Skocz do zawartości
IGNORED

atc 40 vs harpia amstaf

szwagier83

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie czy takie porównanie ma sens ,wiem że to inny przedział cenowy ale jak to się ma do dźwięku ? Będę to łączył z calyxem cti ,oczkuje.czystej góry ale nie ostrej i fajnego basu ale nie dudniacego .

Do tego mam bardzo maly metraż około 15 m2 ,teraz gram na atc 11 ale chciałbym mieć większy dzwiek przy cichy słuchaniu wiadomo fizyki nie oszukamy

Czy ktoś z kolgow miał styczność z tymi konstrukcjami ? Z góry dzikeuje

:)

https://www.audiostereo.pl/topic/105699-atc-40-vs-harpia-amstaf/
  • Użytkownicy+

Hmm, to dwa przeciwne bieguny. Ja zdecydowanie wybrałbym Harpię, bo wolę szybko i dokładnie z dużą ilością detali. Znamy się z Jurkiem właścicielem Harpii od dawna i nie jest to znajomość przypadkowa. Mamy podobny pomysł na dźwięk i to nas łączy. Do Harpii potrzeba barwnej elektroniki. Myślę, że najlepiej wypożyczyć obydwie konstrukcje i posłuchać u siebie.

Uważaj z Calyxem do Harpii.

One są bardzo dobre, ale mają metalowy tweeter. Może być ostrawo.

Z jasnym wzmacniaczem znacznie bardziej podejdzie ATC.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Witaj,

Harpia to bardzo dobra kolumna, jednak w połączeniu z Calyx CTI będzie jasno, ostro, bardzo analitycznie. Tak więc moim zdaniem z podanych przez Ciebie konstrukcji zdecydowanie moim zdaniem lepiej sprawdzi się ATC.

Miałbym jednak pewne wątpliwości, czy model SCM40 nie będzie zbyt duży do Twojego pomieszczenia, raczej spróbowałbym na początku SCM19.

Ewentualnie spróbowałbym jeszcze posłuchać w Twojej konfiguracji kolumny Harbeth Super HL5 oraz dosyć potężny monitor Tannoy Definition DC8.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Harpia to bardzo dobra kolumna, jednak w połączeniu z Calyx CTI będzie jasno, ostro, bardzo analitycznie.

Czyli wychodzi, że tak chwalony Calyx jest beznadziejnie jazgotliwy. Próba obrony Calyxa będzie oznaczać skierowanie oskarżenia o nierównowagę tonalną na kolumny. Plus za odważną i pomocną opinię.

Czyli wychodzi, że tak chwalony Calyx jest beznadziejnie jazgotliwy. Próba obrony Calyxa będzie oznaczać skierowanie oskarżenia o nierównowagę tonalną na kolumny. Plus za odważną i pomocną opinię.

Nie ma uniwersalnego wmacniacza .każdy wzmacniacz nawet za 30tys złotych jeśli źle dobrane kolumny też nie zagra rewelacyjnie ,

Calyx nie jest jazgotliwy no ale możesz go nazywać jak chcesz za pzreproszeniem wisi mi to ,ja mam go w domu więc wiem na co go stać a słuchałem dużo wzmacniaczy do 10 tysiecy.Np taki goldentote który ma ciepłą barwę więc można by połączyć go z jasnymi kolumnami bo sie dobrze zgra .Jesli siedzisz w audio ton wiesz że większość wzmacniaczy to czarusie czyli producent dodaje a to większy bas , ciepła średnica itd ,Calyx jest blisko prawdy nie czaruje nie dodaje nic .Kontaktowalem się już z panem od harpi acustic i sam zapewanial mi że nie bedzie ostro i sam używa calyxa cti .

Już nie zachwalam tak calyxa bo zdaje sobie sprawę że są lepsze klocki i nie każdemu podejdzie on .Proszę zapytać ludzi co go maja ale nie branże oni ci powiedzą prawdę

Słuchałem CTI z Harpiami Monk .

Bardzo dobrze znam też Amstaffy ( ten sam tweeter i filozofia dźwięku ) .

Amstaffy mają wyraźną górę pasma a oryginalne są cięte niebieskim Jantzenem .

Pogadaj z producentem żeby Ci zrobił górę na Supreme i tak jak to jest opisane w klubie Harpii - będzie wiedział o co chodzi :)

Wtedy to razem zagra . Nie obawiaj się Amstaffów . U mnie grały w 18 metrach i basu było tyle ile trzeba a w razie potrzeby przytkasz jeden z trzech otworów BR .

Szkoda że nie kupiłeś Xindaka A600P .

Z Amstafami zgrywa się idealnie .

Największą wadą CTI jest góra pasma o czym już pisałem ...

