Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód do przedłużacza.

mad'afaka

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Chcę wykonać swój przedłużacz z filtrem.

Dlatego potrzeba mi jakiegoś niezłego niedrogiego przewodu, najlepiej ekranowanego do podłączenia gniazdka z listwą:). Ekran nie jest wymogiem ale sądzę, że przy długości 7m (tyle potrzebuję, jedno gniazdko w w pokoju i to na ścianie przy której mam akwarium:))

Teraz mam połączone ze sobą zupełnie bez sensu 2 przedłużacze, chciałbym to zastąpić czymś solidniejszym ale oszczędnym (dlatego najlepiej własnej roboty).

Sądzę, że typowy przekrój jak do gniazdek 2,5mm byłby odpowiedni, chyba, że macie inne sugestie. Widziałem jakieś przewody Lappa ale, to już 30zł (za m/b), znajdzie się coś tańszego? I do tego jakaś porządna wtyczka? (nie szukam technologii z kosmosu i nie będę się masturbował nad brzmieniem tego połączenia, zależy mi po prostu na solidnym połączeniu sprzętu z gniazdkiem za pomocą jednego przedłużacza)

Lapp Kabel (taniej) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

... wtyczka ...

Ukryta Zawartość

IEC ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

pod warunkiem, że nie będziesz podłączał jednocześnie czajnika bezprzewodowego, żelazka i pralki to grubość 1,5 powinna wystarczyć.

zastanów się czy masz instalację elektryczną z uziemieniem i czy podłączone urządzenia wykorzystają instalację 3 żyłową bo większość dzisiejszego sprzętu RTV operuje na 2 żyłach.

więc zdroworozsądkowo pojawia się tu przewód 2x 1.5 :)

p.s. moje przemyślenia oparłem na zabawach z przewodami zasilającymi do wzmacniacza, gdzie z powodu braku różnic sonicznych i wygody użytkowania wróciłem z samoróbki 3x2.5 do oryginalnego 2x0.75

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ale ja nie rozważam przewodu do wzmaka, a przewód do listwy zasilającej DIY, potrzeba mi ok 7mtego przewodu:) Zastanawiam się za to czy ekran jest konieczny, co ma mi zakłócić prąd po drodze dywan, okno czy grzejnik? Ekran to mi sie wydaje koniecznością przy IC, ale przy kablu od "przedłużacza?" 2,5 chyba zostanie, taki mam przewód w ścianach. Tyle, że nieuziemiany, słyszłałem, że sprawdzonym pomysłem jest połączenie uziemienia z przewodem neutralnym.

Znaczy mam rozumieć Twoja propozycja kabla jest żartem i jest on za przeproszeniem "ch*jowy"? Czy jak;)

Szukam, szukam i rzeczywiście poza tym Lappem ciężko znaleźć coś odpowiedniego.

Tyle, że nieuziemiany, słyszłałem, że sprawdzonym pomysłem jest połączenie uziemienia z przewodem neutralnym.

No ale mam nadzieję, że tego połączenia nie będziesz robił w tymże przedłużaczu, tylko co najwyżej w gniazdku ściennym, tak ? (w sensie że nie masz skłonności samobójczych, tak ?)

Generalnie instalacja powinna być trójprzewodowa a nie dwuprzewodowa. Rozważ mały remont domu.

>> Zdecydowanie nie mam samobójczych skłonności!

Taka sugestia: jeśli już bardzo chcesz mieć niby-ziemię na gniazdku z bolcem, a są tylko dwa przewody w ścianie, to odkręć to gniazdko, i połącz bolec uziemiający z ZEREM - ale w samym gniazdku ściennym. ABSOLUTNIE NIE RÓB TEGO W PRZEDŁUŻACZU. Przedłużacz niech będzie "normalny 3-żyłowy". Ta metoda ( z tym gniazdkiem neutral-ziemia) to oczywiście nie jest "idealna" ... bo na kablu neutral zawsze mogą się pojawić jakieś potencjały, które "odbiegają" od potencjału ziemi. Pamiętaj, że Neutral to jest przewód prądowy - jak cały budynek ciągnie po kilka kilowatów z osiedlowego transformatora, to jakieś przecież spadki napięcia na odcinku od gniazdka do osiedlowego transformatora na pewno występują. Natomiast ten trzeci przewód - "ziemia" - on jest nieprądowy - w sensie jest to połączenie z ziemią, o niskiej impedancji, a nie płyną nim na codzień jakiekolwiek wielkie prądy, (bo nie powinny) więc nie ma na nim spadków napięcia. Tak więc drut "ziemia" o wiele bardziej przybliża Ciebie do "gleby", niźli ten prądowy "neutral". Więc pamiętaj - to nie jest nawet "zbliżone" do tego, co nazywamy ziemią. Ale zawsze to choć trochę lepsze, niż całkowity brak ochrony. Tak mi się wydaje. Ja bym jednak rozważył prucie ścian i położyć normalny YDY przewód 3 żyły 2,5 mm2 ... a do gniazdka audio może nawet 4mm2 ? (żartuję). Potem zaszpachlować białą szpachlówką, wyszmerglować, pomalować ... i Voila ! Gotowe. Można muzyki słuchać.

