Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre kolumny podłogowe zamiast suba

rajan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakie kolumny podłogowe polecacie do zastosowania uniwersalnego (trochę KD, trochę muzyki typu rock/metal). Zrezygnowałem z kupowania subwoofera, ale zamiast tego oczekuję kolumn z dobrym basem. Moje typy to:

1) Klipsch RF 62 II

2) Monitor Audio BX6

3) Focal Chorus 716

Natknąłem się także na bardzo dobre opinie na temat Roth Audio Oli 40. Brać je w ogóle pod uwagę?

Pomieszczenie mam ok.30m2.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

to zależy jak to ma grać,jak to ma dudnić jak w klubie to i rf82 nie pomogą,u mnie w 25m2 jest akurat-mowa o RF62II ,Zz bx6 daj sobie spokój-zamalutkie i żaden bas,716 też małe-prędzej 816 Focale.Klipsch mam do sprzedania,jak ich posłuchasz i będą ci odpowiadały to możesz pisać na PW.oli rotch 40 mają łładny bas ale to nie są tak szybkie i dynamiczne kolumny jak klipsch i w metalu ich raczej nie widzę,ale możesz odsłuchać.

Witaj,

napisz proszę z jaką elektroniką będą kolumny pracowały oraz jaki masz przeznaczony budżet.

Biorąc pod uwage podane przez Ciebie informacje, w Twoim systemie widziałbym kolumny Paradigm Monitor 11v.7 (http://q21.pl/paradigm-monitor-11-v-7.html) oraz Focal Chorus 726 (http://q21.pl/focal-chorus-726.html). Z tańszych propozycji sprawdzą się potęzne kolumny najnowszej serii Icon Klipsch KF-28 (http://q21.pl/klipsch-kf-28.html).

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji, w przypadku pytań lub oferty cenowej jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pytanie też, na które być może sobie odpowiedziałeś (a może nie), to czy rozważasz kolumny uzywane? Jeśli tak, to sprawa się robi prostsza (lub bardziej skomplikowana - zalezy jak patrzeć), ale miałbyś do wyboru kilka konstrukcji z 10-12 calowym basowcem, co z jakością i klasą zastąpi (a nawet przewyższy) budżetowe suby.

Powrót po dłuższej przerwie...

to zależy jak to ma grać,jak to ma dudnić jak w klubie to i rf82 nie pomogą

Klubu nie otwieram ;) Ale dobrze by było gdyby bas robił wrażenie zamiast tylko być.

Pytanie też, na które być może sobie odpowiedziałeś (a może nie), to czy rozważasz kolumny uzywane?

Rozważam :) Np. teraz wpadły mi w oko Dynaudio Audience 72 lub ewentualnie 82.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

wybierz się do salonu i posłuchaj-będziesz miał jakiś punkt zaczepienia.Tak to ci wszyscy będą polecali co innego,kolumn z dobrym basem jest mnóstwo,a jeszcze nie napisałeś czy to tylko przez ampli AV będzie miało grać,czy fronty jednak przez wzmak połączony z AV.A przede wszystkim z jaką elektroniką,bo nie wszystkie kolumny zgrają się z danym piecem.A to tego może być za mało,albo za dużo itd-salon,odsłuch i finito

Rozważam :)

Plus za rozsądek. Możesz sprawdzić także klasyczne konstrukcje w stylu Tannoy, Kef Reference, JBL, Infinity - ale to wszystko zależy też od kasy jaką możesz wydać, także na wzmocnienie, etc.

jeszcze nie napisałeś czy to tylko przez ampli AV będzie miało grać,czy fronty jednak przez wzmak połączony z AV.A przede wszystkim z jaką elektroniką,bo nie wszystkie kolumny zgrają się z danym piecem

Elektronika na razie jest do bani... Mam ampli Yamaha 461, jednak w przyszłości planuję właśnie rozbudowę. Na razie nie mam na to miejsca. Kolumny, które zakupię będą raczej "na wyrost", bo zdaję sobie sprawę, że ta Yamaha nie pokaże na co je stać.