Ale ma moc i jak sam piszesz - praw fizyki nie oszukasz , więc warto mu dać konkretne kolumny na odpowiedniej wielkości przetwornikach :)

Jest tylko jedno ale .

Z jakiej odległości będziesz słuchał ?

Jak bardzo blisko to może być brak spójności . To spore kolumny i wymagają słuchania z pewnej odległości i dlatego też ja wszedłem w Kefa serię " R "

Dzięki muda za odpowiedź ,co do odległości to mogę odsunac jakieś 70cm od sciany a słuchac kolumny mogę z odleglsoci Max 1,5m .miałem już podoneie gabarytowe kolumny b&w cm8 ale grały za ostro jak dla mnie ale to było podłączone do słabego marantza ,więc wiem że zagrają tylko niechce tej metalicznosci

Producent napisał że może mi jako bonus wyposażyć w kondensator głośnika wysokotonowego mundorf -to to samo ?

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Panowie "ciekawe" te TEORIE.

@Q21

Tak jak piszesz dobiera się urządzenia słabe chcąc maskować wady jednego wadami drugiego urządzenia.

Calyxa CTI to NIE DOTYCZY.

Polski przedstawiciel Calyx używa naszych kolumn do prezentacji tych wzmacniaczy.

Właściciel jednego ze sklepów audio ( czyli duży przegląd rynkowych propozycji) kupił do naszych kolumn ..........Calyxa.

Ale co tam pisanie.

Jeden obraz wart więcej niż 1000 słów. :)

Poniżej zdjęcia z dzisiejszego południa w moim domu.

Jaki gra wzmacniacz? :)

@WLM

Co Ty na to? :)

post-13845-0-31947200-1379280221_thumb.jpg

post-13845-0-67568600-1379280232_thumb.jpg

post-13845-0-46935900-1379280244_thumb.jpg

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Człowieku to jest poligon!!!

Co trzy dni inna kolumna!

Ta w wątku o wygrzewaniu stała w tym miejscu wczoraj.

Względy praktyczne biorą górę.

Tam nie ma żadnych paneli.

p.s. chciałbyś mieć taką akustykę.

Masz rację, przepraszam, to jest raczej mata łazienkowa.

Ewentualnie jeszcze sprostuj z czego jest podłoga. U mnie są 3 naprzemiennie położone różne warstwy. Reszta też zadbana. Ale może masz wszystko pomyślane lepiej - tego nie wiem. Nie zrobiłeś więcej zdjęć...

Harpia, ale co chciałeś udowodnić tymi zdjęciami? Jestem wymagający i tyle.

Też mogę się zrewanżować zdjęciem - jak będziesz szukał dobrego basu, to ci go załatwię...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

No i co z tej spiskowej teorii zostało?

Harpia, ostatnia moja wypowiedź. Cytat innymi słowami wyraża to, co napisał ktoś inny. Tak jak Twoje zdjęcia potwierdziły, że korzystasz ze wzmacniacza Calyxa, tak opinia sklepu potwierdza, że ani kolumny Harpia, a ni Calyx nie są przedstawicielami dźwięku plastycznego i żywiołowego. Ta opinia może się komuś przydać. Tym bardziej, że większość ludzi szuka sprzętu do pop/rocka. Szkoda, aby zakup nie spełnił ich oczekiwań. Nigdzie nie wyraziłem się negatywnie o klasie ulubionych przez Ciebie urządzeń. Twierdzę tylko, że nie są one uniwersalne. Dodam także, iż nie dam się przekonać, że nie ma uniwersalnego sprzętu. Tyle z mojej strony.

....Do tego mam bardzo maly metraż około 15 m2 ,teraz gram na atc 11 ale chciałbym mieć większy dzwiek przy cichy słuchaniu wiadomo fizyki nie oszukamy

Tak jak lubię brzmienie ATC i marzę o ... pomieszczeniu do wstawienia SCM 40, tak akurat do ciechego słuchania to one średnio się chyba nadają. Trzeba im dać prądu żeby "zagrały", aczkolwiek... ta średniotonówka w "40" robi sporą różnicę.

Harpia, ostatnia moja wypowiedź. Cytat innymi słowami wyraża to, co napisał ktoś inny. Tak jak Twoje zdjęcia potwierdziły, że korzystasz ze wzmacniacza Calyxa, tak opinia sklepu potwierdza, że ani kolumny Harpia, a ni Calyx nie są przedstawicielami dźwięku plastycznego i żywiołowego. Ta opinia może się komuś przydać. Tym bardziej, że większość ludzi szuka sprzętu do pop/rocka. Szkoda, aby zakup nie spełnił ich oczekiwań. Nigdzie nie wyraziłem się negatywnie o klasie ulubionych przez Ciebie urządzeń. Twierdzę tylko, że nie są one uniwersalne. Dodam także, iż nie dam się przekonać, że nie ma uniwersalnego sprzętu. Tyle z mojej strony.

ze swojej strony dodam, że tak uniwersalnych kolumn jak Amstaffy jeszcze nie słyszałem. Dlatego stoją i grają - i to jak ! I wreszcie wszystko brzmi tak jak trzeba. Rock, heavy metal brzmią wreszcie z jajami (nie tak jak w kilku poprzednich kolumnach). Nie wiem co na to teoretycy. Wiem jak jest w praktyce. I nie muszę już szukać kolumn, bo wreszcie mam to, czego szukałem. Pozdrawiam !

