Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do 500 zł

smax

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam słuchawek do 500 zł. Będą grać z Denonem PMA 720.Może jakieś polecicie ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

https://www.audiostereo.pl/topic/105937-s%C5%82uchawki-do-500-z%C5%82/

Słuchawki mają być nowe czy zniesiesz posiadanie produktu z rynku wtórnego?

Pytam ponieważ zakup nowych słuchawek w cenie 500zł często jest wyjściem gorszym niż zakup używanych Beyerdynamic czy Sennheiser.

Jakie masz preferencje co do charakteru brzmienia słuchawek?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Jeśli E-bay Ci nie straszny i lubisz charakter brzmienia zbliżony do HD600 to polecam Sennheisery HD580. 580tki zbudowano na tych samych przetwornikach co model HD600.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wolałbym nowe.Te używanie ,które podałeś na pewno pójdą za dużo wyższa cenę

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

One są w opcji "Kup Teraz" a nie licytacji więc pójdą za tyle ile wypisano.

Napisz coś o swoich preferencjach co do brzmienia lub choć podaj kilka ulubionych gatunków muzycznych ;) Słuchawki róznych typów i producentów kolosalnie różnią się między sobą brzmieniem, to co wystarczy do dubstepu (Czy jak to się pisze?) nie sprawdzi się raczej przy klasyce, chorałach i Jazzie...

One są w opcji "Kup Teraz" a nie licytacji więc pójdą za tyle ile wypisano.

Napisz coś o swoich preferencjach co do brzmienia lub choć podaj kilka ulubionych gatunków muzycznych ;) Słuchawki róznych typów i producentów kolosalnie różnią się między sobą brzmieniem, to co wystarczy do dubstepu (Czy jak to się pisze?) nie sprawdzi się raczej przy klasyce, chorałach i Jazzie...

Rock,blues,jazz,chillout

Na moje ucho, HD580/600 były by do tych gatunków bardzo dobre. Wybierz się do jakiegoś salonu/sklepu ze sprzętem Hi-Fi i odsłuchaj sobie HD600 i Beyerdynamic DT990pro oraz DT150pro (Te dwa typy to koszt ok 600zł za nowe), mocno różnią się brzmieniem więc będziesz mógł wybrać to co Ci najbardziej odpowiada.

Ps.

Radzę unikać nowych AKg K240 Studio i K242HD - nie mają wiele wspólnego ze starymi zrównoważonymi K240 monitor

Warto też odwiedzić stronę headroom -

Ukryta Zawartość

Daje ona możliwość porównania charakterystyk kilku modeli słuchawek na raz.

Ukryta Zawartość

Tu jest cały wątek na temat słuchawek do 500zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Tu jest cały wątek na temat słuchawek do 500zł.

Ukryta Zawartość

Niestety pomieszany dość bo pojawiają się w nim i słuchawki Hi-Fi i do sprzętu przenośnego ;)

Może warto założyć by taki wyłącznie o słuchawkach nausznych do sprzętu Hi-Fi

Ukryta Zawartość

Niestety pomieszany dość bo pojawiają się w nim i słuchawki Hi-Fi i do sprzętu przenośnego ;)

Może warto założyć by taki wyłącznie o słuchawkach nausznych do sprzętu Hi-Fi

Zawsze znajdzie się taki miszczu,co nie doczyta,nie dopatrzy,i załaduje wpis nie związany z tematem,i pózniej robi się bajzel,albo doczepiane są inne posty,bo moderator stwierdzi,że tu pasuje.

Zawsze znajdzie się taki miszczu,co nie doczyta,nie dopatrzy,i załaduje wpis nie związany z tematem,i pózniej robi się bajzel,albo doczepiane są inne posty,bo moderator stwierdzi,że tu pasuje. Ten post też pewnie zostanie wchłonięty przez ten którego.link podałem.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Ja także jestem na etapie zakupu przyzwoitych słuchawek i polecam zdecydowanie Sennki HD 598. Owszem trzeba dorzucić do nowych kilka złociszy, ale brzmią extra.Przesłuchałem niższe modele sennek- HD 558, beyerdynamik, sony, AKG ,ale żadne nie dają takiej frajdy ze słuchania jak hd 598-oczywiście w tych granicach cenowych.Także słucham jazzu,bluesa i rocka lat 70-tych z nowszych to Metallica i zdecydowałem się na ten model. Najważniejsze jest to, aby odsłuchać słuchawki ,które są wygrzane bo inaczej dźwięk jest do bani i wydaje się ,że słuchawki nie spełniają wymagań mimo wysokiej ceny. Owszem HD 600 są super, ale jaka różnica w cenie.Przejrzyj oferty na Allegro ,ceny nie są tragiczne HD 598. Trzeba tylko cierpliwie obserwować a można kupić używane ,ale na gwarancji do 500 zeta.W ubiegłym tygodniu poszły za 490 zł , a w tym tygodniu były nawet po 350 zł, ale spóźniłem się z przeglądaniem ofert 10 min. i ktoś łyknął.

