Skocz do zawartości
IGNORED

Wygłuszanie pokoju

mimon123

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem tu nowy i zielony w tych sprawach. Mam mały pokój w domu około 300m2 wymiary pokoju: 4.80 m. długość, 2,90 m. szerokość, 2,70 m. wysokość. Razem niecałe 14 m2. Nie chodzi mi tu o jakieś profesionalne nagrywanie, tylko o to aby w pokoju obok nie było aż tak mocno słychać muzyki. Czy jak wyłożę wszystkie ściany matą, pianką wygłuszającą to hałas będzie mocno przyciszony ? Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Jeśli zły dział proszę o przeniesienie.

https://www.audiostereo.pl/topic/105452-wyg%C5%82uszanie-pokoju/

Kolego, z czego masz ściany i jakiej grubości? Cegła pełna, dziurawka, beton, beton komórkowy itp.? Do czego ten pokój służy- pomieszczenie odsłuchowe, studio? Jaki masz budżet na te zabiegi i jaki efekt chcesz osiągnąć (najlepiej ile decybeli izolacyjności)? Pozdrawiam :)

Sciany w całym domu są zrobione z pustaków ceramicznych. Pokój służy do normalnego użytkowania. Chcę go przyciszyć ponieważ jak puszczam głośno muzykę to w domu wszyscy sie denerwują ;) budżet to około 200-300 zł. Ejekt ma być taki żeby trochę zmniejszyć hałas.

Kolego, przykro mi ale za te 300zł nie wyciszysz pokoju jak trzeba. Za tę kasę kupisz co najwyżej innym domownikom zatyczki do uszu.

Jak chcesz tanio to kombinuj, kup jakieś rolki watoliny, zbijaj sobie ramki z przegródkami w środku wypychaj je watoliną obszywaj jakimś materiałem i takimi panelami zastaw wszystkie ściany, na ścianę za sprzętem daj też grubą zasłonę, drzwi wyklej gąbką i tez zrób nad nimi zasłonę. Wyjdzie Cię to w najlepszym przypadku z 3 razy więcej niż założyłeś. Ale da jakiś efekt "po kosztach".

Jak chcesz tanio to kombinuj, kup jakieś rolki watoliny, zbijaj sobie ramki z przegródkami w środku wypychaj je watoliną obszywaj jakimś materiałem i takimi panelami zastaw wszystkie ściany, na ścianę za sprzętem daj też grubą zasłonę, drzwi wyklej gąbką i tez zrób nad nimi zasłonę. Wyjdzie Cię to w najlepszym przypadku z 3 razy więcej niż założyłeś. Ale da jakiś efekt "po kosztach".

Przy okazji akustyka pomieszczenia ulegnie kompletnej anihilacji. Wygłuszanie pomieszczenia jest znacznie trudniejsze niż jego adaptacja akustyczna ze względu na to, że przy wygłuszaniu część fal ma też być odbijane i rozpraszane a nie tylko pochłaniane. W kilkukrotnie a nawet kilkunastokrotnie większym budżecie myślę ze jest to nadal niewykonalne, a tym bardziej jak ktoś nie ma pojęcia o akustyce. Moja rada jest taka żeby lepiej zainwestować w słuchawki.

Zwróć uwagę, że on ma 14 metrowy pokój. Chcąc czy nie chcąc będzie słuchał w w bliskim polu, z kolumnami skręconymi dosyć mocno na siebie jeśli to ma grać. Pytał jak wygłuszyć pokój a nie zrobić sobie studio nagraniowe:) Jak powykłada pokój jak napisałem, to na pewno dźwięk się będzie w znacznie mniejszym stopniu wydostawał poza pomieszczenie. Jak będzie chciał czegoś lepszego to sam pomyśli o jakichś pułapkach basowych i rozpraszaczach (oczywiście wszystko da się po kosztach zrobić samemu, zamiast topic hajs w cudowne ustroje).

Podobne pytanie. Pokój 22 m2, kolumny będą na dłuższej ścianie (4,7m), która dzieli od lokalu sąsiada. Reszta pokoju nie sąsiaduje z nikim.

W projekcie developera ta ściana ma 24 cm, silka 24, oprócz tego po obu stronach ściany (z mojej strony i sąsiada) jest przewidziane wygłuszenie: dodatkowe 6,5 cm.

Pytanie jak jeszcze lepiej to wygłuszyć, jakie materiały?

