Skocz do zawartości
IGNORED

konwerter spdif-usb czy warto do Matrixa Mini..

czesiek85

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam DACa Matrixa Mini, HK 980 oraz kolumny Pylon Audio 20. Dźwięk jest niezły..jednak borykam się często z jazgotliwą górą, czasem piskliwą....czy kupno konwertera spdif-usb może wyelimonować ten problem ? dodam że dźwięk ciągne z USB mojego kompa stacjonarnego..

dodam jeszcze że czy podłącze Matrixa przez USB czy spdif to jest jazgot..tzn piskliwość..muzyka rockowa trudna do zniesienia przy duzej głośności

a dlaczego nic nie zmieni..to właściwie po co jest konwerter?

jak podłączasz spdifem bez konwertera? masz w kompie wyjście?

teoretycznie konwerter jest po to, bo niektóre daci nie mają USB(np mój;)), można CD podłączyć do kompa jako DAC, często wejście USB(jak np. w Matrixie) przynajmniej teoretycznie jest gorsze od SPDIF, bo nie jest asynchroniczne(co nie jest dobre jeśli chodzi o ten cały jitter) i ma ograniczenie w częstotliwości próbkowania(w Matrixie to 48kHz chyba, a przez SPDIF do 192kHz), poza tym często(czy zawsze nie wiem) powodują separację galwaniczną kompa i DACa, tak że śmieci prądowe nie "wchodzą" do DACa

ale żeby mieć mniej ostre soprany, to albo coś z akustyką pomieszczenia, albo inne głośniki sądzę

Pylony są łagodne, w porównaniu do Monitor Audio Mr6 są bardzo łagodne...szukam jednak przyczyny nie w głośnikach..aukystyke tez biorę pod uwagę.

Ani wzmacniacz HK , ani twoje kolumny raczej nie maja podbitej góry pasma , także stawiałbym na ,.... akustykę pomieszczenia

Konwerter moze tylko poprawic jakosc sygnalu, co do jazgotliwosci przyczyn moze byc kilka, oprocz wymienionych wczesniej problemow z akustyka. Glowna przyczyna to niewystarczajaco dobry wzmacniacz. Druga sprawa to nagrania ktote potrafia rozczarowac, rozczarowuja tym bardziej im lepszy sprzet.

Te kolumny ponoć ładnie grają z lampą.Matrix ma analogowy dźwięk i nic tam nie kłuje.Ponoć ten harman ma zapiaszczoną góre.Dobierz taki interkonekt który ociepli góre.Wiem wiem rozpętam wojne ale doświadczyłem różnic

w interkonektach i jest to moja opinia.Niektóre interkonekty potrafią nieźle osłodzić dźwięk...

Konwerter nie zlikwiduje jazgotliwej góry. Wina leży po stronie wzmaka lub/i kolumn.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Bardzo dobrze na poprawę akustyki sprawdza się gruby dywan dywan,zasłony,firanki.Nie wiem jak to wygląda w Twoim przypadku.Takie wypowiedzi jak "ponoć Harman ma zapiaszczoną górę" wyssane są z palca.Należy mieć tego Harmana żeby wydawać takie opinie.Przeważnie piszą to osoby,które w życiu nie słuchały tego sprzętu.Tak na marginesie to ja nigdy nie słyszałem tych kolumn Pylon.Dlatego nie wypowiadam się na ich temat.

Harman to marketingowy amerykański bełkot "w tej cenie nic lepszego sie nie kupi".Wystarczy wejść na ebay

i wpisać yaqin albo inny chińczyk który zje go na śniadanie.

Konwerter nie zlikwiduje jazgotliwej góry. Wina leży po stronie wzmaka lub/i kolumn.

Jednak jest inaczej, wnosi i to wiele. Wysokie tony nabierają blasku i jednocześnie nie tracą nic z rozdzielczości. Znika charakterystyczny dla cyfry jazgot. Polecam lekturę tego wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

@lucky

Wysokie tony nabierają najbardziej blasku przy sonicznymayranie! Tylko 300 zł za 0,5L.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Sorry. Nie zauważyłem że DAC Matrix Mini ma wejście USB. Mój nie ma. Dlatego zastosowałem konwerter i to wszystko o czym napisałem wnosi.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Sorry. Nie zauważyłem że DAC Matrix Mini ma wejście USB. Mój nie ma. Dlatego zastosowałem konwerter i to wszystko o czym napisałem wnosi.

A skąd wiesz, ze wnosi, skoro twój dac nie ma usb i nie mogłeś porównać?

name='StaryM' timestamp='1379661204' post='2938699']

A skąd wiesz, ze wnosi, skoro twój dac nie ma usb i nie mogłeś porównać?

Wcześniej bezpośrednio po coaxial sygnał był przesyłany do daca. Obecnie po USB do konwertera i po BMC do daca. [/b]

Właśnie porównuję M2Techa HiFace ten 32/384 do ordynarnego daca zamontowanego w matrix m-stage usb....Siedzę już drugą godzinę i jest różnica- dac w matrixie nie sieje wentylatorami, tak jak HiFace, który ciągnie zasilanie z kompa (odsłuch na laptoku, pliki gęste 24/96).

Poza tym nie wiem czy bym odróżnił, mam wrażenie, że ten w matrixie jest bardziej swobodny, ciutkę ładniej wybrzmiewająca góra. Basy na tym samym poziomie. Średnica podobnie. Tylko mój matrix jest na sterydach- zamiast OPA2134 siedzi podwójny ADA4627. Może dlatego chyba finalnie oddam hiface tam skąd przyszedł.

Moim zdaniem konwerter niewiele zmieni, oprócz paru stówek mniej w kieszeni. A zamiast equalizować kabelkami i wydawać bez sensu pieniądze delikatnie zdjąć wysokich i po bólu.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Moim zdaniem konwerter niewiele zmieni, oprócz paru stówek mniej w kieszeni. A zamiast equalizować kabelkami i wydawać bez sensu pieniądze delikatnie zdjąć wysokich i po bólu.

Taki zabieg tylko sciszy zapiaszczona góre.. Poza tym dalej bedzie to samo. Tak jak już było napisane wyzej, konwenter sprawi ze gora bedzie bardziej rozdzielcza i nie bedzie sie zlewać. W efekcie będzie wyraźniej i nie tak ostro.

• 3 miesiące później...

Czy porownywal ktos ifi iLink'a do tanszych konwerterow, takich jak np RONIN 24/96 od nostromo ? Interesuje mnie separacja galwaniczna, poniewaz iLink zalatwil mi sprawe zaklocen od zasilacza Synology i zrobil konkretna robote w jakosci podawanego sygnalu na DAC Hegel HD20.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.