Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie urządzeń z wyjściem optycznym do głośników 5.1

Grubson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na początku zaznaczam, że w sprawach dźwięku jestem laikiem i proszę mnie tak traktować :-)

tzn. proszę o proste odpowiedzi.

Z góry dziękuję.

Mam stare kino domowe DVD z małymi głośnikami 5.1. Wejścia audio: mini jack i "czincze" (nie wiem jak się to pisze) - czyli tylko stereo.

Mam xbox i dekoder tv-sat z wyjściem optycznym.

I teraz pytanie:

Co zrobić żeby podłączyć xbox i dekoder do głośników 5.1?

Myślę o dwóch opcjach:

1) Nowy odtwarzacz DVD z wejściem optycznym i wyjściem 5.1, ale nie mogę niczego znaleźć. Znalazłem tylko całe zestawy kina. Macie jakieś propozycje?

2) Amplituner do obecnego sprzętu, ale czy ma to sens? Jakieś propozycje?

Główne i właściwie jedyne kryterium wyboru to CENA. Najchętniej wydałbym na to 200 - 300 zł, w ostateczności 500 zł (ale za tyle to chyba nowy zestaw kina kupię).

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,

Piotr

To ciężki przypadek najlepiej zapomnij o tym kinie domowym które masz i zbieraj pieniądze na najtańszy amplituner , player i zestaw kolumn , tylko zestaw kolumn tani , ale odpowiedni .

W kinach domowych konbajnach które mają wejście cyfrowe optyczne , dekodery działały 5.1 tylko ze " swego napędu , tzn płyta DVD " z obcego źródła nie .

Podaj model kina domowego i najlepiej daj zdjęcie od tyłu , suba też .

, a jeszcze jedno DVD to już za mało potrzebny odtwarzacz BR .

Witam,

Model to Thomson DPL907VD.

Nie jestem melomanem więc nie mam specjalnych wymagań co do jakości dźwięku. Taki zestaw głośników mi wystarcza. Zależy mi jedynie na dźwięku 5.1. Jeżeli zakup odtwarzacza BR pomoże to jest OK dla mnie. Tylko jaki model?

Pozdrawiam,

Piotrek

Nic nie zrobisz , nie ma wejść cyfrowych , a tym bardziej wejścia wielokanałowego analogowego 5.1 .

77227121_4_644x461_kino-domowe-thomson-dpl907vd-elektronika.jpg

Wiem, że z tym odtwarzaczem tego nie zrobię. :-(

Pytanie: jaki odtwarzacz kupić żeby miał wejście optyczne (DVD/BR) a najlepiej dwa. :-)

Ewentualnie wejście optyczne + wejście HDMI (xbox ma wyjście HDMI, dekoder ma wolne tylko optyczne wyjście - HDMI do telewizora).

Bo amplitunera za 300 zł raczej nie kupię. :-(

Pozdrawiam,

Piotr

Bo amplitunera za 300 zł raczej nie kupię

Spróbuj .

Masz od 100 PLN do 400 PLN , patrz na wejścia cyfrowe , optyczne i coaxial .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jeszcze jakikolwiek odtwarzacz " player " DVD , lub BR .

Wiem, że z tym odtwarzaczem tego nie zrobię. :-(

Pytanie: jaki odtwarzacz kupić żeby miał wejście optyczne (DVD/BR) a najlepiej dwa. :-)

Rozumiem , że odtwarzaczem nazywasz kombajn KD ( na kombajnach nie znam się b, ale takich raczej nie ma , a jeśli są to bardzo drogie )

Ukryta Zawartość

Witam,

Na wstępie dzięki za dotychczasową pomoc.

Chodzi mi o to żeby wymienić mój odtwarzacz DVD (ten od kina domowego) na taki który ma wejścia takie jak potrzebuję, żebym mógł bezpośrednio do niego podłączyć dekoder i xboxa i żeby dźwięk z tych urządzeń poszedł na głośniki z odtwarzacza.

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Są wejścia: optyczne i HDMI - czyli to co potrzebuję.

Niestety jest to całe kino domowe za 1200 zł. Ja szukam samego odtwarzacza do 300 zł.

Jeżeli znajdę taki odtwarzacz to nie muszę kupować amplitunera i mam o jeden "mebel" mniej na półce.