Z danych od developera ściana standardowo jest wygłuszana za pomocą styropianu Yetico - Głucha Baba:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety zgadzam się, że 200-300 zł to zdecydowanie za mało, żeby myśleć nad jakimikolwiek sensownymi rozwiązaniami. Jeśli będziesz próbował coś za to polepszyć, to będą to prawdopodobnie wyłącznie zmarnowane pieniądze. Nie baw się w żadne folie, maty, pianki i inne tym podobne pierdoły, bo w kwestii izolacyjności, w domu, zwłaszcza w tym budżecie, to to się do niczego nie nadaje. Jeśli to jest nowy budynek, to izolacyjność akustyczna ścian powinna być rozważana już na etapie projektowania w porozumieniu pomiędzy inwestorem a inteligentnym (!) architektem (takich niestety jest niewielu). Ściana sama w sobie, z punktu widzenia konstrukcyjnego powinna zapewniać odpowiednie izolowanie dźwięku. Ewentualne montowane na niej ustrojstwa akustyczne mają służyć wyłącznie modelowaniem akustyki pomieszczenia, a nie docelowo jej izolacyjności. Poprawa istniejących u Ciebie warunków wymagałaby zbudowania ekranu na całą ścianę (obudowy dźwiękoizolacyjnej) w taki sposób, że po montażu rozwiązań technologicznych, mających zwiększyć izolacyjność, miałbyś na wierzchu zwykłą, gołą, twardą ścianę. Jest na to wiele skutecznych metod. Nawet jeśli nie skłaniasz się ku rozwiązaniom bezwzględnym (towarzyszącym szeroko pojętemu audiofilizomowi), a po prostu generujesz jakiś tam hałas, uciążliwy dla rodziny; to i tak nie ma innego rozsądnego wyjścia ;) TERAZ UWAGA DO ROGER7-- Jeśli przeczytałeś powyższe i jesteś gotowy na takie zabiegi to zachęcam do kontaktu wiadomością prywatną. Mogę się przyjrzeć Twojej sytuacji skrupulatniej. Pozdrawiam Panów serdecznie ;)

roger7

Czyli ściana miała by 24cm grubości i po obu jej stronach po 6,5cm styropianu Yetico - Głucha Baba i co na to?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Niestety zgadzam się, że 200-300 zł to zdecydowanie za mało, żeby myśleć nad jakimikolwiek sensownymi rozwiązaniami. Jeśli będziesz próbował coś za to polepszyć, to będą to prawdopodobnie wyłącznie zmarnowane pieniądze. Nie baw się w żadne folie, maty, pianki i inne tym podobne pierdoły, bo w kwestii izolacyjności, w domu, zwłaszcza w tym budżecie, to to się do niczego nie nadaje. Jeśli to jest nowy budynek, to izolacyjność akustyczna ścian powinna być rozważana już na etapie projektowania w porozumieniu pomiędzy inwestorem a inteligentnym (!) architektem (takich niestety jest niewielu). Ściana sama w sobie, z punktu widzenia konstrukcyjnego powinna zapewniać odpowiednie izolowanie dźwięku. Ewentualne montowane na niej ustrojstwa akustyczne mają służyć wyłącznie modelowaniem akustyki pomieszczenia, a nie docelowo jej izolacyjności. Poprawa istniejących u Ciebie warunków wymagałaby zbudowania ekranu na całą ścianę (obudowy dźwiękoizolacyjnej) w taki sposób, że po montażu rozwiązań technologicznych, mających zwiększyć izolacyjność, miałbyś na wierzchu zwykłą, gołą, twardą ścianę. Jest na to wiele skutecznych metod. Nawet jeśli nie skłaniasz się ku rozwiązaniom bezwzględnym (towarzyszącym szeroko pojętemu audiofilizomowi), a po prostu generujesz jakiś tam hałas, uciążliwy dla rodziny; to i tak nie ma innego rozsądnego wyjścia ;) TERAZ UWAGA DO ROGER7-- Jeśli przeczytałeś powyższe i jesteś gotowy na takie zabiegi to zachęcam do kontaktu wiadomością prywatną. Mogę się przyjrzeć Twojej sytuacji skrupulatniej. Pozdrawiam Panów serdecznie ;)

Flipat ma rację, że ściana powinna sama w sobie z punktu widzenia konstrukcyjnego zapewniać izolowanie dźwięku, tylko życie pokazuje niestety inaczej. Ja mieszkam w 5-cio letnim bloku. Ściana między moim mieszkaniem a sąsiada jest tak cienka, że słyszę jak sąsiad kichnie - i wierzcie mi, że krzyczę do niego "na zdrowie" a on mi odpowiada - to jest jakaś TOTALNA PORAŻKA. I co z tym zrobić???

roger7

Czyli ściana miała by 24cm grubości i po obu jej stronach po 6,5cm styropianu Yetico - Głucha Baba i co na to?

Tak. Nie wiem natomiast czy coś powinno być na to, co ewentualnie na podłogi, sufit.

Albo co lepszego zamiast tego Yetico?