Kolego, wiem, o tym, że łączy się to w gniazdku:). Pokój odsłuchowy jest na piętrze:) Więc sporo by było tego prucia aby to miało sens. Już lepiej oddzielna linia tylko dla mojego pokoju ( druty od przyłącza mam za oknem) do tego koniecznie jakieś audiofilskie gniazdko, i audiofilskie przewody podtynkowe ;) za gruby pieniądz.

A tak serio, nie chcę pruć ścian, o bezpieczniejszej instalacji pomyślę w przyszłości, gdy bardziej ustabilizuję swoje życie ;) Teraz tak jak piszesz chciałem mieć chociaż namiastkę czegoś bezpieczniejszego choćby samej listwy z filtrem (na DIY audio jest bardzo fajny i chwalony kompletny projekt) (chociaż wiem, że będzie ona pracowała nijak bez faktycznego "uziemienia") i zamiast 2 połączonych przedłużaczy, jeden solidny kabel:) Bo gdy obecnie odpalam moją małą elektrownię, to przygasa mi na chwilę lampka łączona do tej samej listwy:)

Panowie jeśli budynek nie posiada profesjonalnie zrobionego zerowania przez kompetentną i uprawnioną do tego firmę nie wolno łączyć neutralnego z bolcem . Może się zdarzyć taka sytuacja, że nastąpi uszkodzenie fizyczne przewodu neutralnego w zasadzie wystarczy zaśniedzenie na stykach i potencjał fazy pokaże się na np obudowach urządzeń. U mnie z tego powodu co roku bada się zerowanie. Kolego mad'afaka - zerknij do łazienki , rozkręć gniazdko i zobacz czy nie ma zerowania , podpytaj sąsiadów czy mają to samo. Być może , że zerowanie masz i tematu nie ma. Wtedy zerujesz w gniazdku tak jak napisał kol zjj_awa, jednak wcześniej sprawdź to co napisałem wyżej.

Panowie jeśli budynek nie posiada profesjonalnie zrobionego zerowania przez kompetentną i uprawnioną do tego firmę nie wolno łączyć neutralnego z bolcem . Może się zdarzyć taka sytuacja, że nastąpi uszkodzenie fizyczne przewodu neutralnego w zasadzie wystarczy zaśniedzenie na stykach i potencjał fazy pokaże się na np obudowach urządzeń. U mnie z tego powodu co roku bada się zerowanie. Kolego mad'afaka - zerknij do łazienki , rozkręć gniazdko i zobacz czy nie ma zerowania , podpytaj sąsiadów czy mają to samo. Być może , że zerowanie masz i tematu nie ma. Wtedy zerujesz w gniazdku tak jak napisał kol zjj_awa, jednak wcześniej sprawdź to co napisałem wyżej.

A jak posiada profesjonalnie zrobione zerowanie, to po co łączyć neutralny z bolcem?Bez sensu.

Jak masz takie zerowanie to najlepiej stosujesz różnicówkę jeżeli da się ,albo bolec do zerowania i tyle.

A gdy masz tylko dwa przewody L i N to najlepiej jak już było napisane połączyć bolec z neutralnym w gniazdku

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

"Może być stosowane w instalacjach elektrycznych o napięciu do 500 V w układzie sieciowym TN. W układzie tym punkt neutralny zasilającego transformatora jest bezpośrednio uziemiony, natomiast chronione części przewodzące odbiorników są połączone z punktem neutralnym"

O ten przypadek mi chodziło i wcale nie bez sensu. Tego nie można zrobić na "pałę". Jeśli transformator jest daleko od odbiorników potencjał N będzie się znacząco różnił od potencjału gleby i w takim wypadku nie wolno łączyć N z bolcem

napisałeś:

"Panowie jeśli budynek nie posiada profesjonalnie zrobionego zerowania przez kompetentną i uprawnioną do tego firmę nie wolno łączyć neutralnego z bolcem"

odpowiadam:

"A jak posiada profesjonalnie zrobione zerowanie, to po co łączyć neutralny z bolcem?Bez sensu."

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

napisałeś:

"Panowie jeśli budynek nie posiada profesjonalnie zrobionego zerowania przez kompetentną i uprawnioną do tego firmę nie wolno łączyć neutralnego z bolcem"

odpowiadam:

"A jak posiada profesjonalnie zrobione zerowanie, to po co łączyć neutralny z bolcem?Bez sensu."

Bo bolec jest w gniazdku ? nie w skrzynce na półpiętrze ?

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Tutaj będzie chyba odpowiedni wątek. Chciałbym przewód do przedłużacza zrobić.

Czy wiecie może, gdzie można kupić stężony kwas solny, kwas siarkowy, kwas fosforowy, lub kwas fluorowy kupić ?

Takie coś mi po głowie chodzi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.