Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica Dwuipółdrożna

szymonowic

Rekomendowane odpowiedzi

chyba janbo takie ma. i w dexonie bodajże takowe widziałem.

z tego co się orientuję, 2,5 drożna polega na tym, że górę obsługuje jeden głośnik, a średnicę i dół drugi + jeszcze jeden do dołu - gra razem ze średnioniskimi i jest od niego o wiele niżej odcięty...?

możesz wziąć 2 drożną i dołożyć do niej głośnik, który odetniesz filtrem np do suba - gdzieś widziałem taki patent w voyagerach tonsila.

nie wolałbyś 3-drożnej? głośników tyle samo, łatwiej zmontować

Zwrotnica 2,5 drożna to taka, w której całość pasma przenoszonego przez kolumnę pokrywają 2 głośniki + dodatkowy (najczęściej identyczny z niskotonowym) głośnik jest odcinany najczęściej na częstotliwości -3 dB baffle step.

Baffle step, to zjawisko stopniowego spadku głośności dźwięku z kolumny w kierunku coraz niższych tonów. Spowodowane jest zwiększaniem się długości fali dźwiękowej wraz ze spadkiem częstotliwości. Wtedy taka "za długa" fala, zamiast "odbijać" się w kierunku słuchacza od przedniej ścianki, zaczyna promieniować dookólnie (360 stopni zamiast 180) - "oblewać głośnik". Daje to maksymalnie ok. 6 dB spadku głośności basów.

Zjawisko to kompensuje się właśnie tym dodatkowym "połówkowym" głośnikiem, odcinając go zwykle pojedynczą cewką w częstotliwości, gdzie spadek efektywności przetwarzania wynosi 3 dB. Taką częstotliwość oblicza się ze wzoru:

-3 dB baffle step [Hz] = 113 / długość przedniej ścianki [m]

Czyli np. dla ścianki 20 cm będzie ona wynosić 113 / 0,2 = 565 Hz.

Dla 8-omowego głośnika da to wartość cewki 2,25 mH (około). I teraz - nie jestem pewien, czy przy równoległym połączeniu 2 głośników 8-omowych (bo przecież będą razem pracować w pewnej części pasma) do liczenia wartości cewki impedancji głośnika 4 ohmy. Jak walnąłem tu babola, niech mnie ktoś skoryguje.

Wychodzi tak - możesz kupić dwudrożną i odcinać ten dodatkowy głośnik dodatkową jedną cewką wyliczoną, jak napisałem.

Zapomniałem - tu są fajne kalkulatory do liczenia zwrotnic i inne linki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

schemat zwrotnicy 2,5 drożnej 4 ohm 300 i 2800 Hz podziału

[obrazekLUKASZ-161931_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziekuję Bardzo za pomoc.

Niektórzy z was, prócz posiadanej wiedzy, potrafią również czytać w myślach.

Pędzę z wyjaśnieniem - zestaw buduję właśnie w oparciu o głośniki zamieszczone w powyższym schemacie, jednak z tą różnicą, iż zamierzam użyć 18 TC który będzię pracował do 300 HZ.

Może zdradzę iż chcę przerobić posiadany zestaw dwudrożny D ' Apolito na 2.5 drożny. Bardzo proszę o komenatarze dotyczące tego pomysłu i podzielenie się własnymi koncepcjami.

Pozdrawiam.

D'Appolito, czyli głośnik wysokotonowy pomiędzy wooferami? Człowieku, bez sensu robić zwrotnicę dwuipółdrożną, bo to pogorszy średnie tony! A poza tym głośniki Vifa z serii TC najlepiej pracują właśnie na średnich tonach, jeżeli chodzi o bas, to już nieco gorzej. A w ogóle to co chcesz osiągnąć tą przebudową? Może coś wymyślę.

Podejrzewałem że pomysł może okazać się absurdalny. Spróbuję wyjaśnić.

