Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy V1 dylemat

MrEcuador

Rekomendowane odpowiedzi

Jakies 2 lata temu przypadkowo w księgarni usłyszałem Tannoye M2 które mi się bardzo wtedy spodobały. Długo się nie zastanwiając kupiłem V1 (podobno to już nie to samo). Moje odczucia po 2 latach obcowania z V1. Są ok gdy słucham spokojnej muzyki, detaliczne, jasne i gółównie grają środkiem. Słucham sporo soundtracków z filmów. Problem pojawia się gdy chcę posłuchać czegoś innego wtedy środek jest chyba trochę natarczywy i wydają mi sie zbyt jasne. Dodam że nie mam wzmacniacza. Są podłączone do starej wieży Sony, miałem przez krótki czas Harmana 620 (wiem że to niski model) ale wielkiego skoku w jakości nie usłyszalem. Teraz zastanawiam się czy inwestycja w jakiś porządny wzmak wiele zmieni ? I tak kupię jakiś ale ponoć 70% dźwięku robią kolumny.. Ja chyba potrzebuję czegoś uniwersalnego chociaż lubię detaliczność i środkowe pasmo ale te Tannoye troszkę męczą na dłuższą metę.

Proszę o jakąś poradę czy je pogonić i szukać czegoś innego czy wzmacniacz dużo może zmienić... Jakich podstawek ewentualnie posłuchać, chętnie przejdę się do jakiegoś salonu by porównać..

https://www.audiostereo.pl/topic/105323-tannoy-v1-dylemat/

Witaj,

trudno będzie Ci jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie. Na pewno Tannoy Mercury V1 wymagają wzmacniacza, aktualnie ogromnym ograniczeniem jest Twoja wieża, która zasila kolumny.

Namawiam na odsłuchy, najpierw posłuchaj w salonie V1 z różnymi wzmacniaczami (z Twojego opisu wynika, że powinien pasować Ci wzmacniacz Cambridge Audio Topaz AM10 lub wyższy Azur 315A lub NAD C316BEE). Następnie posłuchaj innych kolumn i sam zdecyduj.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

https://www.audiostereo.pl/topic/105323-tannoy-v1-dylemat/#findComment-2918744

Zdecydowanie wolałbym wydać 700-800 pln na wzmacniacz niż 1500 przy V1 które kosztowały 2 lata temu 750 pln. Różnicę wolałbym dołożyć do lepszych kolumn. To na razie i tak luźne przemyślenia czy iść w lepsze kolumny czy na razie zainwestować we wzmacniacz.

Wspomniałem wcześniej że miałem HK 620 i rewelacji nie było w porównaniu do tej wieżyczki. Czy Cambridge Audio Topaz który wymieniłeś gra w miarę ciepło i jest w stanie je trochę utemperować ? I jeszcze jedno pytanie czy B&W np 686 są bardziej uniwersalne od Tannoy V1 ?

https://www.audiostereo.pl/topic/105323-tannoy-v1-dylemat/#findComment-2918798

Szczerze to sam nie wiem, ciągle szukam swojego dźwięku ;) Generalnie podobają mi się te kolumienki tylko chwilami nie radzą sobie z muzyką szybką jakąś popową itd. a zdarza się czasami że i takie coś włącze - rzadko bo rzadko ale jednak, wtedy są za ostre. Chyba najrozsądniejsze będzie przetestować je z normalnym wzmakiem i wtedy wydac ostateczny wyrok czy zostawiam czy szukam innych. Dzięki za podpowiedzi ale bez odsłuchu nie będę kupował F3 ;) Zastanawiam się jeszcze jakich wzmacniaczy potrzebują Tannoye.. wydaje mi się że raczej ciepło grających bo one dość jasne i detaliczne. Czy Nad i Rotel to dobre połączenie z Tannoyem ? A może HK 680 ?

Szopen a czy Denony nie są jasne ?

https://www.audiostereo.pl/topic/105323-tannoy-v1-dylemat/#findComment-2919777

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.