Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre kolumny podłogowe zamiast suba

rajan

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mircysko

(Konto usunięte)

I mamy klasyczny już zestaw 'weryfikatorów'. Ja chciałbym tylko wiedzieć czy Żona słyszała z kuchni, czy z salonu? ;)

dalej kolegę zapraszam do mnie, może zmienisz zdanie.

Nie szukałem w Niemczech (jeszcze). Tylko ciekawe ile za transport? No i nie zawsze chcą wysyłać. Bassreflex z tyłu odpada.

Każdego dnia na naszym Allegro przybywa średnio trzy bite strony ogłoszeń z używanymi kolumnami.

Naprawdę jest w czym wybierać i nie trzeba nigdzie jeździć ani martwić się o transport czy bassreflex.

Po wstępnej selekcji ofert z ceną Kup Teraz* oraz modeli, których rynkową wartość trudno oszacować**,

zostanie jeszcze całkiem sporo do ewentualnego rozważenia. Czasu masz dużo, na pewno coś trafisz.

* zazwyczaj ceny Kup Teraz są mocno przesadzone i mają się nijak do realnej wartości sprzętu.

** jeśli nie można znaleźć żadnych wiarygodnych informacji dotyczących ceny katalogowej sprzętu,

to najlepiej od razu sobie odpuścić, bo takie zakupy zwykle kończą się bardzo przykro przy odsprzedaży.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

@-parantulla-witaj,z twojego opisu wnioskuję że naprawdę można wyrwać bardzo tanio nowy sprzęt za 50% ceny sklepowej.Owszem może się tak zdarzyć że ktoś wpadł w tarapaty np(komornik,windykacja,choroba)albo po prostu nie ma miejsca gdzie trzymać,wymienia system i odda prawie darmo bo ma kupę kasy.Ale ni jak to się ma do rzeczywistości codziennej,że ktoś posiada np pół roczny-czy roczny wzmak lub kolumny w stanie idealnym,wypucowane,bez żadnej skazy i odda za pół ceny.Np znajdz mi NAD 375 pół roczny-z polskiej dystrybucji za 3000pln.Znajdz mi MA RX8 za 3000pln roczne .Znajdz mi Paradifm 60v5 za 3500 roczne-i mogę tak pisać do rana.Więc nie pisz kolego że 50% ceny za towar idealny roczny to jest max co powinno być do zapłaty.Jak każdy by myślał twoim tokiem myślenia i tak by faktycznie to większość by odkupowała towary od innych i jaki by to wtedy by był zbyt dla firm.Owszem można czasem bardzo tanio wyrwać coś ,ale to są bardzo sporadyczne przypadki.Ludzie nie są głupi,a już na pewno nie są instytucją charytatywną.A przecież mowa o nas POLAKACH HE HE:) POZDRAWIAM

Każdego dnia na naszym Allegro przybywa średnio trzy bite strony ogłoszeń z używanymi kolumnami.

Naprawdę jest w czym wybierać

No przeglądam od kilku dni i jak dla mnie (czyli to czego szukam) mam cały czas ten sam wybór: 2szt. Klipschy, Focal i Dynaudio. NIc nie przybyło... Także z tym wyborem, to aż takiego bólu głowy nie ma - niestety.

Ale ni jak to się ma do rzeczywistości codziennej,że ktoś posiada np pół roczny-czy roczny wzmak lub kolumny w stanie idealnym,wypucowane,bez żadnej skazy i odda za pół ceny.

