Skocz do zawartości
IGNORED

Stare radia skrzynkowe

Croolick

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nie tylko "dziesiąt" lat temu robiono sprzęt na lampach. Parę zdjęć współczesnego "rękodzieła" radiowego zamieszczam.

GM

[obrazekLUKASZ-211149_1.jpg] [obrazekLUKASZ-211149_2.jpg] [obrazekLUKASZ-211149_3.jpg]

post-3254-100001656 1170261561_thumb.jpg

post-3254-100001657 1170261559_thumb.jpg

post-3254-100001658 1170261557_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

A oto prawdziwy rarytas w stanie "Dobry+" http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36715242

To, że nie ma połowy elementów to naprawdę drobiazg :-) Sprzedający ma chyba ogromne poczucie humoru.

GM

G.Mark, nie znasz sie i tyle ! Idziesz na pobliski bazar, kupujesz odbiorniczek "made in malaysia" za kilka zlotych i wstawiasz w to bakelitowe pudelko. Radio nie dosc, ze gra o wiele lepiej niz z oryginalnymi bebechami to zostaje wzbogacone o tzw. "fale krotkie" czyli kultowy UKF-FM ! Full wypas, mega basssss, haj-ent !!! Niedawno sprzedawamo w ten sposob stuningowana Tosce.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pewnie, że można :-) Wszystko można. Tyle, że to co z tego wyjdzie to będzie jedna wielka kupa i profanacja :-) Kiedyś taką "wronę" jak ta z Allegro reanimowałem, ale za lampę wstawiłem inną lampę a nie jakiś "żółty" szajs. Ale może rzeczywiście się nie znam :-)

Pozdrawiam,

GM

• 2 tygodnie później...

W połowie lat 70 słuchałem radia IRYS poniżej zdjecia w dwóch wersjach polskiej i exportowej.

Taki opis znalazlem na jednej ze stron:

UNITRA IRYS

Not sure where this came from, a relation said do you want an old radio, the badge on the speaker says IRYS and the badge on the dial says Unitra. It is made in Poland and covers Long 1055-1820 metres, Medium 187-572 metres and Short Wavebands 5.95 - 12 Mc/s.

[obrazekLUKASZ-228697_1.jpg] [obrazekLUKASZ-228697_2.jpg] [obrazekLUKASZ-228697_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3291-100001020 1170262544_thumb.jpg

post-3291-100001021 1170262542_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dudivan,

nie ma Irysa nawet w katalogu Fonara

Ukryta Zawartość

Cholera wie czy była to rzadkość, czy poprostu jest to model zapomniany.

Słuchałem tego radia jak byłem małym dzieckiem. U moich rodziców ostało się chassis z lampami i pewnie można to uruchomić, ale jaki schemat itd. to nic nie powiem, bo w necie informacji jak na lekarstwo. Widziałem 2 egzemplarze na Allegro.

Mogę jedynie odszukać to co zostało i ewentualnie napisać na jakich lampach działało to radyjko.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dostałem od przyjaciela krótki opis odbiornika „Irys”.

"Jest to odbiornik superheterodynowy, zbudowany na trzech lampach: ECL82 – wzmacniacz m. cz.; EBF89 – wzmacniacz p. cz. i detektor AM; ECH81 – heterodyna i mieszacz w. cz.

Odbiera trzy zakresy fal: Długie (1000-1900m); Średnie (500-150m); Krótkie w pasmach 49, 41, 31 i 25m.

Posiada siedem obwodów strojnych, wbudowaną antenę dla fal krótkich i antenę ferrytową dla zakresu fal średnich i długich, gniazdo do podłączenia anteny zewnętrznej i gramofonu lub magnetofonu. Wbudowano do niego układ ARW, działający na wszystkich zakresach. Pobiera około 30W z sieci prądu przemiennego 220V/50Hz, moc wyjściowa wynosi około 1,5VA. "

A ja już adres tej stronki podawałem, Stare Radjo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Po lewej odnaleźć trzeba karalog, wpisać nazwę lub inne cechy charakterystyczne (na przykład zastosowane lampy), wcisnąć Enter i oglądać...

I nie tylko swoją zjedzoną przez myszy Arkonę ale i Irysa też tam znalazłem ;-)

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...
  • Redaktorzy

Jeśli ktoś szuka starego/nowego skrzynkowca z zrobionego na: 6L6×4 6F2×2 + 6E2(Magic Eye) to proszę bardzo:

więcej takich wynalazków pod:

Ukryta Zawartość

post-2651-100007675 1170268197_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 5 miesięcy później...

Moja Arkona na Allegro. To znaczy nie moja - bo moją myszy jak Popiela zjadły ale dokładnie taka jak moja. Z opisu wynika, że sprawna ale z odbiorem UKF może być pewien problem. Był wtedu nieco inny jego zakres. Uroda nieco odbiegająca od obowiązującego standartu ale mnie się bardzo podobało. Ale oczko magiczne oczywiście było! O tu link do aukcji:

Ukryta Zawartość

post-1437-100001902 1170276867_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Lza sie w oku kreci... Qrcze sam w radiu pracuje ale teraz nie ma co sluchac na tych odbiornikach... Sama sieczka... U mnie w piwnicy lezy stary Relaks z "magicznym oczkiem" chyba go przyniose...

Ja jestem fanem starych Marantzow z lat 70-tych... made in USA...

U mnie stoi "DOMINANTE A122" RFT, dostałem go za flaszkę. Nawet jak na ten wiek jeszcze ładnie se działa. UKF ma od 87,5 do 100 MHz to zawsze coś można jeszcze posłuchać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pionier - Tesla - Pionier.

8-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.