Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera dac 24/192khz brak dźwięku problem

wciagcienko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów..

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu z moim projektem ( lampucera dac ). Nie mam żadnego doświadczenia w elektronice, nie mam również żadnego doświadczenia na tym forum. Kupiłem gotowy układ na ebay'u. Zmontowałem, wsadziłem w skrzynkę, dołożyłem filtr sieciowy, lepsze gniazda rca i wyłącznik z pierścieniem led. Jako sygnału chciałem używać laptopa w wyjściem optycznym mini toslink (współdzielone gniazdo wraz z normalnym gniazdem słuchawkowym). Po podłączeniu całości do wzmacniacza słychać głuchą ciszę. Jedyny dźwięk to cichy stuk w głośnikach po włączeniu daka. Na chwilę obecną jedyny pomiar jakiego byłem w stanie dokonać adekwatnie do poziomu mojej wiedzy to tyle , że na wyjściu transformatora w pierwszą płytkę wchodzi 14V. Być może problem związany jest nie z samym dakiem ale z sygnałem z komputera. Sprawdzałem wszystkie opcje, nie wiem może coś przeoczyłem i spdif nie jest po prostu włączone ( świeci na czerwono w środku optyk po odłączeniu od daka). W związku z zaistniałą sytuacją proszę doświadczonych w temacie forumowiczów o wytłumaczenie jak przysłowiowej krowie na łące gdzie zacząć szukać krok po kroku itd itp..nie mam schematu ale pewnie da się gdzieś go znaleźć..jeśli trzeba więcej info proszę pytać postaram się opowiedzieć najwięcej jak umiem. Jeśli z moim postem coś nie tak jest tzn. temat już był itd z góry przepraszam ale nawet nie wiem jak sprawnie poruszać się tutaj (choć szperałem i szperałem a odpowiedzi rozwiązania problemu nie znalazłem) Jak to mówią kto pyta nie błądzi..Z góry dziękuje za wszelaką pomoc, bardzo zależy mi na uruchomieniu tego ustrojstwa:-)Pozdrawiam wszystkich.

Wojtek

załączam zdjęcia, rzućcie okiem może po prostu coś źle podpiąłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35404-0-07414000-1378504836_thumb.jpg

post-35404-0-77841400-1378505030_thumb.jpg

post-35404-0-52246100-1378505083_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na komputerze trzeba jeszcze zaznaczyć którym "urządzeniem" ma być odtwarzany dźwięk i w jakim formacie...

To, że gniazdo w kompie świeci to nic nie znaczy, cały czas się świeci jak jest włączony komputer.

W ustawieniach dźwięku sprawdź, które urządzenie masz aktywne (odtwarzanie) - powinno być cyfrowe urządzenie audio S/PDIF.

Jaką lampucerę kupiłeś? Starą na CS 4397, czy nową na PCM1798? Wygląda mi to na wersję na CSie.

Nie widziałem lampucery z wstawianymi Osconami, to na pewno grzebana / przerabiana przez kogoś płytka. Nie ma gniazda do podłączenia kabelków z gniazdami RCA, tylko wlutowane w laminat kabelki - znów ktoś to przerabiał. Ty, czy sprzedawca? Czy ta lampucera w ogóle Ci zagrała / działała?

Jeśli możesz, to podłącz jakiś CD z wyjściem SPDIF (tylko pamiętaj o przestawieniu jumpera z op na coax - teraz masz ustawione na wejście optyczne) i sprawdź, czy gra. Zmierz napięcia, jakie podaje zasilacz po wyprostowaniu.

masz wpięte dwa kabelki do zasilacza.Aby zagrało wszystko łącznie z analogiem potrzeba transformatora z trzema kabelkami..Powtórze pytanie kolegi z postu powyżej: czy kiedykolwiek słyszałeś ,że to działa?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

No jasne, artw wypatrzył babora. Potrzebujesz napięcia SYMETRYCZNEGO +- 15-16V, a zapodajesz mu tylko dodatnie.... Trafo powinno dawać więcej, z tego, co pamiętam są stabilizatory na 12V, więc po prostowniku przed stabilizatorem lepiej mieć zapas co najmniej +2V, a najlepiej 4V. Chyba, że te 14V to napięcie zmienne, wtedy jest ok. Nie widzę ze zdjęć, żeby trafo miało trzy przewody od uzwojenia wtórnego, wygląda więc na to, ze masz złe trafo do tego projektu...

