . no to czemu nie łączy odtwarzacza z ampli koaxialem lun SPDIF-em skoro "idzie" tamtędy niezdekodowany sygnał , który amplituner by zdekodował na 7.1 , dobry koaxial i jazda .

Dlatego że pytający w swoim ampli nie ma nowych dekoderów Audio HD np. DTS Master Audio , pewnie ma nadzieję że jego player całkowicie zdekoduje ( rozplecie do LPCM ) i zamieni na analog Dacami playera i da na wyjścia analogowe . Lecz pomimo zapewnień producenta , iż player dekoduje Audio HD do analogów to prawdopodobnie otrzymuje tylko " Core " .

Nowe formaty Audio HD są kompatybilne wstecznie ze starymi np. gdy DTS Master Audio HD odtwarzamy przy połączeniu SPDFI to otrzymujemy " Core " , takie troszeczkę lepsze stare DTS .

Playery z dekoderami Audio HD i HDMI mogą dekodować Audio HD ( rozplatać do LPCM ) i wysyłać wielokanałowo sygnał cyfrowy LPCM do amplitunera po HDMI , a amplituner tylko używa Daców do zamiany sygnału cyfrowego na analog , wtedy w ampli nie świeci się magiczne oko Audio HD , pomimo że " masz pełne " Audio HD .

Gdy puszczasz surowy sygnał po HDMI to rozplataniem , zamianą sygnału cyfrowego w analog zajmuje się ampli i świeci się magiczne oko .

Gdy puszczasz surowy sygnał po HDMI to rozplataniem zajmuje się ampli i świeci się magiczne oko .

Tutaj w zasadzie dekoder nie jest potrzebny , wystarczy żeby player potrafił przesłać po HDMI Audio HD surowe do ampli .

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Czytając tę i podobne dyskusje, proponuję wszystkim kupić stary amplituner dobrej firmy i taką samą whisky. W takiej kombinacji na pewno poprawi się dekodowanie, formatowanie - a przede wszystkim zwyczajny odsłuch.

Bardzo żałuję, że kino domowe goni za hi-endem. Może ktoś się domyśli dlaczego?!

Dzięki z wytłumaczenie wszystkiego . Niestety jest tak jak piszecie nie ma szans aby uzyskać dzwięk 7.1 hd master . Ampli ma tylko wejście 5.1 analog a wyjście 7.1 lipa na maxa . Podłączyłem cyfrowo po coaxialu po przeprowadzeniu ślepego testu analog vs cyfra

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.