A skoro już o tym mowa, to jaki wzmacniacz do podanych przeze mnie kolumn byłby odpowiedni. Nie szukam idealnego połączenia (bo też chyba do tego słuchu nie mam), ale coś w miarę uniwersalnego, co po prostu dobrze zagra.

Możesz sprawdzić także klasyczne konstrukcje w stylu Tannoy, Kef Reference, JBL, Infinity - ale to wszystko zależy też od kasy jaką możesz wydać, także na wzmocnienie, etc

Co do kasy, to pewnie nie chciałbym przekraczać 5kzł na kolumny, choć byłbym szczęśliwszy gdyby udało mi się zamknąć w 4kzł :)

Wzmacniacz będzie później i pewnie dużo taniej, ale to się jeszcze zobaczy.

Mam jeszcze jedno ograniczenie... kolumny nie mogą przekroczyć szerokości ok. 24 cm. Także duże (10-12") basowce odpadają :(

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

jak nie mogą przekroczyć szer 24cm to rozumiem że będą wciśnięte między cosik(półki ściany itd) oj to bardzo zły pomysł.Kolumna powinna mieć przestrzeń,w takiej sytuacji to szukał bym coś z bass reflex z przodu,ale i tak jest nie dobrze ustawiać kolumny ściśnięte.Szkoda tyle kasy tzn 5000koła jak nie można inaczej ich ustawić,poszukaj cosik tańszego.

Będą wciśnięte, ale to do zmiany w przyszłości (później będą miały luz, albo jak będzie bardzo, bardzo źle to od razu im zrobię luz). Bass reflex z przodu - zdecydowanie, w sumie to zapomniałem o tym drobnym fakcie ;)

Jeśli mają być tak wąskie to może być problem. Jeśli dałoby się obejść problem wciśnięcia ich możesz szukać takich z dużym wooferem na bocznej ściance. Z tego co pamiętam dobre wrażenie zrobił na mnie kiedyś któryś z modeli Canton'a chyba z serii Reference, albo 770 DC.

Lub coś w stylu Audio Physic Virgo 5.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

jeśli mogę coś od siebie:

miałem podobny problem (szukałem lepszego basu z kolumn), na stanie IKON7 MK2, do wczoraj MONITOR AUDIO RX8 (sprzedałem). Słuchałem JBL STUDIO 590.

Koledzy napiszę wprost, wygrał kabel sieciowy kupiony za znanym portalu za 350 zł.

Po wpięciu kabla, nagle z IKON7 usłyszałem IKON8 :), Z MONITOR AUDIO RX8 - RX9 :).

Oczywiście IKON8 i RX8 to taki mały żarcik, ale co do basu na nie żartuje.

Sam byłem w szoku.

pozdrawiam.

Ja z czystym sumieniem mógłbym polecić Dali Mentor 6 ostatnio odsłuchiwane w salonie, dosłownie mnie oczarowały:)

Jeśli chodzi o bas, to sam nie dowierzałem że nie ma gdzieś ukrytego suba, piękny głęboki punktowy, świeży, super jak zresztą cały zakres pasma, no ale ta cena prawie 13kłz...

Z tańszych zestawów to ponoć quantumy 605 dobrze graja, lecz nie wiem czy są jeszcze gdzieś dostępne nowe egzemplarze.

Ewentualnie można by się rozejrzeć za quantum 677 ta (odświeżona) wersja może grać przyzwoicie, a w szczególności jeżeli chodzi o bas, 2 woofery w każdej kolumnie po 20cm każdy, nie powinny mieć problemu z ilością reprodukowanego basu na przestrzeni 30m2, tyle że ich szerokość jest chyba troszkę większa niż możesz zaakceptować:)

W takim wypadku nie zostaje nic innego jak kupno Jamo s606 są wąskie, więc prawie wszędzie będzie się je dało wcisnąć, no ale z przyzwoitym dźwiękiem też możemy sie pożegnać;p

Koledzy napiszę wprost, wygrał kabel sieciowy kupiony za znanym portalu za 350 zł.

Po wpięciu kabla, nagle z IKON7 usłyszałem IKON8 :), Z MONITOR AUDIO RX8 - RX9 :).

Koniecznie daj link do aukcji!

Sam byłem w szoku.