Nie znam rynku hi-fi, ale domyślam się, że jest właśnie tak jak piszesz. Jak już ktoś ma coś dobrego, zadbanego, to nie ma powodów, żeby to oddawać za półdarmo. Więc albo mega okazja albo mega wtopa ;)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

taka prawda,pisałeś o kolumnach klipsch że na ceneo są za 3200 -owszem ale to nie jest Polska dystrybucja-znam z autopsji.Są za 3600 owszem Polska dystrybucja ale wstrętny kolor sherry (blada wiśnia) które zawsze były tańsze i mało kto je kupował.A czarnych z polskiej dystrybucji poniżej 3600 nie dostaniesz-w salonie-tak mylę.:)Więc jak kupuje ktoś za 3000pln,zadbane,czyściutkie,bez żadnej skazy w kartonach oryginalnych z gwarancją od kogoś to chyba jest niezły biznes jak 600 pln zostaje w kieszeni-o ile mu diler sprzeda za 3600..To nie towar za 10 koła że można 3 koła opuścić.

Jaki komornik, jakie tarapaty, o czym wy mówicie?

Wzmacniacz Marantz PM11s1 cena katalogowa 14.999zł kupiłem ośmiomiesięczny za równe 8.000zł

Kolumny Focal Electra 1027Be cena katalogowa 23.999zł kupiłem niespełna roczne za 11.500zł

Odtwarzacz Marantz SA11s1 cena katalogowa 11.999zł kupiłem półtoraroczny za 5.500zł

Kolumny ESA Furioso2 cena katalogowa ponad 11.000zł kupiłem półroczne za 6.000zł

Mam pisać dalej? Bo jak zacznę wymieniać sprzęty starsze niż 2-3 lata, to strony zabraknie.

Wszystko kupowane za połowę ceny, a czasami dużo dużo taniej.

Kolumny JMlab Mini Utopia w komplecie z oryginalnymi standami, cena katalogowa prawie 30.000zł

dwa razy kupowałem z drugiej ręki w stanie idealnym za 10.500zł i 11.000zł, a widziałem nawet i po 9.000zł stały.

Kolumny JAMO Concert 11 cena katalogowa 11.000zł trzy razy kupowałem, dwa razy płaciłem po 5.000zł i raz 4.600zł

Swoją drogą polecam, bo takie pieniądze za takie paczki, to jest śmiech na sali, a do 30 metrów będą w sam raz.

Mniejsze Concert 8 w sklepie kosztowały ponad 7.000zł, a używki chodzą po 2.500zł maksymalnie.

I tak dalej i tak dalej, wymieniać można do rana.

Także zamiast teoretyzować i wymyślać historie niestworzone o komornikach, proponuję zapoznać się z tematem.

Sprzęt audio już w momencie podbijania karty gwarancyjnej traci połowę swojej wartości,

a to że jakiś czubek woła 2.700zł za kolumny, które w sklepie stoją po 3.200zł to niech sobie woła,

nawet i milion, zobaczymy za ile je sprzeda, bo za więcej jak 2.000zł, to tylko pomarzyć może.

Nie ma co patrzeć za ile coś stoi, tylko trzeba patrzeć po ile to się sprzedaje.

Dlatego już wyżej pisałem, że aukcje z ceną minimalną można sobie spokojnie darować

i polować na licytacjach, bo to jest jedyny miarodajny wskaźnik wartości danego sprzętu w danej chwili.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

No przeglądam od kilku dni i jak dla mnie (czyli to czego szukam) mam cały czas ten sam wybór: 2szt. Klipschy, Focal i Dynaudio.

