Skocz do zawartości
IGNORED

Co wybrać ? Technics sb-t200 czy ... ( coś nowego ) ? PILNE :)

Simon_45126

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Postanowiłem złożyć samemu kino domowe ( myśle że ze względu na fundusz będzie to rozłożone w czasie ). Mam możliwośc kupić prawie nowe ( mało co używane ) technicsy sb-t200 w cenie 700 zł i teraz tu rodzi się pytanie czy je kupić :) ? ponieważ kiedyś słyszałem je i mi się bardzo podobały ( lubie niskie/dolne rejestry ), ciepłe i głębokie brzmienie, ale biorąc pod uwagę że w tej cenie można kupić coś nowego to nie wiem czy jest to dobra decyzja. Musze bardzo szybko podjąć decyzję ( w sume to dzis wieczorem ). Do całego sprzętu chce kupić jakiś amplituner do 1200 zł i powoli dokupić resztę kolumn 5.1. Bardzo proszę o pomoc, co będzie lepsze w cenie 700 zł można kupić np:

( wiem żę moja lista jest długa ale może ktoś się zna słyszał ten sprzęt i możę mi pomóc ) PROSZĘ I DZIĘKUJĘ

Jamo S 606

Jamo S 608

Jamo S 718

Jamo E 350 BeechJamo C 405

Jamo C 405

Yamaha NS-50E

Yamaha NS 200 BL

Yamaha NS-325F

Yamaha NS-525F

Yamaha NS-F150

Yamaha NS-555

Taga Harmony TAV-806F

Taga Harmony TAV-906F

Wharfedale Diamond 10.4

Wharfedale Diamond 10.6

Koda Koda-LSP

JBL Northridge E 80

JBL Studio 180

Tonsil Maestro II 180

Stary, odpuść sobie. Nie kompletuj sprzętu na gwałt! Jeżeli chcesz 5.1 to rozejrzyj się za całością. Ewentualnie kupując fronty zastanów się od razu co na tył, jaki centralny, sub itd.

Szybko to można zazwyczaj umoczyć... Myślę, że wiele osób to potwierdzi.

Zastanów się od razu jaki amplituner będziesz potrzebować, jakie "bajery" powinien posiadać, co będziesz do niego podpinać, ile wejść/wyjść HDMI itp.

Podaj więcej informacji co do wielkości pokoju, preferencji muzycznych etc.

Można szybko wydać kasę a potem pluć sobie w brodę zbierając ją od nowa na coś innego.

Więcej cierpliwości...

Z Twojej listy słuchałem Jamo, wafle i Tonsile. Te ostatnie według mnie brzmiały najlepiej.

Co do kolumn to ja nie doradze.

Nie interesuje się sklepówkami. Napisałeś że chcesz kupić amplituner, i chcesz wydać na niego 1200zł. Ciężka sprawa. Po pierwsze ja bym się nie interesował takimi tanimi amplitunerami, jeżeli wogóle są na rynku, bo nawet nie wiem. A jeżeli już to tylko używane na Allegro. Polecam uzbierać jeszcze 1000 zł, i zainteresuj się takimi firmami jak - Harman Kardon, Onkyo, Primare.

Zobacz sobie Amplituner Primare SPA23, bardzo ciekawy model , Kosztuje około 2100zł. i nie spiesz się tak szybko. Po pierwsze najpierw amplituner, odtwarzacz blu ray.

A jeżel lubisz gry Playstation 3. Zobacz Odtwarzacz Blu-Ray. Phillips BDP9700. Cena około 1800zł.

Jeżeli twój budżet to przekracza, to niech koledzy pomogą, bo jak dla mnie, to nie ma co niżej schodzić, i za dwa miesiące będziesz szukał czegoś innego.

Pozdrawiam : )

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Sorry za Primare SPA23. Mój błąd. Chyba mi się łeb wyłączył. A bo wiesz bo ja tylko, w takich sprzętach degustuję. : )

Zgodzę się i z marekw76 i z DIY HI-END lepiej poczekac i dozbierac na coś ciut lepszego odnośnie kolumn to czy dostaniesz dobre czy znajdziesz dobre dla Ciebie zależy wyłącznie od Twoich preferencji co do dźwięku .