Będę niedługo w posiadaniu głośników vify z serii PL . Niestety cztery 18 stki to dość duży wydatek , będę miał więc dwie.

Owe 18 pracują najlepiej w obudowach do 15 litrów, a ja chciałem zaaplikować je do dość dużych skrzynek 100x33x20, które dotychczas pracowały w systemie D'Apolito. Wykombinowałem więc sobie, że niższy bas będzie wspomagała 18 TC, bo trudno sobie wobrazić żeby pracowała w pełnym paśmie z PL . Nie chciałem robić nowych skrzynek . I wykombinowałem sobie, że małym wysiłkiem osiągnę lepszy dźwięk.

Jeżeli pomysł jest zupełnie absurdalny to odpuszczę i zrobię monitory. Jednak jeśli masz jakąś koncepcję to chętnie poeksperementuję .

Pozdrawiam.

Mam pytanie. Czy jesli zmienie wartość rezystora (z 18 ohm do 10 ohm) równoległogo do głosnika wysokotonowego, to czy bedzie grał glosniej, ciszej czy nie zmieni się poziom dzwieku gwizdka?

będzie grał ciszej, ponadto zmienisz impedancję, jaką "widzi" zwrotnica i zmieni Ci się podział. wszelkie zabawy z rezystorami powinieneś wcześniej obliczyć - daj mail to wyślę mój drobny programik do obliczania rezystorów bez zmian impedancji głośnika

" I teraz - nie jestem pewien, czy przy równoległym połączeniu 2 głośników 8-omowych (bo przecież będą razem pracować w pewnej części pasma) do liczenia wartości cewki impedancji głośnika 4 ohmy"

Do liczenia cewek bierzemy pod uwagę impedancję 8R. Głośniki łączysz równolegle przed filtrami.

• 3 lata później...

Witam wszystkich, odkopałem dość stary temat ponieważ mam parę pytań odnośnie konstrukcji 2,5 way.

Mam zamiar zaaplikować GDWK 10/80/19, 16/50/6 i 20/80/2 do 2,5 way.

Podziały mam ustalone na około 200Hz i 4,1kHz. Zastanawiam się, skoro mam wszystkie głośniki 8 ohmowe, a najniższe pasmo w zwrotnicy 2,5 way przetwarzane jest przez dwa głośniki, niejako połączone równolegle, to ich impedancja wypadkowa wynosi 4 ohm, czy jest to bezpieczne dla wzmacniacza który ma zalecane minimum 8 ohm?

Skoro dwa głośniki przetwarzają najniższe pasmo, to ich wytrzymałość mocowa jest dwukrotnie wyższa w tym paśmie?

Rozmyślam również nad tym, czy można jakoś "mechanicznie" ograniczyć przetwarzanie najniższych częstotliwości przez 16stke, tym samym kierując więcej mocy w najniższym pasmie na głośnik 20 cm, który będzie w linii transmisyjnej? Czy wsadzenie 16stki do OZ o małej objętości (5-9l) sprawi, że jej wychylenia będą trudniejsze do wytworzenia niż 20stki, która będzie się swobodnie poruszać w TL, czy podział mocy zawsze będzie równy na oba głośniki?

Załączam schemat i wykresy, zakładana szerokość przedniej ścianki do 24 cm.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-18225-100008671 1217697182_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Witek jakbyś uargumentował swoją wypowiedz to może bym się z Tobą zgodził, ale na chwile obecną nie mam pojęcia dlaczego tak uważasz.

>Czy nikt nie jest w stanie mi pomóc? Nikt nie wie nic na ten temat? Prosze o pomoc...

No to odpisałem, więc jak? szukasz pomocy czy nie?

Czyli jeżeli napiszę coś nie po Twojej myśli to będzie żle, czy tak mam to rozumieć?