Czyli bierzesz pod uwagę tylko kolumny z ostatnich 3-4 lat? Twój wybór, ale w tej cenie i klasie na zbyt wiele bym nie liczył... Chcesz dobrego basu i masz nadzieję uzyskać go z wąskich kolumienek - jest wiele ciekawych wątków na ten temat na forum tutaj, poszukaj. Ja z szczerej i uczciwej życzliwości przekonuję Cię byś rozważył kolumny z dużym wooferem i nie skupiał sie tylko na tym, co obecnie jest promowane w większości polskich sklepów audio (a to właśnie m.in te produkty powyżej) tylko poszukał czegoś, za czym nie ugania się 3/4 ludzi szukających na allegro po recenzjach w prasie z ostatnich lat... Moim zdaniem nie tędy droga do dobrego dźwięku. Gdy wybierzesz się gdzieś do salonu posłuchaj jak grają kolumny z wooferem 15cm a jak z 30cm i wybierz sam. Potem powinieneś lepiej wiedzieć co Ci się podoba i czego szukać. Naprawdę jednak jeśli możesz polecam Ci posłuchać Canton Karat 770DC i porównać do sprzętów, które wziąłeś na początku na swoją listę. Ja byłem pod dużym wrażeniem tego dźwięku, a gdy ich słuchałem kosztowały ponad 1600 Euro, biły jednak sprzęty wycenione znacznie wyżej. Plusem jest to że mają duży woofer z boku kolumny, a same są wąskie. Dobra, nie namawiam, bo wyjdzie na nachalny marketing a nie taka moja intencja.

Parantulla ma rację, że jest duzo sprzętu na Allegro. Ja jednak zawsze kupowałem bezpośrednio w DE lub UK, Walii, wsiadałem i jechałem po sprzęt i byłem do przodu i zadowolony. Kilka b. dobrych okazji dla siebie i rodziny ustrzeliłem, ale nigdy poprzez Allegro, gdzie uważam ceny są często zawyżone, bo ludzie właśnie na tym starają się zarobić, że klientom nie chce się kilkaset km za sprzętem pojechać. Nikogo nie oceniam, to nie ma być wpis pejoratywny, ale po prostu moja osobista opinia.

Nie znam rynku hi-fi, ale domyślam się, że jest właśnie tak jak piszesz. Jak już ktoś ma coś dobrego, zadbanego, to nie ma powodów, żeby to oddawać za półdarmo. Więc albo mega okazja albo mega wtopa ;)

W Polsce.

Powrót po dłuższej przerwie...

Czyli bierzesz pod uwagę tylko kolumny z ostatnich 3-4 lat? Twój wybór, ale w tej cenie i klasie na zbyt wiele bym nie liczył...

Pytam się o kolumny, o których mogę też coś poczytać i które są dostępne (popularne). Nie jest to mój wybór, tylko po prostu wąska wiedza w tym temacie :(

i nie skupiał sie tylko na tym, co obecnie jest promowane w większości polskich sklepów audio (a to właśnie m.in te produkty powyżej) tylko poszukał czegoś, za czym nie ugania się 3/4 ludzi szukających na allegro po recenzjach w prasie z ostatnich lat...

No właśnie jestem w tych 3/4... Ciężko mi będzie wyjść poza schemat skoro nie jestem obeznany. Dlatego liczę na podpowiedzi od Was :)

Wszystko kupowane za połowę ceny, a czasami dużo dużo taniej.

Wszystko ładnie, tylko nie ta półka cenowa. Widocznie drogie sprzęty tak mają, bo w tych tańszych raczej ciężko o takie obniżki (z tego co widzę po portalach). Poza tym zwróć uwagę na to co sam pisałeś kiedyś o Jamo Concert 8 (a zakładam, że może to dotyczyć również innych wiekowych juz konstrukcji):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "Druga sprawa, to głośniki z tych kolumn nawet dzisiaj są piekielnie drogie (parka samych średniotonowców, to wydatek ponad 2.000PLN) stąd na rynku wtórnym częściej można spotkac takie właśnie sztukowane przerabiańce po przeszczepach elementów niewiadomego pochodzenia, gdzie każdy głośnik jest z innej parafii, byle na zdjęciach był komplet i jakoś tam grał po wyjęciu z kartonów"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszystko ładnie, tylko nie ta półka cenowa. Widocznie drogie sprzęty tak mają, bo w tych tańszych raczej ciężko o takie obniżki (z tego co widzę po portalach).

Sam pisałeś, że masz do wydania 5.000zł, a za taką cenę możesz spokojnie kupić używane kolumny,

które jako nowe kilka lat temu kosztowały w sklepie ponad 10.000zł i będą w idealnym stanie.