HD 598 są ciekawe, nawet sam miałem się na nie skusić. odstraszyły mnie jednak setki negatywnych opinii co do ich wykonania i problemy z pękającymi elementami plastikowymi. Gdy trzyma się je w rękach to faktycznie odczówa się ich kiepskie (By nie powiedzieć tandetne jak na sennheisera) wykonaie - plastik trzeszczy i wydaje się mało wytrzymały.

Dzwiękowo za to są bardzo ciekawe dzięki zastosowaniu systemu E.A.R, gdyby miały impedancę co najmniej 250 ohm zamiast pięćdziesięciu to było by świetnie :) Odsłuchiwałem na nich dobrze znaną mi płytę AMJ "Bosa" i byłem pozytywnie zaskoczony (Dźwięk jest w pewnym stopniu efekciarski i podkoloryzowany ale w "kultularny" i przyjemny dla ucha sposób.)

Sennki 580 są już wiele lat nieprodukowane. Zostały same stare egzemplarze. Słuchawki to jest rzecz, która się po prostu zużywa. Takich starych w ogóle bym nie polecał. Jeżeli używane to najlepiej na gwarancji i tylko w co najmniej bardzo dobrym stanie. Co do HD600 to ciekawe czy taki denon sobie z nimi poradzi. Osobiście bym polecał posłuchać np. grado SR80i lub 125i. Jeżeli ktoś lubi taki styl prezentacji to może mieć "pozamiatane" na naprawdę długi czas. Ewentualnie można poszukać używanych na gwarancji np AKG K550.

Co do Sennków to są ogólnie bardzo nudne słuchawki. Jeżeli ktoś lubi brzmienie Kulturalne przez duże "K" to jest wybór dla niego. Dla mnie osobiście jest zbyt nudno/smutno, pomimo naprawdę wielu zalet np. HD600/HD650.

Sennki 580 są już wiele lat nieprodukowane. Zostały same stare egzemplarze. Słuchawki to jest rzecz, która się po prostu zużywa. Takich starych w ogóle bym nie polecał.

Nie bardzo wiesz chyba o czym mówisz, podobnie zużywają się też: wzmacniacze, magnetofony, cd-playery itd. Każdą z tych rzeczy (Słuchawki również!) można łatwo przywrócić do stanu fabrycznego - wystarczy tylko trochę wiedzy i praktyki... a w przypadku słuchawek sprawa jest wybitnie prosta.

W 2001r kupiłem AKG K240 Monitor (600ohm), mam do nich zapasowe przetworniki, pady, pałąk i mniejsze części. Po 12 latach grają dalej doskonale, w tym roku profilaktycznie wymieniłem w nich wytłumienie na nowe oryginalne kupione od AKG.

Jedynym "śladem zużycia" jest mała rysa na plakietce - nigdy nie nazwał bym ich zużytymi. Podobnie sytuacja ma się z nie produkowanymi od 5 lat słuchawkami Tonsila SD426, które bardzo lubię i mam od lat. Jedynym "Śladem zużycia" jest przetarta skórzana część pałąka, pady wymieniłem na nowe a i ową skórę można zmienić w 5 min na nową. (Mam kilka w zapasie tak jak i komplet przetworników)

Identycznego zabiegu można dokonać w przypadku HD580 jeśli ulegną jakiejkolwiek awarii - wszelkie zużywające się ich części są dalej dostępne w autoryzowanych serwisach i na e-bay. Łatwo też wyciągnąć z tego w niosek, że najlepiej jest kupować słuchawki renomowanych producentów do których kupno części zamiennych nie stanowi problemu - jeśli szczególnie lubimy konkretny model dobrze jest zaopatrzyć się w części niedługo po zakupie by zapewnić sobie wieloletnią uciechę z ulubionego brzmienia.