Pozdrawiam,

Piotr

Ukryta Zawartość

Jako niefachowiec powinieneś zdać sobie wreszcie sprawę, że potrzebujesz urządzenia końcowego, tj innego kombajnu ( kupiłem taki z 3D, optycznym i USB niedawno za 1 kzł ) albo amplitunera z WEJŚCIEM cyfrowym i kolumnami a nie odtwarzacza z WYJŚCIEM, choć musisz mieć co podłączyć do tego amplitunera...

Sam odtwarzacz raczej Ci sprawy nie rozwiąże, bo co najwyżej uzyskasz STEREO możliwe i na tym kombajnie ( AUX ) który masz.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

"Jako niefachowiec powinieneś zdać sobie wreszcie sprawę, że potrzebujesz urządzenia końcowego, tj innego kombajnu"

Od samego początku o tym piszę. Szukam nowego kombajnu tylko nie mogę znaleźć odpowiedniego. I liczę, że ktoś mi coś podpowie - konkretny model.

"Sam odtwarzacz raczej Ci sprawy nie rozwiąże, bo co najwyżej uzyskasz STEREO możliwe i na tym kombajnie ( AUX ) który masz."

Nie rozumiem. Czy chcesz mi powiedzieć, że jak znajdę "kombajn" który ma wejście optyczne, a wyjścia na 5.1 i podłączę do niego xboxa to nie będę miał na głośnikach dźwięku 5.1? Zakładając że na wyjściu z xbox-a jest 5.1.

Możesz napisać jaki ten kombajn kupiłeś - marka, model?

Nie spotkałeś jakiegoś "kombajnu" z WEJŚCIEM optycznym i wyjściem 5.1 w cenie do 500 zł?

Pozdrawiam,

Piotrek

Stop, panowie!

Koledze potrzeba amplitunera kina domowego- do którego podłączy dvd, xboxa, i jeszcze co tylko zechce. Czester pokazał długą listę sprzętu doskonale się do tego nadającego.

Grubson- zapomnij o odtwarzaczu z wejściem cyfrowym, za "rozsądną cenę" takich nie produkują. Takie połączenie, o jakim pisałeś na początku i tak nie ma sensu, bo zmianą źródła i dekodowaniem zajmuje się wzmacniacz lub amplituner- połączenie szeregowe źródeł normalnie nie jest stosowane.

Problem polega w tym , że pytający nazywa kombajn KD odtwarzaczem ( ostatnio chyba już nie ) .

Rozumiem , że odtwarzaczem nazywasz kombajn KD ( na kombajnach nie znam się b, ale takich raczej nie ma , a jeśli są to bardzo drogie )

Pytający , kup amplituner za 200 PLN i odtwarzacz " player " za 100 PLN . Uprzednio zorientuj się co do gniazd cyfrowych wyjściowych .wejściowych .

Głośniczki z obecnego kombajnu KD podłączysz do amplitunera , a sub w twoim KD jest zapewne pasywny , lecz podłączysz go do drugiego wyjścia kolumn frontowych , przyciśniesz w ampli A + B i ustawisz ampli parametr dla suba na OFF.

Poniał , fersztejn ?

lecz podłączysz go do drugiego wyjścia kolumn frontowych , przyciśniesz w ampli A + B i ustawisz ampli parametr dla suba na OFF.

Tak, a potem będzie narzekał, że ma dźwięk do dupy.

czester15.30

Zanim coś napiszesz, POMYŚL, to podobno nie boli.

Od kiedy to podłącza się pasywny subwoofer bez cięcia???

W takim układzie i trybie A+B amplituner będzie często wchodził w tryb "protect", wyłączając głośniki, lub w najgorszym razie pójdzie z dymem.

Nie wiem, czy najtańszy, np LG tylko z DVD, DolbyDigital i USB, ale bez obsługi twardych dysków:

Ukryta Zawartość

ma, ale tylko JEDNO wejście optyczne. Żeby mieć więcej, trzeba zakupić amplituner z 2-3 wejściami i czasem dokupić głośniki, bo w ustawieniach może nie być małych głośniczków i do tego wzmacniacz do suba lub subwoofer aktywny, niestety.

Ja korzystam z podobnego zestawu, ale USB plus jedno wejście cyfrowe mnie akurat wystarcza...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Faktycznie .

czester15.30

Zanim coś napiszesz, POMYŚL, to podobno nie boli.

Od kiedy to podłącza się pasywny subwoofer bez cięcia???

W takim układzie i trybie A+B amplituner będzie często wchodził w tryb "protect", wyłączając głośniki, lub w najgorszym razie pójdzie z dymem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.