Czego i kto tutaj nie napisze, to i tak Ci zawsze coś nie pasuje, dlatego szkoda czasu na jałowe gadki.

Kup sobie Klipsche za 2.700zł, postaw i słuchaj, a po miesiącu łupania je sprzedaj za 1.700zł

bo więcej nikt nie da i wtedy może zrozumiesz o czym się do Ciebie rozmawia :)

Ale co mi nie pasuje? U Ciebie w poście są tylko jedne podłogówki w moim zasięgu (tylko najpierw muszę znaleźć kogoś kto sprzedaje). Tymczasem szukam i czekam na inne oferty.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez cir, 30 Sierpnia 2013 - chamstwo
Ukryte przez cir, 30 Sierpnia 2013 - chamstwo

@ parantulla-już nie błyskaj tak tymi tysiącami ile one kosztowały i ile zapłaciłeś i że możesz tak całą stronę zapisać.k**wa takich pajaców co mamoną błyskają to jet tu od zajebania.Dawaj na obecną chwilę przykłady towaru pół czy rocznego za połowę ceny sklepowej żebyś nie był gołosłowny.Co ty myślisz że każdy w dupie ma oczy i aukcji nie przegląda.k**wa co za gość-podbija mi kartę i tracę 50% wartości-dawaj linki a nie błyskasz swoim nie uzasadnionym przykładam

Na większość nowego sprzętu w salonach audio dostajemy 20-30% upustu, więc wystawianie używek na allegro za więcej niż 50-60% ceny dystrybutora to "polowanie na Jelenia"...

Ale co mi nie pasuje? U Ciebie w poście są tylko jedne podłogówki w moim zasięgu (tylko najpierw muszę znaleźć kogoś kto sprzedaje). Tymczasem szukam i czekam na inne oferty.

Kolego, nie ma się co unosić, bo nerwy są niepotrzebne. Oprócz propozycji od Parantulli dostałeś tez kilka innych zupełnie w Twoim budżecie. Ze swojej strony w odpowiedzi na tytułowe pytanie też Ci napisałem: szukaj kolumn z dużą membraną woofera.

Prawdopodobnie odnoszę błędne wrażenie (za co z góry przepraszam), że Ty jednak kupisz któreś z tych Klipsch albo Monitor Audio, bo to wg Ciebie wybór bezpieczny, bo jest ich dużo, bo są wąskie, bo.... jak piszesz nie znasz się i boisz się eksperymentować z mniej znanym sprzętem. Jeśli się mylę, to z góry przepraszam, ale wielu już tu było takich, którzy wypytywali przez wiele tygodni i stron, a potem kupili coś, co większość im odradzała i szukali pocieszenia w klubach danych marek, gdzie każdy klepie sie po plecach. Trzeba wybrać pigułkę białą lub różową z wszystkimi tego konsekwencjami włączając w to przyznanie, że sprzęt audio obecnie nie końćzy sie na Klipsch i Monitor Audio, a za kase którą dysponujesz można wyhaczyć prawdziwe perełki.

Kolego, nie ma się co unosić, bo nerwy są niepotrzebne.

W ogóle ani trochę się nie unoszę :)

Podaliście kilka propozycji dobrych głośników i takich będę poszukiwał. Na pewno nie kupię głośników DIY, ani nie zamierzam kupować głośników 15-letnich (bo przez te naście lat, może już były 3 razy grzebane, a może po prostu są zajechane). Tak jak pisałem, spokojnie sobie szukam - mam trochę czasu.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

ostatni raz ci napiszę rajan.Pojedz do salonu i przynajmniej 2 modele kolumn posłuchaj.Będziesz miał punkt zaczepienia.Zależy ci na sporym basie to wcale nie jest wyznacznik że musi być duża membrana,bzdury kolesie wypisują.Prawa fizyki już dawno zostały przełamane.:) np zajebisty przetwornik basowy w cervin vega& klipsch-mały przetwornik .I wszystko w temacie. Filmik masz na youtube. Wpisz cervin vega&klipsch. Nie chodzi tu o pogląd odsłuchowy i konkretne porównanie tylko o pokazanie potężnago basu z malutkiego przetwornika.A dla mnie nawet i na tym filmie klipsch gra lepiej.:)

bzdury kolesie wypisują

Kolesi to może pod budką z piwem masz.