A Primare ma faktycznie drogie "klocki" ale za to bardzo dobre a ten SP A23 to wzmacniacz wielokanałowy

Jeżeli masz w okolicy kolegów, którzy interesują się kolumnami, wiedzą coś na ten temat. Jak się projektuje kolumny, zwrotnice. Dobrać odpowiednie głośniki do amplitunera. To możesz zawsze pójśc tą drogą, na pewno będzie taniej, solidniej. A jeżeli nie masz takiej opcji, zostają sklepy, i Allegro.Czasami osoby prywatne oferują swoje konstrukcje DIY. Ale przeważnie są to drogie kolumny. Także twój budżet jest ograniczony. Jak chcesz konstrukcje DIY, to moge pogadać z przyjaciółmi. Bedę się widział na tygodniu z jednym z nich, który projektuje zwrotnice, i obudowy. W tej chwili mam w projekcie kolumny na wstęgach Aurum Cantus i Jantzen Audio. Do mojego kina. Jeżeli potrzebujesz informacji, to musisz podać numer kontaktowy. A jeżeli jesteś na 100 procent pewny, że chcesz kupić kolumny sklepowe, to twój wybór. Pozdrawiam.

Aha i jeszcze jedno. Simon 45126. Podaj mi twoje imię. Bo będę dzwonić do ciebie, oczywiście jeżeli jesteś zainteresowany. Potem pewna osoba będzie się z tobą kontaktować. Musisz być na 100 procent pewny co oczekujesz, za jakie pieniążki chcesz złożyć kino domowe. Będziesz musiał odpowiadać na jeszcze inne pytania,więc nie kombinuj. Pamiętaj ten komentarz jest do ciebie, i czekam na twoją odpowiedż.

Aha i jeszcze jedno. Simon 45126. Podaj mi twoje imię. Bo będę dzwonić do ciebie, oczywiście jeżeli jesteś zainteresowany. Potem pewna osoba będzie się z tobą kontaktować. Musisz być na 100 procent pewny co oczekujesz, za jakie pieniążki chcesz złożyć kino domowe. Będziesz musiał odpowiadać na jeszcze inne pytania,więc nie kombinuj. Pamiętaj ten komentarz jest do ciebie, i czekam na twoją odpowiedż.

Dzięki za pomoc i zainteresowanie :) powiedz o jakich kosztach mówimy za DIY // narazie naprawde mam ograniczone możliwości

ogólnie koledzy czy ktoś może wyrazić swoje subiektywne zdanie na temat wspomnianych technicsow ???

Jeszcze raz dzieki :)

Jeżeli chodzi o amplituner, to jak mi wiadomo nowe około 2000zł. Używane 1000zł, może mniej, tutaj jest duża rozpiętośc. Mam na myśli, że nie chcesz wydać więcej jak 2000 zł za nowy amplituner. Co do kolumn materiał MDF, HDF, płyty OSB. Ja mam dostęp do właśnie takich materiałów. Ostatnio kumplowi załatwiłem płyte MDF 22mm, tylko nie pamiętam jaki wymiar cholera, mam u siebie na firmie. 150zł za sztukę. Wymiar 262cm na 204cm, już nie pamiętam. Cholera. Jedna płyta na jedną kolumne. Poważniejsza konstrukcja. Co do głośników to od 100zł. Na przykład Szerokopasmowy Wisaton, znakomity głośnik. Ja wole Hi-Endowe wstęgi, głośniki, także skupmy się na twoim budżecie. Jak pamiętam to najtańsze kino domowe, które zrobiliśmy to kosztowało 5000 zł, z haczykiem. Kolumny ,centralka, subwoofer. Ogólnie system 5.1.

Oczywiście do tego jeszcze amplituner. Klient posiadał już amplika Harman Kardon AVR 460. Sam też nie robie, i chłopaki też nie chcą się podejmować bardzo tanich systemów. Trzeba dbać o prestiż. Klienci przeważnie chcą kolumny wykończone naturalnym fornirem. A to kosztuje. Pozdrawiam.

• 1 rok później...

Witam Serdecznie:-). Nie chciałem zakładać nowego tematu więc piszę tutaj:-). Jestem właśnie w posiadaniu Jamo s 626 hcs i Technics SB-T200 oraz Radmorów ls20 ale to już jest inny temat:-). Napotkałem sporo ocen negatywnych na temat tych technicsów. Jestem odmiennego zdania bo sądzę, że technicsy sb-t200 są lepsze od jamo s 626:-). Ciekawostką jest to, że można je teraz sprzedać drożej niż się je kupiło. Przez jakiś czas była na nie promocja bo cena katalogowa z początku produkcji była sporo wyższa!. Miał ktoś z Państwa styczność z tymi technicsami? . Jestem ciekaw Państwa opini na ich temat i porównania ich do innych konstrukcji np. Jamo czy Taga Harmony:-). Co zauważyłem osobiście to technicsy mają lepsze wysokie tony niż Jamo (bardziej neutralne i szczegółowe). Jeśli chodzi o średnie pasmo to mają go więcej i wokale są bardziej wyraźne. Bas jest dosyć głęboki i sprężysty. Ma lepszą kontrolę niż jamo. Jak na malutkie dwa 14 cm głośniki to grają bardzo dobrze:-). Ogólnie stwierdzam, że są bardziej muzykalne niż jamo:-). Porównywałem też je z tonsil maestro II 180 i moim zdaniem te stare technicsy brzmią lepiej:-).