Ja wciąż jestem w szoku po tym co przeczytałem! Chłopie, daj ochłonąć, nie pisz więcej...

Strach pomyśleć co by było gdyby taki sam kabel pociągnąć bezpośrednio od elektrowni do wzmacniacza, i najlepiej złoty!

Co do Basu to nie wybieraj nic na ślepo, koniecznie posłuchaj tego co masz zamiar kupić. Ilość basu bardzo rzadko idzie w parze z jego jakością (przy umiarkowanych cenach). Ponadto do rocka/ metalu nie są CI potrzebne najniższe zejścia z głośnika 10-12 calowego. Mierz może w jakieś dynaudio, bo silne podbicie w okolicy 70-100 Hz t jest to czego zapewne szukasz, wtedy głośnik będzie miał kopa i to słynne "pierdolnięcie".

Ponadto do rocka/ metalu nie są CI potrzebne najniższe zejścia z głośnika 10-12 calowego

A co jak zacznie słuchac innej muzy? Za ta kasę można kupić kolumny uniwersalne i poprawnie grające większość repertuaru. A bas z dużego przetwornika ma jednak inną jakość niż z 12cm wooferka.

Natomiast tymczasem autor wątku chyba stracił nim zainteresowanie i usłyszymy od niego gdy pochwali się że już cos kupił...

Zastanowiłbym się nad tą ofertą:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie jest moja.

Ukryta Zawartość

Natomiast tymczasem autor wątku chyba stracił nim zainteresowanie i usłyszymy od niego gdy pochwali się że już cos kupił...

Nic podobnego! Czekam na jakieś objawienie i czytam sobie na spokojnie recenzje kolumn :)

Na zakup daję sobie ok. 2 miesięcy, więc też spokojnie poobserwuje portale aukcyjne - może coś ciekawego wypłynie. Na razie widzę, że większość dyktowanych cen niewiele odbiega od zakupu nowych sztuk.

Co do Basu to nie wybieraj nic na ślepo, koniecznie posłuchaj tego co masz zamiar kupić.

Zdecydowanie postaram się wybrać na jakiś odsłuch. Czy jest sens targać swój ampli?

Na razie widzę, że większość dyktowanych cen niewiele odbiega od zakupu nowych sztuk.

Owszem, ale kupujesz lepsze kolumny. No chyba, że nie do końca rozumiem, o co chodzi. Kupując używki za 4kpln kupujesz lepszy dźwiek niż nówki za 4kpln.

Nic podobnego! Czekam na jakieś objawienie i czytam sobie na spokojnie recenzje kolumn :)

Na zakup daję sobie ok. 2 miesięcy, więc też spokojnie poobserwuje portale aukcyjne - może coś ciekawego wypłynie.

A to zwracam honor.

Na razie widzę, że większość dyktowanych cen niewiele odbiega od zakupu nowych sztuk.

To chyba coś słabo widzisz albo szukasz nie tam gdzie trzeba.

Standardowa cena używek, nawet rocznych w sklepowym stanie, to jest maksymalnie 50% ceny nowych.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Standardowa cena używek, nawet rocznych w sklepowym stanie, to jest maksymalnie 50% ceny nowych.

Za 50% nawet bym się nie zastanawiał, tymczasem ... na Alle Klipsch RF 62 II stoją po ok. 2700-3000 zł., a w sklepie (wg Ceneo) 3400 zł.

Czasami warto dokładnie sprawdzić, bo często gęsto oferty z ceneo itp.

albo mają niewiele wspólnego z rzeczywistością (np. brak towaru na stanie)

albo cena dotyczy jednej sztuki (w przypadku kolumn oczywiście)

Normalna wartość rynkowa sprzętu audio, obojętnie czy to będą kolumny, wzmacniacz czy cokolwiek,

to jest 40-50 procent ceny katalogowej. Oczywiście są wyjątki od tej reguły, ale dotyczą zwykle sprzętów,

które od dawna nie są już produkowane, a oferty używanych na Allegro pojawiają się raz na chiński rok.

Na przykład JMlab PS 5-1, których obecne ceny oscylują w okolicach ceny detalicznej sprzed 20 lat

i na chętnego nie trzeba długo czekać, ale tak jak mówię, to są pojedyncze wyjątki potwierdzające regułę.