Trafo chyba widać,że ma dwa uzwojenia( drugie idzie do leda w wyłączniku).Może być tak ,że lampucera jest podłaczona z ominięciem analogu,wtedy wystaczy jedno napięcie .Jest to mało prawdopodobne , bo jest założony opamp analoga i ida kabelki od zasilacza do +/- 12 V na pcb lampucery(chyba,bo juz nie pamietam jak jest podłaczone złacze zasilanaia przy lampucerze CS,ale przewodów między płytkami jest 5)

Wszystko tzreba sprawdzić krok po kroku.Zacznij od odczytania napięć z opisu transformatora lub jesli nie ma opisu to od zmierzenia na kabelkach żółty-czerwony i szary- czarny.

Witam wszystkich serdecznie i dziękuję za wszystkie odpowiedzi:-)

Poniżej postaram się zebrać wszystko do kupy a więc:

Lampucera nie grzebana w sensie kondensatorów - projekt jak i sprzedawca rekomendowany przez Pana Fikusa (modyfikacje zgodne z "fikusowymi" wytycznymi wykonane wraz przez Lawrenca Chana, płytka przeprojektowana, usunięty również występujący wcześniej problem z odtwarzaniem 24/96khz)

Usunięte przeze mnie konektory do podłączenia RCA oraz zasilania na pierwszą płytkę z racji ich bardzo wątłej jakości (kabel rca wlutowałem bezpośrednio w pcb, konektor zasilający zastąpiłem widocznym na zdjęciu i tu być może leży problem, oryginalny konektor posiadał trzy nogi, osoba pomagająca mi to wszystko "elektrycznie" spiąć stwierdziła że noga środkowa nigdzie nie jest połączona więc pewnie można ją pominąć..tak więc konektor widoczny na zdjęciu wlutowany jest jakby w nogę pierwsza i trzecią (i tak podłączone jest wspomniane przeze mnie wyżej napięcie 14 V AC przewodem zółtym i czerwonym a do nogi środkowej nie podłączono nic, proszę nie sugerować się widokiem z góry konektora i dwóch śrubek obok siebie, pomiędzy nimi pod spodem jest jeszcze otwór właśnie po środkowym pinie, po prostu konektor jest za duży)

Przewody po stronie wtórnej 2x 12V , dwa zasilają leda w przełączniku - czarny szary no i wspomniane wyżej czerwony i żółty.

Nigdy nie słyszałem działającej lampucery ale według sprzedawcy każda przechodzi QC wiec wszystko jest sprawdzone (być może to bujda ale nie sądzę żeby Pan Fikus rekomendował lipę).

No i teraz temat, który namotał mi najwięcej czyli ustawienie spidf w kompie..mój laptop to toshiba equium p300-16T która współdzieli optyka z gniazdem słuchawkowym. Karta dźwiękowa to Connexant HD Smart Audio 221 i jest ustawiona jako domyślne urządzenie odtwarzające. Oprócz tego nie znalazłem (nie tylko ja) żadnej innej opcji która dotyczyłaby spdif. Po prostu jedyna rzecz w zakładce dźwięki i urządzenia audio jako odtwarzanie domyślne jedyna opcją jest powyższa karta więc założyłem że optyk jest aktywny.

No i na koniec pytanie które być może skompromituje mnie totalnie - czy kabel do połączenia koaksjalnego to nie to samo co zwykły kabel rca?

Bo jeśli tak to mógłbym jako źródło podłączyć moje cd przez właśnie koaksjala i dokonać testu.

No myślę, że to na razie tyle jeśli jeszcze jakieś pytania postaram się wszystko wyjaśnić szerzej lub dorzucić zdjęć.

PS. Czyli co, pierwszy trop to to trafo tak? Jutro w robocie postaram się pomierzyć co mogę wg Waszych wskazówek i dam znać co i jak..

jeszcze raz dziękuję, mam nadzieję, że wreszcie uda się jakoś to ruszyć z miejsca:-)

jeszcze raz dziękuję, mam nadzieję, że wreszcie uda się jakoś to ruszyć z miejsca:-)

Odkrecilem dzis i zmierzylem napiecia na przewodach zoltym i czerwonym, oba maja po ok 12v czyli tak jakby dwa plusy?

Oba byly podlaczone do plytki stabilizatora czyli to tak jakbym zapodal jej 2 razy po 12 v? pewnie cos ufajczylem...

czy kabel do połączenia koaksjalnego to nie to samo co zwykły kabel rca?

Nie zupełnie, bo zwykły RCA nie ma dopasowanej impedancji falowej, ale działać będzie więc do sprawdzenia się tym nie przejmuj.

