Skocz do zawartości
IGNORED

Wadia 151 Power DAC mini - prośba o opinie

Mrok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie dotyczące wzmacniacza zintegrowanego z dac - Wadia 151 Power DAC mini. To urządzenie, ze względu na moc na pewno ma swoje ograniczenia. Mam jednak wrażenie że w małej sypialni może się sprawdzić.

Przeczytałem sporo na temat tej zabawki w Internecie. Trochę dziwią mnie skrajnie różne opinie. Od stwierdzeń, że wzmacniacz gra bardzo jasno, aż do stwierdzenia; że do jasnych zdecydowanie nie należy.

Czy ktoś z Was miał okazję posłuchać i może podzielić się swoimi wrażeniami? I przy okazji, jak wygląda sprawa zasilania tych urządzeń kupowanych w USA? Ceny w USA wliczając cło i VAT nie mają porównania do cen w Europie, gdzie dolicza się 500 USD chyba z europejskie powietrze,

Pozdrawiam

M.

Czytałem dalej recenzje (nie jest to odsłuch, ale zawsze coś). Z części z nich wynika, że to ustrojstwo gra bardzo przejrzystym, ale równocześnie zimnym, cyfrowym dźwiękiem, więc chyba sobie odpuszczę.

Jeśli jednak się mylę, sprostowanie mile widziane.

WADIA 151 to dreszczyk emocji, który zawsze towarzyszy przy odsłuchach urzadzeń tej firmy. Firma ta nie zrobiła nigdy bubla.

Firma posiada wiele patentów i jest liderem w urządzeniach cyfrowych audio.

Wzmacniacz jest całkowicie cyfrowy, ale to nie ma żadnego związku ze standardem Class D i to nie jest też B & O ICEower to jest patent na doskonały

bezkompromisowy wzmacniacz cyfrowy.

Wszystkie przychodzące dane cyfrowe na każdym z wejśc zamieniane są na 24/384 za pomocą Wadia 151 wg receptury Wadia DigiMaster . Strumień PCM jest konwertowany do PWM, który przy zaciskach głośnikowych dopiero ma filtr rekonstrukcyjny i sygnał biegnie już tylko kablem głośnikowym bez żadnych innych degradujących go elementów.

Dlatego dzwięk z tego urzadzenia jest tak dobry .

Nowe technologie już zrobiły ogromny krok w technice audio i podniosły poprzeczkę bardzo wysoko...az trudno uwierzyć ,że takie maleństwo może tak namieszać.

Osobiście polecam ten produkt bo go mam.

Najważniejsze jest aby do teggo wzmacniacza podłączyć bardzo dobre źródło i w tym wypadku preferuję wejscie USB z komputera najlepiej MAC do tego program Jplay + BitPerfect i spokojnie można słuchać strumienia ze Spotify mając dostęp praktycznie do wszystkiego (np całej już dyskografi Pink Floyd w remasterze) . Przy dobrym skonfigurowaniu zestawu gra to doskonale i nie ma czego się doczepić.

Wzmacniacz lubi niskie impedancje napędzi z dobrym basem nawet Infinity R-90 czy magnepan i na potrzeby domowe 2x 50Wat spokojnie wystarczy..

Testowany w domu na kolumnach Infinity R-90 , Magnepan, Sonus Faber, za pomocą przystawki też aktywne flagowe kolumny B&O 8000 z najwyższym modelem subwofera tej firmy..

Kto mówi że jest to wzmacniacz przeciętny to chyba tylko testował na nim kliniczny i szorstki popularny transport CD z grającym jiterem jako dodatkiem do muzycznych emocji...

To jest to takie małe na filmiku

Firma ta nigdy nie zrobiła bubla? Można poczytać na różnych forach o awaryjności Wadii i co gorsza o fatalnym serwisie nawet w USA.

Co do oferty to wszystkie poważne modele zostały wycofane i w ich miejsce mają być zupełnie nowe ale kiedy to nastąpi to nie wie nikt.

Mówi się o tym od 2 lat!! A to co obecnie w ofercie jest to najmniej zaawansowane technologicznie modele z najniższej półki jaką Wadia ma zamiar oferować.

Te nowe, prawdziwie High Endowe modele mogą być interesujące ale kiedy ujrzą światło dzienne?

No tak wszystkie poważne modele kosztujące ogromne sumy zostały wycofane bo były gorsze od np Wadia 121.. Właśnie testuje..

