Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa htpc diy? czy to głupi pomysł?

pdi90

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie, zastanawiam się nad stworzeniem własnej obudowy htpc diy, jako że ceny fabrycznych są dość wysokie, a ich design pozostawia częstokroć wiele do życzenia.

W związku z tym rodzi się kilka pytań.

.

Czy jest w Polsce jakiś niedrogi dystrybutor aluminium szczotkowanego?

Oraz czy ktoś z szanownych użytkowników byłby zainteresowany stworzeniem "forumowej" obudowy htpc pod ATX? :) Mogłoby się okazać, że udałoby się stworzyć bardzo klasyczną, elegancką obudowę za relatywnie niskie pieniądze, jeśli zebrałoby się więcej osób zainteresowanych projektem.

Pozdrawiam.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Nie ma głupich pomysłów, kiedy się dla siebie chce wykonać coś samemu. A jaka satysfakcja :)

Co do tematu..

Czy wybór rozmiaru ATX jest czymś podyktowany.

Wszystko z nawiązką mieści się w ITX i jeszcze miejsca wolnego jest sporo, a taniej o materiały do budowy.

To jest niegłupie. Nawet bardzo dobry pomysł.

Tylko dlaczego robić samemu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Pożądna obudowa spełnia w dużej mierze rolę wyciszającą, ekranującą, estetyczną. DIY czy gotowy produkt, byle nie chiński blaszak i gówniane plastiki

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Tylko dlaczego robić samemu?

Dlatego, że w Polsce porządna i ładna obudowa z aluminium kosztuje dużo ponad 1000, a znacznie częściej to będzie koło 3000. Zatem jest jakaś motywacja, by kombinować samemu.

Jak sam szukałem, to najtańsze (ok. 800) były obudowy Streacom.

f-streacom-st-fc5s-evo-ws.jpg

A nie bardzo mi pasowały, więc sprowadzałem z Anglii (500 z przesyłką). A sprzedawcy obudów na Allegro zwęszyli już pismo nosem, więc ładne obudowy nadające się do audio (or video) są koszmarnie drogie. ATX droższe niż ITX.

origenae-s16t-atx-htpc-7.jpg

Taka np. ponad 3000.

Pomysł bardzo dobry szczególnie gdyby były dostępne pliki do autocada, wtedy każdy zainteresowany mógłby dostosować obudowę do swoich potrzeb i upodobań.

Ps. "Italiański" Modushop posiada w swojej ofercie całkiem znośne obudowy do HTPC w kilku wersjach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ITX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - większa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam obecnie htpc w obudowie po CD pioneer-a. Zastanawiam się nad tą:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale czytałem o problemach z prawidłową obsługą pilotem.

Byłbym zainteresowany mniejszą formą obudowy tj. pod format ITX, mini-ITX za to koniecznie z zasilaczem ATX. Pod ATX wychodzi taki klocek, że szkoda gadać.

Chciałbyś to zrobić z wyświetlaczem, napędem itd...? Znasz jakiś program 3D, umiałbyś to przemodelować?

Fajny projekcik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najtańsze, gotowe obudowy, które nie odstraszają swoim designem to wydatek rzędu 500zł. Niestety, reszta jest typowo "odpustowa" i trochę wstyd mi coś takiego postawić w salonie (to oczywiście moje subiektywne odczucie, mamy różne gusta i dobrze, bo dzięki temu nie jest na tym padole nudno).

Obudowa którą chciałbym stworzyć musi odzwierciedlać się klasycznym, eleganckim, prostym designem i być zlepkiem najlepszych rozwiązań absorbujących drgania, wygłuszających i umożliwiających odpowiednie chłodzenie podzespołów.

Obudowa musi zmieścić 4 dyski - ssd systemowy i 3 dyski twarde po 2tb, jako że migruję zupełnie na pliki i zrzucam wszystkie BR/dvd na PC, tworząc prawdziwie multimedialne centrum rozrywki.

Pytanie tylko, czy cała zabawa jest opłacalna pod względem finansowym? Nie pozostaje nic innego niż dokonać kalkulacji wszelkich możliwych kosztów jednostkowych przy tworzeniu jednej sztuki obudowy. Wówczas będzie można myśleć o tym, by ktokolwiek się do tego projektu dopisał i dodał coś od siebie. :)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Pytanie tylko, czy cała zabawa jest opłacalna pod względem finansowym?

