Skocz do zawartości
IGNORED

B&W matrix 801 s3 - pomocy

biednyrobbo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

stałem się szczęśliwym posiadaczem w.w. kolumn, problem polega na tym, że mój grundig fine arts a-903 je ogranicza - słyszałem je z marantzem 7007 oraz M&L No. 23.5 - było o wiele lepiej.

Naczytałem się na forach zagranicznych, że niby do nich najlepsza lampa ( opisywane były VTL ), inni z kolei biadolili, że wzmak musi mieć przynajmniej 200W na kanał bo inaczej muli... no i właśnie u mnie zamula :P. Ostatecznie zgłupiałem i nie mam zbytnio pomysłu. Na razie zastanawiam się nad wymianą kondów, gniazd i w ogóle podkręceniem swojego aktualnego wzmaka. chociaż zapewne niewiele wycisnę...

Proszę o porady co kupić, bo głupieje...:P

https://www.audiostereo.pl/topic/105534-bw-matrix-801-s3-pomocy/

Słyszalem matrixy 802 grały bardzo fajniebz krellem integrą chyba to byla 400 tka

Z tego co wiem o b&w to one lubią prąd

Pozdrawiam

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może nie sprzedał :)

Ewentualnie Calyx CTI - może utargujesz

Ukryta Zawartość

Bez odsłuchu się nie da... Xindak odpada bo to xindak... naczytałem się negatywnych opinii na temat jakości komponentów jak i wykonania...

co Wy na to?

Ukryta Zawartość

Jak to jest w salonach audio...kiedy chcę wziąć sprzęt na odłuch powiedzmy tygodniowy to muszę zapłacić jego pełną wartość i potem zwrócić ewentualnie jak nie porysuję tak?... Kolumn nie mam zamiaru z domu wywozić bo po prostu nie dam rady sam ich podnieść:P

Ukryta Zawartość

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Kupiłeś kolumny uznawane kiedyś za world speakers number one.Napędzenie ich wymaga bardzo dobrego wzmacniacza, to nie tytlko cechy super mocarnych pieców,ale wydajnych prądowo.Lampa to najlepszy trop ale niesatety nawet w świecie używek z tym budżetem nie da rady.Dwa Maki 275 i jesteś w raju:)potem można już tylko lepiej.B&W Matrix 801 to genialny głośnik, każdy kto mówi inaczej nie słyszał ich, lub nie słyszał w prawidłowej konfiguracji-nie zmarnuj tego:)

Xindak odpada bo to xindak... naczytałem się negatywnych opinii na temat jakości komponentów jak i wykonania...

To głupot się naczytałeś . Xindak akurat jeżeli chodzi o komponenty jest w czołówce w swoich klasach cenowych .

Miałem kilka niskich modeli Xindaka i o ile komponenty czy materiały były trudne do pobicia przez konkurencję to z jakością montażu było różnie . Tyle że dzisiaj nie tyczy to tylko Xindaka ale i też pozostałych firm .

Ale Xindak A600P jest przeznaczony do całkiem innego odbiorcy . Komponenty na bardzo wysokim poziomie a budowa i jakość wykonania na najwyższym mi znanym i dorównuje temu co robił Pioneer czy Sony w swoich topowych klockach w latach świetności .

Sam mam na tym punkcie pierdolca a tego kloca można z przyjemnością oglądać godzinami choćby z lupą :)

Mam go od roku i nie zamienię na nic innego . Słuchałem go przed zakupem na Harpiach Monk , Calyx Femto , kablami za naście patoli i słyszałem co potrafił robić z tymi wielkimi skrzyniami . Jakość dźwięku też uważam że w tej cenie nie do pobicia ( piszę o nowym za 12000zł ) a za cenę na tej aukcji to niesamowita okazja była :)

Na wzmacniacz miałem prawie dwa razy tyle co Ty a jednak wybrałem Xindaka a nie choćby Passa X250 .

Z tym Krellem z aukcji to się nie wygłupiaj . To dobra integra ale nie do Twoich kolumn . Prędzej bym szukał Ushera 1,5 czy Passa X150 ale te i tak są o wiele gorsze od A600P .

Czyli dobra i MOCNA końcówka .

Bez odsłuchu się nie da

Mogę Ci napisać że gra tak jakby go nie było . Jest idealnie równy po minimalnie ciepłej stronie . A resztę dopasujesz sobie źródłem i kablami .

Uhh... powiem tak, kupując kolumny udało mi się rozbić bank bo dostałem je za 1/3 rynkowej ceny i chyba musze powtórzyć ten fenomen z kupnem wzmacniacza :P Jeszcze plusem tego xindaka jest zapewne możliwość odsłuchu, no ale kurcze człowiek zrobił zakup w lutym i już go sprzedaje... załóżmy, że wybitnie mu się nie zgrał:p Nie mówię ostatecznie nie, bo czytałem tylko opinie ludzi zapewne nie wiele mądrzejszych ode mnie ale jakoś nie jestem przekonany... w ciemno na pewno 7700 bym nie dał...

Człowiek, co mi go sprzedawał kolumny sam słuchał ich na audio note p1- jako tako było nieźle... skłaniam się ku lampie. nawet znalazłem w miare dobrą ofertę stingray`a, który grał 50h - kolejny "genialny" zakup, który się nie zgrał :P i u mnie zapewne też będzie kiepsko. Podjęcie ryzyka jest kwestią ceny.

Z miarką u niego nie byłem - tyle samo co u mnie czyli 5x6m.