Na pewno żadne marketowe Klipsche do nich nie należą.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Swój amplitunerek warto przytargać, na odsłuchach połączą Ci kolumny z jakimś zapewne fajnie komponującym się z kolumnami wzmakiem, a w domu może być rozczarowanie i totalnie inne brzmienie:) Więc zdecydowanie ciągnij wszędzie swoje ampli.

Oczywiście nie brakuje szaleńców wystawiających przechodzone szroty w cenach z kosmosu

czy dwuletnie kolumny o 200zł taniej od sklepowej albo jakieś DIY (np. te ProAc) w cenie ich złożenia,

ale jak pośledzisz ogłoszenia przez te dwa miesiące, to już dzisiaj mogę się założyć, że będą dalej stały.

Za 50% nawet bym się nie zastanawiał, tymczasem ...

Podałem Ci link do aukcji kolegi z forum kolumn Sonus Oliva za 3000 PLN.

Dalej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko za 50% ceny lub mniej. Te ostatnie to sztuki wystawowe, za 50% właśnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie szukałem w Niemczech (jeszcze). Tylko ciekawe ile za transport? No i nie zawsze chcą wysyłać. Bassreflex z tyłu odpada.

Na samoróbki się nie piszę, bo to już trzeba mieć troszeczkę więcej pojęcia. Poza tym, ewentualna odsprzedaż jest zapewne trudniejsza.

Czasami warto dokładnie sprawdzić, bo często gęsto oferty z ceneo itp.

albo mają niewiele wspólnego z rzeczywistością (np. brak towaru na stanie)

Zdaję sobie sprawę. Dlatego, tak jak pisałem, będę spokojnie przeglądał oferty i może trafi się ta okazja :)

Witam Wszystkich...

Chciałbym uzyskać pomoc od kolegów w sprawie dopasowania kolumn do końcówki mocy Pioneera M90. Szukam dość długo i nie zawsze mam możliwość podjechać z tym wzmakiem do sklepu i nie każdy właściciel salonu audio wyraża zgodę na sprawdzenie. Robiłem przymiarkę do RX8, GS20 ale nie znam ich dźwięku w takiej konfiguracji. Mam okazję nabyć w dobrej cenie Audiovectory Si3 Super ale ponoć nie zawsze dobrze się spisują z końcówkami tranzystorowymi. Miałem Dynaudio DIY i powiem, że nawet ładnie grały tylko były paskudne w wyglądzie. Proszę o doradzenie jakiś kolumn z Waszego doświadczenia w cenie gdzieś maksymalnie 5000zł oczywiście mówimy o używkach

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Koniecznie daj link do aukcji!

Ja wciąż jestem w szoku po tym co przeczytałem! Chłopie, daj ochłonąć, nie pisz więcej...

Chłopie wpadnij do mnie to sam zobaczysz, a jeśli się nie znasz to proszę bez ironicznych tekstów.

Strach pomyśleć co by było gdyby taki sam kabel pociągnąć bezpośrednio od elektrowni do wzmacniacza, i najlepiej złoty!

Temat kabli chyba wszyscy znamy, sam byłem sceptykiem w tym temacie. Wszystko się odmieniło gdy usłyszałem różnice na własne uszy, i nie tylko jest to moja opinia, różnicę słyszą znajomi którym to prezentowałem i nawet moja żonka (osoba kompletnie obojętna na dzwięk).

pozdrawiam

Tylko ciekawe ile za transport?

Opcji masz kilka. Albo pytać o wysyłkę, albo w najgorszym przypadku zabrać się z kimś i pojechać po nie osobiście (wymaga ambarasu trochę, ale jeździ przez i do Niemiec codziennie wiele prywatnych busów - kwestia dogadania się).

a jeśli się nie znasz to proszę bez ironicznych tekstów

Nie znam się.

różnicę słyszą znajomi którym to prezentowałem i nawet moja żonka (osoba kompletnie obojętna na dzwięk).

I mamy klasyczny już zestaw 'weryfikatorów'. Ja chciałbym tylko wiedzieć czy Żona słyszała z kuchni, czy z salonu? ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.