Mam kolegę który co roku mówi ,że kupi sobie za rok komputer bo wtedy będą lepsze..

Bardzo wątpię w to że były gorsze od 121. Wadia to zacna firma która miała duży wkład w rozwój cyfrowych technologii.

Niestety z różnych względów kilka razy upadała i była ratowana aż w końcu kupił ją koncern który już ma Sonus Fabera, Audio Research i McIntosha.

Wycofano poprzednie modele ponieważ potrzebny jest nowy duch, nowy design i nowa jakość, mniej awaryjna.

Do czasu wprowadzenia poważnej oferty wypuszczono proste modele które są adresowane do mniej wymagającej klienteli.

W swojej cenie to pewnie niezłe sprzęty ale z założenia nie są to następcy poprzednich, poważnych modeli.

Chciałbym aby ktoś się wypowiedział kto ma w swoim posiadaniu WADIA 151 lub Wadia 121.

mój cyfrowy system na dzień dzisiejszy to

Mini Mac z programem Spotify + MAC BitPerfect + JPlay na drugim systemie z win7 + Media Center

Wadia 121

Przedwzmacniacz lampowy - monobloki / Tube Technologia - klonik

Kable połaczeniowe Monster M-1000i

końcówka mocy impulsowe 4x320W / podwójne monobloki-biamping (własna robótka)

kable głośnikowe - srebro SilVER SOUND

Kolumny Infinity R-90

Myślę, że to koniec moich poszukiwań i słucham wszystkiego czego zapragnę ze strumienia.

Najgorsze jest to, że nie mając dostęp do strumienia już od poczatku tego roku parę setek płyt CD leżących w szafkach poszło w zapomnienie.Ile wtopionej kasy? co w niektórych płytach dziury juz wyszły.

A słuchane właśnie plików z komputera lub strumienia i sterując wszytko bezprzewodowo Ipodem ze Spotify dla mnie to rewelacja.

Tak doskonałego żródła nigdy nie słyszałem.

Ponoc technologia tak ma..

Pisząc ten post chciałem podzielić sie swoimi spostrzerzeniami i nakierować tych którzy błądzą i szukają filozofii dzwiekowej w sprzęcie a powinni słuchać muzyki dla przyjemności..

Oczywiście system analogowy (gramofony) tez mam i używam go w święta.. Dobrze skonfigurowany system analogowy gra też wysmienicie.

Wiesz, fajnie że jesteś zadowolony ale jak widzę pragniesz dawać ludziom oświecenie tyle, że chyba nie w tej zakładce.

Sprzęt masz sympatyczny ale high end to nie jest a chciałbyś tu nakierowywać ludzi. Coś się tobie pomyliło.

Zakładka stereo lub hi fi to tak.

30 lat poszukiwań wzmacniacze na palecie dhl-em wnosiło 2 osoby .Kable Velum ,złote bezpieczniki, sieciówki ,prąd najlepszy z solarów połaczonych srebrnym kablem. Ja ten Hi -End już przeżyłem. , . psu o budę to wszystko było ....Wadia 151 pokazuje postęp jaki nastapił i przełom dlatego aby coś o tym napisać trzeba tego odsłuchać w systemie który jest przeźroczysty dla dzwieku.

Wadia 151 Power DAC mini - prośba o opinie

Jak mozna napisać opinie łącząc złe źródło np. wiekowy odtwarzacz CD nawet top model z przed kilku lat i twierdzić, że to ostro gra. Na tym forum tak niektórzy rozumują..

Odtwarzacze CD są różne i złe i dobre a są też wybitne. Twój DAC ma przeciętne opinie budżetowego DAC-a więc raczej rewolucją nie jest.

Jest na rynku od roku i jakoś wielkim przebojem nie został. Patrząc do tego na resztę twojego systemu i srebrne kable oraz fakt, iż zaznaczasz że system musi być przezroczysty to pewnie wolisz jasne, analityczne granie. Ale nie każdy tak lubi. Inni wolą granie barwne, nasycone i ciemniejsze.

Wadia jak na razie nie pokazuje żadnego postępu. To oferta na przetrwanie nim wypuszczą coś porządnego, ale i tak nie ma pewności jaka będzie ta ich główna oferta. Konkurencji jest dużo i ciągle idzie do przodu a Wadia przespała ostatnie lata i nadal nie ma do zaoferowania nic z High Endu a zawsze była to marka High Endowa.Jeśli nie zrobi tego w najbliższym czasie to "zejdzie na psy" i skończy w budżetówce gdzie będzie się bić o klienta z LG, Samsungiem, Sony i Yamahą.