Usunięte przeze mnie konektory do podłączenia RCA oraz zasilania na pierwszą płytkę z racji ich bardzo wątłej jakości (kabel rca wlutowałem bezpośrednio w pcb, konektor zasilający zastąpiłem widocznym na zdjęciu i tu być może leży problem, oryginalny konektor posiadał trzy nogi, osoba pomagająca mi to wszystko "elektrycznie" spiąć stwierdziła że noga środkowa nigdzie nie jest połączona więc pewnie można ją pominąć..tak więc konektor widoczny na zdjęciu wlutowany jest jakby w nogę pierwsza i trzecią (i tak podłączone jest wspomniane przeze mnie wyżej napięcie 14 V AC przewodem zółtym i czerwonym a do nogi środkowej nie podłączono nic, proszę nie sugerować się widokiem z góry konektora i dwóch śrubek obok siebie, pomiędzy nimi pod spodem jest jeszcze otwór właśnie po środkowym pinie, po prostu konektor jest za duży)

Przewody po stronie wtórnej 2x 12V , dwa zasilają leda w przełączniku - czarny szary no i wspomniane wyżej czerwony i żółty.

Po pierwsze zrób zdjęcia płytki zasilacza -obu stron- w miejscu przyłaczenia przewodów z transformatora.

Czy przy zakupie dostałeś jakąś dokumentację,schemat połączeń między płytkami,połączeń zasilania czy coś podobnego?

Bez zdjęć szkoda ryzykować porady. Widzę, że masz usunięte kondensatory sprzęgające z wyjścia DAC'a i chyba pozostawione na wyjściu opampa, ale zrób zdjęcie również tej części płytki (z góry i od spodu). Generalnie wersja "osconowa" to IMHO lekka ściema Łukasza. Masz zdaje się średnie Oscony SA, znacznie lepsze są SP lub SVP (wersja SMD). Popełniłem kiedyś zachęcony "Fiskulizacją lampucery" taką wersję mocno pojechaną, na Osconach SP i.... grała baaaardzo specyficznie. Wywalona średnica, takie brzmienie total live z wielką precyzją środka i stawaniem w pokoju pierwszego planu. Słaba przestrzeń i plany w tle. Rozlutowana po daniu szansy. Ty masz inne wartości, inne kondensatory więc może to zagrać zupełnie inaczej ale... nie spodziewam się wielkiego szału. Obym się mylił i będziesz zadowolony. Zabawa z tym DACem to długie boje i w sumie trzeba toto totalnie porzeźbić i przerzeźbić. Poczytaj ątek o lampucerze, ale te pierwsze strony, nim weszła wersja 2 na PCMce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-35404-0-75069700-1378751266_thumb.jpgpost-35404-0-31565400-1378751286_thumb.jpgpost-35404-0-51986800-1378751313_thumb.jpgpost-35404-0-89846300-1378751331_thumb.jpgpost-35404-0-08996400-1378751354_thumb.jpg

Witam ponownie, powyżej załączam kilka zdjęć, dwa z nich przedstawiają transformatory - jeden nowy dodany przeze mnie toroid, drugi to oryginalny dołączony do zestawu zwykły transformator. Teraz po dokładnej analizie widzę podstawową różnicę - zwykły na wtórnym posiada trzy przewody ( żółte -/+ 12 i czarny zero), toroid natomiast dwie pary przewodów (0-12V żółty/czerwony oraz 0- -12V czarny/szary). Poszukałem w necie i przeanalizowałem wiele zdjęć złożonej lampucery - na każdym z nich widać, że w płytkę zasilacza wchodzą trzy przewody..Chyba zaczyna mi się klarować gdzie leży problem..Usunąłem konektor zasilający z płytki zasilacza i pod nogę pierwszą i trzecią podłączyłem żółty i czerwony przewód..nie kumam jednak o co chodzi w tym opisie na toroidzie czyli 0-12V..czy to znaczy że te przewody mogą jednocześnie robić za zero i za plus??? jak to rozumieć..Niestety do zestawu nie było dołączonej żadnej dokumentacji..właściwie to nie była potrzebna chyba bo teraz widzę że połączenie prawidłowe z użyciem oryginalnych elementów nie powinno nieść żadnych trudności..ja jednak za namową kogoś dorzuciłem toroid no i tu zaczęły się schody..oki to podsumujmy - czy muszę wymienić ten toroid? czy on ma zero które najprawdopodobniej trzeba podłączyć do środkowego pinu?