Gdy kupujemy słuchawki używane warto oczywiście wybrać takie, które były szanowane przez właściciela i nie noszone w torbach w tramwajach metrze itd dla szpanu.

Co do HD600 to ciekawe czy taki denon sobie z nimi poradzi.

Trzeba by najpierw zmierzyć jaką ma impedancję wyjściową w trybie słuchawkowym i zobaczyć jak zorganizowano tam dzielnik na tym wyjściu.

Na szczęście łatwiej jest napędzić poprawnie HD600/580 niż np. takie AKG k240DF, które wymagają by parametry wzmacniacza były zgodne z normą IEC 61938:1996, Audio, video and audiovisual systems – Interconnections and matching

values – Preferred matching values of analogue signals bo tylko wtedy ich charakterystyka będzie w pełni zgodna z deklarowaną przez producenta. (O ile dobrze pamiętam to impedancja wyjściowa urządzenia z jakim miały być sprzęgnięte miała wynosić 120 ohm)

Zgadzam się w 100% z "szerszym" , kupujemy dobre firmowe sprawdzone słuchawki a poszczególne zużyte elementy zawsze można wymienić tym bardziej,że zdobyć je dzisiaj to nie problem.Natomiast nie spotkałem się z problemem aby plastik w słuchawkach HD 598 czy 558 trzeszczał skrzypiał itd. Miałem w rękach oba typy ale wszystko było OK - może dlatego ,że nowe?

To chyba tyle w tym temacie. Pozdrawiam

Z tym budżetem 500 zł to faktycznie przesadziłem . Po godzinnym odsłuchu zakupiłem Beyerdynamic DT 990

Z tym budżetem 500 zł to faktycznie przesadziłem . Po godzinnym odsłuchu zakupiłem Beyerdynamic DT 990

Skoro ich brzmienie Ci odpowiada to świetnie, znalazłeś nowe słuchawki niewiele wykraczające poza założony budżet (Jeśli to wersja "Pro")

Są bardzo trwałe i wykonane lepiej niż AKG czy nawet Sennheisery, wszelkie wymienne części są łatwo dostępne a i zmieniając pady/nausznice z welurowych na skórzane możesz mieć jeszcze trochę wpływu na ich brzmienie.

W słuchawkach najlepsze jest chyba to, że mając ich kilka możemy swobodnie wybierać sobie taki charakter reprodukcji jaki najbardziej pasuje do danych realizacji płyt, jest to dużo bardziej elastyczne niż w przypadku zestawów opartych o zestawy głośnikowe.

Jaką wersję słuchawek zakupiłeś? Pro 250ohm? - Jeśli tak to w przyszłości bez problemu możesz sobie do nich dobudować jakiś ciekawy wzmacniacz lampowy :)

Ps,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Jeśli znudzi Ci się ich lekko konturowy charakter zawsze możesz dodać filtr wyrównujący charakterystykę.

Ukryta Zawartość

Skoro ich brzmienie Ci odpowiada to świetnie, znalazłeś nowe słuchawki niewiele wykraczające poza założony budżet (Jeśli to wersja "Pro")

Są bardzo trwałe i wykonane lepiej niż AKG czy nawet Sennheisery, wszelkie wymienne części są łatwo dostępne a i zmieniając pady/nausznice z welurowych na skórzane możesz mieć jeszcze trochę wpływu na ich brzmienie.

W słuchawkach najlepsze jest chyba to, że mając ich kilka możemy swobodnie wybierać sobie taki charakter reprodukcji jaki najbardziej pasuje do danych realizacji płyt, jest to dużo bardziej elastyczne niż w przypadku zestawów opartych o zestawy głośnikowe.

Jaką wersję słuchawek zakupiłeś? Pro 250ohm? - Jeśli tak to w przyszłości bez problemu możesz sobie do nich dobudować jakiś ciekawy wzmacniacz lampowy :)

Ps,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Jeśli znudzi Ci się ich lekko konturowy charakter zawsze możesz dodać filtr wyrównujący charakterystykę.

Kupilem 990 250 ohm ( nie PRO)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.