Po prostu wcześniej miałeś do czynienia ze słabymi sprzętami dlatego teraz wydaje się tobie, że odkryłeś coś lepszego a inni odkryli to już dawno i to w znacznie lepszych wydaniach.Jeśli szukanie systemu zajęło ci 30 lat i doszedłeś do obecnej konfiguracji to tylko współczuję zmarnowania tych 30 lat.

Nie wiem czy ktoś w tej zakładce odważyłby się napisać, że zamierza nawracać innych którzy błądzą a ludzie mają tu większe doświadczenie od ciebie i wielokrotnie lepsze sprzęty. Taki tekst świadczy raczej o braku doświadczenia i syndromie żółtodzioba, któremu wydaje się, że złapał Pana Boga za nogawkę. Ale to się tylko tak tobie wydaje.

Miałem Sony 707 ES, Parasound CB/D 2000, Wadia16 - może to na dzien dzisiejszy złomy ale to było na topie .

Ciekawi mnie atak na moją osobę ze strony gołego

Grupa:Użytkownicy

Całość postów:7560 (9.18 na dzień)

Odwiedzin:13485

Urodziny:Data urodzin nie została podana

PłećMężczyzna Mężczyzna

Branża Nie ustawione

Ta Wadia 151 to też na włoskim Power Sofcie, jak Intuition ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ta Wadia 151 to też na włoskim Power Sofcie, jak Intuition ?

Ukryta Zawartość

Kilka fotek wnętrza Wadia 151 zrobiłem.

post-7413-0-11583200-1379891996_thumb.jpg

post-7413-0-51123400-1379892017_thumb.jpg

post-7413-0-59599500-1379892055_thumb.jpg

post-7413-0-70470200-1379892083_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O boże tak zacna firma (mam dobre wspomnienia co do CD) stosuje teraz wzmacniacze impulsowe, do tego średnie, naprawdę.

Może nie kiepskie w takim przypadku, to fakt, ale dobry wzmak impulsowy to też poteżne trafo, spora ewentualnie przetwora.

Rozbudowany układ elektroniczny na elementach dyskretnych i co ważne wielkie dławiki na wyjściu.

Szkoda, że nie mam możliwosci posłuchać jak ten model gra na większych poziomach i jak z jago analogowością brzmienia.

Warto przeczytać na samym końcu opinię

Ukryta Zawartość

Ja osobiście podłączone mam do niego kolumny Magnepan a źródło to Spotify przez ipoda włożonego w transport Wadia 171i .. Jak podłącze MACbook-Air przez USB jest doskonale..

Kto tego nie miał i nie słuchał powie ..Takie małe nie powinno grać...Też tak mówiłem kupując go aby wykorzystać go tylko jako przetwornik DA przez przystawkę transformatorową.

Ukryta Zawartość

Warto przeczytać na samym końcu opinię

Ukryta Zawartość

Bez urazy, ale z Twojej drugiej wypowiedzi nie wynika praktycznie nic. W żadnym razie nie chcę z Tobą polemizować na temat zastosowanych w tym urządzeniu rozwiązań (w postaci zasilacza impulsowego itp.), czy też jakości prezentacji, jednak lata obcowania ze sprzętem audio i kilka wymian całego zestawu nauczyły mnie realizmu.

Czytałem powyższą opinię oraz kilka innych z innych testów. Film który załączyłeś odsłuchałem zanim jeszcze powstał ten wątek. Miałem też okazję rozmawiać z dealerem tego urządzenia na Polskę, który z tego co się dowiedziałem póki co czeka na dostawę.

Ponieważ praktycznie nikt w tym wątku nie podzielił się konkretnymi, osobistymi wrażeniami z odsłuchu mogę opierać się jedynie na opiniach z testów przeprowadzonych na zachodzie. Te opinie są w dużej mierze pozytywne, z zaznaczeniem że ten system na emocjach raczej nie bazuje. Gra poprawnie z tego co zrozumiałem, z mocno doświetloną średnicą, dając dźwięk lekko ochłodzony, czyli pozbawiony ciepła. Zakładam, że z dobrze dobranymi kolumnami, które nie mają skłonności do klinicznego grania może być w miarę dobrze. Moc jest na pewno jakimś ograniczeniem (mimo wszystko 25W na kanał ogromem nie jest). To tyle co udało mi się zebrać z Internetu.