To znaczy, żeby być do końca fair- odsłuch rozpoczęliśmy od M&L 23.5 ale później zgodziliśmy się, że na audio note bowersy grają przyjemniej, na Levinsonie miały tendencję do świszczeń, bardzo ostrej góry, ogólnie kanciasto. Sam odsłuch na audio note miał mieć charakter ciekawostki; udowodnienia, że bowersy mogą zagrać poprawnie (nie twierdzę że genialnie) nawet z wzmakiem mniejszej mocy.

Jedno jest pewne:masz świetne głośniki i nie możesz spieprzyć sprawy ze wzmacniaczem.Jak dobrze dobierzesz to kapcie będą Ci spadać każdego wieczora;)

"@ja mówię" dobrze radzi-mocna lampa,nie baw się w żadne tanie Krelle i inne takie.Ze swoimi matrixami przerobiłem trochę wzmacniaczy i nic do tej pory nie zagrało tak jak z 35-watowym SET-em (6XEL34).A mimo,że to sporo mniejszy brat Twoich 801-ek to lubią prąd i to taki dobrej próby;)

Weźmiesz mocną lampę będziesz miał szybki bas,naturalną średnicę i gładką,rozdzielczą górę.

Jeszcze przychodzi mi na myśl Leema Tucana II-to mocna,dynamiczna integra tranzystorowa,słuchałem ostatnio choć dosyć krótko i nie w swoim systemie to ten wzmak zrobił na mnie spore wrażenie rozdzielczością,przestrzenią,dynamiką i kulturą na średnicy-trzeba by spróbować z matrixami ale to mogłoby być TO.Niestety za second hand musiałbyś jeszcze trochę głębiej zajrzeć do kieszeni...ale może warto?

Ewentualnie coś z wysokich hybryd Unisona:Unico 100 lub 200.Bowersy generalnie "lubią się" z tym włoskim producentem.Najlepszą opcją wydaje się chyba jednak mocna lampa.

l'enfant sauvage

Problem w tym, że kieszeń już prawie pusta i chyba na razie będę musiał się jakimś pół - ćwierć środkiem zadowolić niestety, wydać 8k i mieć niedosyt to już wole wydać 2k i mieć 6 tysięcy na poczet sprzętu docelowego.

@rochu też ciekawie podpowiada,napędzałem swego czasu matrixy AM250 od A.Matusiaka,niestety miałem wtedy dosyć przeciętny preamp lampowy do końcówek a i tak było nieźle,także z pasywką więc to sugeruje,że klasa D z dobrą lampą na pre to może być strzał w "10"....a mówią,że TP01 to dobry przedwzmacniacz jest;)

l'enfant sauvage

Jeszcze plusem tego xindaka jest zapewne możliwość odsłuchu, no ale kurcze człowiek zrobił zakup w lutym i już go sprzedaje... załóżmy, że wybitnie mu się nie zgrał:p Nie mówię ostatecznie nie, bo czytałem tylko opinie ludzi zapewne nie wiele mądrzejszych ode mnie ale jakoś nie jestem przekonany... w ciemno na pewno 7700 bym nie dał...

Też się dziwię ale ma dwie a może i trzy wady .

1 - bez sygnału siorbie 350W więc co dla niektórych rachunki mogą stanowić problem :)

2 - wydaje sporo ciepełka więc musi stać tak żeby miał wentylację

3 - zabezpieczenie to minimum B16 bo z B10 go nie załączysz :)

4 - wymiary zwłaszcza głębokość i waga - nie każdy stolik się nada .

Reszta to same plusy a na żywo wyglądem POWALA .

Jeżeli piszemy o klasie D to Calyx CTI .

Nie będę pisał kto go używa i co miał wcześniej ale wiele osób by się zdziwiło .

A600P wyrwałem od Kolegi Iceman007 który miał jeszcze Calyxa CTI . Miał też masę różnego sprzętu ( ma sklep ze sprzętem audio ) i poniżej 30 000zł dwoma rodzynakami okazały się te dwa wzmacniacze .

Jeśeli już kupisz końcówkę tą czy inna to ŻADNYCH PRZEDWZMACNIACZY !

Jak coś to DAC z regulacją głośności !

Lamp nie polecam . Duże kolumny potrzebują PRĄDU . A duże kolumny plus duża końcówka daje coś czego już się nie zapomni i coś z czego już trudno zrezygnować .

to już wole wydać 2k i mieć 6 tysięcy na poczet sprzętu docelowego.

To wydaj +/- 3k i zapoluj na Unison Research SR1,czas oszczędzania na docelowy wzmacniacz nie będzie Ci się nic a nic dłużył,gwarantuję.

l'enfant sauvage

• 2 tygodnie później...

miałem B&W 801 mk2. rzeczywiście to rewelacyjne głośniki i nigdy jeszcze nie słyszałem tak muzykalnego basu.:) słyszałem od wielu osób że niestety seria MK3 jest pozbawiona tego co ma MK2 i jest zwyczajowo wypadkiem B&W przy pracy i szybko wycofali się z projektu. ja napędzałem swoje musicalem kw250(250/8)było rewelacyjnie, ale myśle że mocna lampa odda ciekawy charakter matrixów. bazę masz bardzo dobrą skoro nie masz kasy na wzmacniacz to graj na tym co masz obecnie i zbieraj na coś w kwocie podobnej do matrixów czyli jakies 10.000zł. co? kupisz teraz jakiegoś krelika lub inne plastikowe badziewie i dalej będziesz marudził ze jest dupa. nie baw się w półśrodki głośnik i wzmacniacz to 60% sukcesu reszta to dopieszczanie tego co lubisz w muzyce najbardziej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.