Dzięki muda za odpowiedź ,co do odległości to mogę odsunac jakieś 70cm od sciany a słuchac kolumny mogę z odleglsoci Max 1,5m .miałem już podoneie gabarytowe kolumny b&w cm8 ale grały za ostro jak dla mnie ale to było podłączone do słabego marantza ,więc wiem że zagrają tylko niechce tej metalicznosci

Producent napisał że może mi jako bonus wyposażyć w kondensator głośnika wysokotonowego mundorf -to to samo ?

Amstaffy są w środku mocno wygłuszone . Nie grają jak typowy bas z BR i można je nawet bliżej postawić niż te 70cm ale obawiam się tych 1,5 metra .

U mnie było ponad 2 i to jednak trochę blisko jak na tak duże kolumny . Za to świetnie się ich słuchało z przeciwległego końca leżąc na łóżku :) ( sypialnia ) .

Konkurencją i nieco lepszą konkurencją dla nich są Kefy . Ale Kefy R900 .

Wiec piszemy o całkiem innej kasie , a w swojej kasie uważam że Amstaffy są bezkonkurencyjne !

Bas będziesz miał super. Srednicę też , pozostaje ta góra z CTI .

Jest taka wycieniowana , z brakiem konturu i nieco szklista . Ale to w stosunku do klasy reszty która jest rewelacyjna .

Poproś pana Jurka o wersję zwrotnicy tweetera jak tu :

Ukryta Zawartość

Robiłem obydwie wersje i to ja jestem sprawcą zamieszania z tym Supreme ale myślę że z korzyścią dla wszystkich ;)

Wersja z samym Supreme da o wiele lepszą górę niż w standardzie ale Ty masz na tyle dobry wzmacniacz że warto dopłacić różnicę do tej wersji . W tym momencie będziesz miał górę na najwyższym poziomie !

Pozostaje jeszcze źródło .

Załóżmy że będziesz już miał CTI z Amstaffami z górą jak w linku . Pozostaje źródło i tu niestety , albo stety całość będzie przejrzysta i zagra tak jak poda Ci to źródło .

I tu nie możesz oszczędzać i szukać źródła jak najbardziej przejrzystego ale i z dociążoną ( nie ilościowo ale jakościowo ) górą z wyraźnym konturem.

Aha !

Do kolumn spróbuj kabli Qed Ruby ;)

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Dopiero trafiłem na ten temat, ale może komuś się przyda to co napiszę. Posiadam Calyxa CTI po Xindaku A600P którego ma muda44 obecnie. Dlaczego sprzedałem Xindaka i zastąpiłem go Calyxem CTI i co on ma gorszego od A600P a co lepszego ? Według mnie A600P ma tylko trochę gęstszą niską średnicę. Pisano, że CTI ma gorszą górę albo wręcz wg muda44 że słabą. To pomyłka ma lepszą górę fabrycznie niż przykładowo Luxman L-505u i wiele innych wzmacniaczy za 10 tysięcy. Jednak po wpięciu go do dobrej listwy zasilającej bardzo dobrym kablem zasilającym i po modyfikacji zrobionej przez dystrybutora czyli GFmod góra w mojej opinii jest już na poziomie powyżej A600P i poza odrobiną gęstości w średnicy A600P nie ma już nic do zaoferowania czego nie miałby Calyx CTI. Calyx jest o wiele szybszy, ma dużo lepszy bas, rozdzielczość jest wyraźnie lepsza, przestrzeń również na plus, wszelkie pogłosy i akustyka pomieszczenia jak na dłoni. Na czym polega ten fenomen, że CTI grat tak u mnie jak gra i czemu u wielu osób już tak nie gra? Sprawa wygląda tak, że posiadam znakomite źródło dźwięku w postaci Calyx Femto do tego komplet M2Tech EVO i zegar po modach GFmod + zasilacze Tomanka i specjalny PC z JRIVER + JPLAY . Sam CTI jest wpięty kablem zasilającym w cenie połowy wzmacniacza. Interkonekt to Tara ISM Onboard 0.8 a głośnikowe Entreq Konstantin. Okablowanie wpięte do CTI jest ponad 3x droższe od niego a źródło 4x droższe i to dopiero pozwoliło wydobyć z tego wzmacniacza wszystkie pokłady rozdzielczości, szybkości, gładkości. Dźwięk jest niewiarygodnie naturalny jak z najlepszych lamp, jego płynność i gładkość jest wybitna i zdecydowanie lepsza niż A600P. Rozdzielczość jest niesamowice wysoka do poziomu gdzie słychać szumy z poszczególnych mikrofonów w znaczącej ilości nagrań! Jest to rozdzielczość której Xindak nigdy nie osiągnie bo jest zwyczajnie na to za wolny. Bas jest znakomicie lokalizowany. Ostrość CTI ? Jaka ostrość ? Przy takiej czystości sygnału i jej gładkości nawet bardzo głośne słuchanie jest tylko i wyłącznie przyjemnością. A barwy i nasycenie ? Mamy dobre kable i źródło to jest wszystko nawet z takimi kolumnami jak moje Harpie Monk czyli same metalowe głośniki. Rozumiem, że nikt w Polsce nie kupi CTI do tak drogiego zestawu jak to ma miejsce u mnie bo przecież to mezalians tylko, że ja dalej będę bronił tego wzmacniacza bo dla mnie po przeszukaniu co mogę kupić nowego za 2x tyle nie ma niczego co by miało jakąkolwiek szanse go zastąpić a za 3x tyle dalej mam duże wątpliwości.