To Jamo to wyjątkowo marne budżetowe kolumny do kina, a Taga to przecież taki chiński "no name" na polski rynek chyba wyłącznie.

Prawie wszystko od tego gra lepiej, w czasach Technicsa nie było internetu i zgniłego marketingu więc produkty trzeba było robić dobre...

I właśnie zastanawia mnie dlaczego sporo osób posiada negatywne opinie co do tych technicsów. Zapewne w ogóle nie mieli z nimi styczności. Niby mają swoje lata a brzmią lepiej niż nie jedna nowa konstrukcja. Tak samo słyszałem też hamahy ns-f150 i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że koło technicsów nie mogą się nawet stanąć. Bas był całkowicie bez kontroli i strasznie rozmyty. Praktycznie bez wyraźnego rytmu!. Zwrotnice w technicsach nie są też złe. Osobiście je oglądałem:-). Jeśli ktoś posiada te technicsy to nie warto ich zamieniać na jakieś markietówki:-)

Bo to były te czasy kiedy sprzęt, praktycznie i tych firm jak to ktoś nazwał marketowych był o wiele lepszej jakości niż teraźniejszy. Technics miał bardzo dobre "klocki" a kolumny miały ciekawe rozwiązania techniczne i grały naprawdę świetnie. Nabywając te kolumny trzeba by było zwrócić uwagę na takie aspekty o których napisał marekw 76

Ewentualnie kupując fronty zastanów się od razu co na tył, jaki centralny,

bo to dość ważna sprawa w skompletowaniu kolumn do kina domowego czyli dopasowanie brzmieniowo centralnego do frontów i w zupełności zgadzam się z wypowiedzią Kolegi marekw 76.

Jednak co do kolumn wszystko zależy od naszych preferencji i np takie, które dla nas są kiepskie innemu mogą spokojnie starczyć jeśli chodzi o brzmienie.

teraz tu rodzi się pytanie czy je kupić :) ? ponieważ kiedyś słyszałem je i mi się bardzo podobały ( lubie niskie/dolne rejestry ), ciepłe i głębokie brzmienie, ale biorąc pod uwagę że w tej cenie można kupić coś nowego to nie wiem czy jest to dobra decyzja

skoro podoba Ci się ich brzmienie to nie widzę problemu z ich kupnem. To właściwie najważniejsza sprawa, żeby podobało się brzmienie kolumn

Kolego Simon_45126 a słuchałes już którychś z tych wymienionych na samym początku kolumn? Myślę jednak, że skoro podoba Ci się brzmienie Technicsów nie patrzyłbym na inne. Skupiłbym się na dobraniu brzmieniowym centralnego o czymm pisałem wcześniej. Natomiast surroundy mogą być całkiem z iinnej bajki .

Taga to przecież taki chiński "no name" na polski rynek chyba wyłącznie.

właśnie Taga Harmony ale 606 to wg mnie też nieźle grające kolumny, ale wg mnie .

Napisano 01.09.2013 - 19:17

Użytkownik pawelace12 dnia 01.09.2013 - 10:42 napisał

co niby takiego dobrego w klockach primare?

audiofilskie powietrze w srodku czy zasilacze impulsowe i klasa d w wielu?

wystarczy posłuchać i wszystko wiadomo :)

Dokładnie.

Po dokładnych oględzinach technicsów okazało się, że mają one obudowę labiryntową:-). Same przetworniki niskotonowe są dobre bo mają zaledwie 14 cm a pracują w sporej obudowie a na dodatek są wytrzymałe mocowo i nie zniekształcają:-). Przykładowo Tonsil Maestro II 180 są też duże ale kolumna posiada bardzo sporo wytłumienia!. Niby przetworniki są większe ale mniej wytrzymałe mocowo. Jeśli ktoś szuka dobrych kolumn używanych w dobrej cenie to mogę je śmiało polecić:-). Radmory ls20, które posiadam grają ładnie ale nie nadają się do kina domowego bo są za słabe. Na technicsach to czuć, że dużo się dzieje i bas robi swoje oraz ma dobry wykop:-)

Aktualnie mam podpięte Technicsy pod Kasprzaka AT9100:-). Niestety gra on lepiej niż nowy amplituner yamahy co też posiadam. Wymieniłem w nim kondensatory na 10000uF i te 27 wat na kanał całkowicie starczy:-). Kiedyś myślałem by technicsy sprzedać ale teraz widzę, że byłby to największy błąd a tym bardziej bo są w stanie idealnym na oryginalnych przetwornikach i nic nie grzebane:-).

A ta stara unitra nie jest jeszcze taka zła:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.