Jeśli chodzi o cenę z allegro (bo jak rozumiem to Ty jesteś tą osobą) to tu również jestem realistą. Cena tego modelu w USA spadła z 1195USD do 799 i nie można wykluczyć że spadnie jeszcze bardziej. To trochę daje do myślenia. Biorąc pod uwagę powyższe oraz obecne tendencje cen na sprzęt audio z drugiej ręki na allegro realna cena z tą Wadię to w moim odczuciu max. 2.5 kzł. Być może poczujesz się tym faktem zbulwersowany, ale to co napisałem wypływa bezpośrednio z moich doświadczeń. Samo zainteresowanie przedmiotem to jedno, a zainteresowanie realne w postaci oferty kupna to dwie całkiem różne sprawy. Tak czy owak życzę żeby Ci się udało sprzedać ją jak najkorzystniej.

Przy okazji - inne osoby z zakładki hiend przepraszam za umieszczenie w niej tego tematu. Powinienem go chyba umiejscowić w hi-fi. Jeśli admin jest w stanie to skorygować sam nie mam nic przeciwko temu.

Ukryta Zawartość

To krell69 próbuje sprzedać na allegro to co tak tu zachwala? Nawet tego nie widziałem.

O już wiem, teraz sprawdziłem i to faktycznie ten sam!!!

A ja myślałem, że tu spiera się ze mną ktoś kto wierzy, że to taki super sprzęt za grosze,

high end za 800 dolców i sądziłem, że on w to wierzy!! Ale głupi byłem.

Okazuje się, że to kolejny handlarz który szuka naiwnych, darmowej reklamy i chce się pozbyć

tego cudownego high endu!! Bezczelność bo jak inaczej to określić!!!

Gość

(Konto usunięte)

@krell69 : 1. Raz piszesz, że słuchasz na kolumnach Infinity

mój cyfrowy system na dzień dzisiejszy to
Kolumny Infinity R-90
, potem, że na Magnepan
Ja osobiście podłączone mam do niego kolumny Magnepan
. Zdecyduj się.

2. Sprzęt, który zachwalasz pod niebiosa wystawiasz na sprzedaż. Tak w zasadzie to jeszcze nic złego, ale...

3. ...strzelasz sobie w stopę, a koledze Mrok nie pomagasz.

@Mrok : Myslę, że taka Wadia to jednak fajny sprzęt.

Wadia już nic nie oferuje high-endowego, teraz sprzedają coś co ma mieć super wzornictwo i ma konkurować z Devialetem ale nie ma z nim szans. Marnie to widzę. Za to można w dobrej cenie kupić ich topowe zabawki. W Angli uznany dystrybutor sprzedaje komplet Wadii 9 za -50% ceny. Tylko 25 tyś funtów a nie 50!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musze zmienić wpisy o sobie bo są juz dawno nieaktualne ..mam teraz 3 systemy.

Jeden z nich WADIA 151 podłaczoną do Magnepanów i praktycznie od rana do wieczora gra muzyka -radio-strumiejuje z ipoda , TV, tak czystych wiernie odtwarzanych spektakli trudno usłyszeć na analogowym systemie..czuje sie brak przesunięć fazowych, dla mnie to przyjemność i nie mam problemu z kablami, sieciówkami itp.

@krell69 : 1. Raz piszesz, że słuchasz na kolumnach Infinity , potem, że na Magnepan . Zdecyduj się.

2. Sprzęt, który zachwalasz pod niebiosa wystawiasz na sprzedaż. Tak w zasadzie to jeszcze nic złego, ale...

3. ...strzelasz sobie w stopę, a koledze Mrok nie pomagasz.

@Mrok : Myslę, że taka Wadia to jednak fajny sprzęt.

Mam 3 systemy + 1 servisowy- do odsłuchów i testów sprzetu (3 pary kolumn Infinity R-90, Magnepan, Realistic na dzień dzisiejszy nie licząc podstawkowych innych Goodmans, bose itp....

1 szt WADIA 151 sprzedaje bo ma 2 komplety + Wadia 121 ..

To krell69 próbuje sprzedać na allegro to co tak tu zachwala? Nawet tego nie widziałem.

O już wiem, teraz sprawdziłem i to faktycznie ten sam!!!

A ja myślałem, że tu spiera się ze mną ktoś kto wierzy, że to taki super sprzęt za grosze,

high end za 800 dolców i sądziłem, że on w to wierzy!! Ale głupi byłem.