No tak Panowie hehe..na razie problemem jest to, że nie gra wcale:-) jak uruchomimy dopiero coś będzie można powiedzieć jak to "buczy"..szczerze to kupiłem tego daca głównie ze względu na to że był "prawie gotowy"..no i rekomendacja Pana Łukasza też tu zadziałała..ze mnie szczerze mówiąc to żaden audiofil hehe..można powiedzieć, że dopiero uczę się lepszego brzmienia niż uummfff uummfff trzęsącego bebechami..odkąd niedawno usłyszałem nagrania zrealizowane przez niemieckie Stockfish Records zdałem sobie sprawę co to znaczy "usłyszeć coś" właściwie..zmieniłem swój zestaw stereo a Lampucera miała być pierwszym dodatkiem który pozwoli cieszyć się "flakiem" w 24/192. Tak czy inaczej dziękuję za pomoc wszelaką i zrozumienie dla mnie..Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Toroid podłączasz tak:

żółty i czarny razem do środkowego pinu (zero)

czerwony do pierwszego pinu, szary do trzeciego pinu lub odwrotnie, nie ma znaczenia

Ważne abyś koniec pierwszego uzwojenia połączył z początkiem drugiego - to będzie wtedy zero czyli środkowy pin na zasilaczu.

W celu sprawdzenia czy dobrze masz połączone końce uzwojeń:

weź miernik i jedną końcówkę przyłóż do wspólnego odczepu (żółty i czarny) a drugą do dwóch pozostałych (do każdego końca z osobna), powinno być 12VAC

na zdjęciach nie wyglada by lampucera była przerabiana w taki sposób by wystarczyło podłaczyć do zasilacza dwa przewody.Podłącz więc tak jak radzi Julianos lub(moim zdaniem to na czas prób lepsze rozwiązanie) podłącz stary transformator.Wtedy pomierz napięcia na wyjsciu zasilacza,powinny być zgodne z opisem koło złacza.(przykładasz czarny przewód miernika do AG i dotykasz kolejno czerwonym przewodem do pozostałych pinów-miernik na pomiarze napięcia stałego ,powinno wyjść 5,0,-12,12 z możliwym niewielkim odchyleniem).

Witam ponownie..tak więc za radą Artw i Julianosa podpiąłem wszystko jak trzeba..pomiary wykazały dokładnie podane przez Artw napięcia na wyjściu zasilacza czyli 5,0,-12,12..uradowany byłem przekonany że problem rozwiązany ale po podłączeniu wszystkiego w domu nadal głucha cisza, nic się nie zmieniło:-(..zapiąłem lampę koaksjalem, również nic, podłączyłem inne gniazda rca, też nic..być może to punkt wlutowania przewodu rca w płytkę, tego nie sprawdzałem ale wszystko wygląda ok, no i jeszcze teraz sobie przypomniałem że nie sprawdziłem napięć na wyjściu konektora przewodu łączącego lampę z płytką dac'a. Zrobiłem zdjęcia bo jak przyjrzałem się tej złączce zauważyłem że dwa ostatnie przewody zamienione są miejscami (patrzcie zdjęcie)..nie wiem czy to nie jest zamierzone (sprawdziłem zdjęcie ofertowe lampucery mojego sprzedawcy i na tym zdjęciu również ten kabel jest odwrócony) natomiast na zdjęciach lampucer dostępnych w sieci kabel połączeniowy nie ma zamienionych przewodów..co radzicie dalej?pozdrawiam

Ukryta Zawartość

a tu jeszcze gniazdo na płytce dac'a

post-35404-0-53538200-1378840205_thumb.jpg

i jeszcze dla porównania ta sama płytka z lampizatora wraz z opisem konektora gdyż na mojej go brakpost-35404-0-72912600-1378840850_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wg mnie, jeżeli opisy z PCB są prawidłowe i pokrywają się z Twoją płytką to masz zamienione zasilanie +12V z GND lub +5V z GND... to napewno nie zagra

Na PCB zasilacza masz +5V GND -12V GND +12V i to samo na PCB lampucery, kabelki masz zamienione więc... :/

Napisz które zasilanie jest zamienione +5V czy +12V.

Zrób fotkę od dołu PCB lampucery czy tam coś nie jest pokopane...

wygląda na to że zamienione jest AG z +12V...a pod spodem albo jest "short" albo te nogi mają być połączone..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-35404-0-60199100-1378844993_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu jeszcze fikusowa płytka od spodu..trochę to inaczej wygląda...