Zależy ci na sporym basie to wcale nie jest wyznacznik że musi być duża membrana,bzdury kolesie wypisują.Prawa fizyki już dawno zostały przełamane.:) np zajebisty przetwornik basowy w cervin vega& klipsch-mały przetwornik .I wszystko w temacie.

Kompromitujesz się chłopcze. Rajan, poczytaj z łaski swojej ten wątek:

Ukryta Zawartość

Nie chodzi tu o pogląd odsłuchowy i konkretne porównanie tylko o pokazanie potężnago basu z malutkiego przetwornika.A dla mnie nawet i na tym filmie klipsch gra lepiej.:)

Nie rozumiesz i nie słyszysz problemów wynikających ze stosowania małej membrany do reprodukcji 'dużego' basu.

Filmik do którego się odnosisz pokazuje poziom Twojej wiedzy. Na szybko:

- jeśli Cervin Vega jest dla Ciebie wyznacznikiem dobrego basu, to nie mam pytań;

- jakość tego filmiku w ogóle mało co pozwala powiedzieć o dźwięku tym bardziej, że śmiem tweirdzić akustyka tego pokoju jest do bani.

Po prostu widać, że nie słyszałeś dobrego basu, ale wyskakujesz z 'przełamwaniem praw fizyki', 'kolesiami', etc. Są tu na forum ludzie, którzy mają wiedzę, budują kolumny i od których mógłbyś się czegoś nauczyć - korzystaj, bo te informacje są ogólnodostępne.

Ukryta Zawartość

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

koleś czyli obca osoba,jeśli kolegę uraziłem to bardzo przepraszam.A chłopcem już nie jestem-koleś.A z kąd ty możesz wiedzieć czego rajan oczekuje od basu.Może jemu właśnie zależy na takim potężnym łupnięciu,a przy tym głośnym łupnięciu.Dla was cervin,klipsch,focal,monitor audio i wiele innych nie jest wyznacznikiem dobrego basu to co jest.Może kolega leje na bas z kontrabasu bo wcale takich kawałków nie słucha.Mózgu też chyba nie ma styranego jeszcze (sorki kolego) żeby może jeszcze podkładki bambusowe(ze starej wędki he he)podkładać pod kable bo i wtedy różnice słyszycie.Co do filmu ,nie było mowy o akustyce,ale chyba głuchy słyszy że ten bas jest mocny i potężny z tak małego przetwornika.Owszem to nie jest zasada że zawsze tak jest ale klipscg,paradigm i wiele innych z tego słynie.Może i dobrego basu nie słyszałem,ale to nie znaczy że ten dobry ma mi odpowiadać-może wolę ten gorszy a mocniejszy i głośniejszy-dlatego proponuję posłuchać w salonie jakiś zestaw i mieć punkt zaczepienia.A może kolega wcale nie miał do tej pory kolumn dużych i posłucha jbl studi 180 i mu będzie odpowiadać i zapłaci 1600pln za nowe.Wszystko na temat.A o basie nie muszę czytać-ja wolę go słyszeć i wtedy się przekonać czy mi pasuje.A po za tym nie chce kolego Div i starych 10 letnich trupów też.