Może nie być, jeśli się weźmie pod uwagę jednostkowość projektu i wymagania.

Obudowa za 3000 to aluminiowe pudło. A ty tu myślisz jeszcze o absorbowaniu drgań, chłodzeniu...

Jeśli masz własne zaplecze maszynowe, a zlecisz np. tylko produkcje aluminiowych paneli to nie będzie dużo kosztować. Na pewno więcej niż gotowa buda ze sklepu, ale z drugiej strony, wątpię, że w sklepie znajdziesz coś co Cię usatysfakcjonuje w 100%. A poza tym diy : )

Mam w chwili obecnej komputer pełniący rolę htpc, który w zupełności spełnia moje oczekiwania. Rozważam możliwość wysprzedania "gratów" i migrację na itx. Z tym, że moja piękniejsza połówka jest grafikiem komputerowym i projektantką wnętrz (mamy oddzielne laptopy, ale moja stacjonarka jest naszą wspólną) stąd też musiałby mieć naprawdę stosunkowo dobre parametry, a w kwocie którą mógłbym przeznaczyć po odsprzedaży tego komputera bez k. dźwiękowej, graficznej, dysków, pamięci ram(+/- 700zł na płytę z prockiem) raczej wiele więcej się nie zwojuje. Zresztą, z tego co widzę to raczej mocarnych procesorów nie montuje się do itx, a mój komputer niestety musi być dość uniwersalny.

moja stacjonarka jest naszą wspólną) stąd też musiałby mieć naprawdę stosunkowo dobre parametry,

[..]

mój komputer niestety musi być dość uniwersalny.

Z tych samych powodów, przez długi czas miałem taki "HTPC" w obudowie Thermaltake Bach:

Ukryta Zawartość

musiałem mieć mocny PC (Quad i 4 duże dyski) a nie miałem miejsca gdzie indziej trzymać budy jak w szafce RTV - komputer robił za audio PC, serwer, komputer do gier. Jednak przy ostatniej rozbudowie nawet taka obudowa okazała się za mała i teraz wszystko jest w obudowie big tower Antec P183.

No i do sedna. Budowa samodzielnie takiej obudowy to bardzo wysoki koszt, a kupno "okazyjnie" obudowy ATX pod HPTC to nieporównywalnie mniejszy wydatek.

A moja stara obudowa Thermaltake Bach czeka aż znajdę czas i chęci aby ją wystawić na allegro - oddam za 150zł jak masz ochotę na gotowca.

Wentyl na procku miałem taki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawy wątek. Zabawa może być opłacalna jeżeli pomyśli się o czymś czego nie ma na rynku i o czymś co przypasuje większej grupie osób. Aż dziwie się że nikt tutaj wcześniej (a może się mylę?) niczego takiego nie strugał i już żałuję że nie mam teraz czasu, kasy i głowy na takie rzeczy. Buda jak buda. Znacząco wiele się w tym nie zmieni ale…. Pamiętacie Olive?

IMG_5196e.jpg

IMG_5193e.jpg

Dotykowe LCD 7” czy ile tam kto chce i pod takim właśnie kątem. Żadnego chowania wyświetlacza itp. udziwnień jak w Origenae. Teoretycznie proste. Teoretycznie można to zrobić tak właśnie jak Olive z dwóch blach w kształcie trochę udziwnionego „C” nachodzących na siebie. Można zrobić spód z blachy stalowej, dać młotkowany lakier czy jak on się tam nazywa i już z kątem pod płaską blachę wyświetlacza (nie spałem w nocy ale mam nadzieje że jakoś sensownie to tłumaczę). Resztę dopasowywać co jak kto chce. Sterowanie z urządzenia ew. przy podłączeniu do TV i dodaniu Logitech T650 Touchpad na „dużym LCD”, żadnych głupich smartfonów, koszt na pewno niższy niż pokraczne Origenae S21T i w pip możliwości indywidualnych rozwiązań. Nie głupie nie prawdaż ?

Jak ktoś kto bawi się CAD’em i podchwyci temat to poproszę o ładne rozrysowanie za pomysł :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.