Skocz do zawartości
IGNORED

Wieszanie kolumn podłogowych?

rejestr123

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

to bardzo zły pomysł! Dla prawidłowego odtwarzania niskich częstotliwości głośniki winne być przemieszczane po pokoju odsłuchowym tak długo aż uzyska się satysfakcjonujące efekty. Szczególnie istotna jest równa odległość obu głośników od tylnej ściany. Niewielka a nawet zerowa odległość da najpewniej bas dudniący. Pewna firma bodaj ze Szwecji (nie pamiętam nazwy) produkuje udane zestawy dedykowane do zawieszania na ścianie.... Ale te zestawy są odpowiednio strojone! Te z kolei nie mogą być umieszczane w wolnej przestrzeni. Jeśli zależy Ci na dobrym dźwięku i jednocześnie na zapełnieniu ściany prostopadłościennymi "rzeźbami" to poszukaj tego skandynawskiego produktu.

Wieszanie kolumn pidłogowych to najgorsza rzecz, jaką możesz zrbić.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do tego celu dedykowane są odpowiednie produkty np

http://definitive.rafko.pl/produkty.php?p=glosniki_scienne

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Zanim zacznę szukać konkretny sprzęt audio to proszę abyście doradzili mi czy wieszanie kolumn podłogowych na ścianie jest z Waszego punktu widzenia chorym pomysłem?

To już lepiej stawiać na podłogę kolumny ścienne. ;)

Zanim zacznę szukać konkretny sprzęt audio to proszę abyście doradzili mi czy wieszanie kolumn podłogowych na ścianie jest z Waszego punktu widzenia chorym pomysłem?

Równie dobrym jak przyprawianie łódkom skrzydeł.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Do tego celu dedykowane są odpowiednie produkty np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale tu widze w ofercie są też kolumny podłogowe z możliwością wieszania na ścianie. Więc jak jest? :) Przypuszczam jednak, że, oględnie mówiąc, za cenę kompromisów...

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

To są kolumny ścienne z opcją stawiania na podłodze. Mają membrany pasywne z przodu zamiast bas refleksów.

np

galeria_1.jpg

galeria.jpg

Te

Ukryta Zawartość

mi wyglądały na zdjęciach jako stojące, ale to pewnie zdjęcie.

Bez suba to chyba się nie obędzie, bo pasywna membrana 3,5" basu jednak niewiele wytworzy raczej chyba.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Dzięki za odp.

Faktycznie podłogowe tylko na podłogę a te rozwiązania głośników na ściane jak podane wyżej przykłady lub inne dają pdoobne efekty jak podłogowe głównie do audio ?

Dzięki za odp.

Faktycznie podłogowe tylko na podłogę a te rozwiązania głośników na ściane jak podane wyżej przykłady lub inne dają pdoobne efekty jak podłogowe głównie do audio ?

Tak jak ktoś tutaj słusznie zauważył subwoofer musisz dołożyć, XTR grają do 120Hz, poniżej nie mam mowy. Dźwiękowo będzie dobrze, ale z pewnością w tej cenie lepszy dźwięk zrobią klasyczne podłogówki - fizyki nie oszukasz.

Głośnik ścienny to kompromis i tyle.

Nie jest tak źle - zapraszam np. do Świnoujścia ;)

3106_13122007.jpg

Byłem w tym roku, nawet mam fotki tego "nielota" z napisem bosman express :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.