Mózgu też chyba nie ma styranego jeszcze

Mam nadzieję ;) Ale wszystko idzie w tym kierunku :)))

Pozostając przy aktualnych ofertach Allegro (czyli chyba tej części dla plebsu), trzymając się swoich ograniczeń, co byście polecili z poniższej listy:

1) Dynaudio Audience 82

2) B&W CM8

3) Dali Ikon 7 MK2

4) Heco Celan GT702

Jak tam Romek, chciałbyś jeszcze sobie pogadać?

Hope... Wobec potęgi argumentów zaprezentowanych powyżej, ze nieważne kolumny bo jakość pociągnie sie kablem albo ze tytułowy dobry bas jest z Cervin Vera składam broń.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Pozostając przy aktualnych ofertach Allegro (czyli chyba tej części dla plebsu), trzymając się swoich ograniczeń, co byście polecili z poniższej listy:

1) Dynaudio Audience 82

2) B&W CM8

3) Dali Ikon 7 MK2

4) Heco Celan GT702

osobiście stawiam na IKON7 MK2 + dobry kabelek sieciowy

(tylko boję się że Pan user romekjagoda zaraz mnie zbluzga za tą opinię :) )

bym zapomniał - przemyśl zakup JBL STUDIO 590 - konstrukcja wizualnie do bani, ale basior to to ma.

Uzupełniłbym jeszcze swoją powyższą listę o takie konstrukcje:

5) Audio Physic Sitara

6) HGP Corda

To chyba inna liga niż wcześniej wymieniane, tylko czy ktoś ich słuchał?

bym zapomniał - przemyśl zakup JBL STUDIO 590 - konstrukcja wizualnie do bani, ale basior to to ma.

Za szerokie niestety - tego nie przeskoczę.

Kolego RAJAN tak się kolumn nie kupuje. Jedziesz słuchasz i po sprawie. My z kolegą mieliśmy zrobioną listę kolumn i pojechaliśmy słuchać i wyjechaliśmy z kolumnami, których nie było na liścia. Patrząc na tą listę co masz to ja stawiam na nowego Celana. Kumpla nie było stać na niego i kupił też Heco lecz troszkę niższy model Music Style. Jak masz możliwość to posłuchaj tych Celanów bo naprawdę warto.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

My z kolegą mieliśmy zrobioną listę kolumn i pojechaliśmy słuchać i wyjechaliśmy z kolumnami, których nie było na liścia

Masz rację, lecz jedna sprawa:

Słuchasz, wybierasz, kupujesz, wracasz do domu podpinasz i ...... porażka. Tam śmiga, w domu nie. Znam z autopsji.

Osobiście radzę wpłacić kasę, zabrać do domu, " oswoić " się z dzwiękiem, zostawić lub wymienić na inne.

To co super gra w salonie, nie koniecznie musi śmigać w domu

To co super gra w salonie, nie koniecznie musi śmigać w domu

To się też zgadza tylko my mieliśmy ze sobą wzmacniacz i nie słuchaliśmy kolumn w super wypasionej sali tylko w normalnym pomieszczeniu. Bardzo prosto było wyłapać różnice. A po przywiezieniu do domu okazało się, że gra o wiele lepiej niż w sklepie. Sprzedawca mówił, że jak nam się podoba jak gra w tym pomieszczeniu w sklepie to w domu będzie jeszcze lepiej i to się potwierdziło.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

jak w sklepie zagra dobrze i się podoba to nie znaczy że w domu gra inaczej.Bo w domu grają tak samo tylko że jest inna akustyka pomieszczenia i może być jeszcze lepiej lub zupełnie do dupy. .A jak z tym nie powalczysz to szkoda ładować nie wiadomo ile kasy na system bo i tak hu....wo zagra jak w domu zła akustyka.

osobiście stawiam na IKON7 MK2 + dobry kabelek sieciowy

(tylko boję się że Pan user romekjagoda zaraz mnie zbluzga za tą opinię :) )

Jeszcze chyba nikogo nie zbluzgałem. to nie ten poziom Kolego, więc nie rozumiem skąd taka wypowiedź.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.