Okazuje się, że to kolejny handlarz który szuka naiwnych, darmowej reklamy i chce się pozbyć

tego cudownego high endu!! Bezczelność bo jak inaczej to określić!!!

Złom w formie np. Krell-a np juz sprzedałem ..

..każdy może sprzedawać i kupować a jeżeli Ty już nie możesz to nie moja wina.. ..

Powiem wiecej sam mi robisz reklamę a ja się o to nie prosiłem ..

Dlatego jak Wiesz nie można tego tu robić ..

To sprzęt jaki miałem w 2011r

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest tak jak napisał moreno1973.Obecnie Wadia nie ma nic poważnego ani żadnego High Endu do zaoferowania.

To co ma to budżetówka na przetrwanie.Nie ma się czym zachwycać.

A tak wogole to po co Ci Dac do spotify? Co ma niby wnieść ta Wadia do źròdła mp3 w dodatku tak skompresowanego jak strumień spotify?? Jakiś nie widzę tu sensu.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalk 4

A tak wogole to po co Ci Dac do spotify? Co ma niby wnieść ta Wadia do źròdła mp3 w dodatku tak skompresowanego jak strumień spotify?? Jakiś nie widzę tu sensu.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalk 4

Dobry Dac jest po to aby było można słuchć przetworzony sygnał np. muzyczny lepiej anlogowo.

Spotify czy inne np. Polskie Radio III np z Ipada strumieniuje się np. do AIR Port i światłowodem wchodzi się właśnie w ten przetwornik, który ma wejście cyfrowe. Potem tylko PRE,KOŃCÓWKA,KOLUMNY,POMIESZCZENIE,USZY i oczywiście mózg, który zamienia sygnał analogowy na impulse code modulaion dalej mnie to mnie interesuje nie jestem lekarzem.. ..

Wiem na jakiej zasadzie działa DAC - mam u siebie 2 obecnie;). Spotify też używam. Bez Daca czy z Dacem to nie jest źródło dobrego dźwięku. Musisz też wiedzieć, że na spotify bardzo często 320 kbs to zwykłe podkręcone 192 kbs. Kompresja aż trzeszczy. Nie wierzę, że tego nie słyszysz...

Podsumowując to wszystko tego co się dowiedziałem na tym forum wchodząc po latach nieobecności w dyskusji....

Wadia to firama ,która się psuje i nie powinna istnieć - to zabawki nic nie wnoszące w audio.

(brakuje subwofera ? dokupić pudło tekturowe i kopać w takt muzyki)

Apel ...Ci wszyscy co płacą co miesiąc razem ze mną są głusi i powinni nie słuchać trzeszczącego skompresowanego dzwięku ze strumienia Spotify tylko brzęczących odtwarzaczy CD.. Broń Boże nie instalować Jplay ani bit perfect bo to zdrada Foobara czy czego innego..

Dzięki za info widzę ,że jest to bardzo kulturalne audio-forum ..

Wadia Power DAC mini w akcji

Ukryta Zawartość

post-7413-0-09895100-1380057872_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie - miałem przyjemność słuchać Wadie 151 i 121 właśnie u Krella, i nawet mam pożyczoną 151 i powiem tyle - gra o wiele lepiej niż Peachtree audio iNova, która otrzymałem w poniedziałek i która odsyłam :(

Wadia 151 gra na prawdę super, a w dźwięku Peachtree niestety coś mi brakuje, ogólnie można powiedzieć, że jest jakby za kurtyną :(

A szkoda bo piękny jest to klocek :(

Peachtree dopiero fajnie mi zabrzmiał jak został podpięty wyjściem line-out do wzmacniacza zintegrowane zbudowanego właśnie przez Krella69 (czyli DAC w iNovie daje radę tylko sekcja wzmacniacza już nie).

Słuchałem też jego robionej integry z DACiem składanym przez niego i jakość dźwięku całkowicie przewyższa iNovę

Miał też fajny wzmacniacz Krella, który wymiękł całkowicie przy zrobionym przez niego zestawie: przedwzmacniacz lampowy + 2 końcówki mocy.

Jak ktoś tak jak Krell ma dostęp do porządnych płytek i innych układów i ma baardzo dużą wiedzę, a także sprzęt do jego wykonania - to za o wiele mniejsze pieniądze jest w stanie zrobić coś co będzie grało o wiele lepiej niż sprzęt kosztujący potężne pieniądze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.