Po prostu mieszkanie (dwupoziomowe) jest jeszcze w stanie surowym, więc mógłbym jeszcze coś zmienić

--> roger7

Ta Głucha Baba nie ma podanych żadnych parametrów akustycznych. Dobrym rozwiązaniem będzie gąbka poliuretanowa regenerowana. Grubość 4 cm lub więcej, gęstość około 200kg/m3. Tańszym rozwiązaniem będzie zastosowanie gęstej wełny mineralnej 7-10cm grubości.

Sufit można zrobić podwieszany z wełną w środku, na podłogę granulat i wylewka jeśli można zmniejszyć wysokość pomieszczenia o 1x cm.

--> studioprojekt

Najkrótsza droga to wydrukować sobie normę PN-B-02151/03 i pokazać developerowi mówiąc że słyszysz kichającego sąsiada. Niech zwiększają izolacyjność ścian jak spartolili robotę podczas budowy. Jak to nie poskutkuje to zamówić pomiar izolacyjności ściany pomiędzy mieszkaniami wykonany wg polskich norm i dobiegać się wykonania naprawy przez developera. Jednak najczęściej nie chcą nic zrobić i trzeba dochodzić swojego przed sądem.

Gorzej jeśli pomiędzy wami przebiega pion, szyb wentylacyjny lub komin. Wtedy np. zmiana szybów wentylacyjnych ze zwykłych na takie z tłumikami akustycznymi to już większa rozruba w boloku.

--> roger7

Ta Głucha Baba nie ma podanych żadnych parametrów akustycznych. Dobrym rozwiązaniem będzie gąbka poliuretanowa regenerowana. Grubość 4 cm lub więcej, gęstość około 200kg/m3. Tańszym rozwiązaniem będzie zastosowanie gęstej wełny mineralnej 7-10cm grubości.

Sufit można zrobić podwieszany z wełną w środku, na podłogę granulat i wylewka jeśli można zmniejszyć wysokość pomieszczenia o 1x cm.

Głucha Baba ma podane parametry akustyczne na tej firmowej stronie, karta techniczna w formacie pdf. Jest tam tabela "Przybliżone wartości wskaźnika zmniejszenia poziomu uderzeniowego ΔLw [dB] oraz klasy akustyczne podłogi w zestawieniu z grubością płyty".

I wynosi w zależności od grubości i klasy podłogi od 26 do 32 db

wskaźnika zmniejszenia poziomu uderzeniowego (...) oraz klasy akustyczne podłogi

A jak to się ma do ścian? Pisałeś o zastosowaniu tego styropianu na ściany, a po nich zazwyczaj się nie chodzi. Dlatego potrzebny jest współczynnik zmniejszenia przenikania dźwięków "powietrznych" przez dany materiał, a nie uderzeniowych.

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
  • 4 tygodnie później...

Panowie,

praktyczne pytanie:

Ile będę potrzebował tych paneli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) by osiągnąć optymalny (szare pole na wykresie RT 60)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Pomiar jest z mojego pokoju i muszę zawalczyć z pogłosem i odbiciami. Za pomoc z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najkrótsza droga to wydrukować sobie normę PN-B-02151/03 i pokazać developerowi mówiąc że słyszysz kichającego sąsiada. Niech zwiększają izolacyjność ścian jak spartolili robotę podczas budowy. Jak to nie poskutkuje to zamówić pomiar izolacyjności ściany pomiędzy mieszkaniami wykonany wg polskich norm i dobiegać się wykonania naprawy przez developera. Jednak najczęściej nie chcą nic zrobić i trzeba dochodzić swojego przed sądem.

Gorzej jeśli pomiędzy wami przebiega pion, szyb wentylacyjny lub komin. Wtedy np. zmiana szybów wentylacyjnych ze zwykłych na takie z tłumikami akustycznymi to już większa rozruba w boloku

Kurcze, w naszym bloku przegapiliśmy temat reklamacji u dewelopera bo minęło już 8 lat a na bank jest coś spierniczone z tą izolacją pomiędzy mieszkaniami. Ja słyszę mieszkanie u góry, z boku i po przekątnej - żadna ze ścian z nim nie graniczy a pieski tej pani skutecznie wybudzają mnie ze snu o 7 rano. Oczywiście w drugą stronę też to działa bo ja lubię sobie obejrzeć film w którym co nieco słychać i sąsiedzi też mają z tym problem bo nie słyszą własnego telewizora. Ścianki to 12cm suporeksy i położony na nich jakiś tynk maszynowy. Nie mam planu jak odizolować się akustycznie. Czytałem ostatnio o jakichś słowackich panelach tłumiących przyklejanych do ściany w cenie ok 10 euro za 1m2. Tylko nie wiem bo na ścianie którą dziele z sąsiadem jest zabudowana szafa i musiałbym w tej szafie chyba tez to przyklejać - nie wiem jak ugryźć temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.