Witek, owszem, szukam pomocy, w swoim poście zawarłem nawet kilka pytań na które chciałbym poznać odpowiedzi. Wszelkie inne opinie również będę z chęcią czytał, wyciągał wnioski itp, jednak czytając Twoja wypowiedź, która nie odpowiada na żadne z zadanych przeze mnie pytań, wnioskuję, że najlepiej będzie jak wyrzucę do śmieci posiadane przetworniki. Ok fajnie, rozumiem, że się nie nadają, ale chciałbym chociażby wiedzieć dlaczego, z jakiego powodu. Czy naprawdę tak ciężko jest napisać coś więcej niż "to nieporozumienie"?...

Witam

W konfiguracji 2.5 way stosuje sie przeważnie takie same głośniki i o takiej samej średnicy na niskotonowy i niskośredniotonowy, są oczwiście wyjątki ale w przypadku gdy oba mają takie same cewki

( średnica i długość cewki).

W twoich głośnikach jest inaczej, więc najlepszym wyjąciem z tej sytuacji jest zrobenie kolumny

3-way.

Ponieważ ma to być linia transmisyjna więc GDN 20/80/2 trzeba dociążyć żeby Qts oscylował między

0.5 a 0.6 , oczywiście Fs się również obniży, a GDN 16/50/6 zastosować jako średniotonowy z niska częstotliwością podziału.

witek_z, 9 Sie 2008, 20:26

>> Człowieku, bez sensu robić zwrotnicę dwuipółdrożną, bo to pogorszy średnie tony!

>McGyver co miałeś na myśli?

To wpis sprzed CZTERECH lat, a Ty zacytowałeś tylko jego fragment wyrwany z kontekstu. Facet miał obudowy pod konfigurację d'Appolito, i w tym wypadku bez sensu było robić do tego zwrotnicę 2,5 way. Co nie znaczy, że zwrotnice 2,5 way są zawsze bez sensu, bo w skrzynce o układzie TWW gdzie woofery są jednakowe, to rozwiązanie 2,5way jest w zasadzie jedynym sensownym.

>dlaczego w 2,5 way wofer i mid wofer powinny mieć takie same cewki?

Ponieważ pracują razem. Wyobraż sobie "Twój przypadek", Duży głośnik pracuje sobie na jedna-czwarta

swoich możliwości(wychylenie),a małego głośnika mało co nie "wyrwie".

Duża cewka ma inne parametry niż mała, poprostu.

>Dlaczego uważasz, że głośnik zaaplikowany w TL powinien mieć qts w okolicach 0,5-0,6?

Głośniki z przedziału 0.4-O.8 mogą pracować w TL, jednakże te z okolic 0.4 w TL generują bardzo mało basu, choć jest on bardzo impulsowy.

Nie stosuje się róznych głosników w układzie 2,5 drożnym nawet z dwoma odrebnymi dla nich obiętościami obudowy. Powodem jest nierówne rozłozenie mocy na basach i niewykorzystanie mozliwości lub przeciązenie jednego z głośników. Są od tego jednak wyjątki - podobny układ był w Phonarach P40 W Esa Furioso kwadrat wykorzystano natomiast stłumienie głosnika nisko-średniotonowego przy pomocy elementu stratnego.

Zapewne jakoś to zagra ale czy koniecznie musi być tak zbudowane? Sensowniej będzie zastosować w takiej konstrukcji GDN13/40/2 odcinajc go filtrem środkowoprzepustowym. Zbudować układ 3-drożny w którym głosnik średniotonowy będzie odciażony od przenoszenia skrajnie niskiego pasma.

• 4 tygodnie później...

Dziękuję za rady, po przemyśleniu wszystkiego skłaniam się ku innemu rozwiązaniu, proszę o ocenę, może jakieś sugestie co do elementów zwrotnicy, chętnie wysłucham wszelkiej krytyki.

Zastosowałem takie niskie cięcie, ponieważ 16stka ma bardzo ładna barwę dźwięku i chcę, żeby przenosiła tez niski środek, a 20stka dopełnia tylko pasmo basowe. Proszę o ocenę.

Ukryta Zawartość

post-18225-100005679 1221134414_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.