Ukryta Zawartość

tak sygnał podaję z komputera..dziś testowałem jeszcze koaksjal..mam taki konwerter 24/96 khz z usb na optyka i koaksjala..połączyłem to z lampucerą , też cisza..

możesz powiedzieć coś bliżej o tych przewodach..zamienione dwa są po przeciwnej stronie konektora niż te dwie połączone nogi na płytce pod spodem..

Ukryta Zawartość

Musisz się precyzyjnie wyrażać. Jeśli podłączasz taki konwerter też musisz upewnić się że komputer wysyła sygnał właśnie na ten konwerter, bo wcale nie musi. Więc nadal nie wiemy czy DAC nie działa, czy też nie dostaje sygnału. Najlepiej jakbyś wszelkie próby, dopóki nie zaśpiewa, robił odtwarzaczem cd, czy dvd po rca. Wtedy masz pewność, że DAC dostaje sygnał.

Osobiście nie wiem jak ty to podłączasz?

zapiąłem lampę koaksjalem

I sie człowiek zastanawia, czy ta lampucera nie jest czasem zlampizowana, co jednak ze zdjęć nie wynika :)

tak więc za radą Artw i Julianosa podpiąłem wszystko jak trzeba..pomiary wykazały dokładnie podane przez Artw napięcia na wyjściu zasilacza czyli 5,0,-12,12..

Napięcia na zasilaczu, to jedno, a na lampucerze drugie. Upewnij się, że napięcia są takie jak masz opisane na wejściu lampucery.

To co masz zwarte to piny selektora, a dokładnie SB podciągnięty do +5V. Oznaczałoby to że jeśli wyciągniesz zworkę selektora aktywne będzie wejście optyczne. Jeśli zworką zewrzesz SB z masą aktywne będzie wejście RCA.

Teraz to co najważniejsze, powinieneś pomierzyć napięcia na wszystkich pinach zasilania w lampucerze.

Upewnić się, że napięcie na SB jest adekwatne do wejścia sygnału jaki podajesz. SB=5V - sygnał toslink, SB=0V- sygnał coaxial.

Witam i z góry przepraszam za te "skróty" :-) chodziło mi oczywiście o lampucerę..dostałem dziś kabel toslink toslink (myślałem że byłem w jego posiadaniu ale się pomyliłem), zapiąłem lampucerę z cd (przez optyka oraz przez koaksjal) no i zagadała pięknie!!!tak więc problem (oprócz spapranego wcześniej przeze mnie zasilania) leży w sygnale z kompa..no tu już rozkładam ręce..lap na pewno posiada wyjście spdif (optyczne współdzielone ze słuchawkowym - mini toslink )..może jakieś sterowniki cholera..albo audioquest sprzedał mi uszkodzonego toslink - mini toslink? ale jakby był walnięty to chyba nie widziałbym swiatła na drugim końcu po odpięciu od daka..

Nie czytasz uważnie tego co Ci się piszę...

Na komputerze trzeba jeszcze zaznaczyć którym "urządzeniem" ma być odtwarzany dźwięk i w jakim formacie...

To, że gniazdo w kompie świeci to nic nie znaczy, cały czas się świeci jak jest włączony komputer.

W ustawieniach dźwięku sprawdź, które urządzenie masz aktywne (odtwarzanie) - powinno być cyfrowe urządzenie audio S/PDIF.

No właśnie czytam..pisałem już powyżej że " ...Karta dźwiękowa to Connexant HD Smart Audio 221 i jest ustawiona jako domyślne urządzenie odtwarzające. Oprócz tego nie znalazłem (nie tylko ja) żadnej innej opcji która dotyczyłaby spdif. Po prostu jedyną rzeczą w zakładce dźwięki i urządzenia audio jako odtwarzanie domyślne jest powyższa karta więc założyłem że optyk jest aktywny..." Nie widzę żadnej opcji typu cyfrowe urządzenie audio spdif..No i teraz nie wiem czy jakieś sterowniki brakują czy co?

Najedź prawym przyciskiem myszy na ikonę głośnika w zasobniku, następnie wybierz "Urządzenia do odtwarzania". Tam powinno być SPDIF.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

windows xp..klikając na głośnik prawym klawiszem mam 2 opcje - otwórz regulację głośności oraz ustaw właściwości audio..wybierając to drugie mam okno z pięcioma zakładkami na górze - głośność, dźwięki, audio, głos, dźwięk..wybierając zakładkę audio mam tam opcje odtwarzanie dźwięku urządzenie domyślne i z paska mogę wybrać jedynie moją kartę, nic więcej nie ma...przeszukałem wszystkie możliwe opcje...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.