No właśnie. Wielkie Harpie Monk stoją w 27m2 zdjęcia pokoju wklejałem wiele razy zresztą na tym forum. Ludzie piszą, że ATC SCM40 do pomieszczenia 15m2 to przegięcie. ATC SCM40 mają malutki bas w stosunku do wielkości tych kolumn i jakieś 2x mniejszy od Monków nie wspominając o zejściu tego basu. Znam osobę która ma Harpie Amstaff w 16m2 a tam jest 4x22cm i bas o wiele potężniejszy od ATC SCM40 i jakoś nie ma żadnych problemów ze zmieszczeniem się kolumn, nawet bas refleksów nie zatyka a słucha z głośnościami których nikt prawie nie rozkręca w domu. Może być 15m2 pokój w którym bas będzie dobrze słyszalny i 40m2 salon w którym będzie buczało, że się nie da słuchać z każdych większych monitorków. To jest właśnie potęga akustyki :-)

Moje pomieszczenie jest pomierzone kolumny zostały ustawione w miejscu w którym na pomiarach wychodzą najmniejsze mody. Nie jest to położenie przypadkowe ani na ucho. ustawieniem zredukowałem największy mod na 38hz prawej kolumny z +11 dB do +5dB poprzez cofnięcie jej o 50cm w stronę ściany (tak dziwne bliżej ściany mniejszy mod ale tak wyszło). Poza nim reszta pasma jest przekazywana bez większych zaburzeń z lekkim spadkiem w kierunku wysokich tonów słyszalnym z miejsca odsłuchowego co jest normalną sytuacją. Na ścianie za mną są powieszone obrazy które tak naprawdę są ustrojami pochłaniającymi obszytymi płótnem z nadrukiem. 3/4 podłogi to dywan. Niedługo mam zamiar wstawić ustroje za kolumnami same rozpraszające 2D celem poprawy przestrzeni bo pogłos mam na dobrym poziomie. Nie jest to pomieszczenie idealne, ale równowagę tonalną mam w nim świetną. Do poprawy jest kwestia rozpraszania choć tutaj też nie jest najgorzej. Od przedniej ścianki kolumny do ściany jest 90cm a od ścian bocznych jeszcze więcej. Kolumny dogięte do środka, że osie głośników przecinają się minimalnie przed miejscem odsłuchowym. Gwarantuje mi to lepszą namacalność, gęstość brzmienia i dokładniejsze ogniskowanie niż szersze ustawienie. Do ściany za mną mam w trakcie odsłuchu 50-60cm to trochę mało dlatego wiszą tam ustroje pochłaniające aby zniwelować odbicia.

Zgadzam się z przedmówca, że wielkie kolumny mogą zagrać w małych pomieszczeniach. Miałem Dali Grand, gdzie w jednak kolumnie były dwa głośniki po 22cm na sam bas i grało to bardzo dobrze. Prędzej miałem GS20, gdzie wszyscy pisali, ze kapitalny bass. Niestety z 1 czy dwoma głośnikami 16cm nie możemy mówić o kapitalnym basie.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Szwagier u mnie ATC 40 grają na ok18 m2 i to bardzo zagraconych. Lubię słuchać wieczorami i cicho i wtedy doceniam ATC.

Nie znam Harpii i nie porównam. To że ATC lubią prąd to nie znaczy ze trzeba głośno grać. Wydajny prądowo wzmak ukaże cały potencjał tych głośników już przy niskich poziomach głośności. Pozdrawiam Igor

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.